Kreativ

ŠTÍTEK: Kolumbie

Nosál bělohubý.

FOTO, VIDEO: Z Jihlavy pod Ještěd. Nosálové se opět vrátili do liberecké zoo

Ve sdílené expozici s tapírem jihoamerickým se usadili dva samci nosálů bělohubých, kteří sem přicestovali ze zoologické zahrady v Jihlavě na konci minulého roku. Z důvodu chladného počasí a potřebné aklimatizace ale byli ihned po transportu umístěni do zázemí pavilonu slonů, kde přečkali zimu a postupně se aklimatizovali.

Větší nos může souviset s neandertálskou DNA, soudí vědci

Máte velký nos? Mezi vašimi předky byli neandertálci, tvrdí studie

Někteří lidé mají větší nos, protože jejich rodokmen zahrnuje vzdáleného neandertálského předka. Vyplývá to ze studie, o níž napsal list The Times. Mnoho lidí v sobě má malé množství genetického materiálu zděděné po neandertálcích, kteří do doby před zhruba 40 tisíc lety sdíleli svět s druhem homo sapiens.

Ilustrační foto

Přednášky a ochutnávky. Do Liberce míří festival kávy

Malé divadlo v Liberci se poslední dubnový víkend promění v kávový svatostánek a bude hostit úplně první Liberecký kávový festival, jehož součástí je národní kolo prestižní soutěže v přípravě filtrované kávy – Czech Brewers Cup 2023. Vítěz této soutěže bude v červnu reprezentovat Českou republiku na světovém mistrovství světa v Aténách.

Tomáš Slavík.

Tomáš Slavík: Bylo to čistokrevné peklo. Se svým výkonem jsem spokojený

Jablonecký Tomáš Slavík závodí zpět v Evropě. Po třech závodech světové série Cerro Abajo, kde skončil na celkovém třetím míste. Po vítězství ve Valparaisu se mu lepila smůla na paty, kdy v Kolumbii měl defekt a v Mexiku, kdy vedl závod, šel tvrdě k zemi a ztratil tak možnost bojovat o celkové vítězství v sérii, i když měl skvěle našlápnuto.

Martin Fuksa v Kolumbii.

Příprava v Kolumbii. Když sluníčko svítí do obličeje, jezdí se líp, tvrdí Fuksa

Už potřetí rychlostní kanoista Martin Fuksa před sezonou dobíjí baterky v kolumbijském Guatapé. A to doslova. „Jezdíme tu v teple. Nabíjí to, i nálada je lepší. Snadněji se trénuje,“ říká devětadvacetiletý závodník Dukly Praha a mnohonásobný medailista ze světových soutěží, který se do jihoamerického střediska poblíž rovníku vydal společně s bratrem Petrem, trenérem a otcem v jedné osobě, a kanoistickými kolegy z Nymburka.

Na Czech Junior Open se sjelo celkem 293 hráčů ze 30 zemí světa.

Mladí squashisté opanovali Prahu. Na prestižním turnaji se radovali i domácí

/FOTOGALERIE/ Už tradičně patří k největším juniorským squashovým turnajům v Evropě. A své kvality potvrdil také v letošním roce. Vždyť do Prahy se na Czech Junior Open sjelo celkem 293 hráčů ze 30 zemí světa, například také z Austrálie, Kolumbie nebo z USA. Čeští hráči se neztratili, když získali jedno zlato a tři bronzové medaile. „Potvrdili jsme, že tyto akce umíme organizovat a výsledkově to nebylo rozhodně špatné,“ prohlásil Tomáš Fořter, generální sekretář České asociace squashe a ředitel turnaje. Významná mezinárodní sportovní událost se uskutečnila ve třech pražských squashcentrech - Hectoru, SB Centru a Squash Pointu.

Sériový vrah Luis Alfredo Garavito Cubillos za sebou zanechal stovky mrtvol. Strach rozséval i ve městě Villavincio

Zabil stovky dětí, letos ho mohou propustit. Vrah Garavito spřádal šílené plány

V únoru 1998 našli kolumbijští policisté poblíž města Genua dvě nahá těla zavražděných dětí, o den později o pár metrů dál ještě třetí. Aniž by to tušili, blížili se k rozluštění záhady sériového vraha, který během sedmi let zavraždil ve dvou státech až 300 dětí. V roce 1999 byl vrah zatčen a skončil za mřížemi. Protože však Kolumbie nemá doživotní trest, mohl by se letos dočkat podmínečného propuštění. 

Posádka mise STS-107 raketoplánu Columbia ve vesmíru. Kosmonautům zbývalo pár posledních dní života.

Zkáza raketoplánu Columbia: Zachránit posádku nešlo, mrtvá byla už před explozí

Před dvaceti lety se vydal na svou poslední misi raketoplán Columbia amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Z kosmu se ale jeho sedmičlenná posádka už nikdy domů nevrátila. Při zpáteční cestě totiž raketoplán explodoval. Děsivý konec Columbie se stal zatím největší kosmickou katastrofou tohoto století a prakticky pohřbil celý program Space Shuttle.

Vedení města ocenilo úspěšné sportovce z Tanvaldu.

Vedení města ocenilo úspěšné sportovce z Tanvaldu

V závěru roku 2022 starosta města Vladimír Vyhnálek a místostarosta města Jan Palme pozvali úspěšné tanvaldské sportovce k malému posezení a příjemnému povídání o jejich úspěších. Poděkovali jim za výborné dosažené sportovní výkony a předali malý dárek.

Jednomotorový letoun Piper PA-28. Ilustrační foto

Letadlu selhal motor. Pilotující teenager se ale zachoval jako profesionál

Osmnáctiletý mladík vzal svou rodinu na vyhlídkový let čtyři měsíce poté, co získal pilotní průkaz. Místo příjemně stráveného času s nejbližšími však všichni zažili pořádné drama, když malému letounu ve vzduchu přestal fungovat motor. Čerstvý pilot si však se situací dokázal poradit jako opravdový profesionál a nouzově přistál na historické silnici Route 66.

Caño Cristales, nejkrásnější řeka, nebo také řeka pěti barev. Najdete ji v Kolumbii.

Duha, které se můžete dotknout. Nejkrásnější řeku světa mají v Kolumbii

Kolumbiská řeka Caño Cristales má mnoho přezdívek. Říká se jí nejkrásnější řeka světa, tekutá duha, řeka pěti barev i řeka snů a při pohledu na ni všechno platí, byť barevných odstínů má víc. Úžasnou podívanou na řeku, která má v různých částech toku rozdílnou barvu, mají na svědomí podvodní rostliny. Obzvlášť nádherně působí u vodopádů a četných peřejí, které opravdu připomínají vodní duhu.

Tady Petr

VIDEO: Česká značka batohů zachraňuje tradice v Indii a Kolumbii

V Česku je spousta zajímavých podnikatelských příběhů, které nám prozatím unikají. Někdy to jsou příběhy tak fascinující, že by se za ně nemusel stydět ani Hollywood. Příkladem může být česká značka Bagind. Ta se snaží zachránit dnes již ohroženou tradici kožedělnictví v Indii a Kolumbii, která je jednou z nejstarších řemesel na světě. Často si výrobky z těchto zemí bohužel spojujeme se špatnou kvalitou a strašnými pracovními podmínkami, ale Bagind dělá pravý opak.

Petr Šíla, ředitel Botanické zahrady Teplice.

Teplická botanka láká na adventní tvoření, perníčky a banánovník

Botanická zahrada Teplice připravila několik akcí na první adventní víkend. Hned v pátek proběhne od 17:00 vernisáž k „Adventní výstavě ZUŠ Teplice“ za doprovodu žáků hudebního oboru umělecké školy. Následně proběhne ve vánočně nazdobené venkovní expozici vystoupení dětí z mateřské školy Pramínek, které zpříjemní rozsvícení vánočního stromu. „Tento den je od 16:30 vstup do botanické zahrady zdarma. Těšíme se na všechny návštěvníky, a to včetně obyvatel přilehlých domů,“ prozradil ředitel zahrady Petr Šíla.

Z besedy s dobrodruhem Matějem Ptaszkem o životě v Kolumbii v Městském společenském domě v Kolíně.

Matěj Ptaszek tentokrát místo blues bavil diváky vyprávěním o životě v Kolumbii

/FOTOGALERIE/ Matěj Ptaszek už byl v Městském společenském domě v Kolíně několikrát, naposledy letos v květnu na festivalu jižanské a bluesové hudby, kde hrál společně s Lubomírem Bužmou Khýrem a kde uplatnil svoje pěvecké a muzikantské kvality, především coby perfektní hráč na foukací harmoniku. Druhý listopadový čtvrtek však přicestoval v jiné roli, a to coby osobitý vypravěč.

Pěstitel kávy z Kolumbie dětem zasvěceně vyprávěl o pěstování.

Pěstitel kávy z Kolumbie dětem zasvěceně vyprávěl o pěstování

V pondělí 7.listopadu se na Základní škole Václava Talicha v Mostě uskutečnila beseda s pěstitelem kávy Bladimirem Pachekem. Ten pochází z Kolumbie, z pohoří Sierra Nevada a v nadmořské výšce 1 700 m pěstuje na sedmi hektarech půdy kávu a na pěti hektarech cukrovou třtinu.

Jiří Mach z Dobrušky má stále dost námětů ke psaní.

Kriminální případy z Orlických hor: kokain z Kolumbie i vražda nadvakrát

Tragické, ale i humorné či lehce pikantní příběhy ukrývá pitaval z Orlických hor, v němž spojili své síly zkušený dobrušský publicista Jiří Mach a Zdeněk Hlaváček, exšéf kriminální policie a bývalý ředitel policejního územního obvodu v Rychnově nad Kněžnou. V nové knize je 13 příběhů, některé jsou humorné, jiné tragické. Nejstarší z nich je ze 70. let minulého století.

Výstava zahrádkářů v Machové.

V Machové lidé obdivovali výpěstky. K vidění byl „banán severu“ či třeba meloun

PAW PAW PRIMA, nazývaný banán severu (v obci Machová jsou 2 pěstitelé), meloun PEPINO, exotická trvalka, původem z Peru a Kolumbie, a SCHISANDRA čínská, původem z východní Asie, která má plody pěti chutí s významem pro pět nejdůležitějších lidských orgánů. To byl neobvyklý sortiment letošní výstavy Českého zahrádkářského svazu Machová. Tam se uplynulý víkend konala Okresní výstava ovoce a zeleniny.

Kávová krize. To je název výstavy fotografií, která je v těchto dnech k vidění například v blanenském zámeckém parku. Přibližuje životy pěstitelů kávy. Příchozí ji mohou navštívit první říjnový týden. Je součástí happeningu Výstava na stromech.

Kávová krize: výstava v Blansku ukazuje tvrdý život pěstitelů, podívejte se

Kávová krize. To je název výstavy fotografií, která je v těchto dnech k vidění například v blanenském zámeckém parku. Přibližuje životy pěstitelů kávy. Příchozí ji mohou navštívit první říjnový týden. Je součástí happeningu Výstava na stromech. V letošním ročníku je nainstalovaná na 113 místech po celém Česku a také na padesátce míst v sousedním Slovensku. V regionu je připravená také v hodonínské, vyškovské a brněnské Zoo. Dále v Mikulově nebo na řadě míst na Vysočině.

Výstava zahrádkářů v Machové.

V Machové lidé obdivovali výpěstky. K vidění byl „banán severu“ či třeba meloun

PAW PAW PRIMA, nazývaný banán severu (v obci Machová jsou 2 pěstitelé), meloun PEPINO, exotická trvalka, původem z Peru a Kolumbie, a SCHISANDRA čínská, původem z východní Asie, která má plody pěti chutí s významem pro pět nejdůležitějších lidských orgánů. To byl neobvyklý sortiment letošní výstavy Českého zahrádkářského svazu Machová. Tam se uplynulý víkend konala Okresní výstava ovoce a zeleniny.

Volejbalistky před odletem na šampionát přijal starosta Tábora Štěpán Pavlík.

Volejbalistky před odletem na šampionát se zabydlely v Táboře

Pro český volejbalový výběr se Tábor stal na letní měsíce druhým domovem. Ve sportovní hale Mír absolvovaly v červenci, srpnu a září svěřenkyně Giannise Athanasopoulose přípravu na evropskou kvalifikaci, vítězně odehrály utkání proti soupeřkám z Islandu, Černé Hory a Finska.

Chodci, běžci a cyklisté v městské zelené oblasti CityLife v Miláně

Když je chodec na prvním místě. Čtyři světová města již dala stopku autům

Hlučné kolony střídají tiché aleje lemované vzrostlými stromy, parkující auta zase předzahrádky plné nočního života. Dopravní tepny v některých světových městech se pomalu ale jistě proměňují v oázy pro pěší a cyklisty. Britská BBC vyprofilovala čtyři světové metropole, které během pandemie a po ní provedly jedny z nejodvážnějších změn, které mají centra proměnit v místa prakticky bez aut.

Z dětského sportovního tábora, který pořádá spolek DST Olympia KH

Foto: Dětský sportovní tábor Olympia má za sebou 44. ročník

Další ročník dětského sportovního tábora, který pořádá spolek DST Olympia KH za podpory Města Kutná Hora a Středočeského kraje, se konal v rekreačním středisku Želivka na Vysočině. Tábora, který měl v letošním roce již své 44. pokračování, se zúčastnilo 104 dětí z Kutné Hory a blízkého okolí.

Tereza Lamačová

Dovolená last minute? Ne, Lamačovou čeká Mnichov

O nadcházejícím mnichovském šampionátu vůbec nepřemýšlela. K účasti podle evropského žebříčku měla daleko. Však také rychlonohá Tereza Lamačová patří mezi juniorky a v pondělí jí bylo teprve osmnáct.