Kreativ

ŠTÍTEK: Velké Opatovice

Historie šamotky ve Velkých Opatovicích sahá do poloviny devatenáctého století. Tehdy Ignác Meisel z Březiny získal kutací právo na lupky a žáruvzdorné jílovce.

Opatovická šamotka vyrábí už 119 let

Velké Opatovice /SERIÁL TRADIČNÍ PODNIKY BLANENSKA/ – Historie šamotky ve Velkých Opatovicích sahá do poloviny devatenáctého století. Tehdy Ignác Meisel z Březiny získal kutací právo na lupky a žáruvzdorné jílovce.

Ilustrační foto

Kvůli mrazu bude málo jablek

Blanensko -Zemědělci na Blanensku letos čekají až o osmdesát procent menší úrodu jablek. Méně bude i švestek a višní.

Ilustrační foto

Střet auta a vlaku uzavřel trať

Velké Opatovice – O vlásek unikla smrti posádka osobního auta, které přejíždělo v pátek odpoledne koleje ve Velkých Opatovicích. Do vozidla totiž narazil vlak. Při střetu se nikdo nezranil.Trať mezi Šebetovem a Opatovicemi však byla uzavřená.

Ilustrační foto

Rozloučili jsme se

Šumpersko/Jesenicko – Vážení čtenáři, pravidelně budeme zveřejňovat týdenní informační servis pohřebních služeb ze Šumperska a Jesenicka o spoluobčanech, kteří zesnuli.

Letní kino v Boskovicích - ilustrační fotografie ze silvestrovského promítání.

Letním kinům zvoní hrana

Blanensko – Teplé letní večery nelákají jen ke koupání či k posezení, ale jsou rovněž ideální k návštěvě letního kina. Na Blanensku mohou lidé zhlédnout filmy pod noční oblohou pravidelně v Boskovicích a Lysicích. I těmto posledním letním kinům v regionu ale zvoní hrana.

Premiéru hry Za sušenou vodou uvedou v sobotu ochotníci ve Velkých Opatovicích. Alchymistická hříčka odzbrojí publikum i písničkami.

Alchymistická hříčka odzbrojí diváky písničkami

Velké Opatovice - Za sušenou vodou. Takovou alchymistickou hříčku sehrají o víkendu velkoopatovičtí ochotníci na scéně kina. Sušenou vodou se na Blanensku proslavil její objevitel Roman Krejčíř, který je zároveň autorem nové hudební komedie.

Na soutěži ve Velkých Opatovicích vystavují svá díla studenti uměleckých škol z celé republiky.

OBRAZEM: Design v Opatovicích

Velké Opatovice - Na Střední škole uměleckoprůmyslové a technické ve Velkých Opatovicích zahájili ve středu celostátní kolo soutěže Národní cena za studentský design.

Auto vyprostili z potoka hasiči.

Vjel s autem do potoka

Velké Opatovice – V potoce v blízkosti restaurace Malá Haná ve Velkých Opatovicích skončilo ve středu kolem šesté hodiny ráno osobní auto značky Ford Focus.

Stokilometrový pochod přírodou Opatovské šmajd.

Opatovské šmajd vytáhl lidi na pochod přírodou

Velké Opatovice /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - V pátek večer prší. Začínající víkend tak lidé tráví hlavně u televize nebo u piva v hospodě. Vladimír Vachek z Holoubkova u Rokycan však nazouvá pořádné boty a spolu s dalšími sedmnácti nadšenci v osm hodin vyráží od hospody Ho Jakobů z Velkých Opatovic na pochod dlouhý rovných sto kilometrů.

Ilustrační foto

Zamilovaní budou slavit Valentýna

Blanensko /KAM O VÍKENDU NA BLANENSKU/ - Víkend přinese oslavy svátku zamilovaných i různé sportovní akce. Například ve Velkých Opatovicích pořádají tři turistické pochody.

Fotovoltaická elektárna ve Velkých Opatovicích.

Elektrárna stojí lidem hned za plotem

Velké Opatovice – Petice ani jiné stížnosti na stavbu fotovoltaické elektrárny ve velkoopatickém Zádvoří lidem nepomohly. Čtyřhektarová plocha solárních panelů stojí blízko jejich domů už od ledna. A to pouhé čtyři metry od plotů.

Fotovoltaická elektárna ve Velkých Opatovicích.

Elektrárna stojí lidem hned za plotem

Velké Opatovice – Petice ani jiné stížnosti na stavbu fotovoltaické elektrárny ve velkoopatickém Zádvoří lidem nepomohly. Čtyřhektarová plocha solárních panelů stojí blízko jejich domů už od ledna. A to pouhé čtyři metry od plotů.

Divadlo KROK z Velkých Opatovic.

Divadlo KROK lákají experimenty

Velké Opatovice /MALÁ DIVADLA JIŽNÍ MORAVY/ – Seriál Deníku Rovnost Malá divadla jižní Moravy představuje soubor divadlo KROK z Velkých Opatovic.

Sokoli ve Velkých Opatovicích slaví výročí.

Velkoopatovičtí sokoli slaví stovku

Velké Opatovice – Fotografie sokolů při vystoupení na sletu v Praze, obrázky kuželkářů, prvních fotbalistů, vítězné poháry či hustě popsané stránky kronik. Stoletou historii Sokola dali dohromady Velkoopatovičtí. Střípky z minulosti vystavují ve vestibulu stálého kina až do jednadvacátého listopadu.

Ilustrační foto

Vanovičtí zakázali popíjení alkoholu na veřejnosti

Vanovice – K městům Blansko a Velké Opatovice, která již před časem zakázala popíjení alkoholu na veřejnosti, se nyní připojila i vesnice Vanovice. Tamní zastupitelé ještě před volbami schválili vyhlášku, která zakazuje konzumovat alkoholické nápoje na vybraných místech v obci.

Ilustrační snímek.

Na trati Boskovice - Velké Opatovice platí výluka

Boskovice – Lidé cestující z Boskovic do Velkých Opatovic a nazpět vymění v těchto dnech vlak za autobus. Až do pátku totiž potrvá na trati výluka. Železničáři totiž před nádražní stanicí v Boskovicích spravují přejezd.

Panely fotovoltaické elektrárny pokrývají plochu při vjezdu do Velkých Opatovic od Boskovic.

V Opatovicích postaví další elektrárnu

Velké Opatovice – Na Blanensku jsou velmi diskutovaným tématem. Sluneční elektrárny. Ve Velkých Opatovicích se v nejbližší době rozjede fotovoltaická elektrárna poblíž tamní šamotky. Další solární panely zaplní do konce roku pozemky v lokalitě Zádvoří. Mluví se o třech a půl hektarech. Dva hektary tam pronajme investorovi město.

Ilustrační foto.

Mezi Šebetovem a Opatovicemi nejezdí vlaky

Cetkovice – Místo do vlaku nasednou pasažéři cestující ze Šebetova do Velkých Opatovic na autobus. Na trati totiž platí výluka, a to kvůli uzavřenému železničnímu přejezdu v Cetkovicích. Ten železničáři opravují.

Ilustrační foto.

Sloučení letovické a velkoopatovické školy je v nedohlednu

Letovice, Velké Opatovice – Ticho po pěšině. Tak by se dala jednou větou popsat situace, která nyní panuje kolem již několikrát plánovaného sloučení dvou středních škol na Blanensku. Masarykovy školy práce v Letovicích a Střední školy uměleckoprůmyslové a technické ve Velkých Opatovicích.

Ilustrační foto

Silničáři zviditelní vydřená značení

Blanensko – Silnice na Blanensku prokoukly. Silničáři na nich v těchto dnech obnovují vodorovné dopravní značení. To mizí nejčastěji z míst, která jsou v zimě ošetřována drtí. Díky nátěru bude na silnicích bezpečněji. Podle policistů totiž mohou špatně viditelné přechody pro chodce nebo středové čáry zapříčinit dopravní nehodu.

Velkoopatovický kostel.

V chrámu upoutá oltářní plastika

Velké Opatovice /KOSTELY NA BLANENSKU, FOTOGALERIE/ – Velkoopatovický kostel se může pochlubit zajímavou oltářní plastikou. V roce 1951 ji vytvořil sochař Karel Otáhal.

Malohanácká Muzika.

Malohanácká Muzika natočí cédéčko

Velké Opatovice, Jevíčko /ZNÁTE JE Z PÓDIÍ/ – V této formaci muzikanti hrají už desátým rokem. Při vystoupeních mívají malohanácké kroje. Někdy se obléknou i do replik uniforem z první světové války a spustí marš z časů dávno zapadlých prachem a zapomněním.

Laco Deczi

Jazzový dýchánek oslaví desítku. Pak zřejmě skončí

Velké Opatovice – Desetidílný seriál Jazzového dýchánku ve Velkých Opatovicích zřejmě skončí. Závěrečný a přitom jubilejní ročník zpestří Top Dream Company či uznávaný jazzový trumpetista Laco Deczi. Muzikant zahraje v Česku tři koncerty, jeden z nich se odehraje v sobotu ve Velkých Opatovicích.

Ilustrační foto

Velkoopatovičtí píší petici proti elektrárně

Velké Opatovice – Přestěhoval se na kraj Velkých Opatovic kvůli krajině a ještě letos možná bude hledět z okna na fotovoltaickou elektrárnu. Zpráva o rozjetém územním řízení ohledně elektrárny nemile překvapila Davida Vykydala i jeho sousedy. S více jak čtyřmi stovkami lidí se tedy podespali pod petici a ve středu ji předali zastupitelům. Doufají, že se jim rozjetý kolotoč podaří zastavit.

Setkání modelářů u rybníka ve Slatině na Jevíčsku.

FOTOGALERIE: Sraz malých velkých strojů

Slatina – Bojové manévry i logistické operace. Řev bugatek, nezaměnitelné zvuky traktorů a hluk leteckých motorů nebo šplouchání vln, které se rozrážely o přídě lodí.

Vodojem v Cetkovicích na Blanensku.

Cetkovický vodojem vyhrál první cenu

Cetkovice – Zpěnili šamponem vlasy a v tom okamžiku přestala z kohoutku téct voda. I takové nepříjemnosti zažívali obyvatelé Cetkovic. Ti, kteří bydleli v horní části obce, totiž zápasili s nedostatečným tlakem vody.

Základní organizace Českého svazu včelařů ve Velkých Opatovicích uspořádala kurz zdobení medového pečiva velikonočními motivy.

OBRAZEM: Zdobili medové pečivo. Někteří poprvé

Velké Opatovice – Asi dvacítka zájemců, hlavně žen, využila v sobotu ve Velkých Opatovicích možnosti naučit se zdobit medové pečivo. Kurz zdobení perníčků velikonočními motivy pro uspořádala tamní základní organizace Českého svazu včelařů.

Ilustrační fotografie.

Moravské zabíjačce padnou za oběť dva pašíci

Velké Opatovice – Olizovat až za ušima se budou v sobotu návštěvníci Moravské zabíjačky ve Velkých Opatovicích. Ta provoní hasičskou zbrojnici už podesáté. Letos mohou lidé poprvé fušovat mistru řeznickému do řemesla. Poručí, jak si přejí pochoutku přichystat.

Ilustrační foto.

Výlet skončil pro běžkaře zraněním

Velké Opatovice – Na pomoc staršímu muži do ulice K Čihadlu ve Velkých Opatovicích vyjeli v neděli odpoledne hasiči a zdravotničtí záchranáři. Muž se zranil při výletu na běžkách.

Vyhlášení krajského kola soutěže Zlatý erb 2009

Obce Blanenska zlákal Zlatý erb

Blanensko – Internetová televize, přímý přenos z new yorské Metropolitní opery či informace o celém regionu Boskovicko. Těmito novinkami chtějí letos oslnit porotu soutěže Zlatý erb Boskovičtí. Ti nejsou z Blanenska jediní, kteří se v klání o nejlepší webové stránky a elektronickou službu měst a obcí utkají.

Ilustrační foto

Zmatky kolem sloučení škol odrazují žáky

Letovice, Velké Opatovice – Méně přihlášek, méně studentů v lavicích, méně dotací na hlavu. Právě toho se teď obávají na Střední škole uměleckoprůmyslové a technické ve Velkých Opatovicích.

Ilustrační foto

Charita pomůže lidem v Opatovicích

Velké Opatovice – Pečovatelskou službu ve Velkých Opatovicích čekají změny. Od nového roku ji totiž bude zajišťovat namísto města Oblastní charita Blansko. Ta rozšíří nabídku poskytované péče, pečovatelé se ale nezmění.

Ilustrační foto.

Obce z Malé Hané se více zazelenají

Velké Opatovice – Na nově upravená zelená prostranství se mohou těšit lidé žijící v obcích, které patří do mikroregionu Malá Haná. Návrh obnovy zeleně budou příští pondělí projednávat zástupci jednotlivých obcí, kteří společně vypracovali projekt na obnovu a regeneraci zeleně ve svých vesnicích. Na ten chtějí získat dotace z evropských fondů.

Ilustrační foto

Velké Opatovice ztrácí uměleckou školu

Velké Opatovice, Letovice - Osloučení středních škol ve Velkých Opatovicích a Letovicích k1.lednu 2010ve čtvrtek rozhodli krajští radní. Opatovičtí žáci sepsali protestní petici.