Kreativ

ŠTÍTEK: krystal

Masarykova univerzita v Brně - ilustrační foto.

Vědci z Brna hledají kov v termitech

Brno – Své nepřátele zabíjí tak, že vedle nich explodují. Nepotřebují k tomu žádné výbušniny, stačí jim jejich tělo. K výzkumu termitů-atentátníků přispěli také Vědci z brněnské Masarykovy univerzity.

Ilustrační foto.

Sebevražední termiti: Při podráždění vybuchnou

Washingron/Praha - Čeští, belgičtí a japonští vědci popsali dosud neznámý mechanismus "sebevražedné" chemické obrany tropických termitů druhu Neocapritermes taracua. Jejich studii otiskl ve svém novém vydání prestižní vědecký časopis Science.

Ilustrační foto

Vsetín zaplavil příval krup

Vsetín – Letní bouřka v neděli večer s sebou na území okresu přinesla kroupy. Některé byly až 5 centimetrů velké. „Bývají sice i větší, pět centimetrů je však dost. Ve Vsetíně takové nepamatuji. Kroupy navíc nepadají tak často, aby se jednalo o běžný jev," zhodnotil pracovník vsetínské hvězdárny Pavel Svozil.

Kopec Květnice u Tišnova na Brněnsku je známý nejen díky jeskyním a nerostům, ale také vzácným rostlinám. Patří k nim třeba teplomilný jeřáb břek. Tamní krajinu oživuje také potok Besének.

Podzemí pod Květnicí zkoumali kluci. Kvůli cti

Tišnov /PŘÍRODNÍ KLENOTY/- Na tišnovské radnici je od roku 1906 na sgrafitové fasádě s vyobrazením středověkého horníka nápis „Květnice hora, Besének voda, dražší než celá Morava". Obyvatelé Tišnova na Brněnsku chtěli těmito slovy vyjádřit lásku ke krajině obklopující jejich město.

Kopec Květnice u Tišnova na Brněnsku je známý nejen díky jeskyním a nerostům, ale také vzácným rostlinám. Patří k nim třeba teplomilný jeřáb břek. Tamní krajinu oživuje také potok Besének.

Podzemí pod Květnicí zkoumali kluci. Kvůli cti

Tišnov - Na tišnovské radnici je od roku 1906 na sgrafitové fasádě s vyobrazením středověkého horníka nápis „Květnice hora, Besének voda, dražší než celá Morava". Obyvatelé Tišnova na Brněnsku chtěli těmito slovy vyjádřit lásku ke krajině obklopující jejich město.

Žena s krystaly neboli také alegorie Stavitelství.

SERIÁL: Stavitelství ve starověku nemělo svoji múzu

Hradec Králové – Společně 
s Deníkem se čtenáři mohou dozvědět zajímavosti o sochách, které zdobí Hradec. Informace zpracovala Martina Vítková z Galerie moderního umění. Tentokrát se zaměříme na  plastiku ženy s krystaly na domě číslo popisné 757 v Divišově ulici v Hradci Králové.

Cenu Františka Křižíka si převzal Daniel Mayer.

Krásná Elektra putovala do rukou plzeňského profesora

Plzeň /FOTOGALERIE/ - Sošku Elektry, která reprezentuje cenu Františka Křižíka Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni, obdržel letos úplně poprvé Daniel Mayer, mezinárodně uznávaný odborník v oblasti teoretické elektrotechniky.

Cenu Františka Křižíka si převzal Daniel Mayer

Krásná Elektra putovala do rukou plzeňského profesora

Plzeň – Soška ženy, která objímá svými pažemi čistou a nespoutanou energii. Vyjadřuje tím snahu o využití přírodní energie lidskou bytostí. Kolem krystalu se šíří paprsky energie jako jiskření, výboje do okolí. 

Měsíc nad Táborem získal pravidelný prstenec. Na fotografii není bohužel vidět kontrast mezi oblačností a od Měsíce nasvíceným prostorem uvnitř kruhu.

Měsíc se propadal v kruhu

Tábor – Leckoho z obyvatel Tábora mohl bolet zátylek, pokud v úterý ustrnul pohledem na noční oblohu. Měsíc obepnul souměrný prstenec. 

Ilustrační foto

Mezinárodní hokejový turnaj mladších žáků v Krnově

Krnov - O víkendu se na zimním stadionu Krystal v Krnově uskuteční mezinárodní turnaj mladších žáků. Účastníci turnaje: HK Krnov, VHK Vsetín, MUKS Orlík Opole, Dukla Trenčín, HCM Warrior Brno, HK Spišská Nová Ves, SHK Hodonín, HC Slavoj Zbraslav. Týmy se utkají ve dvou čtyřčlenných skupinách. Po nich bude následovat play-off.

ROMAN TICHÝ dělá pro krnovský hokej první poslední jak na ledě, tak v manažerské funkci.

Tichý rekapituluje a řeší i budoucnost klubu

Krnov - Sezona skončila neúspěchem. Odejde ten, díky kterému krnovský hokej zaznamenal tak obrovský vzestup? Více napoví setkání s fandy a veřejností dnes od 18.00 hodin na zimním stadionu Krystal. Komu není lhostejná budoucnost HK Krnov, přijďte dneska na zimák.

V areálech bývalé Fruty, vojenského prostoru Malá Louka, městských jatek a plánované průmyslové zóny Krystal park, stojí jen pár bývalých budov.

Areály Krystal park i Malá Louka: prázdno

Znojmo /FOTOGALERIE/ - Celé jedno volební období, viděno optikou politiků, je stále bez využití Krystal park ve Znojmě-Příměticích. Místo, které pomohla připravit bývalá radnice pod vedením Petra Nezvedy jako průmyslovou zónu, stále marně čeká na první zájemce z řad podnikatelů.

Ilustrační foto

Dobrý med? Tak ten v supermarketu prý není

Březová nad Svitavou - Vánoční perníčky bez medu by nebyly ty pravé. Jenže med není jen na pečení a na chleba s máslem. Je pro lidský organismus důležitý a je to vlastně lék. Přesto o něm koluje několik omylů.

Při průvodu na akci Mařena se studenti v maskách klaněli významným brněnským stavbám a líbali orloj na náměstí Svobody.

OBRAZEM: Akce Mařena

Brno - Prváky Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně přivítali jejich starší spolužáci na akci Mařena, která začala 28. listopadu programem s přednáškami a vyvrcholila středečním průvodem večerním Brnem a následným zakončením v klubu Fléda.

Ilustrační fotografie.

Mikulášská v Krystal Aréně

Krnov - Krnovský hokejový klub připravil pro širokou veřejnost akci roku, tradiční Mikulášskou nadílku. Vše vypukne v sobotu v 15 hodin na zimním stadionu Krystal v Krnově.

Krnovská Krystal aréna byla ve čtvrtek dějištěm velké hokejové bitvy. Ve čtvrtečním dopoledni vyjeli na její led opavští fotbalisté.

Fotbalisté hráli hokej, aneb Sedláček v retrovýzbroji

Krnov /FOTOGALERIE/ – Krnovská Krystal aréna byla ve čtvrtek dějištěm velké hokejové bitvy. Ve čtvrtečním dopoledni vyjeli na její led opavští fotbalisté. A bylo se na co dívat, třeba i na dva Davidy Moravce, alespoň jeho dres dva hráči měli. Útočník Tomáš Binar a brankář Lumír Sedláček.

Vyhlášení vítězů hudební ankety Kladenského deníku Kladenský Otík 2011

Anketa Kladenský Otík 2011 už má své vítěze

Kladno - /FOTOGALERIE/ Hlasy jsou sečteny, ceny rozdány, vítězové příjemně překvapeni a i ti, kteří letos neodešli domů s plaketou za vítězství se těší z úspěchu.Každý, kdo byl nominován ve druhém ročníku hudební ankety Kladenského deníku s názvem Kladenský Otík, je tak trochu vítězem. Svět o něm ví, protože svým uměním rozdává radost a pohodu ostatním, a to je základ úspěchu. Přesto, vítěz může být jen jeden. V celkem pěti kategoriích okresního kola bojovalo letos o přízeň stovek čtenářů 140 týmů a jednotlivců.

Zasedání krnovského zastupitelstva pozorně sleduje ředitelka Devětsilu Milena Baranová (vlevo), a ředitelka střediska Méďa Sylva Vlašánková (vpravo). Obě dámy odcházely zklamané. Nenašly se peníze ani na přemístění Devětsilu do léčebny Ozon.

Další peníze nedostane ani středisko Méďa

Krnov - Krnovské zastupitelstvo tentokrát žadatele o dotaci nepotěšilo. S prázdnou odešli zástupci K-centra pro drogově závislé i zástupci Střediska volného času (SVČ) Méďa, které se věnuje dětem.