Kreativ

ŠTÍTEK: Kolumbie

Dominik Richter ještě v doberském dresu, teď proti bývalému klubu zápas rozhodl.

Pohádkový příběh Richtera, rozhodl derby o Kožovku. Slavoj jásá

Mizerně vstoupily do jarní části I. B třídy fotbalisté dvou klubů se silnými kádry. V sobotu kráčelo o to, zda se odpíchne k lepší budoucnosti domácí Velká Dobrá nebo Slavoj Kladno. V bitvě o Kožovku se to povedlo hostům, když duel rozhodl Dominik Richter, jenž na Slavoj přišel právě z Dobré. Tak už to někdy bývá…

Předseda Pražského volejbalového svazu Jakub Lébl předává dárek Oldřichu Kaplanovi.

Volejbalisté uctili jubilanty. Mezi oceněnými byl také člen zlatého týmu z MS

/FOTOGALERIE/ Už se z toho stala tradice. A proč to neříct: hodná následování. Představitelé Pražského volejbalového svazu (PVS) opět uspořádali setkání jubilantů. Tentokrát si z Unyp areny odneslo krásné dárky na dvacet hráčů, trenérů, rozhodčích či metodiků, kteří oslavili kulatiny v roce 2023. „Cítím ohromnou čest a pokoru před lidmi, kteří dosáhli spousty úspěchů a jsou vzorem pro tisíce mladých volejbalistů nejen v metropoli,“ uvedl Jakub Lébl, předseda PVS, jenž společně s místopředsedkyní Danou Vaiglovou prezenty předával.  

VPS Stavoblock Polička, třetí tým Final Four celostátní ligy 2023/2024.

Sklidili medailové ovoce. O poličském návratu na sálovkářské stupně vítězů

Další cenný kov do bohaté klubové sbírky. Sáloví fotbalisté VPS Stavoblock Polička se po dvou letech vrátili na „bednu“. Z finálového turnaje celostátní ligy, který se o víkendu konal v Praze-Radotíně, si odvezli zasloužený bronz. „Spokojenost, nakonec to pro nás dopadlo dobře. I když je pravda, že semifinále proti Chemcomexu jsme mohli zdramatizovat ještě více,“ říká trenér František Švec, který byl jako hráč či kouč u všech dosavadních úspěchů poličského sálového fotbalu.

Adria Kladno je novým mistrem republiky ve futsalu-sálovém fotbalu.

Kladno slaví historický titul v sálovce a zahraje si Ligu mistrů!

Historický okamžik, kladenský klub ovládl republikový šampionát sálového fotbalu-futsalu! Původně Líný míč, jak si tenhle sport říkal, ovládla Adria Kladno, která ve finálovém turnaji v Radotíně porazila v semifinále dvakrát Rudolfov, a ve finále historického giganta Chemcomex Praha. Kladenský kapitán Tomáš Abrham se navíc stal nejlepším hráčem turnaje, Milen Kirov byl zase nejlepším brankářem.

Marta Eslema všichni znají hlavně jako dobrodruha a cestovatele po celém světě. Teď ke svým aktivitám přidal spánkové poradenství.

Jak se dobře vyspat? Poradí cestovatel a dobrodruh z Ústí Mart Eslem

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Jako slavný cestovatel a dobrodruh se do podvědomí veřejnosti zapsal Ústečan Mart Eslem, vlastním jménem Martin Šlambor. Jenže cestování po světě jednoho pořádně unaví a tak ke svým aktivitám přidal i spánek. A to doslova. Dokonce zájemce vyučuje, jak dobrý spánek najít a jak se k němu správně uložit.

Tomáš Slavík (vlevo)

Tomáš Slavík: Jezdilo se mi perfektně. Ale byla to hrana

V Evropě je aktuálně zima a sníh, ale v Jižní Americe právě startuje sezóna městských sjezdů. Tomáš Slavík začal letošní sézonu v Manizales v Kolumbii, kde dojel těsně o 0,38 vteřiny na 2. místě mezi světovou spičkou nejlepších jezdců v Urban DH.

Tradiční závody v Orlickém Záhoří - Černé Vodě měly i tentokrát mezinárodní rozměr a bavily.

Rohačky v Černé Vodě sedlali jezdci i z Nového Zélandu a Kolumbie. Vyhráli tygři

/VIDEO, FOTO/ Pořádnou retro jízdu si užili v sobotu 13. ledna návštěvníci Ski areálu Černá Voda v Orlických horách. Opět přivítal účastníky závodu na saních rohatých, které jsou spjaty s dávnou minulostí Orlických hor, ale už léta zažívají díky této akci renesanci. A i tentokrát se všichni bavili a klání mělo mezinárodní rozměr.

Jeden z tunelů na trase D11 mezi Trutnovem a Královcem vznikne v Poříčí.

Poláci použili cizí reference ze stavby tunelů v Kolumbii, tvrdí MI Roads

Společnost MI Roads ze Skupiny Metrostav se nesmířila s tím, že výběrové řízení na největší dálniční stavbu v Česku Trutnov - hranice s Polskem na trase D11 vyhrála polská firma Budimex SA. Nesouhlasí s výběrem zhotovitele stavby a požaduje přezkoumání od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Proč? Deník to zjišťoval u zástupců firmy, která v tendru nabídla druhou nejnižší částku.

Pablo Escobar v roce 1989

Smrt Pabla Escobara? Drogový král zemřel na střeše. Ranou za ucho

Jednou z nejznámějších fotografií poslední dekády minulého století se stal snímek, v němž nad mrtvým tělem drogového kolumbijského krále Pabla Escobara pózují s puškami členové pátracího oddílu plukovníka Martineze. Escobar, možná vůbec nejbohatší drogový boss v dějinách, byl zastřelen právě před 30 lety, 2. prosince 1993.

Chryzantémy lze doma využít i jako přírodní čističky vzduchu.

Zelené kouzlo: Tři pokojovky, které doma působí jako čističky vzduchu

Seznamte se! Jsme tři výjimečné pokojové rostliny, které nejen krásně ozdobí váš byt, ale máme také sílu přinést vám do vašeho domova kvalitnější a čistší vzduch. Já se jmenuji lopatkovec a někteří mi říkají i toulcovka či sansevieria. Jsem nenáročná rostlina se schopností absorbovat škodlivé látky a produkovat kyslík i v noci. … A mé jméno je anturie a přezdívka toulitka. Jsem elegantní rostlina s výraznými listy a umím efektivně filtrovat toxické látky, čímž přispívám k čistějšímu vzduchu. … A já jsem chryzantéma neboli kateřinka. Oplývám nejen krásou, ale dokážu odstraňovat také škodlivé látky jako amoniak, benzen a formaldehyd. Všechny tři přinášíme čistší a zdravější prostředí k životu.

Ilustrační foto.

Inkubátor pro příliš malé miminko dokáže často nahradit matky holý hrudník

Uložení na hrudník matky může být pro nedonošené miminko prospěšnější než jeho pobyt v inkubátoru. Pro ni je to sice náročné, ale krásné. Mohou to potvrdit ženy, jejichž děťátka přišla předčasně na svět v Praze, ale třeba i v porodnici hořovické nemocnice. I díky Adámkovi a Evičce – realistickým figurínám novorozenců vážících 600 a 1500 gramů, s nimiž se u nás neobvyklému systému péče označovanému jako klokánkování učí lékaři i zdravotní sestry.

Hostem videopodcastu Byznys kafe byl spolumajitel firmy Bagind Lukáš Matějček

Batohy z kozí kůže dává podnikatel vyrábět v Indii. Chtěl by dělat i krosny v ČR

Na počátku byl sen procestovat a poznat kus Indie. Ten sen se nejen splnil, ale otevřel i novou podnikatelskou cestu. Ostravák Lukáš Matějček díky své cestovatelské vášní narazil na šikovného výrobce batohů a tašek z kozí kůže a dnes je u nás prodává pod značkou Bagind. Jaké úskalí má podnikání spojené s řemeslníky v Indii a dnes už i v Kolumbii? A jaké má Lukáš Matějček další vize a plány? To prozradil v dalším díle pořadu Byznys kafe.

Kofola se stane majitelem jablečných sadů na Úsovsku

Kofola bude pěstovat jablka pro své nápoje na Úsovsku, koupí tam sad

Nápojový gigant Kofola rozšiřuje záběr svých aktivit, na Úsovsku bude nově obhospodařovat jablečný sad, s cílem vypěstovat v Česku speciální odrůdy jablek potřebných pro výrobu ciderů. V Kolumbii zas Kofola směřuje ke spoluvlastnictví 230 hektarů kávových plantáží.

Kofola se stane majitelem jablečných sadů na Úsovsku

Kofola bude pěstovat jablka pro své nápoje na Úsovsku, koupí tam sad

Nápojový gigant Kofola rozšiřuje záběr svých aktivit, na Úsovsku bude nově obhospodařovat jablečný sad, s cílem vypěstovat v Česku speciální odrůdy jablek potřebných pro výrobu ciderů. V Kolumbii zas Kofola směřuje ke spoluvlastnictví 230 hektarů kávových plantáží.

Pozor na internetové podvodníky. Z nevinné půjčky se může stát psychický teror.

Celosvětový teror s půjčkou. Nezaplatíš? Rozešleme tvé nahé foto. Lidé se zabijí

Potřebujete rychle půjčit menší částku? Lákavá nabídka na úvěr přes aplikaci se může velmi rychle změnit v psychický teror. Své o tom vědí tisíce lidí, kteří naletěli internetovým lichvářům. Ti aplikaci na zprostředkování půjčky využívají k tomu, aby z dlužníka dostali citlivé údaje. S jejím stažením se tak do cizích rukou dostane seznam kontaktů či fotografie, a pokud člověk nezaplatí včas, začnou se dít věci. Jak zjistili reportéři BBC, podobné podvody se raketově množí zejména v Indii. Kvůli predátorským půjčkám se v zemi zabilo už šedesát lidí.

Mezinárodní strojirenský veletrh 2023

VIDEO: Brněnské výstaviště plné moderní techniky. Začal Strojírenský veletrh

Již čtyřiašedesátý ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu zahájili účastníci v úterý na brněnském výstavišti. Až do pátku 13. řina se návštěvníci seznámí s průmyslovými technologiemi a inovacemi, které představují vystavovatelé z celého světa. S akcí jsou spojené také specializované veletrhy Transport a Logistika a Envitech. 

Radoslav Kováč chce se svým týmem pražskou Slavii co nejvíce potrápit.

Pardubice vyzvou Slavii. Může na favorita platit moderní fotbal outsidera?

Fotbalový svátek. Tento "terminus technicus" se používá pokaždé, když do provinčního města zavítá gigant. Tím českým fotbalovým gigantem je pražská Slavia. Po neúrodných letech ovládla domácí scénu. I když… V posledních dvou letech se musela závistivě dívat na záda odvěkému rivalu z Letné a před tím Plzni. V této sezoně tak má o motivaci postaráno. V sobotu se jí postaví do cesty Pardubice. Favorit je jasný, ale pozor: tým Radoslava Kováče v závěru letního přestupového okna výrazně posílil.

Letní studium na Maltě.

Letní studium na Maltě. Procestoval jsem i velkou část ostrova

Na začátku července jsem využil možnosti studijního programu ERASMUS+ a odletěl studovat angličtinu na souostroví Malta. Cílem bylo vylepšit mé jazykové dovednosti v angličtině a poznat tamní kulturu a prostředí. Po dobu dvou týdnů jsem navštěvoval školu Easy School of Languages umístěnou v centru hlavního města Valletta. Ubytován jsem byl v apartmánu společně se studenty z Kolumbie, Rakouska nebo Španělska. Cesta do školy trvala asi 45 minut, ale brzy jsem pochopil, že bydlet blíž je téměř nemožné. Valletta je poměrně malým městem na pahorku obehnaném hradbami a v samotném historickém centru této pevnosti se skrývala budova naší školy. Až teprve za tímto opevněním vyrůstaly moderní výškové budovy a hustá obytná zástavba.

Ilustrační snímek skarabea

Kuriozita ze světa zvířat: Nový druh chrobáka udivuje obrovským penisem

Lidstvo od nepaměti fascinují extrémní velikosti. Vědce nyní zaujal nový druh hmyzu z národního parku Chiribiquete v Kolumbii, který oplývá neobyčejně velkým penisem. Brouk příbuzný starověkým egyptským skarabům je fascinuje přirozením, které je téměř stejně velké jako jeho celé tělo.

Lesní požár v kanadské provincii Britská Kolumbie

Požáry v Kanadě vyhnaly z domů tisíce lidí. Britská Kolumbie hlásí stav nouze

Kanadská provincie Britská Kolumbie vyhlásila kvůli požárům nouzový stav. Ve městě West Kelowna, které leží zhruba 300 kilometrů severovýchodně od Vancouveru, plameny zničily řadu domů a kolem 15 tisíc lidí se muselo evakuovat, informují zpravodajský server televize CBC a agentura Reuters. Z města Yellowknife v odlehlých Severozápadních teritoriích se mezitím kvůli blížícím se plamenům evakuovalo 19 ze stálých 20 tisíc obyvatel.

Kolumbijský soubor CreaDanza předvádí tradiční kolumbijské tance. Soubor má široký taneční repertoár, který zahrnuje rytmy ze všech regionů Kolumbie. Svou zemi úspěšně reprezentují na festivalech po celém světě.

Kostarika či Indonésie - na folklorní festival se opět vrací exotické soubory

Exotické soubory se vrací. Po třech hubenějších a skromnějších letech přivítají opět na 69. Mezinárodním folklorním festivalu v přírodním areálu ve Smetanových sadech exotické soubory folklorní špičky nejen z Evropy, ale i z tisíců a tisíců kilometrů vzdálených míst Asie, Jižní a Střední Ameriky.

P. Müllerová - stíhací závod jednotlivců

Prostějovští cyklisté na domácím mistrovství rozšířili svou medailovou sbírku

Prostějovský velodrom hostil mistrovství České republiky ve vytrvalostních disciplínách pro mládežnické kategorie. Počasí sice závodníkům a jejich trenérům na otevřeném prostějovském velodromu komplikovalo program, nicméně všechny plánované disciplíny se odjely. Na domácím oválu se velmi dobře dařilo i domácím cyklistům, kteří výrazně rozšířili letošní sbírku mistrovských medailí.

Strhující podívanou nabídl v pátek Galavečer flamencového festivalu Colores Olomouc, který zaplnil Horní náměstí. Hvězdou byl španělský kytarista Carlos Piñana.

VIDEO: Strhující španělské flamenco nadchlo, olomoucké náměstí aplaudovalo

Strhující podívaná, nadšený aplaus publika a potlesk vestoje. Galavečer patnáctého ročníku festivalu Colores Olomouc nabídl v pátek na Horním náměstí hvězdně obsazenou show. Temperamentní rytmy udával svou hrou skvělý španělský kytarista Carlos Piñana, kterého na pódiu doprovodili druhý kytarista Rainer María Nero a perkusista Miguel Ángel Orengo. Dechberoucí vystoupení předvedli i charismatičtí tanečníci Cristóbal Muñoz a Fefa Gómez.

Paš pod rentgenem.

Od sousedů: S 90 balíčky kokainu v těle

Na mnichovském letišti zadrželi kurýra z Jižní Ameriky s 90 balíčky kokainu v těle. Jak napsal v pátek DK, byl 36letý muž na cestě z Brazílie do Británie. Celníkům byl podezřelý rozpornými odpověďmi na účel a trvání své cesty.

Česká fotbalová reprezentace lékařů

Škoda, náš tým měl na medaili, říká po vídeňském mistrovství světa Marek Vinkler

Tak to bohužel nevyšlo. Před turnajem mluvil Marek Vinkler z Bělkovic-Lašťan o tom, že by se rád po dvou stříbrech dočkal na letošním vídeňském mistrovství světa lékařů ve fotbale zlata, nakonec si ale Češi z rakouské metropole odvezli jen páté místo. A to přitom ze šesti zápasů vyhráli čtyřikrát a jednou remizovali. Stopku v cestě za medailovým sprintem jim však vystavili jejich už téměř prokletí rivalové z Velké Británie.

Česká taekwondová reprezentace juniorů v Jižní Koreji: vítězná trojice s trofejí a certifikátem ve složení Tomáš Markov, Michaela Baštecká a Julie Šlesingerová na mezinárodním turnaji World Hanmadang.

Juniorské týmové zlato z Jižní Koreje zamířilo díky triu taekwondistů do Kolína

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Letní prázdniny tráví juniorští závodníci Taehanu Kolín v rámci world taekwondo reprezentace České republiky sportovně v Jižní Koreji. Po svém příletu do Soulu a aklimatizaci zamířili na jih do města Gwangju na mezinárodní taekwondo soustředění (Chosun University International Taekwondo Camp), kde se intenzivně připravovali na nadcházející mezinárodní sportovní klání World Hanmadang pořádané světovým centrem taekwondo Kukkiwonem.

Přeštická lékařka Eva Perglerová při výstupu na Mount Everest

Zdolat Mount Everest? Nádherný pocit, výš už to nejde, popisuje zubařka

Za dveřmi se ozývá zvuk zubařské vrtačky. Po chvilce do čekárny ordinace v Přešticích na Plzeňsku nahlédne lékařka Eva Perglerová a pozve dalšího pacienta. Při pohledu na usměvavou štíhlou ženu by jen málokoho napadlo, že tato tmavovláska je teprve třetí Češkou, která vystoupala na legendární Mount Everest.

Maxijedlík se po roce vrátil na místo činu. V Hořicích soutěžil v pojídání trubiček, vypil 100 syrových vajec, spořádal dva baluty a smažené kolumbijské mravence.

Hořické trubičky Maxijedlíka zradily. Prohru zajedl syrovými vejci a balutem

/FOTO, VIDEO/ Rekordman v pojídání čehokoliv Jaroslav Němec zvaný Maxijedlík se po roce vrátil do Hořic, aby zkusil překonat svůj loňský výkon v chroupání vyhlášených hořických trubiček. V soutěži ale narazil na silného protivníka. Neúspěch ale Maxijedlíka neodradil, před sebou měl totiž ještě tři extrémní chody.

Jhon Mosquera na kole.

VIDEO: Žádná Tour de France, to viktoriáni vyrazili v Alpách na kola

/VIDEO/ Zatímco elitní světoví cyklisté bojují v těchto dnech o žlutý trikot na trati Tour de France, zajímavý peloton byl k vidění v úterý dopoledne i v rakouských Alpách. Fotbalisté Viktorie Plzeň vyrazili v rámci pozápasového tréninku na vyjížďku na kolech.

Juliane Koepckeová odpočívá v peruánské nemocnici po boku se svým otcem poté, co přežila havárii letadla a 11 dní v Amazonii

Přežila v pralese. Záchrana dětí z Kolumbie se podobá příběhu Juliane Koepckeové

Příběh čtyř sourozenců, kteří dokázali po pádu jejich letadla do kolumbijské džungle přežít v pralese 40 dní a využívali přitom osvojené znalosti, má své předchůdce. Velmi se mu podobá třeba legendární přežití tehdy sedmnáctileté Juliane Koepckeové z roku 1971. Ta jako jediná z 92 cestujících přežila katastrofu letadla Lansa 508 v Amazonii a po 11denním putování pralesem našla pomoc.

Amazonský deštný prales. Čtyři děti v ně po pádu letadla přežily 40 dní. Ilustrační snímek

Detaily zázraku z džungle: Děti přežily 40 dní v divočině díky mouce a chytrosti

V pátek se ve vysílačce kolumbijské armády ozval vysněný kód. „Zázrak, zázrak, zázrak, zázrak,“ linulo se z ní. Jeden zázrak za každé živé nalezené dítě. Šestitýdenní pátrací akce po čtyřech sourozencích, kteří se ztratili v Amazonském pralese po letecké nehodě, skončila šťastně. Děti přežily díky znalostem jejich domorodého kmene Huitoto a pytli mouky, který byl na palubě havarovaného letadla.

Hroši jsou známí jako jedni z nejnebezpečnějších zvířat na planetě. Svými silnými čelistmi jsou schopni přelomit kánoi.

Kokainoví hroši terorizují Kolumbii. Úřady plánují velkou a nebezpečnou akci

Údolím nejdelší kolumbijské řeky se prohání původně afričtí tlustokožci. Vědci nyní spočítali, že hrochů je v zemi na dvě stě, dosavadní odhady přitom počítaly jen s polovinou. Do země je přivezl narkobaron Pablo Escobar a na jihu Ameriky se stali největším invazním zvířetem na světě. Úřady plánují desítky zvířat vyvézt do zahraničí.

Festival nového cirkusu Cirkulum, 7. června 2023, Ostrava. Areál Slezskoostravského hradu a podhradí.

OBRAZEM: Festival nového cirkusu v Ostravě odstartoval. Potrvá do neděle

V Ostravě ve středu odstartoval již 7. ročník Mezinárodního festivalu nového cirkusu a pouličního divadla. Letos již podruhé se koná na Slezskoostravském hradě, a to nejen v hradním areálu, ale i v podhradí. Pro letošní ročník pořadatelé připravili několik novinek. Hlavní hvězdou je švýcarský cirkusový virtuóz David Dimitri s představením L´Homme Cirque. 

Galerie minerálů ve Dvoře Králové nad Labem nabízí návštěvníkům rýžování zlata a granátů.

Ve Dvoře Králové se vystavuje i rýžuje zlato. Je to jako zlatá horečka

/FOTO, VIDEO/ Chcete si vyrýžovat zlato, české granáty nebo zelené smaragdy? Máte možnost ve Dvoře Králové nad Labem v Galerii minerálů. Místní soukromá galerie sběratele drahých kamenů Luboše Blahy vystavuje unikátní kus ryzího kalifornského zlata a další mimořádné exponáty, které jezdí obdivovat návštěvníci z Kolumbie, Nového Zélandu či Kanady, v červnu se tam chystá výprava z muzea v Los Angeles. Teď je tam zlato možné i rýžovat.

Nosál bělohubý.

FOTO, VIDEO: Z Jihlavy pod Ještěd. Nosálové se opět vrátili do liberecké zoo

Ve sdílené expozici s tapírem jihoamerickým se usadili dva samci nosálů bělohubých, kteří sem přicestovali ze zoologické zahrady v Jihlavě na konci minulého roku. Z důvodu chladného počasí a potřebné aklimatizace ale byli ihned po transportu umístěni do zázemí pavilonu slonů, kde přečkali zimu a postupně se aklimatizovali.