Kreativ

ŠTÍTEK: Kolumbie

Po sobotních sesuvech půdy v Kolumbii zemřelo dosud přes 200 lidí

Sesuv půdy v Kolumbii si vyžádal už 273 životů, země vyhlásila stav nouze

Stav nouze vyhlásil v zemi kolumbijský prezident Juan Manuel Santos dva dny po tragickém víkendovém sesuvu půdy, při němž podle úřadů zahynulo na jihozápadě Kolumbie nejméně 273 lidí. Zatímco první obyvatelé města Mocoa začali pohřbívat své mrtvé příbuzné, další lidé se stále pohřešují a panují obavy, že počet mrtvých dále poroste, uvedla dnes agentura AP.

Při sesuvech půdy v Kolumbii zahynulo více než 150 osob

Po sobotních sesuvech půdy v Kolumbii zemřelo dosud přes 200 lidí

/FOTOGALERIE/- Více než dvě stovky mrtvých si vyžádaly sobotní sesuvy půdy a záplavy na jihozápadě Kolumbie. Dalších několik stovek lidí utrpělo podle úřadů zranění a kolem 200 lidí se pohřešuje. Pohroma také poničila množství domů, silnic a elektrických rozvodů. V oblasti zasahuje více než 1000 vojáků a policistů, lidem ale chybí voda a potraviny. Prezident Juan Manuel Santos, který na místo neštěstí přijel, vyhlásil v regionu stav nouze. Lokalitou dříve projela skupina Čechů, pokud jde o případné české postižené, ministerstvo zahraničí ČR situaci prověřuje.

Výprava dobrodruhů z Opavska stále cestuje obytnou avií po jihoamerickém kontinentu.

Vojtěch Wertich: Naše avia tady dostává opravdu zabrat

/ROZHOVOR/ Už více než dva měsíce brázdí obytná avie zvaná Amálka Jižní Ameriku. Naší redakci se opět podařilo spojit s jedním ze členů výpravy Vojtěchem Wertichem. A stejně jako minule, kdy jsme expedici zastihli při neplánované zastávce kvůli technickým problémům, i nyní má výprava nucenou pauzu. Tentokrát ji zavinily záplavy v Peru.

JAN ŠKEŘÍK. Je úžasné pít první kávu v životě  s člověkem, který jí věnuje svou veškerou  energii a lásku.

Káva, to je příběh, který si zaslouží naši pokoru, říká barista roku

Litomyšl/VIDEO/ – Kde jinde než v kavárně se sejít s člověkem, který je čerstvým držitelem titulu Barista roku. O nápoji, který milují lidé na celém světě, dokáže mluvit hodiny. Dokáže přesvědčit k vypití šálku výběrové kávy i člověka, jenž ji nikdy v životě neochutnal. Z Prahy, kde pracuje, přijel osmadvacetiletý barista JAN ŠKEŘÍK do rodné Litomyšle.

Junior novojičínské Laguny Jakub Kovařík přivezl z prvního kola Světového poháru dvě zlata a jedno stříbro.

Maďarský Eger viděl sílu novojičínské Laguny

Osmdesát týmů z dvaceti států z celého světa a téměř pět stovek závodníků. Tak to vypadalo na úvodním kole Světového poháru CMAS 2017 v plavání s ploutvemi, které hostil před nedávnem maďarský Eger.

Berg Lake Trail, Canada

Travelbeat: Rybařili jsme na jezeře, kde natáčel DiCaprio

Litoměřice / Česká Kamenice – Tvrdě pracovali, aby mohli cestovat. Deník sleduje další putování cestovatelů, tentokrát Daniela Dubského z Litoměřic a Jindry Cahákové z České Kamenice. Pár si říká Travelbeat a rozhodl se o své dojmy z cest po Americe pravidelně dělit se čtenáři Deníku.

Berg Lake Trail, Canada

Travelbeat: Rybařili jsme na jezeře, kde natáčel DiCaprio

Česká Kamenice / Litoměřice – Tvrdě pracovali, aby mohli cestovat. Deník po dvojici cestovatelů z Krásné Lípy sleduje další putování cestovatelů, tentokrát Daniela Dubského z České Kamenice a Jindry Cahákové z Litoměřic. Pár si říká Travelbeat a rozhodl se o své dojmy z cest po Americe pravidelně dělit se čtenáři Deníku.

Dráhový cyklista Tomáš Bábek skončil na Světovém poháru v kolumbijském Cali třetí také v závodu na kilometr s pevným startem.

Sprinter Bábek si v Kolumbii dojel pro bronz i na kilometru

Cali, Brno – Brněnský dráhový cyklista Tomáš Bábek skončil na Světovém poháru v kolumbijském Cali třetí také v závodu na kilometr s pevným startem. Třicetiletý sprinter brněnské Dukly v sobotu získal bronz v keirinu.

Dráhový cyklista Tomáš Bábek.

Dráhový cyklista Bábek byl na Světovém poháru v Cali třetí v keirinu

Cali - Tomáš Bábek obsadil na Světovém poháru v dráhové cyklistice v Cali třetí pozici v keirinu a po třech ze čtyř závodů stále vede hodnocení disciplíny. Třicetiletý český sprinter navázal pódiovým umístěním v Kolumbii na listopadové triumfy v Glasgowě a Apeldoornu. „Jsem strašně rád, že se mi povedlo dostat do trojky, tlak jsem cítil velký," radoval se dráhař brněnské Dukly.

Dráhový cyklista Tomáš Bábek.

Dráhový cyklista Bábek se v Kolumbii pokusí o třetí vítězství v keirinu

Dostal příležitost, aby natáhl svou vítěznou šňůru ve Světovém poháru, i když o ni příliš nestál. Dráhový cyklista Tomáš Bábek nastoupí do keirinu také v kolumbijském Cali, přestože se měl v Brně připravovat na mistrovství světa. Jeho parťáka z brněnské Dukly Robina Wagnera totiž z účasti vyřadilo zranění kolene.

Dráhový cyklista Tomáš Bábek.

Dráhový cyklista Bábek se v Kolumbii pokusí o třetí vítězství v keirinu

Brno – Dostal příležitost, aby natáhl svou vítěznou šňůru ve Světovém poháru, i když o ni příliš nestál. Dráhový cyklista Tomáš Bábek nastoupí do keirinu také v kolumbijském Cali, přestože se měl v Brně připravovat na mistrovství světa. Jeho parťáka z brněnské Dukly Robina Wagnera totiž z účasti vyřadilo zranění kolene.

PRAŽIČ MICHAL KODET návštěvníkům pražírny udělá kávu, ale i poradí, co s ní.

Pražení kávy je vědou a uměním zároveň

Karlovy Vary - Naproti hasičárně v Karlových Varech je pražírna kávy City Roasters. Místo, kde se praktikuje moderní alchymie, kde se ze zelených zrn stává hnědé zlato. Otevřete dveře a ocitnete se ve světě plném vůní a chutí.

Marian Jurečka.

Jurečka radí zemědělcům postavit družstevní mlékárny

Brno - Čeští zemědělci, kteří chovají krávy na mléko, mnohdy neumějí podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) efektivně spojit síly. Mají vytvářet odbytová družstva a ještě víc zakládat družstevní mlékárny, aby nemuseli prodávat mléko tak lacino.

Ilustrační foto

Kolumbijští povstalci z ELN propustili rukojmí, začnou rozhovory

Bogotá - Kolumbijští povstalci ze skupiny Vojsko národního osvobození (ELN) dnes propustili bývalého poslance Odína Sáncheze, čímž splnili podmínku vlády pro zahájení mírových rozhovorů. Ty by měly začít příští úterý. Vláda výměnou za propuštění Sáncheze pustí z vězení dva členy ELN. Informoval o tom kolumbijský deník El Espectador.

Jaroslav Dolejš.

Cestovatel Jaroslav Dolejš: Teď si všechny věci budu brát raději s sebou

Praha - Vyhrát zápas, byť přípravný, je vždycky příjemné. Někdy ale ten opojný pocit vydrží jen pár vteřin. Své by o tom mohli vyprávět fotbalisté Čakovic. Ti nejprve na střížkovském stadionu porazili sousední Vinoř, ale po návratu do šaten zjistili, že jim tam řádil zloděj a tým přišel o většinu cenností. „Byl to šílený pocit. Chtěli bychom tímto varovat další týmy, ať si dávají během přípravy na věci pozor," varuje ostatní známý fotbalový světoběžník Jaroslav Dolejš (na snímku), který má za sebou angažmá již ve 46 klubech a nyní to opět zkouší právě v týmu z Prahy 9.

Ilustrační foto

Útočník v mexickém letovisku zastřelil nejméně pět lidí

Mexiko - Nejméně pět lidí zabil a dalších 15 zranil zatím neznámý střelec v nočním klubu mexického letoviska Playa del Carmen na pobřeží Karibského moře. Uvedly to dnes místní úřady. Mezi zabitými jsou podle nich čtyři cizinci, z Kanady, Itálie a Kolumbie.

tanec merengue

VIDEO: Merengue na Seznamu UNESCO

Praha - Merengue, bachata, jazz - hudební žánry, které Dominikánskou republiku proslavily po celém světě. K obohacení kulturní nabídky této karibské země nově přispěl zápis merengue na Seznam UNESCO, otevření nového amfiteátru a jazzový festival, který se začal konat v Santo Domingu.

Kvůli hrozbě bombou na palubě letadla na Ruzyni byl aktivován traumaplán, na letiště vyrazil GOLEM.

Uplynulý rok byl jedním z nejbezpečnějších v civilní letecké dopravě

Berlín - Uplynulý rok byl jedním z nejbezpečnějších v historii civilní letecké dopravy. Při leteckých neštěstích podle hamburského centra JACDEC, které vyhodnocuje data z leteckých nehod, loni ve světě zahynulo 321 lidí, podle nizozemského střediska pro leteckou bezpečnost (ASN) jich bylo 325. Nejtragičtější nehodou civilního stroje byl loni pád letadla bolivijských aerolinek v Kolumbii, při němž zahynulo 71 lidí včetně členů brazilského fotbalového týmu Chapecoense.

Hodonínský cestovatel Matěj Balga u panamských břehů.

Dobrodruh Balga vyrazí na cestu po řece Amazonce

Hodonín – Po více než dvou letech a sedmnácti tisících ujetých kilometrech se cestovatel z Hodonína Matěj Balga chystá vyměnit kolo za nafukovací člun. Pokusí se zopakovat cestu španělského conquistadora ze šestnáctého století Francisca de Orellany. Bude totiž pádlovat od And skrz džungle Ekvádoru, Peru a Brazílie až k břehům Atlantského oceánu. „Těším se jako malý kluk. Amazonie je pro Evropana synonymem dobrodružství. Je to jedno z posledních míst na planetě, kde stále může narazit na původní domorodé kmeny hovořící zapomenutými jazyky," prohlásil šestadvacetiletý dobrodruh Balga.

Trosky letadla, které se zřítilo ve střední Kolumbii.

Vyšetřovatelé: Za pád letadla v Kolumbii mohl nedostatek paliva

Bogotá - Chyby pilota, letecké společnosti i bolivijských úřadů mohou za listopadovou havárii letadla v Kolumbii, při které zahynulo 71 lidí včetně hráčů brazilského fotbalového týmu Chapecoense. Na základě předběžných výsledků vyšetřování to dnes oznámili zástupci kolumbijského úřadu civilního letectví. Bezprostřední příčinou neštěstí byl nedostatek paliva.

Zatímco bankovka ode dneška oficiálně přestala platit, řada bankomatů ji stále vydává a lidé stojí u bank dlouhé fronty na její výměnu.

Venezuela zažívá chaos kvůli stahování nejvyšší bankovky

Caracas - Stažení nejvyšší bankovky z oběhu, jak to nařídila socialistická vláda, způsobilo v těchto dnech ve Venezuele chaos. Země je zasažena hospodářskou krizí a velmi vysokou inflací, která je teď nejvyšší na světě. Zatímco bankovka ode dneška oficiálně přestala platit, řada bankomatů ji stále vydává a lidé stojí u bank dlouhé fronty na její výměnu. Ani u přepážek se ale mnohdy hotovosti nedočkají.

Danilo da Chapecoense

Brankáře Chapecoense zvolili fanoušci posmrtně hráčem roku

Sao Paulo (Brazílie) - Brankář brazilského klubu Chapecoense Danilo, jenž zahynul při listopadovém leteckém neštěstí, byl fanoušky posmrtně zvolen nejlepším fotbalistou Brazílie za letošní rok. Jednatřicetiletý gólman získal v internetové anketě 48 % hlasů.

Trosky letadla, které se zřítilo ve střední Kolumbii.

Šéfa aerolinek kvůli pádu letadla s fotbalisty zatkli, dispečerka utekla

La Paz - Bolivijské úřady v úterý zadržely šéfa letecké společnosti LaMia v souvislosti s pádem letounu, při němž minulý týden zahynulo 71 lidí, převážně brazilských fotbalistů. Podle bolivijského generálního prokurátora je podezřelý z porušení bezpečnostních předpisů, informovala agentura Reuters. Bolívie rovněž vyzvala Brazílii k vyhoštění letové dispečerky, která odjela do sousední země ve snaze získat zde azyl.

Trosky letadla, které se zřítilo ve střední Kolumbii.

Pilot zříceného letadla s fotbalisty byl v Bolívii soudně stíhán

La Paz - Pilot letadla, které se minulý týden zřítilo s týmem brazilských fotbalistů v Kolumbii, byl pár měsíců před nehodou díky advokátovi propuštěn z vazby. Proti Miguelu Quirogovi bylo vedeno soudní řízení kvůli tomu, že opustil armádu a začal se věnovat podnikání. Oznámil to dnes bolivijský ministr obrany Reymi Ferreira. Právě Quiroga nese podle místního tisku zřejmě velký díl viny na pádu letadla, které nejspíš způsobil nedostatek paliva. I on při nehodě s dalšími 70 lidmi zahynul.

ceremoniál k uctění památky fotbalistů brazilského klubu Chapecoense

Finálový protivník nechal Chapecoense vyhlásit vítězem poháru

Luque (Paraguay) - Federace CONMEBOL vyhlásila vítězem Jihoamerického poháru brazilský klub Chapecoense, jehož fotbalový tým cestou na finále postihlo letecké neštěstí. S návrhem přišel finálový protivník Atlético Nacional, který za toto gesto dostal od kontinentální federace zvláštní cenu Fair Play.

Technik Erwin Tumiri.

Technik z letounu s fotbalisty: Pád jsme nečekali, nikdo nekřičel

La Paz - Bolivijská vláda začala vyšetřovat podezření na nepravosti při udělení licence místní letecké společnosti LaMia, jejíž letoun minulý týden havaroval v Kolumbii s brazilskými fotbalisty. Příčinou neštěstí, při němž zemřelo 71 lidí, byl zřejmě nedostatek paliva. Informaci, že letadlo mělo udělat mezipřistání na dotankování, potvrdil dnes brazilské televizi Globo i přeživší technik Erwin Tumiri.

Neto je jeden ze tří hráčů Chapecoense, kteří přežili pád letadla v Kolumbii.

Přežil pád letadla, vrátí se k fotbalu? Jeden z fotbalistů má naději

Sao Paulo - Jeden z brazilských fotbalistů, kteří přežili pondělní zřícení letadla v Kolumbii, se zotavuje po sérii operací natolik dobře, že jeho otec věří v synův návrat k hráčské kariéře. Jedenatřicetiletý obránce Neto, který s týmem Chapecoense cestoval na finále Jihoamerického poháru, podstoupil operace plic, kolena, zápěstí a hlavy a jeho stav je podle lékařů stabilní.

Fotbal - Ilustrační foto.

Chapecoense po letecké tragédii asi nebude muset sehrát poslední kolo

Sao Paulo - Brazilský fotbalový klub Chapecoense, který při pondělním leteckém neštěstí přišel téměř o celé mužstvo, nakonec nejspíš nebude muset nastoupit k utkání posledního kola proti Atléticu Mineiro. Ačkoli prezident brazilského svazu nařídil, aby Chapecoense závěrečný duel odehrálo s juniory, předseda Atlética je proti tomu.

Trosky letadla, které se zřítilo ve střední Kolumbii.

Důkazy naznačují, že zřícenému letadlu v Kolumbii došlo palivo

Bogotá - Stále více důkazů naznačuje, že za pondělním zřícením letadla ve střední Kolumbii mohl být nedostatek paliva. S odvoláním na vyšetřovatele o tom dnes informoval zpravodajský server BBC. Tuto teorii podpořil i šéf kolumbijského úřadu pro civilní letectví Alfredo Bocanegra Varón, podle kterého na základě předběžného ohledání místa tragédie neměl stroj v době pádu v nádržích žádné palivo. Na palubě bylo 77 lidí, přežilo jich šest. Očekává se, že vyšetřování potrvá několik měsíců.

Exprezident a senátor Álvaro Uribe (vlevo).

Kolumbijský parlament schválil dohodu s FARC

Bogotá - Den po senátorech i poslanci z dolní komory kolumbijského parlamentu schválili - a to také jednomyslně - novou mírovou dohodu vlády a povstalců z organizace Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). Pro dohodu, která má ukončit konflikt trvající déle než půl století, hlasovalo podle agentury AFP 130 poslanců, žádný nebyl proti.

Trosky letadla, které se zřítilo ve střední Kolumbii.

Média po havárii letadla spekulují o nedostatku paliva. Stav přeživších je vážný

Bogotá - Vyšetřovatelé prozatím neučinili žádné oficiální prohlášení k příčině pondělní letecké havárie v Kolumbii, při které zahynulo 71 lidí, média s odvoláním na své zdroje a letecké experty stále častěji spekulují o možném nedostatku paliva. K této teorii mimo jiné přispívá fakt, že zřícený letoun Avro RJ85 měl dolet 2965 kilometrů, a to je přesně vzdálenost naplánovaného tragického letu mezi bolivijským Santa Cruz a kolumbijským Medellínem. Stroj se zřítil jižně od Medellína, nehodu přežilo šest lidí.

Vojtěch Wertich

Vojtěch Wertich: Rád poznávám stále nové země

/ROZHOVOR/ Kdo zavítal v neděli dopoledne ke Stříbrnému jezeru, mohl zpozorovat neobvyklý ruch. Devítičlenná skupinka cestovatelských nadšenců odtud odjížděla na další ze svých výprav, tentokráte do Jižní Ameriky. Což by nebylo až tak neobvyklé, kdyby tam nevyrazili obytnou avií, zvanou Amálka. Jedním z členů expedice je také Vojtěch Wertich z Neplachovic.