Kreativ

ŠTÍTEK: Kolumbie

Africké trhy

Africké trhy nabídnou exotické ovoce i koření ze Zanzibaru

Na Masarykově náměstí v Náchodě se bude nabízet čerstvé i sušené exotické ovoce z Ugandy a Asie, voňavé koření ze Zanzibaru, ta nejlepší káva, čaj nebo marmelády. Nově si budete moci zakoupit nové druhy ovoce z Kolumbie. Co konkrétně zde najdete? Čerstvé ovoce z Afriky, jako je třeba obří jackfruit, to nejmáslovější avokádo na světě, spoustu druhů banánů, mango nebo slaďoučký ananas.

Cestující jsou testováni na koronavirus na letišti ve Frankfurtu

Německo hlásí přes 1700 nakažených za 24 hodin. Nejvíce od konce dubna

V Německu se za posledních 24 hodin potvrdila nákaza koronavirem u 1707 lidí. To je nejvyšší počet od konce dubna. V Brazílii za posledních 24 hodin přibylo téměř 50 tisíc potvrzených případů nákazy koronavirem. V Kolumbii mezitím překonal počet nakažených hranici půl milionu. Naopak v Chile za uplynulý den zaznamenali nejméně případů nákazy za tři měsíce.  

Vtipů napsal a nakreslil Mirek Vostrý z Chebu několik tisíc. Pobaví každý den řadu lidí nejen v časopisech, ale i na sociálních sítích. A je také jedním z organizátorů Festivalu kresleného humoru, který se koná ve Františkových Lázních.

Kreslíř Mirek Vostrý: Vtipy tvořím ze všeho, co vidím

Vtipů napsala nakreslil Mirek Vostrý z Chebu několik tisíc. Pobaví každý den řadu lidí nejen v časopisech, ale i na sociálních sítích. A je také jedním z organizátorů Festivalu kresleného humoru, který se koná v létě ve Františkových Lázních. Deníku řekl, jak jeho vtipy vznikají a kde čerpá inspiraci.

Závodník Tomáš Slavík na UL-LET 2020

Biker Tomáš Slavík: Před cílem máte pocit, že už omdlíte

/ROZHOVOR/ Světový biker Tomáš Slavík se po letech představil na závodech v Česku. Městský sjezd v centru Ústí nad Labem jasně vyhrál a stal se mistrem České republiky. „Trať byla extrémně náročná. Napálil jsem to tam, bylo to parádní,“ říká v exkluzivním rozhovoru třiatřicetiletý závodník z Jablonce, který se do České republiky vrátil ze zahraničí.

Prodej roušek na ulici v brazilské metroopoli, 18. května 2020

Nové ohnisko pandemie: Země Latinské Ameriky hlásí rekordní nárůst nakažených

Jižní Amerika se podle expertů citovaných serverem BBC stala novým ohniskem pandemie covidu-19. V noci na dnešek oznámila rekordní denní nárůst nově nakažených (19 951) Brazílie, kde se tak počet dosud potvrzených případů přiblížil ke 300 tisíc. Druhá nejhůře postižená země regionu, Peru, ve středu překročila 100 tisíc potvrzených případů nákazy. Rekordní denní nárůst nakažených dnes oznámila také Kolumbie a tento týden i Peru, Chile a Mexiko.

Miroslav Kovačičín z Českých Budějovic stojí v čele spolku Vítkův Hrádek.

Miroslav Kovačičín se na svět často dívá z výšky

S výškami se kamarádí Miroslav Kovačičín z Českých Budějovic, který stojí v čele spolku Vítkův Hrádek. Ale kamarádí s nejenom s výškami, také s hloubkami. Pohybuje se v nich se stejnou samozřejmostí, jako dole na zemi.

Překážky a bariéry? Těch se nebojím

Na tyči, ve vzduchu, na koni. Tam všude Kristýnu Billovou najdete. A když zrovna sedí, doučuje cizince češtinu nebo české studenty poznávat krásy jiných jazyků.

Ilustrační foto.

V Pardubicích v úterý začne filmový Antropofest

Mezinárodní festival filmů se sociálně antropologickou tematikou začne v úterý v Pardubicích. Divákům nabídne během dvou dní 18 snímků, díky kterým poznají život nejrůznějších lidských společenství i jedinců z celého světa.

Jablonecký biker Tomáš Slavík sbírá úspěchy po celém světě. Tentokrát vyhrál v Bogotě

Jablonecký závodní Tomáš Slavík: Trať v Bogotě? Náročná!

Vítězné ražení jabloneckého Tomáše Slavík nezná konce. Uplynulý víkend byl korunován králem závodu Red Bull Monserrate Cerro Abajo v Bogotě. Tento legendární závod v Kolumbii je považován za nejdelší a fyzický nejnáročnější závod, který má díky tomu i zápis v Guinessově knize rekordů.  

Šamanka Monika Michaelová.

Přednáška o souznění se Zemí

Dne 5. února 2020 jsme mohli vyslechnout příběh Moniky Michaelové, šamanky, která je s rodinou kmene Kogi ze Severní Kolumbie napojená na celosvětovou myšlenku ostatních kmenů a ,,pomocníků" na planetu Zemi.

Z výstavy Jazz World Photo 2019.

Výstavu vítězných fotografií spojuje stejné téma

/FOTOGALERIE/ V Masarykově kulturním domě v Mělníku je instalována výstava s názvem Jazz World Photo 2019. Ve vstupních prostorách a hudebním sále kulturního domu je vystaveno třicet vítězných snímků, které spojuje hudební téma - jazz.

Ilustrační foto

Pohodový Povánoční bazárek v kavárně

Sobotní brzké dopoledne 18. ledna 2020, pochmurné svým smutným počasím, že se Vám nechce ani vystrčit nos. Ale Vy ho vystrčíte a přemluvíte se, protože jedete na plánovanou akci a jste na ni zvědaví.

Z pořadu Jaroslava Duška a Mnislava 'Atapany' Zeleného o spolužití s amazonskými indiány v Městském společenském domě v Kolíně.

Jaroslav Dušek zpovídal na pódiu Mnislava 'Atapanu' Zeleného

/FOTOGALERIE/ Téměř do posledního místa zaplněný sál Městského společenského domu v Kolíně sledoval první únorovou středu vystoupení dvou zvláštních protagonistů. Známý herec, moderátor, improvizátor a propagátor alternativního života, Jaroslav Dušek, který přišel na jeviště bos, zpovídal a glosoval vyprávění Mnislava Zeleného prezentujícího se jedním z jeho indiánských jmen Atapana.

Úspěšná opavská sportovkyně Anna Serne.

Opavská rodačka Anna Serme kralovala v Praze

V pražském Squashclubu Strahov se o víkendu 18.-19. ledna konal ženský squashový turnaj kategorie A, kterého se zúčastnila opavská rodačka Anna Serme, rozená Klimundová. Anna byla favoritkou mistrovského turnaje, na českém žebříčku se již jeden rok drží na první příčce a na světovém okruhu PSA je na 62. místě.

Úspěšná reprezentantka České republiky Karolína Kokešová.

Brňanka Kokešová vyhrála světovou soutěž Miss Global

Třetí nejkrásnější Češka Karolína Kokešová z Brna se 18. ledna stala absolutní vítězkou světové soutěže Miss Global. Česká Miss tak po umístění Kláry Vavruškové na Miss Earth slaví další světový úspěch, díky němuž se letošní ročník stává nejúspěšnějším v historii soutěže.

Kolumbijský venkov očima Matěje Ptaszeka

Návštěvníci viděli kolumbijský venkov očima Matěje Ptaszeka

Na sobotní odpoledne přichystalo Muzeum regionu Boskovicka zajímavou přednášku o životě v Kolumbii, kterou přednášel fotograf, bluesový zpěvák a hráč na foukací diatonické harmoniky Matěj Ptaszek. Ten žil několik let střídavě v Kolumbii a Ekvádoru.

EXOTIKA. Český dres hájil i Diedounné Mubenzem. Jeho rodiče pocházejí z Konga a Kolumbie.

Dieudonné Mubenzem: Český házenkář, který ovládá pět jazyků

/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU/ Za rakouský národní tým hraje Mykola Bilyk – syn ukrajinského házenkáře se narodil v Tunisku, když tam jeho otec chytal za místní klub. Španělský dres zase hájí Alex a Daniel Dujšebajevové, jejichž matka je ruského původu a otec Talant, házenkářský kouč, dokonce Kyrgizského. Našli byste i další případy. Včetně jednoho českého – národní tým má v kádru muže s exotickými kořeny. Třiadvacetiletý Dieudonné Mubenzem už se sice narodil v Praze, ale maminka pochází z Kolumbie a tatínek emigroval z Demokratické republiky Kongo.

Nejkrásnější dívkou na mezinárodní soutěži Miss Global se 18. ledna 2020 v Mexiku stala Češka Karolína Kokešová

V soutěži krásy Miss Global zvítězila Češka Karolína Kokešová

Nejkrásnější dívkou na mezinárodní soutěži Miss Global se dnes v Mexiku stala Češka Karolína Kokešová. ČTK to sdělila Magdalena Chládková ze společnosti Miss Events, která organizovala poslední ročníky soutěže Česká Miss. Letošní ročník Miss Global, která stojí ve stínu tradičnějších přehlídek jako je Miss World či Miss Universe, byl sedmým.

Vietnam.

OBRAZEM: Marek bude v keňské vsi trénovat fotbalisty, Klára zabaví děvčata

Dobrovolnický pobyt v Keni a Malawi nebyl úplně jejím snem, viděla se spíš na recepci marockého hotelu pro surfaře a na pláži u oceánu. Ale nakonec se Klára Hekrlová s manželem Markem shodli na náročnější africké variantě, ať jejich první taková mise stojí za to. V únoru vyrážejí na tříměsíční cestu a sami jsou zvědaví, jaká bude. Svoji charitativní práci započali už doma, pořádají sbírku sportovního náčiní pro mladé fotbalisty.

JAZZ WORLD PHOTO 2019

Tip na 9. ledna: JAZZ WORLD PHOTO 2019

Třicítka nejlepších fotografií z jazzového světa opět k vidění v Galerii Portyč. Výstava bude zahájena ve čtvrtek 9. ledna 2020 v 17 hodin a až do 30. ledna máte možnost tuto výstavu navštívit.

Sajama, výstup na nejvyšší bolivijskou horu.

Ostravský dobrodruh si plní sny. Šlape přes deset tisíc kilometrů Jižní Amerikou

Po prvním kroku už je to sranda, říká Honza Rendl plnící si na opačném konci světa cestovatelský sen. Jen je nutné přibalit vůli (se pohnout), pokoru (ke svému okolí) i lásku (k tomu, co člověk dělá). Honza se 235. dne putování hlásí z bolivijského Oruro Departmentu: „Ta cesta měla trvat kratší dobu a měřit okolo šesti tisíc kilometrů. Vlastně až v Jižní Americe vykrystalizovala nejdřív na osm tisíc, pak na deset tisíc a reálně je už jasné, že k nim přibude i nějaká ta stovka navíc.“  

Dráhový cyklista brněnské Dukly Tomáš Bábek s bronzovou medailí z keirinu v autralském Brisbane.

Dráhař Bábek si bronzem při SP v Brisbane přiblížil olympijské Tokio

Jeho cesta do Tokia nabírá reálné kontury. Dráhový cyklista brněnské Dukly Tomáš Bábek se při Světovém poháru v australském Brisbane blýskl třetí příčkou v keirinu. Před posledními dvěma díly olympijské kvalifikace pro hry v Tokiu v 2020 už má česká reprezentace účast v této disciplíně téměř jistou. „Můj poslední světový pohár v olympijské kvalifikaci a byla z toho bronzová medaile v keirinu i slušná porce bodů. Vše jde správným směrem,“ vzkázal na sociální síti Bábek.

"Jsem přesvědčen, že budoucnost dopravy obecně a letectví zvlášť je v elektrifikaci," tvrdí generální ředitel společnosti Harbor Air Seaplanes Greg McDougall

Elektřina jako pohon budoucnosti? Legendární hydroplány dostaly nové motory

Kanadskou provincii Britská Kolumbie přeletěl tento týden hydroplán, který se od tradičních letounů tohoto typu lišil jednou věcí - byl vybaven elektromotorem. Letoun patří společnosti Harbor Air Seaplanes pořádající vyhlídkové lety, jež chce provozovat první plně elektrická komerční letadla na světě.