Kreativ

ŠTÍTEK: krystal

Drogy objevené týmem Krystal na tržišti.

Krystal opět v akci. Dopadl dealerku drog

Potůčky – Karlovarští kriminalisté ze speciálního týmu Krystal, který bojuje proti zvýšenému výskytu drog v pohraničí regionu, má za sebou další úspěšnou akci. Tentokrát členové týmu zadrželi na tržnici v Potůčkách třiačtyřicetiletou trhovkyni, která měla neoprávněně prodat drogu pervitin a marihuana.

MIKULÁŠSKÉ DOBROTY. Kunovické kuchařky vyučovaly se Slováckém muzeu tvorbu postaviček čertů a Mikulášů z kynutého těsta

Ve Slováckém muzeu se rodili Mikuláši i čerti z kynutého těsta

Uherské Hradiště – Jak mohou maminky nebo babičky připravit svým ratolestem malé mikulášské překvapení, k němuž stačí hladká mouka, sůl, žloutky, máslo, vlažné mléko, cukr, droždí, rozinky a hřebíček, to se mohly v sobotu dopoledne dozvědět v hlavní budově Slováckého muzea ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti.

Žlutice. Ilustrační foto

Nová kniha Otomara Dvořáka zavede čtenáře do světa mýtů a legend od řeky Střely

Žlutice - Publikace Po stopách čarodějů podél říčky Střely je dalším literárním dílem Otomara Dvořáka, jenž přítomné zavede do krajiny bizarních stolových hor, které jako by přímo vystoupily z pohádek. Kniha není typickým turistickým průvodcem, ale spíše osobitým cestopisem, protkaným autorovými vlastními zážitky z cest, odkazy na zajímavá a historicky významná místa a mýty a legendami. Slavnostní křest díla se koná dnes od 17:00 v Muzeu Žlutice.

Gólová radost. Tu zažili krnovští mladší žáci proti Českému Těšínu hned čtrnáctkrát.

Hokejoví mladší žáci Krnova zvládli přestřelku s Těšínem

Po dvou nepovedených střetnutích s Přerovem a Havířovem se v sobotu představili hokejoví mladší žáci Krnova na vlastním ledě. Na zimní stadion Krystal přijel celek Českého Těšína. Hosté neprožívají zrovna povedený začátek sezony, stále čekají na první vítězství.

Posvícení a koláčová soutěž v Klučově

Koláčovou soutěž o posvícení ovládly řezy Věry Douchové

Klučov – Už posedmé se nejen místní obyvatelé sešli na návsi u zvoničky, aby se zúčastnili, ať už vzorky, nebo ochutnáváním, tradiční koláčové soutěže. Ta se koná vždy v rámci svatoludmilského posvícení.Pěvecké sdružení Klučováček spolu s harmonikářem Františkem Potměšilem obsadilo místo pod lípou a celý den bavil všechny přítomné.

Tým z plzeňské dopravní průmyslovky v Praze zabodoval. Dezert z pohanky a pudinku porotě chutnal nejvíc.

Školní dezert z Plzně chutnal nejvíc

Plzeň, Praha – Polévka z listového špenátu se smetanou, králičí stehno v zázvorovém jogurtu a rýžové nudle, pohankový dezert s pudinkem a smetanovo-skořicovým přelivem. To je menu, které si připravila jídelna plzeňské dopravní průmyslovky pro finále soutěže o nejlepší školní oběd.

Hmyzí pochoutky si lidé vychutnávali v Centru Pivovar v Děčíně. Připravoval jim je šéfkuchař Milan Václavík

FOTO, VIDEO: Lidé baštili hmyz, u toho se fotili a natáčeli

Děčín /UVNITŘ RECEPT/ Je libo švába, nebo cvrčka? I takovou volbu před sebou měli lidé, kteří v sobotu navečer dorazili do Centra Pivovar v Děčíně. Hmyzí speciality tu přímo před jejich očima připravoval šéfkuchař Milan Václavík. O ochutnání hmyzu byl velký zájem, ve frontě tu čekaly desítky lidí.

Celníci zaznamenali v poslední době při kontrole poštovních zásilek řadu padělků.

Na stovky přístrojů na pedikúru zájemci čekají marně. Neprošly

Praha /FOTOGALERIE/– Chtít nakoupit extrémně lacino v zásilkovém obchodě působícím v cizině nemusí být zrovna velká výhra. Leckterý zákazník se už přesvědčil o platnosti okřídlených slov o tom, že nikdo není tak bohatý, aby si mohl kupovat levné věci: když se po týdnech čekání dočkal zboží, s jehož kvalitou nebyl spokojen, buď mávl rukou nad vyhozenými penězi – nebo se posléze přesvědčil, že deklarovaná možnost věc reklamovat ho v realitě nadchne stejně málo jako samotný výrobek.

Ilustrační foto

Kam vyrazit do Geoparku? Fluority z Běstviny učarovaly i v Evropě

Běstvina - Krása krychlových krystalů zlatožluté nebo zelenavé barvy o velikosti až 10 cm proslavila Běstvinu v Čechách i v Evropě. Kombinace kostek fluoritu se špičatými krystaly křemene, lupínky barytu a třpytivé agregáty pyritu zrychlovala dech mnoha sběratelům minerálů.

Ilustrační foto.

Dobroty z grilu

Sezona letního posezení na zahradě začíná a grilované laskominy k němu neodmyslitelně patří. Tady jsou naše tipy na skvělé pohoštění.

Gladly S.W. Zleva: Josef Mareček, Jiří Fejtek, Jan Šmejkal a Milan Procházka

Vítej zlatý hattricku. V anketě Otík opět zvítězili Gladly S.W.

Kladno – „Gotťáci". Takovou přezdívku možná brzy dostane v hudební branži kladenská country kapela Gladly S.W. Sbírá totiž ceny čtenářů Kladenského deníku podobně jako nejoblíbenější tuzemský zpěvák Karel Gott. Po roce opět zvítězila v anketě Kladenský Otík. Potřetí v řadě. A završila tak zlatý hattrick.

Radek Čermák

Magická hranice nepadla. Čermák nezlepšil český rekord ve sjezdu na lyžích

Vars - Neúspěšný pokus. Rychlostnímu lyžaři Radku Čermákovi se nepodařilo zlepšit vlastní český rekord. Na svahu ve francouzském Varsu chyboval v měřicí zóně a dosáhl rychlosti 235,140 km/h. Nejlepší byl Ital Simone Origone, který jel 251,397 km/h, což je třetí nejvyšší rychlost v historii. Šanci vylepšit svůj světový rekord 252,454 km/h bude mít Origone ještě v pátek.

Ilustrační foto.

Hokejoví mladíci si smlsli na Novém Jičínu

Krnovským hokejovým čtvrťákům to v letošní sezoně docela jde. Tým Michala Piskoře se ve středeční předehrávce 13. kola krajské ligy ročníků 2005 střetl na vlastním ledě zimního stadionu Krystal se svými vrstevníky z Nového Jičína.

Ilustrační foto

Poruba byla nad síly krnovských čtvrťáků

Krnov - V sedmém kole krajské ligy přípravek, ročníků 2005, se hokejoví čtvrťáci HK Krnov Mládež střetli s dalším protivníkem, který patří k favoritům celé soutěže, s týmem HC RT Torax Poruba.

Michal Bidmon (vlevo) se snaží zastavit unikajícího Lubomíra Kupčíka. Páteční duel Dukly s Magic Krystals skončil remízou 3:3.

Magic Krystal přišli v poslední minutě o výhru a zřejmě i o play-off

Hodonín – Poslední minuta rozhodla. Futsalisté Dukly Hodonín v hektickém závěru pátečního večerního zápasu na poslední chvíli odvrátili nepříjemnou porážku, alespoň bod partě Radka Ščevíka zachránil dorážející Petr Bidmon. Zatímco Dukla, která se díky remíze 3:3 posunula v tabulce okresního přeboru o skóre před Vacenovice na čtvrté místo, výsledek brala, Magic Krystals odcházeli ze sportovní haly TEZA pořádně skleslí.

Cukrářka Kateřina Chvilíčková připravila dezerty současnosti.

Návštěvníci ochutnávali tři druhy dezertů

Uherské Hradiště – Dezerty podávané ve vyhlášených cukrárnách mohli v sobotu ochutnat všichni, kdo dopoledne dorazili do Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Cukrářka Kateřina Chvilíčková tam s pomocnicemi ukazovala, jak se vyrábí Dezert Pavlova s malinovým sorbetem, skořicové spirálky podávané s horkým čokoládovým dipem a kávový tvarohový dezert s meruňkami.

Dominika Zembinská (na snímku) a Klára Vilímková si zahrály hlavní roli v ledové pohádce.

Červené karkulky na bruslích

Krasobruslaři z oddílu Kraso Krnov představili ledovou pohádku Červená karkulka. Pro krnovské diváky je krasobruslařská pohádka ve stylu lední revue něco neokoukaného. Tribuny byly plné.

Hráče hodonínských Magic Krystals Michala Bízu (v bílém) pronásleduje obránce Vacenovic Luděk Mírovský.

Magic Krystals přešli v okresním poháru přes Vacenovice

Hodonín – Finálový turnaj okresního futsalového poháru zná druhého účastníka. Po Dukle Hodonín si o celkové prvenství zahrají i Magic Krystals, kteří v páteční odvetě uhájili tříbrankový náskok z prvního utkání a po remíze 3:3 se radovali ze zaslouženého postupu. Hodonínská družstva doplní buď New Stars, nebo veselští Knights.

Michal Piskoř

Hokejoví čtvrťáci podlehli Orlové

Krnov - Jeden z posledních zápasů formou minihokeje odehráli čtvrťáci oddílu HK Krnov Mládež v sobotu na domácím stadionu Krystal. „Po novém roce začnou své zápasy hrát už klasickým způsobem, tedy na celé hřiště," uvedl trenér krnovských hokejových mladíků Michal Piskoř.

Hráče hodonínských Magic Krystals Michala Bízu (v bílém) pronásleduje obránce Vacenovic Luděk Mírovský.

Magic Krystals slaví po výhře nad Vacenovicemi první body v přeboru

Hodonín – V okresním futsalovém přeboru už není žádný tým bez bodu. Dlouhé čekání na první výhru v neděli večer ukončili Magic Krystals. Nováček soutěže oplatil Vacenovicím porážku z úvodního kola a díky vítězství 6:2 se přiblížil Kvasacu na rozdíl čtyř bodů.

Recyklace jako zábava: Podívejte se na příběhy spojené s tříděním odpadu

Český polárník přepadený medvědem, výprava do nitra faraónovy hrobky, pokus vyrobit z PET lahve diamant nebo nález mamuta naloženého ve vlastní šťávě. Neuvěřitelné příběhy, které spojuje jedno překvapivé téma: třídění a recyklace. Můžete si je prožít na Samosebou.cz, portálu zaměřeném na propojení recyklace se světem zábavy a kultury.

Z výstavy Zářivý krystal / Bohumil Kubišta a české umění / 1905 2013 / Průniky / Střety / Přesahy.

V ostravské galerii je k vidění na 130 obrazů Bohumila Kubišty

Ostrava /FOTOGALERIE/ - Prestižní výstavní projekt nazvaný Zářivý krystal / Bohumil Kubišta a české umění / 19052013 / Průniky / Střety / Přesahy je k vidění do začátku ledna příštího roku v ostravském Domě umění. Expozice mapuje život, dílo a kontext tvorby slavného malíře Bohumila Kubišty a jeho inspirační odkaz, jak se zrcadlí v dílech jeho souputníků i pokračovatelů.

Z výstavy Zářivý krystal / Bohumil Kubišta a české umění / 1905 2013 / Průniky / Střety / Přesahy.

V ostravské galerii je k vidění na 130 obrazů Bohumila Kubišty

/FOTOGALERIE/ Prestižní výstavní projekt nazvaný Zářivý krystal / Bohumil Kubišta a české umění / 19052013 / Průniky / Střety / Přesahy je k vidění do začátku ledna příštího roku v ostravském Domě umění. Expozice mapuje život, dílo a kontext tvorby slavného malíře Bohumila Kubišty a jeho inspirační odkaz, jak se zrcadlí v dílech jeho souputníků i pokračovatelů.

Ilustrační snímek

Hodonín má připravený návrh rozpočtu na příští rok

Hodonín - Už v polovině září budou hodonínští zastupitelé jednat o městském rozpočtu na příští rok. „Vychází z předpokládaných příjmů města a hlavní snahou bylo dosáhnout co největšího přebytku provozního rozpočtu tak, aby z tohoto přebytku jeho příjmů a další investiční a hospodářské činnosti bylo možné uskutečnit co největší objem investičních akcí," uvedl k návrhu vedoucí hodonínského odboru ekonomiky a financí Marián Maňák.

Ilustrační foto.

Pozemky u Dobšické ulice ve Znojmě: pomalé oživení

Znojmo - Srovnané a upravené pozemky v sousedství Družstevní ulice ve Znojmě stále čekají na své využití. Vlastníci pozemků se buď sami, nebo prostřednictvím realitních kanceláří své pozemky snaží nabídnout k prodeji či pronájmu.

Ilustrační foto.

Pozemky u Dobšické ulice: pomalé oživení

Znojmo - Srovnané a upravené pozemky v sousedství Družstevní ulice ve Znojmě stále čekají na své využití. Vlastníci pozemků se buď sami, nebo prostřednictvím realitních kanceláří své pozemky snaží nabídnout k prodeji či pronájmu.

Uhelné safari ukazují už pět let. Zájem neupadá.

Uhelné safari ukazují už pět let. Zájem neupadá

Mostecko - Stojíte na okraji obrovské jámy. Sledujete práci obřích strojů zakusujících se desítky metrů pod vámi do zeminy nebo do už odkryté vrstvy s uhlím. Za několik minut můžete stát hned vedle jednoho z rýpadlových gigantů. U současného dna lomu Československé armády na Mostecku.

Vladimír Franz zahrál návštěvníkům vernisáže v kostele v Plané na varhany.

Franz: Tachovsko dobře znám, vracím se pravidelně v podletí

Planá – Jak jinak mohl zahájit uznávaný hudebník a výtvarník výstavu svých obrazů ve věži plánského kostela, než hudbou. Zaplněný kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plané si vyslechl v úvodu sobotní vernisáže výstavy obrazů Vladimíra Franze dvě hudební improvizace v jeho podání. Poté se všichni mohli přesunout do věže kostela, kde v tamní galerii bude až do 16. července k vidění výběr z jeho výtvarné tvorby.

Studentské zelené město v Hodoníně.

Zájem studentů o Zelené město opadl. Na míň než jednu třetinu

Hodonín – Studentská brigáda Zelené město funguje v Hodoníně už devatenáct let. Mladí lidé při ní uklízejí v ulicích. Na letošní díl si přihlášku podalo jen jedenaosmdesát studentů, což je nejméně za celou dobu fungování projektu. V jeho začátcích přitom počet přihlášených přesahoval i tři stovky.

Ilustrační foto.

Ceny potravin u nás a na Slovensku? Příliš se neliší

„Když si na mě vzpomenete, přivezte mi nějaký cukr a také máslo. Jsou u nás hodně dražší než u vás," psávala nám majitelka privátu v Belianských Tatrách, ke které jsme jezdívali na dovolenou. Je pravda, že od té doby uplynulo nějakých pět či šest roků. Změnily se od té doby cenové relace u nákupu potravin v ČR a v obchodech našich východních sousedů?

V kočárku byla panenka.

Dvě drzé zlodějky schovávaly zboží do kočárku s panenkou

Kladno - Dětský kočárek, zboží za více než 1200 korun a dvě nakupující ženy. Na tom by nebylo nic zvláštního až do chvíle, než ostraha obchodního domu v Kladně zjistila, že 
v kočárku není miminko, ale panenka a zboží není v nákupním košíku, ale schované pod peřinkou.

V kočárku byla panenka.

Dvě drzé zlodějky schovávaly zboží do kočárku s panenkou

Kladno – Dětský kočárek, zboží za více než 1200 korun a dvě nakupující ženy. Na tom by nebylo nic zvláštního až do chvíle, než ostraha obchodního domu v Kladně zjistila, že 
v kočárku není miminko, ale panenka a zboží není v nákupním košíku, ale schované pod peřinkou.