Kreativ

ŠTÍTEK: krystal

Zástupci Regionálního muzea Mělník předali vítězům hodnotné ceny přímo ve školách.

Muzejní soutěž zná své vítěze

Mělník - Podzimní soutěž Regionálního muzea Mělník s názvem Cesty tažných ptáků byla určena pro žáky druhého stupně základních škol. Účast byla hojná a zapojili se třídní kolektivy i jednotliví žáci nejen ze škol ve městě.

Ilustrační foto

Krnov vsítil čtrnáct branek

Fanoušci hokejistů Krnova v sobotu v Krystal aréně zažili brankové žně. Jejich borci totiž v Krajské hokejové lize porazili béčko Nového Jičína 14:1.

Soutěž o permanentku na zápasy HK Krnov

Soutěžíme o permanentky na zápasy HK Krnov

Krajská hokejová liga pomalu klepe na dveře. Vedení HK Krnov ve spolupráci s Bruntálským a krnovským deníkem přináší vědomostní soutěž o tři permanentní vstupenky do Krystal Arény.

Ilustrační foto

Železné hory si vyhlédli ilegální kopáči, hledají vzácný křišťál

Havlíčkobrodsko – Novodobý Klondike objevili ilegální kopáči v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Železné hory, která se částečně rozprostírá na Vysočině a zčásti v Pardubickém kraji. Do rezervace je ale neláká zlato nýbrž vzácné krystaly křišťálu, které pak končí na burzách a různých aukcích. Správci rezervace se snaží drancování přírodního bohatství zabránit a dotyčnou lokalitu hlídají.

Optické kabely přenášejí data v podobě světla.

Krystal tenčí než vlas by mohl nakopnout rychlost internetového připojení

Miniaturní krystal, který je tenčí než vlas, by mohl znamenat skutečnou revoluci v používání internetu. Zařízení vyvinuté australskými vědci je schopné konvertovat neviditelné světlo na viditelné spektrum a změnit jeho barvu. Jeho tvůrci z Australské národní univerzity věří, že by mohlo radikálně zvýšit rychlost internetového připojení.

Stavba Baťova památníku ve Zlíně.

Průsvitný krystal již osazují skleněnými tabulemi

Balíky s betonem, mnoho nejrůznějšího nářadí a čilý pracovní ruch. Tak to v tuto chvíli vypadá v budově bývalé filharmonie. Stavba se pomalu mění v monumentální Památník Tomáše Bati. Náklady přesáhly částku 50 milionů korun.

Průzkum Pluta

Voda na Plutu? NASA objevila zmrzlé krystaly metanu

Povrch nejvzdálenějšího tělesa naší sluneční soustavy se neustále mění. Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) objevil na Plutu zmražený metan a dusík. Zjistil také, že na na povrchu fouká vítr, který vytváří až kilometrové duny, podobně jako na pouštích na Zemi.

KP Brno přivítalo v druhém semifinále Nymburk.

Křídelnice i pivotka. Nejlepší střelkyně potopila Královo Pole třiatřiceti body

Brno /FOTOGALERIE/ – O kvalitách americké křídelnice dobře věděly, ale přesto jí nechaly příliš mnoho prostoru, na což doplatily. Královopolské basketbalistky ve druhém semifinále nejvyšší domácí soutěže neuhlídaly ostrostřelkyni Nymburka Krystal Vaughnovou, která 33 body zařídila výhru svého týmu 75:73, a také vyrovnání série hrané na tři vítězství na 1:1.

Hokejisté Krnova. Ilustrační foto.

Plná Krystal aréna hnala Krnov za vítězstvím

Krnovská Krystal aréna praskala ve středu ve švech. Domácí hokejisté předvedli parádní výkon. V semifinále krajského hokejové ligy dokázali před téměř pěti stovkami fanoušků porazit favorizovanou Orlovou a vynutit si třetí rozhodující zápas. Ten je na programu v sobotu na soupeřově ledě.

Injekční stříkačky. Ilustrační fotografie.

Školám najdou injekční jehly detektorem kovů

Krystal Help je organizace, která na Krnovsku pomáhá snížit rizika spojená s užíváním drog. Letos zavedla novou službu: vyhledávání odhozených injekčních jehel na pozemcích školských zařízení.

Pohled na cerekvický cukrovar z 30. let 20. století.

Sto let cukrovaru v Cerekvici nad Loučnou

Cerekvice nad Loučnou - Od konce 60. let 19. století zasáhla české země „cukrovarnická horečka“. Vznikla řada nových cukrovarů, ceny cukru prudce stoupaly, cukr se dařilo vyvážet i za hranice.

Zbrašovské aragonitové jeskyně jsou v Evropě unikátní. Jejich výzdoba se utvářela působením kyselek

Přijďte se zahřát do podzemí! Jeskyně lákají k netradičním procházkám

Zima nám letos zatím moc nepřeje, nemusíme ale zoufat. Jeskyně totiž nabízejí řadu lákadel, jež zpestří víkendové nicnedělání. Obdivujte krásy dómů, nechte se okouzlit krápníky, jeskynními perlami, pozorujte jedinečnou zvířenu či spánek netopýrů, vyražte s baterkami na průzkum „koblih” i plynových jezírek. Pro odvážnější tu jsou dokonce adrenalinové trasy plné bláta i plazení.  

Ilustrační foto

Svaz důchodců obnovuje Mikulášské setkávání

Jihlava – Po dvou letech se opět setkají senioři na Mikulášské akci v jihlavské restauraci Krystal. Nejen že si v pondělí 4. prosince zatančí, ale také budou moct vyhrát nějakou cenu. Čeká na ně totiž jubilejní dvousté setkání.

Ilustrační fotografie.

Testy na žloutenku a HIV zdarma

Krnovská nezisková organizace Krystal Help, z. ú., bude v pátek 1. prosince provádět anonymně a zdarma testování na přenosné nemoci.

HK Krnov – Český Těšín 4:3

Zápas plný vyloučených vyhrál Krnov

Z krnovské Krystal Arény se pomalu stává nedobytná tvrz. Domácí hokejisté naposledy doma v dramatické bitvě porazili Český Těšín 4:3. Utkání s řadou vyloučených rozhodl v dvojnásobné přesilovce Tošenovjan.

Ilustrační foto.

Na krnovském kluzišti chtějí další tribunu

Zimní stadion v Krnově začínal jako nekrytá ledová plocha se zázemím z unimo buněk. Po zastřešení v roce 2003 následovaly investice do modernizace. Další etapy se připravují.

Ilustrační foto.

Řidiče ohrožují mlhy. Uleví jim mrazivé teploty

Zlín – Silnice zalité mlhou, červená světla mlhovek zářící do mléčné krajiny, vyděšení řidiči. „Neviděl jsem na krok… Jel jsem po dálnici a všichni letěli jako blázni. Vidíte jen blížící se nebo vzdalující se červená světýlka,“ komentuje počasí posledních dní Jaroslav Minařík ze Zlína, který jezdí často za prací do vzdálenějších měst.

Snímky zabavených drog a peněz při domovních prohlídkách.

Drogoví dealeři rozprodali téměř kilogram pervitinu

Karlovarsko – Téměř jeden kilogram pervitinu rozprodali tři dealeři během roku na Karlovarsku a také v místě svých bydlišť. S obchodem se smrtí je ale teď konec, učinil mu konec speciální tým kriminalistů Krystal.

Lukáš Palatinus.

Oceněný fyzik vyvinul metodu, jak zkoumat i velmi malé krystaly

Cenu Akademie věd ČR za vynikající vědecké výsledky převzal dnes fyzik Lukáš Palatinus s týmem z Fyzikálního ústavu. Palatinus s kolegy vyvinul metodu, jak určit krystalovou strukturu i u krystalů s velikostí pouhých několika desítek nanometrů. Článek o této metodě otiskl letos v lednu prestižní časopis Science a byl to první takový text z českého prostředí, na který časopis poutal i na titulní straně. V rozhovoru s ČTK Palatinus řekl, že nová metoda je především nástrojem pro další badatele zkoumající látky, v nichž se vyskytují nanokrystaly. Patří mezi ně i řada léčiv.

Ilustrační foto.

Polský mistr si zahraje o trofej s Nymburkem

Trutnov - Bylo toho hodně, čím zaujal sobotní program 18. ročníku mezinárodního turnaje basketbalistek O pohár města Trutnova. Ať už výkony polské Wroclawi, střeleckými schopnostmi Krystal Vaughn z Nymburku či šestnácti body šestnáctileté trutnovské naděje Terezy Králové a osmnácti trojkami ve východočeském derby.

Rekonstrukce památníku T. Baťi ve Zlíně.

Skleněný krystal: hotovo má být za rok

Optimismus, jasnost, velkorysost, vzlet a prostota – vlastnosti Tomáše Bati, které se podle autora návrhu architekta Petra Všetečky odrazí i na rekonstrukci Památníku Tomáše Bati ve Zlíně. Památník se vrátí do původní podoby z 30. let minulého století, kdy byl nazýván „skleněným krystalem“. Stavba s rozpočtem 32 miliónů korun začala vloni v listopadu a finanční pomoc přislíbila i vnučka Tomáše Bati.

Muzeum Skla a bižuterie v Jablonci.

Kdo postaví krystal?

Jablonec nad Nisou – Zatím není jasné, kdo se ujme zbudování přístavby u Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Zájemci scházejí.