Kreativ

ŠTÍTEK: Kolumbie

Je příslibem nově tvořícího se základu házenkářského národního týmu. Na mistrovství Evropy v Chorvatsku reprezentuje český výběr Dieudonné Mubenzem.

Na Euru si užívám každou minutu, říká obojživelník "Dido" Mubenzem

Varaždín (od zvláštního zpravodaje) - Je příslibem nově tvořícího se základu házenkářského národního týmu. Na mistrovství Evropy v Chorvatsku reprezentuje český výběr Dieudonné Mubenzem. Zdá se vám jméno netypické? Talent pražské Dukly má díky rodičům kořeny ve dvou zemích. „Máma je z Kolumbie a táta z Konga. Poznali se v Praze na škole,“ osvětluje jeden ze sedmi českých nováčků na vrcholné akci.

Ze zahájení výstavy Půjdem spolu do Betléma v Chodském hradu.

V Domažlicích vystavují betlémy z Čech i exotických zemí

Domažlice - /FOTO/ Betlém vyřezaný v roce 1895 domažlickým řezbářem Františkem Vaňkem a později doplněný jeho synem Janem, který Muzeum Chodska vykoupilo v roce 1979 z pražského starožitnictví je jedním z exponátů ve čtvrtek večer zahájené výstavy Půjdem spolu do Betléma.

Hodonínský cestovatel Matěj Balga na cestě kolem světa.

V nafukovacím člunu projel Amazonii. Hodonínský cestovatel se vrací domů

Hodonín /FOTOGALERIE/ – Na kole překonal Pamír, Andy nebo Saharu. Na člunu plul Amazonkou. Spal v téměř padesátistupňovém horku i v osmnáctistupňovém mrazu. Zoufalé chvíle zažil, když ztroskotal v Karibském moři. „Přišla obrovská vlna zleva, ale zároveň taky odnikud a pak už jsem jenom letěl vzduchem: právě jsem se převrátil. Skoro se mi zastavilo srdce,“ vzpomíná hodonínský dobrodruh Matěj Balga.

Volejbalisté Aera Odolena Voda - zleva blokař Tomáš Pajma, nahrávač Luboš Bartůněk a smečař Evandro Dias de Souza. Za nimi univerzál Steven Morales (číslo 1).

AERO na úvod extraligy míří do Karlových Varů

Odolena Voda – Start sezony za sebou mají fotbalisté, minulý víkend začali z Mělnicka také hokejisté. A do třetice vstoupí do mistrovských utkání i volejbalisté z Odoleny Vody. Ti se na úvod nejvyšší české soutěže představí na západě Čech, kde změří síly s Karlovarskem.

Úspěch opavského bruslení.

Bruslaři sbírali medaile na mistrovství ČR

Rohanské nábřeží v Praze se před několika dny stalo dějištěm Germany In-line Cupu a také republikového mistrovství v půlmaratonu. Na start se postavilo i několik bruslařů a bruslařek opavského klubu LUIGINO. A z jejich vystoupení vzešly více než solidní úspěchy.

Dvojice odvážných mladíků z Břeclavi Adam Stohanzl a Jaromír Toncr se vydali se starým BMW až do dalekého Kyrgyzstánu. Už navštívili Gruzii, Rusko nebo Uzbekistán.

Dojeli až k Číně, teď chtějí do Jižní Ameriky

Břeclav /FOTOGALERIE/ - Po sedmačtyřiceti dnech a dvaceti tisících ujetých kilometrech se vrátili zpátky do rodné Břeclavi. Cestovatelé Jaromír Toncr a Adam Stohanzl projeli s třicet let starým BMW celkem patnáct států napříč východní Evropou a částí Asie. Až k hranicím Číny. „Největším zážitkem pro nás byla určitě krásná příroda. Vyzdvihl bych zejména Pamírské hory a Pekelnou bránu v Turkmenistánu, to byly opravdu neuvěřitelné zážitky,“ ohlíží se Stohanzl.

Papež František v Kolumbii

Papež kázal o míru a lásce ve městě s drogovou minulostí

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Kolumbijský Medellín býval kolbištěm krvavých bojů drogových kartelů. V sobotu do něj zavítal papež František, který ve svém kázání pochválil celou Kolumbii, v níž minulý měsíc skončilo odzbrojování povstalců po více než půlstoleté občanské válce.

Ilustrační foto.

Na Art Jamu předvedou sprejeři své umění

/POZVÁNKA/ Pátý ročník hudebně-výtvarného festivalu s názvem Art Jam se v sobotu uskuteční v Bolaticích. V ulici Svobody a části ulice Příkopní návštěvníci uvidí nejenom několik koncertů a výstav, ale hlavně exhibici výtvarného umění graffiti.

Papež František na cestě do Kolumbie

Papež František odletěl na svou první návštěvu Kolumbie

Papež František se vydal na svou první cestu do jihoamerické Kolumbie. Hlavním cílem cesty je pomoci k usmíření v zemi, v níž minulý měsíc skončilo ozbrojování povstalců po půlstoletém konfliktu. Let z Říma musel být odkloněn od původní trasy kvůli hurikánu Irma, který se v současnosti pohybuje nad Karibikem.

Generální prokurátorka Luisa Ortegová

Bývalé venezuelské generální prokurátorky se ujalo Mexiko

Luisa Ortegová, bývalá venezuelská generální prokurátorka, která musela kvůli své kritice prezidenta Nicoláse Madury opustit před několika týdny zem, se ve čtvrtek sešla se svým mexickým protějškem Raulem Cervantesem. Ortegová dlouhodobě viní Maduru z korupčního jednání.

Vojtěch Wertich.

Vojtěch Wertich z Neplachovic: S Amálkou chceme vyrazit dále na sever

/ROZHOVOR/ O víkendu se Vojtěch Wertich ve svých rodných Neplachovicích ujal moderátorské role. V zámeckém parku bylo opět na programu letní kino, tentokrát se však nepromítala komedie či pohádka. Na plátně byl k vidění dokument, jenž mapoval výpravu cestovatelů z Opavska napříč Jižní Amerikou.

Pan Rachlinger se svými skvosty.

Soused sbírá zálivkové konve

Linec - Hermann Rachlinger (69) z Kirchdorfu tři roky sbírá konvičky na zalévání květin. Momentálně jich má kolem tisícovky.

Letní škola slovanských studií. Ilustrační foto.

Do Prahy přijelo na 150 cizinců, kteří se učí česky

Praha - Na 150 zájemců o češtinu z celého světa přijelo do Prahy na tradiční Letní školu slovanských studií. Většina jich má s jazykem již zkušenosti, a tak šeptání v češtině doprovázelo i zahajovací komorní smyčcový koncert ve velké aule Karolina. Při něm se pomalu seznamovala studentka z Vídně, která právě čte Karla Čapka, s mladíkem z Moskvy, který se česky učí už od 13 let. Na Filozofickou fakultu zamířili i studenti z Ghany či Kolumbie.

Festival Dolánky

Multižánrový festival nabízí program pro celou rodinu

Dolánky u Turnova – Kemp Sundisk Family v Dolánkách u Turnova v sobotu 22. července přivítá další ročník populárního hudebního festivalu, Dolánky 2017. Areál je přístupný již od 10 hodin a program odstartuje ve 13 hodin.

Martin Kratochvíl.

Týdenní zkrat: Někdo to rád brutál

Začaly prázdniny a rozmohl se nám v zemi takový nešvar. Lidé přestali obyčejně souložit a raději v sexu experimentují. I s hadicemi. Proto přinášíme pár doporučení.

Pospolitost. OEF je festival extrémní hudby a plný obscénností, který má jasnou filozofii: nulovou toleranci vůči projevům násilí a rasismu.

Extrémní festival má jasno. Nácky bychom vyhnali!

Trutnov - Je to metalová divočina, ale také charita, bezmasá strava a nulová tolerance vůči projevům násilí, obtěžování a rasismu. Muzika nejtvrdšího ražení, extrémy největšího kalibru. Festival, který se koná v tomto týdnu v Trutnově, láká nejen totální obscénností, ale také přátelskou atmosférou.

Vojtěch Wertich

Vojtěch Wertich: Avia teď v Kolumbii čeká na další osud

/ROZHOVOR/ Sedm projetých států, tisícovky pořízených fotografií, nepřeberné množství zážitků a možná i pokořený výškový rekord, v jaké se kdy nacházela avie. To je stručná sumarizace čtyřměsíční výpravy cestovatelských dobrodruhů z Opavska po jihoamerickém kontinentu. V pondělí se z expedice vrátil jeden z posledních členů, Vojtěch Wertich z Neplachovic.

Reputace od Juana Gabriela Vásqueze. Ilustrační foto.

Kolumbijský spisovatel Vásquez představí v Praze svůj nový román

Praha - Kolumbijský spisovatel Juan Gabriel Vásquez, který je jedním z nejuznávanějších současných autorů Jižní Ameriky, představí v pondělí v Praze svoji novou knihu Reputace. Román, který řada světových médií zvolila nejlepší knihou roku, nyní vychází česky v Nakladatelství Paseka. Prvním Vásquezovým dílem v češtině byl loni v říjnu Hluk padajících věcí. Šlo o román, který autora proslavil před čtyřmi lety po celém světě. Obě díla spojuje obraz Kolumbie týrané drogovými kartely.

Po sobotních sesuvech půdy v Kolumbii zemřelo dosud přes 200 lidí

Sesuvy půdy v Kolumbii si vyžádaly už 290 obětí, desítky se pohřešují

Sesuvy půdy způsobené silnými lijáky, které koncem minulého týdne postihly město Mocoa na jihozápadě Kolumbie, mají 290 obětí a na 330 zraněných. Asi 80 lidí se pohřešuje. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na kolumbijské ministerstvo obrany. V úterý se hovořilo o asi 270 mrtvých. Úřady nyní zahájily vyšetřování, zda šlo katastrofě zabránit. Mnozí totiž už dlouho předtím na riziko sesuvů v oblasti upozorňovali.