Kreativ

ŠTÍTEK: krystal

Jindřich Houžvička, majitel společnosti CRYTUR, spol. s r.o. a držitel titulu EY Podnikatel roku 2023 Libereckého kraje.

Turnovský výrobce mikroskopických krystalů je EY Podnikatelem roku v kraji

Po třech letech a popáté v historii má Liberecký kraj svého EY Podnikatele roku. Společnost EY za podpory krajského hejtmana Martina Půty a nově také pod záštitou prezidenta republiky Petra Pavla udělila titul Jindřichu Houžvičkovi ze společnosti CRYTUR, spol. s r.o. Vzácné krystaly, které v Turnově pěstují, tvoří jádra elektronových mikroskopů, medicínských laserů či detektorů pro výrobu čipů po celém světě.

Jindřich Houžvička, majitel společnosti CRYTUR, spol. s r.o. a držitel titulu EY Podnikatel roku 2023 Libereckého kraje.

Turnovský výrobce mikroskopických krystalů je EY Podnikatelem roku v kraji

Po třech letech a popáté v historii má Liberecký kraj svého EY Podnikatele roku. Společnost EY za podpory krajského hejtmana Martina Půty a nově také pod záštitou prezidenta republiky Petra Pavla udělila titul Jindřichu Houžvičkovi ze společnosti CRYTUR, spol. s r.o. Vzácné krystaly, které v Turnově pěstují, tvoří jádra elektronových mikroskopů, medicínských laserů či detektorů pro výrobu čipů po celém světě.

U Orle na Chrudimsku byla pozorovatelná parhelia

FOTO: U Orle na Chrudimsku byla pozorovatelná parhelia

V úterý 30. ledna 2024 kolem osmé hodiny ranní, nedlouho po východu slunce, byla v katastru obce Orel na Chrudimsku pozorovatelná tzv. parhelia (paslunce, vedlejší slunce), optický halový jev, který vzniká za příhodných podmínek odrazem a lomem slunečních paprsků v ledových krystalech obsažených v atmosféře.

Na ozdobu jedné koule ve velikosti deseti centimetrů bylo použito 175 skleněných krystalů a kamenů.

Chcete mít stejně jako Karel III. Královské jablko? Ozdoby z Oflendy ho kopírují

/FOTO/ Sklárna Koulier, která sídlí na Oflendě u Mrákotína na Chrudimsku, dokázala opět zareagovat na dění v Česku nebo zahraničí. Celý svět bude v sobotu sledovat korunovaci Karla III. v v Buckinghamském paláci. Tuto slavnostní událost si mohou lidé uchovat zakoupením ozdob, které jsou inspirovány Královským jablkem. Nejsou zdobeny pravými diamanty, ale českými skleněnými kameny a broušenými krystaly.

Kontinenty na Zemi měly vzniknout po bombardování planety obřími meteority.

Kontinenty na Zemi vytvořily dopady obřích meteoritů. Stopu ukrývala Austrálie

K dnešnímu dni je Země jedinou planetou, o níž víme, že má kontinenty. Není sice jasné, jak přesně vznikly a jak se vyvíjely, ale protože okraje kontinentů vzdálených od sebe tisíce kilometrů se shodují, víme, že kdysi dávno byla zemská hmota soustředěna v jednom velkém superkontinentu. Něco muselo spustit jeho rozpad. A vědci nyní zjistili, že tím něčím bylo zřejmě bombardování Země obřími meteority.

Vzorky křemene z Banské Belé, jako ten, co je na snímku, sbíral v 80. letech minulého století Ladislav Blaha z Mostu.

Křemen se podílí až dvanácti procenty na složení zemské kůry

Křemen (Sio2) je jedním z nejhojnějších minerálů. Odhaduje se, že se podílí až dvanácti procenty na složení zemské kůry. Křemen bývá také nacházen v obřích krystalech. Z Madagaskaru jsou popsané krystaly křemene, jejichž obvod dosahuje až několika metrů, v Kazachstánu byl nalezen krystal křemene o délce 7 metrů.

V blízkém okolí obce Hory lze nalézt jedinečné minerály. Jedná se o srostlé krystaly živce ortoklasu, které jsou známé jako karlovarská dvojčata.

V obci lze nalézt zvláštní minerály

V blízkém okolí obce Hory lze nalézt jedinečné minerály. Jedná se o srostlé krystaly živce ortoklasu, které jsou známé jako karlovarská dvojčata.

Hakmanit z afghánské provincie Badachšán v podhůří Hindukúše pod dlouhovlnným ultrafialovým zářením

Tajemný vzácný nerost září ve tmě sám od sebe. Vědci zjistili, jak je to možné

Jestliže v českých pohádkách občas straší světélkující ztrouchnivělá vrba, v těch afghánských je to možná tajemný kámen, který je neobyčejně vzácný. Ve dne vypadá jako nějaký druh solného krystalu a v noci každého, kdo ho spatří, fascinuje podivnou luminiscencí. Tento kámen se jmenuje hakmanit a pro vědce byly jeho neobyčejné schopnosti dlouho záhadou. Od jejího rozluštění si přitom hodně slibují.

Hudební skladatel Antonín Dvořák

Unikátní objev. Rozbor starého léku ukázal, čím se léčil Antonín Dvořák

Pozůstalost Antonína Dvořáka, kterou spravuje Národní muzeum v rámci Českého muzea hudby, obsahovala mimo jiné neznámý vzorek léku, který významný hudební skladatel užíval krátce před svou smrtí. A po víc než sto letech došlo díky Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv k jeho přesné identifikaci. Výsledky náročného rozboru ukázaly, že Antonín Dvořák trpěl zánětem močových cest.

Satelitní složený snímek hory Olympus Mons na Marsu, nejvyšší známé hory ve sluneční soustavě. Jde o štítovou sopku s několikanásobnou kalderou

Na Marsu existovaly sopky. Vědci mají důkaz přímo z nitra rudé planety

Představa Marsu jako mrtvé, suché, prašné a pusté planety bere s každým dalším novým objevem stále více za své. Vedle náznaků možné existence nějaké formy života (nálezu organických molekul, podivných výkyvů hladiny kyslíku v atmosféře planety) přibývá důkazů, že Mars je také vulkanicky a geologicky aktivní. Jeden z nich vědci objevili v meteoritu.

Mitchell-Hedgesova křišťálová lebka

Muzeum jde za vámi: Křišťálová lebka

Nemůžete do muzea? Nevadí, muzeum jde za vámi. Vlastivědné muzeum v Olomouci je z důvodu aktuální situace ohledně koronaviru také uzavřené. Proto se rozhodlo, že bude lidem zprostředkovávat online to nejzajímavější z výstav a následně i to „nej“ z expozic.  

Otevření I. etapy rekonstrukce Domu hudby v Pardubicích.

Skleněné krystaly budou mít v Pardubicích českou premiéru

/FOTO/ Společenské prostory Domu hudby v Pardubicích jsou po rekonstrukci připravené na první návštěvníky. Interiéry nově zdobí i mimořádná skleněná díla, která vznikla v Novém Boru na Liberecku. Hrozen skleněných krystalů ozdobí ohyb foyer směrem k zámku a světelná koule bude zářit nad schodištěm.

Policie zadržela v centru Prahy dealera drog i jeho zásobovače.

Policie zadržela v centru Prahy dealera drog, jeho komplice i zákazníka

/VIDEO/ Malé ryby, taky ryby, dalo by se říct o akci policejního týmu Krystal z úterý 17. září. Přestože se na sociálních sítích objevují stížnosti na prodej drog v centru metropole a nečinnost policie, není to tak úplně pravda. Kromě několika větších akcí s plošnými kontrolami se strážci pořádku činí i v "běžné" dny.

Ilustrační foto.

Tip Deníku: Rybáři si budou muset kvůli závodům přivstat

Rybářské závody o cen se uskuteční v sobotu 14. září od 6 hodin na rybníce ve Šlapanicích u Slaného. Kdo by se na to chtěl vyspat přímo na břehu, lze to pouze v bivaku po předchozím povolení. "Nabízíme všem úžasný rybolovecký zážitek. Zachytáte si a odnesete si nevšední zážitky," předeslal Štěpán Hankoci od šlapanických rybářů.

Mrtvé moře

Záhada Mrtvého moře. Vědci zjistili, proč v tamních vodách "sněží" sůl

Mrtvé moře. Jedinečná přírodní památka odnepaměti fascinuje návštěvníky i vědce. Bezodtoké slané jezero, jež se rozprostírá mezi Izraelem a Jordánskem, si přesto dodnes uchovává některá svá tajemství. Jedna se zdejších záhad je přitom spojena s něčím tak nepatrným jako jsou solné krystaly. Jaké síly stojí za tím, že tyto drobné částečky klesají ke dnu jezera? 

Streetworker Jiří Vlček při terénní práci při výměně jehel.

Pracovníci Krystal Help rozdávali vodu i rady

Pracovníci krnovského K centra Krystal Help ve sluneční výhni nezaháleli. Kromě obvyklé terénní práce, která je zaměřená na výměnu injekčního materiálu a snižování drogových rizik svým klientům nabídli i něco jiného. Rozdávali vodu, vitamíny i dobré rady jak přežít tropické počasí.  

Ilustrační foto

Nový projekt Krystal Help pomáhá při závislostech

Organizace Krystal Help se v Krnově už 18 let věnuje  uživatelům návykových látek formou K-centra a terénního programu. Nabízí i sociální poradenství a v posledních letech také pomoc adiktologické ambulance.

Krnovští hokejisté proti Karviné.

Krnov kouše zklamání, finále si nezahraje

Krnov zasáhl smutek. Strojosvit končí před branami Krajské hokejové ligy. Rozhodující bitvu před téměř vyprodanou Krystal arénu nezvládl. S karvinskými Býk prohrál 2:1 po prodloužení.  

Ilustrační foto

Dnes se bude v Krystal aréně bojovat o finále

Velkou hokejovou bitvu dnes uvidí krnovská Krystal aréna. Domácí Strojosvit čeká s karvinskými Býky rozhodující bitva o postup do finále Krajského ligy. Začátek zápasu je v 18 hodin.  

Ilustrační foto.

Krnov doplatil na nezvládnutou první třetinu

Ze slušného výprasku se po dalším kole Krajské hokejové ligy musí vzpamatovávat hokejisté Krnova. V Krystal aréně totiž nestačili na bohumínský Bospor, jemuž podlehli vysoko 3:8.

Novoroční ohňostroj poprvé ozářil Gahurův prospekt ve Zlíně.

Novoroční ohňostroj ve Zlíně ozářil Gahurův prospekt. Podívejte se

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Nadčasovost a vzletnost myšlenek nejvýznamnějšího zlínského podnikatele Tomáše Bati, které znázorňuje jemu postavený a v minulém roce obnovený Památník připomínající skleněný krystal, se staly tématem letošního novoročního ohňostroje. S ohledem na téma se nekonal tradičně na náměstí Míru, rozzářil nebe pod Gahurovým prospektem a to právě s výhledem na obnovený Památník.

Ilustrační foto

Krnov hrál bezkrevně a doma podlehl Karviné

Krnovu se v letošní sezoně Krajské hokejové ligy daří. Jejich poslední vystoupení proti Karviné se ovšem nastavenému trendu vymykalo. V Krystal aréně totiž prohráli 3:5.