Kreativ

ŠTÍTEK: krystal

Basketbalistky Handicapu ve finále Českého poháru bojovným výkonem překvapily favorizovaného městského rivala KP Brno a v dramatickém souboji vybojovaly trofej po vítězství 88:81.

Handicap zaskočil favoritky z Králova Pole a slaví po čtyřech letech pohár

Brno – Zlatá éra basketbalistek ze Žabovřesk už sice pominula, ale v pondělí se v hale Rosnička opět objevil její záblesk. Domácí Handicap totiž ve finále Českého poháru bojovným výkonem překvapil favorizovaného městského rivala KP Brno a v dramatickém souboji vybojoval trofej po vítězství 88:81. „Rozhodla naše obrovská bojovnost, strašně jsme pohár chtěly," radovala se domácí křídelnice Jana Hausknechtová.

Ilustrační foto.

Basketbalistky KP Brno si přiblížily domácí start play-off

Brno – Basketbalistky KP Brno si domácím vítězstvím 86:65 nad pražskou Slavií přiblížily umístění v první čtyřce po základní části nejvyšší domácí soutěže. Momentálně jsou na čtvrté pozici, navíc mají ještě jeden neodehraný zápas k dobru.

Práce s elektronovým mikroskopem. Ilustrační foto.

Čeští vědci slaví mezinárodní úspěch ve výzkumu nanokrystalů

Praha - Čeští vědci z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR vyvinuli novou metodu, která umí určit polohu nejlehčích atomů v těch nejmenších krystalech. Jako první na světě dosáhli takové přesnosti, že mohou v nanokrystalech najít i atomy vodíku. Spolehlivost metody popsali ve vědecké práci, která vyjde tento pátek v prestižním časopise Science. Ve čtvrtek to řekl fyzik Lukáš Palatinus. Svým výzkumem, který trval sedm let, podle něj pomohli rozvoji krystalografie.

Práce s elektronovým mikroskopem. Ilustrační foto.

Čeští vědci slaví mezinárodní úspěch ve výzkumu nanokrystalů

Praha - Čeští vědci z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR vyvinuli novou metodu, která umí určit polohu nejlehčích atomů v těch nejmenších krystalech. Jako první na světě dosáhli takové přesnosti, že mohou v nanokrystalech najít i atomy vodíku. Spolehlivost metody popsali ve vědecké práci, která vyjde tento pátek v prestižním časopise Science. Ve čtvrtek to řekl fyzik Lukáš Palatinus. Svým výzkumem, který trval sedm let, podle něj pomohli rozvoji krystalografie.

EET. Ilustrační foto

Hospodu vedl čtrnáct let. I kvůli EET ji prodá

Jižní Morava – Stejný oběd ve stejné restauraci, ale za cenu i o čtvrtinu vyšší než před týdnem. Jihomoravané, kteří chodí do restaurací, už týden musejí sáhnout hlouběji do svých kapes. Útrata jim v mnoha případech narostla se zavedením elektronické evidence tržeb od minulého pátku. V Sobůlkách o dvě až tři koruny na položku zdražil hostinec, který vede Miroslav Zainer. „Několik dní máme problémy s tiskárnou. Na konci roku chceme zavírat," řekl hospodský.

Vánoční ozdoby na stromku v Jablonci

V dílně Lama Stone se ničeho nebojí

Jablonec n. N. - Ještě před slavnostním rozsvícením jabloneckého stromku se mnozí kolemjdoucí zastavili. Upoutaly je totiž zcela nové dřevěné ozdoby, které nahradily jejich skleněné předchůdce. Svým decentním vzhledem rozhodně nepatří mezi kýče a navíc jsou naprosto jedinečné.

Jirka a Hanka se hádají kvůli úklidu.

Svou duši léčí divadlem. Představení je osobní zpovědí

Plzeň – Hanka čte trochu tišeji ze zápisků: „Hra o čas se mi vždycky projevila, když se projevila moje nemoc, a to ve směru depresivním i manickém. Jednou jsem se ocitla na samém konci sil a snědla jsem léky. Mé pocity byly hrozné. Myslela jsem si, že jsem k ničemu a že nemohu žít. Jela jsem do lesa, kde jsem chtěla zemřít, ale nakonec jsem po zkonzumování léků jela domů a tam vše řekla. Rodiče mě odvedli k lékařce a později do léčebny." Všichni v místnosti zaraženě mlčí, je rozpačité ticho.

Jabkancová pouť 2016.

U svaté Kateřiny pekli oblíbené jabkance

Česká Třebová - 10 metráků brambor, 120 kilo tvarohu, 480 vajec, 45 kilo práškového a 40 cukru krystalu a 45 kilo másla. Toto neuvěřitelné množství surovin se v sobotu proměnilo na místní českotřebovskou pochoutku – jabkance.

Průmysl v Krystal parku zatím naznačuje jen název ulice v sousedství.

Krystal park v Příměticích? Zóna je stále bez průmyslu

Znojmo – Už deset let uplynulo od prvních zpráv o průmyslové zóně na dnes pustých a zarostlých polích mezi Znojmem a Příměticemi. Od té doby se prakticky neobjevil žádný vážný zájemce o podnikání v této lokalitě. Bývalé vedení Znojma v čele s tehdejším starostou Petrem Nezvedou přitom uvažovalo, že by v případě úspěšného startu výrobních firem v Krystal parku mohlo získat práci kolem tisícovky lidí.

První pětka krnovských hokejistů oslavuje gól v hornobenešovské síti. Zleva Jan Kostovský, Pavel Michálek, Jaromír Bednárek, Ondřej Pavlica a Roman Ševčík.

První hokejové derby pro Krnov

První letošní derby krajské hokejové ligy mezi Krnovem a Horním Benešovem se odehrálo v sobotu na krnovském zimním stadionu Krystal. Derby tradičně přilákají velké množství fanoušků obou táborů, a tak v Krnově přivítali největší návštěvu letošní sezony.

Ilustrační foto.

V Krnově už můžete bruslit

V Krnově už se bruslí. Novinkou začínající bruslařské sezony je to, že od soboty 1. října lze v Krnově na zimním stadionu platit abonentní kartou.

Vize společnosti Enteria a architekta Ondřeje Vysloužila.

Lokalitu u Aldisu čeká stavební boom

Hradec Králové - Do několika let má na nevyužité ploše hradecké zóny Aldis vyrůst bytový komplex o 180 jednotkách. Alespoň taková je vize pardubické společnosti Enteria. Ta svůj urbanistický záměr představila v polovině týdne hradeckému zastupitelstvu.

Lom v Rudici.

Rozhrabávají půdu v Moravském krasu. Kvůli sběru kamenů

Blanensko – Různé minerály, zkameněliny nebo prostě hezké, vzácné či zajímavé kameny jsou lákavé pro sběratele. Někdy se pro ně ale vydávají do míst, kde je to zakázané. Například do rudického lomu Seč, kde se sice těží jen občas, ale je stále vedený jako aktivní.

KRÁSNÉ HŘIŠTĚ mají také v Budislavi.

Pro děti vznikají
 originální hřiště

Svitavsko – Litomyšl bude mít Lochnesku, Svitavy pro změnu sází na žábu rosničku. To jsou náměty nových dětských hřišť, která se dětem otevřou již letos na podzim.

Mrtvé moře.

Izraelská výtvarnice využívá ke svým kreacím Mrtvé moře

Jeruzalém - Izraelská výtvarnice Sigalit Landauová vystavuje v londýnské galerii Marlborough fotografie zachycující přeměnu ženských šatů ponořených tři měsíce do vody Mrtvého moře. Původně černé tradiční šaty židovské ženy se proměnily působením krystalů soli magickým způsobem.

Zmrzlina. Ilustrační foto.

Zatím můžeme lízat v klidu

Karvinsko - Zmrzliny, které si dopřáváme u stánků na Karvinsku, jsou zatím docela o.k. Alespoň tedy podle kontrol hygieniků, kteří už navštívili téměř dvě desítky prodejců této letní pochutiny a odebírali zde vzorky.

Ilustrační foto

Ostravskou Portu zdolala skupina Dominika

Ostrava – Česká Tábornická Unie oblast Beskydy ve spolupráci se Slezskoostravským hradem pořádala v sobotu 7. května na počest 50 let vzniku oblastní kolo Porty 2016.

Největší relaxační pyramida v Česku už je hotová. Lidé ji najdou v Bohdalově na Žďársku a poprvé do ní budou moci vstoupit 20. března, na první jarní den, kdy bude slavnostně otevřena.

Uvnitř pyramidy se má léčit tělo i duše

Bohdalov - Největší relaxační pyramida v Česku už je hotová. Lidé ji najdou v Bohdalově na Žďársku a poprvé do ní budou moci vstoupit 20. března, na první jarní den, kdy bude slavnostně otevřena.

Komfort při patrně nejlepším pohledu na nejvyšší horu Evropy tak turistům z celého světa poskytuje originální český mobiliář, navržený designéry společnosti mmcité z Bílovic.

Lavičky nové vyhlídky na Mont Blanc pocházejí z Bílovic

Bílovice – Ze Slovácka pocházejí lavičky vyhlídkových teras nové lanovkové stanice Hellbronner ve výšce 3462 metrů ve francouzských Alpách. Turistům z celého světa slouží na unikátní 360-ti stupňové vyhlídce na panorama masivu Mont Blanc a jeho okolí.

Komfort při patrně nejlepším pohledu na nejvyšší horu Evropy tak turistům z celého světa poskytuje originální český mobiliář, navržený designéry společnosti mmcité z Bílovic.

Lavičky nové vyhlídky na Mont Blanc pocházejí z Bílovic

Bílovice – Od nás ze Slovácka pocházejí lavičky vyhlídkových teras nové lanovkové stanice Hellbronner ve výšce 3462 metrů ve francouzských Alpách. Turistům z celého světa slouží na unikátní 360-ti stupňové vyhlídce na panorama masivu Mont Blanc a jeho okolí.

Milan Michalski.

Muzeum vystaví unikátní kosterní nález chobotnatce dinotheria

Česká Třebová – Mineralogický klub Česká Třebová slaví patnácté výročí, které si připomene také výstavou Z pokladnice planety Země. S předsedou klubu Milanem Michalskim jsme hovořili nejen o jeho aktivitách, ale také o zajímavých nálezech.