Kreativ

ŠTÍTEK: Velké Opatovice

Ilustrační foto.

Pět stovek koledníků přineslo stovky tisíc korun

Koledníci mají letošní Tříkrálovou sbírku za sebou a je načase sečíst dary od lidí. Na Moravskotřebovsku a Jevíčsku sbírka trvala až do 13. ledna. Potřetí se k regionu přidaly i Velké Opatovice a přilehlé obce.

Ilustrační fotografie.

Obce na Jedovnicku připojí na páteřní vodovod

Blanensko – Nedostatek pitné vody se na Blanensku aktuálně týká několika desítek obcí. Problém části z nich má vyřešit projekt Pitná voda Jedovnicko. Investice za 230 milionů počítá s propojením páteřního vodovodu Velké Opatovice – Boskovice – Blansko se soustavou vodovodů na Jedovnicku.

Čertovská vycházka ve Velkých Opatovicích.

VIDEO: V parku zavládlo peklo. Děti je zdolávaly na Čertovské vycházce

Velké Opatovice – Na zdi u vstupu do zámeckého parku ve Velkých Opatovicích stojí napsáno Vstup do pekla. Hned za ním postávají tři čerti a jedna čertice. Přitápějí pod kotlem a vyzývají děti, aby si zatočily pekelným kolem. Co jim padne, to musí splnit. Jinak skončí v pytli a bez sladké odměny. Velkoopatovický Klub českých turistů pořádá Čertovskou vycházku.

Historické foto s dcerou P. Kyseláka.

Historické péefko z Malé Hané

Jevíčko - Je dávno zavedeným rituálem, že mnozí z nás vyrábějí svá vlastní originální „péefka“, která pak v prosinci a lednu každého roku zasílají svým blízkým či přátelům. I já mám podobný zvyk.

Ilustrační foto.

Ve Velkých Opatovicích čipovali psy

Velké Opatovice – Jedinečnou možnost očipovat svého psa přímo ve městě měli lidé z Velkých Opatovic v pondělí 11. a 18. listopadu u bývalé vrátnice tamního zámku. Běžně totiž ve městě služby veterináře nemají.

Ilustrační foto.

Kam za sportem nejen na Blanensku

Blanensko - Nabídku zápasů a soutěží, kde budou bojovat o góly, body či sekundy týmy a sportovci z Blanenska, přináší pravidelně Blanenský deník Rovnost.

Ilustrační snímek.

Kam za sportem na Blanensku

Blanensko - Kam vyrazit za sportem na Blanensku, si přečtěte v pravidelném souhrnu Blanenského deníku Rovnost.

Sochař František Šenk.

Před 105 lety se narodil sochař František Šenk

Velké Opatovice /STALO SE PŘED/ - Sto pět let uplyne ve čtvrtek od narození sochaře Františka Šenka, rodáka z Velkých Opatovic na Blanensku. Jako sochař působil zejména v Brně a na Brněnsku. 

Ilustrační foto.

Boskovická spojka? Přinese problém s parkováním, bojí se místní

Boskovice – Přímé vlakové spojení z Boskovic do Brna. Nové nádraží, moderní dopravní uzel. Na druhou stranu také řada problémů. S parkováním a kolabující dopravou v centru druhého největšího města na Blanensku. A otazníky ohledně zachování železničního spojení do Velkých Opatovic.

Prostory zámku ve Velkých Opatovicích ovládly o víkendu Jiřinkové slavnosti.

V kartografickém centru obdivovali jiřinky. Na pódiu zatím vystupovaly malé miss

Velké Opatovice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Na nádvoří zámku ve Velkých Opatovicích praží v neděli krátce po poledni nemilosrdně slunce. Příchozí hledají stín na lavičkách pod stromy nebo v útrobách Moravského kartografického centra. O kus dál ladí na pódiu nástroje muzikanti z Jižní Ameriky. Druhým dnem pokračují Jiřinkové slavnosti a mezinárodní výstava jiřinek.

Sochař Karel Otáhal ve svém ateliéru.

Před sedmačtyřiceti lety zemřel sochař Karel Otáhal. Tvořil ve Velkých Opatovich

Blanensko /STALO SE PŘED/ - Před sedmačtyřiceti lety ve Velkých Opatovicích zemřel grafik, kreslíř, malíř, medailér a sochař Karel Otáhal. Studoval v Paříži a Itálii. Do Velkých Opatovic se dostal ve čtyřicátých letech, kdy tam pobýval nejdříve se svou ženou Jiřinou na letním bytě. Ve městě si Karel Otáhal pak vybudoval ateliér a působil v něm bezmála třicet let.

Malíř Jiří Hadlač.

Malíř Jiří Hadlač byl spojený s Velkými Opatovicemi

Velké Opatovice /STALO SE PŘED/ - Před osmadvaceti roky zemřel akademický malíř, grafik a pedagog Jiří Hadlač. Narodil se v obci Divín na Slovensku. Po druhé světové válce se s rodiči přestěhoval do Velkých Opatovic.