Kreativ

ŠTÍTEK: Kolumbie

Gangy v Kolumbii rekrutují do svých řad děti. Dělají z nich zabijáky. Ilustrační foto

Mrazivá svědectví dětí z gangů v Kolumbii: Učí nás svazovat a zabíjet lidi

Okna dolů, jinak budeme střílet! Hrozivě vypadající nápis na zdi dává řidičům jasný příkaz. Ačkoliv Corinto na jihozápadě Kolumbie vypadá na první pohled jako obyčejné jihoamerické město, v ulicích zuří krvavé boje mezi místními gangy. Ty mají neustálé personální problémy. Logicky. Boje jsou zde kruté. I proto se zaměřily na nejzranitelnější články společnosti, které je snadné zmanipulovat: na děti. Někteří bývalí nezletilí členové těchto zločineckých skupin nyní poskytli svědectví novinářům britské BBC.

Logo šampionátu.

Petra Svobodu zradila v Kolumbii tyč

Na mistrovství světa juniorů v desetiboji v Cali poslední den skončil Petr Svoboda (VS Tábor) na 21. místě - s nulovým zápisem ve skoku o tyči, která je jinak jeho parádní disciplínou.

Ostravští squashisté Jakub Solnický (vlevo) a Viktor Byrtus na domácím mistrovství ČR 2021 v SC Fajne.

Exotika v Ostravě: Solnického a Byrtuse čekají soupeři z Brazílie i Egypta

/FOTOGALERIE/ Ostrava hostila mistrovství republiky i mezinárodní turnaje, ale tohle klání se ve Sportovním centru Fajne koná poprvé v historii. Na turnaji PSA Ostrava Squash Open mužů, který začne v Porubě ve středu od 14 hodin a vyvrcholí v neděli 7. srpna od 17 hodin finálovým soubojem, se utkají squshisté z celého světa. A mezi nimi nebudou chybět domácí hvězdy Jakub Solnický a Viktor Byrtus.

Logo šampionátu.

Petr Svoboda v Cali po půlce osmnáctý

Na mistrovství světa juniorů v desetiboji v Kolumbii nevyšla čtvrtá disciplína, výška, táborskému Petru Svobodovi - zdolal 181 cm a byl v ní 21. Letos má skočeno už 192.

Daniel Cimburek si odbyl premiéru na mistrovství světa v Kolumbii.

Premiéra mezi dospělými, kterou nepokazilo ani nedoručené vybavení

Poprvé. Česká seniorská reprezentace se právě vrátila z Kolumbie. Konkrétně tedy z mistrovství světa v ploutvovém plavání v Cali. Z města sportu přiletělo zpět do České republiky pět plavců a tři trenéři. Mezi nimi byl i pardubický plavec Daniel Cimburek, který na tomto mistrovství zažil svoji premiéru v seniorské kategorii. 

Ze sportovního tábora na Vysočině

FOTO: Táborová olympiáda pro kutnohorské děti byla slavnostně zahájena

Přesně 104 dětí z Kutné Hory a okolí tráví již týden část prázdnin v rekreačním středisku Želivka na Vysočině. Sportovní tábor, jehož historie se začala psát v roce 1978, se tak o víkendu přehoupl do své druhé poloviny. A právě tato druhá část byla odstartována v sobotu 23. července 2022 slavnostním zahájením táborových olympijských her.

Natálie Olivová.

Natálie Olivová byla nominována na mistrovství světa

Český atletický svaz zveřejnil nominaci na největší letošní vrchol mládežnické atletiky, na mistrovství světa juniorů. To proběhne od 1. do 6. srpna v kolumbijském Cali. Díky o jediný bod splněnému účastnickému limitu v sedmiboji na něj byla nominována i kolínská juniorka Natálie Olivová.

Pablo Escobar na identifikačním snímku pořízeném v roce 1976 kolumbijskou protidrogovou policií

Pablo Escobar: Jeho vězení bylo luxusním hotelem, útěkem z něj si podepsal smrt

Ať už je ve vězení nebo venku, drogový boss Pablo Escobar znovu dokázal, že je to on a ne vláda, kdo diktuje podmínky, komentoval novinář Timothy Ross útěk z vězení, jímž Escobar ponížil před 30 lety kolumbijskou policii. Nezapomněla mu to. O 17 měsíců později obletěly svět snímky smějících se policistů nad prostříleným Escobarovým tělem.

Festival Dolánky. Archivní foto.

Koupání a muzika. Na břehu Jizery se opět chystá Festival Dolánky

V sobotu 23. července proběhne tradiční událost v Českém ráji – oblíbený hudební happening Festival Dolánky. V areálu Kempu Dolánky na návštěvníky čeká hudba a bohatý doprovodný program pro dospělé i pro děti během celého dne. Vstupné bude stejně jako v minulosti dobrovolné.

Zleva Ondřej Gajdoš a uprostřed David Šlapák v libereckých dresech.

Liberecké trumfy v Kolumbii. Šlapák a Gajdoš spoléhají na hudbu i na tatranku

Liberecká atletika bude mít na juniorském světovém šampionátu v Cali dva zástupce. Na trati 1500 metrů se pokusí zabodovat Ondřej Gajdoš, který současně reprezentuje i v triatlonu. Druhým želízkem je David Šlapák na trati 3000 metrů. David splnil limit i na patnáctiskovku, ale tam figuruje zatím jako náhradník. Do startu na velké akci jim zbývají pouhé dva týdny.

Martin Švec míří na Světové hry.

Švece mrzí, že sqaush není na olympiádě, letí aspoň na Světové hry

Na Světové hry do amerického Birminghamu odcestuje také squashista Martin Švec. Těší se na specifickou atmosféru a na to, že se podívá na zcela jiné sporty. „Bohužel na tom turnaji bude chybět absolutní elita squashe, ale například Němci nebo Francouzi tam budou,“ prohlásil Švec z brněnského týmu Viktorie. Do USA odcestuje v úterý, první kolo rozehraje ve čtvrtek. Poté si dá pauzu a bude se připravovat na novou sezonu.

Před rokem byl atletický stadion v Hodoníně značně poškozený a zdevastovaný při ničivém tornádu. Dnes je již kompletně opraven a plně k dispozici sportovcům.

Hodonínský stadion rok po tornádu září novotou. Hostil špičky české atletiky

Mistrovství světa v atletice je prestižní každoroční událostí, na které se objevují špičky tuzemské atletiky, kteří budou kteří budou usilovat o splnění limitů na nastávající Mistrovství světa (Oregon USA - 15-24.7.2022), na Mistrovství Evropy  (Mnichov GER -  15-21.8.2022) i na Mistrovství světa Juniorů (Cali Columbie - 1.- 6.8.2022). Letošní třiapadesáté kolo se konalo poprvé na stadionu U Červených domků v Hodoníně ve dnech 24. a 25. června. Děkujeme panu Hankovi za dnešní příspěvek.

Běžec Jiří Pavel Češka.

Češka se léčil na psychiatrii. Teď bude český šampion kandidovat ve volbách

I když Jiří Pavel Češka oslaví červenci teprve osmnácté narozeniny, o víkendu ovládl mistrovství ČR do 20 let v běhu na 800 metrů. Není však zaměřený jen na sport. Na konci září se bude v Říčanech, kde s rodinou bydlí, ucházet v komunálních volbách o místo zastupitele. V budoucnu by se totiž rád podílel na změnách legislativy, které mohou pomoci lidem s duševními onemocněními.

Česká tenistka Lucie Havlíčková ve finále na juniorském Roland Garros. V úterý se představí v České Lípě.

Mácha Lake Open měl ostrý start, Klimovičová udolala v Lípě Bartůňkovou

V pořadí 21. ročník mezinárodního turnaje tenistek série World ITF s dotací 60 tisíc amerických dolarů začal včera v České Lípě pěkně naostro. Už v úvodních dvouhrách prvního kola viděli fanoušci na čtyřech antukových kurtech dramatické třísetové zápasy, které byly přerušené dešťovou přestávkou.

Nález kokainu mezi banány v Rychnově a Jičíně

Překvapení v krabicích od banánů. V supermarketech našli kokain za dvě miliardy

Policisté v českých supermarketech zajistili v bednách s banány zatím 840 kilogramů kokainu. Prodejcům by takové množství drogy vydělalo více než dvě miliardy korun. Policie to uvedla na svém twitteru. Lisované kostky kokainu našli odpoledne nejprve pracovníci supermarketů v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou. Policisté ve spolupráci s Celní správou poté kontrolovali i další místa, kam bylo zboží stejné šarže distribuováno. Zatím ale neupřesnili, kde všude drogu nalezli.

Mezi základní principy Fairtrade patří:výkupní cena odpovídající nákladům udržitelné produkce a důstojného živobytí.

Lidé v Blansku férově snídali na podporu pěstitelů z chudých zemí

Na celkem 140 místech po celé České republice se v sobotu 14. května uskutečnil komunitní piknik s názvem Férová snídaně na podporu pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů. Lidé společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o životy lidí, kteří pěstují naše potraviny. Přidalo se i Blansko, kde akce proběhla v Zámeckém parku. Sešlo se na ní přes 80 lidí. Akce se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade.

Férová snídaně Pointu Milovice

Point Milovice piknikoval férově na podporu pěstitelů

/FOTOGALERIE/ Na více než 130 místech po celé České republice se v sobotu 14. května uskutečnil komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů. Lidé společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o životy lidí, kteří pěstují naše potraviny. Přidala se i organizace POINT Milovice, kde akce proběhla na terase u lesoparku Juventa. Akce se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade

Hlubočtí baseballisté v extralize

Hluboká do baráže. Ale bez Zdeňka Josefuse. Trenér skončil

Hlubočtí baseballisté neprožívají povedenou sezonu. Klub nenavázal na loňské výborné výsledky. V Top 6 extraligy bude chybět. Zahraje si baráž o udržení soutěže. Už ale bez trenéra Zdeňka Josefuse, který se s vedením klubu rozešel.

Ve Vyškově lidé v sobotu férově posnídali v parčíku před knihovnou.

Férová buchta nebo domácí vejce. Ve Vyškově piknikovali na podporu pěstitelů

Na celkem 140 místech po celé České republice se v sobotu 14. května uskutečnil komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů. Lidé společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o životy lidí, kteří pěstují naše potraviny. Přidal se i Vyškov, kde akce proběhla v parčíku před knihovnou. Sešlo se na ní bezmála 40 lidí. Akce se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade.

Ve vizovickém Doteku piknikovali na podporu pěstitelů.

Ve Vizovicích snídali férově. Podpořili tak pěstitele kávy, kakaa nebo banánů

Na více než 130 místech po celé České republice se v sobotu 14. května uskutečnil komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů. Lidé společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o životy lidí, kteří pěstují naše potraviny. Přidaly se i Vizovice, kde akce proběhla v zahradě Dotek. Akce se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade.

Multikulturní týden v Pardubicích započala páteční akce Pestrý Příhrádek.

Multikulturní týden v Pardubicích odstartoval pestrými barvami, jídlem a tancem

Jedenáctý ročník tradičního Multikulturního týdne začal v Pardubicích v pátek odpoledne. Jedná se o týdenní festival, kde se sejdou všemožné národnosti žijící v Pardubicích. Akce letos odstartovala na menším prostoru na Příhrádku, kde se nacházelo několik stánků s jídlem nebo výrobky různých národností. Konalo se zde i několik hudebních a tanečních představení.

Německé metalové legendy S.D.I. zahrají první květnovou středu v pražském klubu Fatal.

Tipy na úterý 3. května

Už víte, jak si zpříjemnit první květnové úterý? Podívejte se na pár našich tipů na dnešní den.

Rostislav Kolář skončil čtvrtý na MČR v Poděbradech.

Chodce Koláře nezlomily ani zdravotní potíže. Na MČR skončil čtvrtý

Chladné počasí s teplotami kolem tří stupňů i prostředí lázeňské kolonády. Jubilejní 90. ročník chodeckého závodu v Poděbradech v sobotu uvítal mezinárodní špičku na trati 20 kilometrů včetně mistrů světa Arevala z Kolumbie, Lopeze ze Španělska či vítěze letošního MS družstev Karlströma.

Diskuze nad novým logem

Suvenýr inspiroval dobrodruha z Ostravy. Teď prodává vlastní batohy z kozí kůže

/FOTOGALERIE/ Přibližně před osmi lety si tehdy devatenáctiletý Lukáš Matějček z Ostravy přivezl z cest po Indii batoh. Nebylo by na tom nic zvláštního, kdyby se o pár let později nestal batoh z kozí kůže, ušitý indickým prodejcem doslova před Lukášovýma očima, inspirací pro založení úspěšné firmy, jež pod značkou Bagind dodává na český a slovenský trh originální kožené výrobky z Indie a z Kolumbie. 

Diskuze nad novým logem

Suvenýr z cest inspiroval dobrodruha k podnikání. Teď prodává batohy z kozí kůže

Přibližně před osmi lety si tehdy devatenáctiletý Lukáš Matějček z Ostravy přivezl z cest po Indii batoh. Nebylo by na tom nic zvláštního, kdyby se o pár let později nestal batoh z kozí kůže, ušitý indickým prodejcem doslova před Lukášovýma očima, inspirací pro založení úspěšné firmy, jež pod značkou Bagind dodává na český a slovenský trh originální kožené výrobky z Indie a z Kolumbie. 

Etikety z Íránu.

Pivní nadšenec z Jemnice sbírá etikety, má jich už přes 45 tisíc, podívejte se

Pavel Řezáč z Jemnice sbírá pivní etikety i lahve, vlastní pivotéku, a dokonce si nechává vlastní pivo vařit. Přesto se ke koníčku dostal spíše náhodou. „Se ženou jsme koupili dům, ve kterém byla kavárna. Jenže ta nás nenadchla. Říkali jsme si, co s tím. Nechtěli jsme to nechat ladem. Zároveň jsme chtěli něco, co běžně člověk nemá. Nakonec padla volba na pivotéku,“ vzpomíná pivní nadšenec, jak se mu před šesti lety zrodila nová vášeň.

O sošku Českého lva v kategorii Cena Magnesia za nejlepší studentský film bojuje také brněnská rodačka Anna Podskalská.

Brněnská rodačka bojuje o Českého lva. Za Rudé boty získala hned dvě nominace

Brněnská rodačka Anna Podskalská je ve finále známé filmové soutěže Český lev. Za svůj animovaný snímek Rudé boty získala hned dvě nominace. O sošku lva bojuje v kategorii Cena Magnesia za nejlepší studentský film a Nejlepší animovaný film. Vítěze filmového ocenění Český lev vyhlásí pořadatelé soutěže již tuto sobotu. Výherce krom sošky získá také odměnu ve výši sto tisíc korun na další tvorbu.

Žabky listovnice pestré.

FOTO: Liberecká zoo začala s chovem vzácných žabek, jako jediná v Čechách

V pavilonů tropů liberecké zoo vzniklo zbrusu nové paludárium, které obývají malé vzácné žabky listovnice pestré. Jedná se o výjimečný a raritní druh, který v celé Evropě chovají kromě Liberce pouze dvě instituce, Merrist Wood and Guilford College ve Velké Británii a německá Zoo Chemnitz. V Česku žabičky kromě Liberce zatím nechová zahrada žádná.

DOK Liberec. Z předválečného nádražního doku udělali bratři Karel a Martin unikátní kavárnu s pražírnou

OBRAZEM: Z předválečného nádražního doku je unikátní kavárna s pražírnou

Pokud máte rádi šálek dobré výběrové kávy, řemeslné pečivo k tomu a chcete si vše vychutnat v atraktivním prostředí s milou obsluhou, navštivte kavárnu s pražírnou DOK Nordbeans v Liberci. Ta byla založena v roce 2015 bratry Martinem a Karlem Kozlovými. Firma nabízí výběrovou kávu z pěstitelských zemí, které bratři pravidelně navštěvují. Díky tomu představí až 40 nových druhů káv ročně. Název firmy Nordbeans, který znamená v překladu „severská zrnka“, si zvolili proto, že jsou ze severu a zvolenému stylu pražení kávy se často říká ‚Nordické‘.

Ilustrační foto.

Produkce kávy v ohrožení. Řadu plantáží brzy odrovnají klimatické změny

Brazílie a Kolumbie. Země, které byly vždy považovány za Mekku pěstování kávy. To už však brzy nemusí platit, tedy alespoň pro některé oblasti. Za radikální změnou stojí globální oteplování. Některé části světa, dosud vhodné například pro pěstování již zmíněné kávy, kešu oříšků nebo avokáda, se totiž podle nové studie kvůli zvyšování teploty dramaticky promění.

Z mezinárodního klání v jízdě na saních rohatých v Černé Vodě.

FOTO, VIDEO: Na rohačky do Záhoří vyrazili i závodníci z JAR a Kolumbie

Do časů našich prababiček a pradědečků se mohli v sobotu vrátit návštěvníci nevšedního zápolení na svahu v Orlickém Záhoří - Černé Vodě. Na 43 posádek i v mezinárodním složení se tam utkalo v jízdě na saních rohatých. V minulosti se tu používaly nejen na svážení dřeva, patřily ke zdejšímu životu.