Kreativ

ŠTÍTEK: Kolumbie

Fotbalista Tomáš Hübschman dohlížel v Poděbradech na fotbal bez rozhodčích.

Tomáš Hübschman dohlížel na fotbal bez rozhodčích

Poděbrady /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež (NZDM) a klub Zvonice uspořádala workshop a mini fotbalový turnaj v Poděbradech. Zúčastnila se NZDM z Poděbrad, Českého Brodu a Nymburka. Kluby v Poděbradech a Českém Brodě jsou zapojeny do F3 fotbalu přes tři roky.

Fotbalista Tomáš Hübschman dohlížel v Poděbradech na fotbal bez rozhodčích.

Tomáš Hübschman dohlížel na fotbal bez rozhodčích

Poděbrady /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež (NZDM) a klub Zvonice uspořádala workshop a mini fotbalový turnaj v Poděbradech. Zúčastnila se NZDM z Poděbrad, Českého Brodu a Nymburka. Kluby v Poděbradech a Českém Brodě jsou zapojeny do F3 fotbalu přes tři roky.

Fotbalista Tomáš Hübschman dohlížel v Poděbradech na fotbal bez rozhodčích.

Tomáš Hübschman dohlížel na fotbal bez rozhodčích

Poděbrady /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež (NZDM) a klub Zvonice uspořádala workshop a mini fotbalový turnaj v Poděbradech. Zúčastnila se NZDM z Poděbrad, Českého Brodu a Nymburka. Kluby v Poděbradech a Českém Brodě jsou zapojeny do F3 fotbalu přes tři roky.

Fotbalista Argentiny Lionel Messi (vpravo) a hráč Paraguaye Gustavo Gomez (vlevo).

Argentina ani napodruhé nevyhrála. Díky Messimu a Armanimu má aspoň bod

Díky gólu Lionela Messiho z penalty vybojovali argentinští fotbalisté ve svém druhém zápase na mistrovství Jižní Ameriky s Paraguayí remízu 1:1 a získali první bod. Také proto, že brankář Franco Armani zneškodnil pokutový kop Derlise Gonzáleze, který mohl rozhodnout o výhře Paraguaye.

Zklamaní fotbalisté Argentiny.

Argentina vstup do šampionátu nezvládla, nestačila na Kolumbii

Fotbalisté Kolumbie zaskočili na jihoamerickém šampionátu Argentinu a tým kolem hvězdného Lionela Messiho v úvodním utkání skupiny B v brazilském Salvadoru porazili 2:0. Připsali si tak první výhru nad dvojnásobnými mistry světa po dvanácti letech. Favorizované Mexiko vstoupilo do mistrovství Severní a Střední Ameriky suverénním vítězstvím 7:0 nad Kubou. Hattrick vstřelil Uriel Antuna.

Venezuelští vojáci u hranic s Kolumbií

Z Venezuely uprchlo přes čtyři miliony lidí. Okolní země žádají pomoc OSN

Již více než čtyři miliony lidí uprchly v posledních několika letech z Venezuely, kterou sužuje politická a hluboká ekonomická krize. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Organizace spojených národů. Kvůli nárůstu počtu uprchlíků by měl svět podpořit země, do nichž se Venezuelané uchylují, uvedl zmocněnec OSN a Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

50. výročí prvního vzletu letadla L 410 na letišti v Kunovicích.ˇZkušební pilot Stanislav Sklenář

Domovinou pro L-410 se stalo už pět kontinentů. Podívejte se dovnitř

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Celkem 295 letounů značky L410 z celkového počtu více než 1300 doposud v Kunovicích vyrobených zalétl v pozici kapitána dnes 77letý Stanislav Sklenář. S hrdostí i se slzou v oku vzpomíná na tento svůj srdcový letoun, jenž se 16. dubna 2019 dočkal historického milníku, 50 let od vzletu prvního prototypu.

Předpokládaná podoba kraba callichimaera perplexa

Revoluce v evoluci? Vědci objevili fosilie chiméry, nejdivnějšího kraba na světě

/VIDEO/ Chiméry, tedy příšery s lví hlavou, kozím tělem a hadím ocasem – to bylo první přirovnání, které paleontologům blesklo hlavou, když v Kolumbii odhalili fosilie dosud zcela neznámého krabího druhu. Maličký krab s obříma, vypoulenýma očima, nohama ve tvaru pádel a krunýřem podobným humru byl totiž svým dnešním potomkům na míle vzdálený.

Ostrava Coffee Festival na Černé louce.

Festival kávy na Černé louce: espresso, cappuccino i umění baristů

/FOTOGALERIE/ Neomezené množství espressa, filtrované kávy či cappuccina mohli vypít návštěvníci víkendového Ostrava Cofee Festivalu na ostravském výstavišti Černá louka.Lidé ochutnávali kávu z téměř dvou desítek pražíren nejen z ČR, ale i Slovenska, Irska či Španělska, či sledovali v akci umění baristů. Program festivalu byl bohatý.  

Ilustrační foto

Tip Deníku: Trio zahraje blues u Zacha

Cestovatel a osobitý bluesový harmonikář a zpěvák Matěj „Mateo“ Ptaszek po návratu z Jižní Ameriky nezahálí a v lednu 2019 natočil s plzeňským muzikantem Janem Stehlíkem (kytara) a Janem Čihákem (kontrabas) album Screaming The Blues plné elektrického syrového blues.

Obyvatelé Venezuely vyrazili do ulic na protest proti prezidentu Madurovi

Venezuelský generál uprchl do Kolumbie. Madurova vláda je neschopná, řekl

Armáda jihoamerické Venezuely přišla o jednoho z nejvyšších představitelů. Generál, který čelí sankcím Spojených států, uprchl do Kolumbie a v televizním rozhovoru označil vládu prezidenta Nicoláse Madura za neschopnou a zkorumpovanou. Zároveň uznal vůdce venezuelské opozice Juana Guaidóa jako prozatímního prezidenta. Informovala o tom agentura Reuters.

Kolumbijská vlajka. Ilustrační foto

Tip Deníku: Přednáška poučí o nástrahách Kolumbie

Vyškov – O krásách dálné Kolumbie, která podle přednášející Markéty Krafkové není ještě tolik zasažena turismem, promluví ve čtvrtek čtrnáctého března ve vyškovském zooparku. Od pěti hodin příchozím v sále Hanáckého statku povypráví o bílých písečných plážích i vysokých horách a pásmech vulkánů.

Vůdce venezuelské opozice Juan Guaidó

Guaidó vyhlásil ve Venezuele stav nouze. Zároveň vyzval k dalším demonstracím

Venezuelský parlament ovládaný opozicí vyhlásil v zemi stav nouze kvůli rozsáhlým výpadkům elektřiny, které ve čtvrtek postihly celou zemi a v některých regionech trvají dosud. Poslanci schválili příslušný dekret šéfa parlamentu Juana Guaidóa, kterého od ledna uznalo na 60 zemí prozatímním prezidentem s tím, že má obnovit v zemi demokracii a uspořádat svobodné volby. 

V Kolumbii havarovalo letadlo

V Kolumbii havarovalo letadlo. Zemřelo dvanáct lidí

V kolumbijském departementu Meta se zřítilo menší letadlo. Na palubě bylo dvanáct lidí, nikdo nepřežil. S odkazem na policejní zdroj o tom informovala agentura Reuters. Letoun DC-3 havaroval u města San Carlos de Guaroa dopoledne místního času.

Venezuelští vojáci u hranic s Kolumbií

Madurovi utíkají vojáci. Jedinou šancí je zahraniční intervence, říká přeběhlík

Zhruba 320 venezuelských vojáků opustilo za poslední čtyři dny svá stanoviště a uprchlo do sousední Kolumbie. Nechtějí bojovat ve jménu prezidenta Nicoláse Madura a bránit v přístupu zahraniční humanitární pomoci do země, která se potýká s nedostatkem léčiv i potravin. Jediným způsobem, jak Madurovu vládu sesadit, je podle nich přímá zahraniční intervence.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Tlak na Madura sílí. Washington požádal o svolání Rady bezpečnosti OSN

Americké země chtějí zesílit tlak na autoritářského venezuelského vůdce Nicoláse Madura, většina z nich však zároveň chce předejít možnému konfliktu. Viceprezident Spojených států Mike Pence dnes na jednání zástupců zemí podporujících opozičního lídra Juana Guaidóa vyzval k přijetí tvrdých sankcí proti Madurovi a zopakoval, že USA ve snaze o nastolení demokracie ve Venezuele nevylučují žádnou možnost. Washington podle agentury Reuters požádal o svolání Rady bezpečnosti OSN.

Ranění ve Venezuele

Dva mrtví a stovky zraněných. Pokus o doručení pomoci do Venezuely selhal

Sobotní střety na venezuelsko-brazilské hranici, které se odehrály během pokusů o převoz humanitární pomoci do Venezuely, si vyžádaly dvě oběti a stovky zraněných. Ve snaze zabránit kamionům s pomocí ve vjezdu do země použila armáda prezidenta Nicoláse Madura slzný plyn a gumové střely. Opoziční lídr Juan Guaidó požádal USA a další země, aby nechaly ve hře "všechny možnosti" pro odstavení Madura od moci.

Stanley Donen v roce 2010

Zemřel Stanley Donen. Režisér Zpívání v dešti podlehl v 94 letech infarktu

Ve věku 94 let zemřel Stanley Donen, někdejší tanečník a režisér nejznámějších hollywoodských muzikálů, jakými jsou například Zpívání v dešti (1952). S odvoláním na umělcovu rodinu o tom informují americká média. Donen, který v roce 1998 na udílení filmových cen Oscar dostal ocenění za celoživotní dílo, zemřel ve čtvrtek v New Yorku, když podlehl infarktu.

Obyvatelé Venezuely vyrazili do ulic na protest proti prezidentu Madurovi

Spor u venezuelských hranic pokračuje. Do Kolumbie již přeběhlo jedenáct vojáků

Na venezuelských hranicích s Kolumbií a s Brazílií se v sobotu odehrával mocenský boj venezuelské opozice s režimem autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Národní garda použila slzný plyn proti lidem, kteří se snažili odstranit na hranicích zátarasy. Do Kolumbie mezitím podle agentur uteklo 11 vojáků a dva policisté, kteří nesouhlasí s Madurovým režimem.

Demonstrace ve Venezuele

Venezuelané se shromažďují u hranic. První kamion s pomocí se už dostal do země

První kamion s humanitární pomocí z Brazílie dnes projel do Venezuely. Na twitteru to oznámil šéf opozice Juan Guaidó. Ten organizuje odjezd další části humanitární pomoci z Kolumbie. U hranic s touto zemí se shromáždily davy lidí, kteří přesvědčují armádu, aby navzdory rozkazům prezidenta Nicoláse Madura nechala pomoc projet.

Elitní venezuelská policejní jednotka FAES

Po Brazílii Kolumbie. Venezuelská vláda nařídila částečné uzavření tamní hranice

Venezuelská vláda nařídila částečně uzavřít hranice s Kolumbií, a to v místech, kudy plánuje dnes venezuelská opozice dostat do země humanitární pomoc. Vláda, která pomoc označuje za začátek intervence Spojených států a která kvůli tomu už ve čtvrtek uzavřela hranice s Brazílií, zdůvodnila uzavření tří přechodů s Kolumbií hrozbou ze strany Kolumbie pro "mír a svrchovanost Venezuely".

Venezuelané protestují proti vládě a prezidentovi.

Situace se vyostřuje. Po zásahu venezuelských vojáků zemřeli dva lidé

Venezuelští vojáci dnes při střetu v oblasti přiléhající k brazilským hranicím zabili dva domorodé obyvatele a dalších nejméně 15 lidí zranili, z toho několik vážně. Informovaly o tom zahraniční tiskové agentury s odvoláním na opozici a nevládní organizace. Podle jedné z nich zajali domorodci tři vojáky a na místě panuje napjatá situace.

Americká humanitární pomoc pro Venezuelu v kolumbijské Cúcutě

Pomoc čeká na hranicích. USA dodaly do Kolumbie humanitární balíky pro Venezuelu

Americké vojenské letouny v sobotu přepravily desítky tun humanitární pomoci do kolumbijského města Cúcuta na hranicích s Venezuelou. Zatímco prezident Nicolás Maduro stále přijetí zahraniční pomoci odmítá, opoziční lídr Juan Guaidó znovu vyzval armádu, aby balíčky s jídlem, hygienickými potřebami a zdravotnickým materiálem do země vpustila.

Nový prezident Kolumbie Iván Duque

Zatkněte povstalecké vůdce, vyzvala Kolumbie Kubu. Ta se odvolává na závazky

Kolumbijský prezident Iván Duque vyzval Kubu, aby zatkla desítku velitelů povstalecké organizace Vojsko národního osvobození (ELN). Právě povstalcům připisuje Kolumbie odpovědnost za čtvrteční teroristický útok na policejní akademii, při kterém zemřelo 21 osob. Kuba Kolubii znovu vyjádřila svou soustrast a uvedla, že se bude řídit závazky přijatými ještě před nynějším incidentem. 

Budova CITIC tower je nejvyšším postaveným mrakodrapem za rok 2018

Čína, Amerika i Vietnam. V roce 2018 vyrostl rekordní počet mrakodrapů

Celkem 143 mrakodrapů, z nichž hned osmnáct spadá do kategorie super vysokých, tedy těch, které převyšují hranici tří set metrů. Taková je loňská a zároveň rekordní bilance pomyslného závodu o dobývání nebes, jemuž vévodí Čína. Téměř půl kilometru vysoký "věžák" však vyrostl i ve Vietnamu. V galerii si prohlédněte fotografie deseti nejvyšších staveb roku 2018. 

Do Tylova divadla v Rakovníku zavítali Jaroslav Dušek a Mnislav Zelený, přezdívaný Atapana.

V Tylově divadle besedovali Jaroslav Dušek a Atapana

Rakovník - Ve středu 9. ledna bylo Tylovo divadlo zaplněno do posledního místa, sedělo se dokonce i na schodech. Do Rakovníka totiž zavítal známý filmový a divadelní herec Jaroslav Dušek, který je znám svým alternativním způsobem života. Naposledy ho Rakovničané mohli vidět v létě na hradě Krakovec, kde měl u diváků velký úspěch.

Na Božím Daru na Karlovarsku tradičně funguje Ježíškova pošta.

Ježíškova pošta rozeslala skoro 315 kilo zásilek

Boží Dar – Populární krušnohorská Ježíškova pošta na Božím Daru bilancovala. Výsledek? Od 1. prosince do 23. prosince byly v poštovně a infocentru na Božím Daru orazítkovány kilogramy vánoční pošty.

Ilustrační foto

Poláci jsou s dálnicí napřed. Ale o kolik?

Trutnov - Panuje optimismus, i když na každé straně trochu jiný. I tak se dá popsat aktuální nálada a pohled na dokončení dálnice D11. Poláci staví podle plánu. Češi jsou pozadu. Věří ale, že zpoždění nebude až tak velké.

Helena Sommerová.

Sommerová se zase ukázala světu

Sušice – Mladá stolní tenistka Helena Sommerová se na Slovensku zúčastnila dalšího turnaje ze světového okruhu Slovak Cadet Open.

Brno chce prodloužit vítěznou sérii proti Pardubicím, které loni neporazilo

Brno chce prodloužit vítěznou sérii proti Pardubicím, které loni neporazilo

Brno – V loňském ročníku Superligy malého fotbalu zvítězily Pardubice v obou vzájemných duelech s Brnem, což rozhodlo v konečném pořadí o tom, že Východočeši přeskočili Jihomoravany a v tabulce skončili druzí. V úvodním střetnutí nového ročníku se potkají v úterý od půl deváté večer v areálu Vysokého učení technického Pod Palackého vrchem v Brně.