Kreativ

ŠTÍTEK: Velké Opatovice

Turistické značení je podle Vladimíra Cikánka z Velkých Opatovic i v dnešní době nezastupitelné.

Jednou nás napadl roj vos, vzpomíná turistický značkař

Velké Opatovice /FOTOGALERIE/ - Kvalitní turistické značení stezek či lesních cest pomohlo mnoha výletníkům. Dvanáct let se tvorbě a obnově značení věnuje Vladimír Cikánek z Velkých Opatovic na Blanensku. „Děláme to od začátku ve dvojici s manželkou,“ upřesňuje čerstvý důchodce.

Bývalá myslivna ve Velkých Opatovicích je kulturní památkou

Zdivo hájenky fascinuje i ministerstvo kultury. Stala se z ní památka

Velké Opatovice – Bývalá myslivna ve Velkých Opatovicích na Blanensku se stala kulturní památkou. Před několika dny o tom rozhodlo ministerstvo kultury. „Stavba je mimořádná díky unikátnímu kamennému plášti a neogotickým prvkům. Zcela se vymyká zástavbě ve Velkých Opatovicích,“ vysvětlil vedoucí odboru evidence Národního památkového ústavu v Brně Aleš Homola.

Ilustrační foto

Lidé odcházejí z měst. Do domků

Blanensko, Vyškovsko – Mít svůj dům znamená pro někoho starosti navíc, pro jiného je to životní sen. „Chtěli jsme něco většího než dva plus jedna. Teď máme dvougenerační domek. Jsme spokojení, i když na domě je hodně práce,“ řekla Lucie Kučerová, která se s rodinou přestěhovala z Boskovic do nedaleké Lhoty Rapotiny. Původně hledali nové bydlení v Boskovicích. „Jenže bylo pro nás drahé,“ vysvětlila mladá žena.

Druhé kolo prezidentských voleb 2018. Ilustrační foto.

Volební účast je vyšší než v prvním kole. Mladé ale volba prezidenta neoslovila

Vyškovsko, Blanensko - Ve městech na Vyškovsku dorazilo k sobotní desáté hodině dopoledne přes pětapadesát procent voličů. Například ve volební místnosti v Základní škole Purkyňova ve Vyškově mají vyšší volební účast než v první kole. „Dosud vše bylo v pořádku, jen jedna paní neměla občanský průkaz. Nechala si dělat novou, naštěstí už byla vyrobená, tak si pro ni zašla na městský úřad,“ vzpomínala zapisovatelka volební komise Hana Setinská.

Žáci 1.A ze ZŠ Velké Opatovice s paní učitelkou Janou Šafářovou.

NAŠI PRVŇÁČCI: představujeme žáky ze Základní školy Velké Opatovice

Blanensko – Podívejte se na tablo novopečených prvňáčků ze Základní školy Velké Opatovice. Prostřednictvím našeho seriálu Naši prvňáčci bude redakce představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol. Rodiče a blízcí žáků každou středu najdou v tištěném vydání na straně 4 a na webu prvňáčky z regionu. Deník si tak mohou koupit na památku.

Deník - Naši prvňáci

Tabla prvňáků: představíme žáky ze ZŠ Velké Opatovice

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete vždy ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Děti z 1. B ze ZŠ T. G. Masaryka Blansko s paní učitelkou Lindou Flekovou a asistentkou Klárou Formánkovou.

NAŠI PRVŇÁČCI: představujeme žáky ze Základní školy T. G. Masaryka Blansko

Blanensko – Podívejte se na tablo novopečených prvňáčků ze Základní školy T. G. Masaryka Blansko. Prostřednictvím našeho seriálu Naši prvňáčci bude redakce představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol. Rodiče a blízcí žáků každou středu najdou v tištěném vydání na straně 4 a na webu prvňáčky z regionu. Deník si tak mohou koupit na památku.

Sprejer poškodil ve  Velkých Opatovicích devět budov. Škoda je téměř padesát tisíc korun.

Sprejer poškodil devět budov. Škoda je padesát tisíc korun

Velké Opatovice /FOTOGALERIE/ – Nápisy černým sprejem se objevily na celkem devíti budovách ve Velkých Opatovicích. Vandal je poškodil v noci v Dlouhé ulici a na náměstí Míru. „Zatím neznámý pachatel postříkal sprejem fasády domů, garáže a zdravotní středisko,“ řekl k případu policejní mluvčí Bohumil Malášek. Majitelé objektů odhadli škodu na téměř padesát tisíc korun.

DRUŽSTVA mužů a žen z Desné jsou mezi hasiči pojmem. Pro 
letošní rok se obě dostala na stupně vítězů.

Dvě sady medailí do Desné

Pomezí - Slavnostní vyhlášení výsledků okresní ligy Svitavska v požárním útoku se uskutečnilo v sobotu.

V minulosti vyhlášené lázně ve Velké Roudce se dočkají obnovy. Je hotový architektonický návrh. Stavět se může již za rok a půl.

Ve Velké Roudce lidé opět vyléčí své nervy i plíce. Lázně nabídnou i wellness

Velké Opatovice /FOTOGALERIE/ – Nemocné plíce či nervy si tam kdysi léčili bohatí hosté až z Vídně. Po desetiletí chátrání už ale místní v obnovu dříve oblíbených lázní ve Velké Roudce poblíž Velkých Opatovic na Blanensku nevěřili. „Pokusů o vzkříšení lázeňské činnosti bylo víc. Nic z toho nakonec nebylo,“ shrnul starosta tamních dobrovolných hasičů Pavel Ochrana.

Pachatel opakovaně kradl v areálu firmy ve Velkých Opatovicích. Natočila ho kamera. Policie žádá veřejnost o pomoc.

Neznámý zloděj se vrátil třikrát na stejné místo. Napotřetí ho vystrašil alarm

Velké Opatovice - Loupit v jedné z firem ve Velkých Opatovicích se zjevně zalíbilo zatím neznámému pachateli. Na stejné místo se za poslední rok a půl vypravil krást již třikrát. Naposledy před několika dny. Po prvním násilném vniknutí do firmy si odnesl elektrické ruční nářadí a náčiní. Škoda, kterou společnosti způsobil, přesáhla sto tisíc korun.

Turistika. Pochody. Ilustrační snímek

Pochod přilákal dvě stě lidí

Bystřec – V obci Bystřec se konala v sobotu 12. srpna turistická akce Bystřecké kilometry, kterou pořádal obecní úřad Bystřec a KČT Malá Haná Velké Opatovice. Turistického pochodu se zúčastnilo celkem 253 turistů, z toho pěších 194, cyklotrasy jelo 58 kolařů, jeden dokonce na koloběžce.

Ilustrační foto

Cyklostezka mezi Jevíčkem a Opatovicemi nabírá obrysy

Jevíčko - Stavba cyklostezky, která propojí Jevíčko a Velké Opatovice, města ležící jen několik kilometrů od sebe, ale každé v jiném kraji, se opět přiblížila. Jevíčští zastupitelé se na svém posledním jednání na začátku srpna seznámili s návrhem smlouvy o spolupráci mezi oběma malohanáckými metropolemi. „Předmětem smlouvy je výstavba cyklostezky, která zahrnuje výběr společného dotačního managementu včetně projektové dokumentace a výběr společného dodavatele stavebních prací a další spolupráce smluvních stran s touto stavbou souvisejících,“ přiblížil místostarosta Jevíčka Miroslav Šafář.

Ilustrační foto.

Výluka na trati z Třebové do Třebové

Moravská Třebová – Prázdninové období je časem výletů, ale také častých oprav nejen na silnicích, ale i na kolejích. V následujících dnech se tak na komplikace musí připravit cestující, kteří se chtějí dostat vlakem z České Třebové do Moravské Třebové nebo zpět.

Ilustrační foto.

Zbrojnice opatovických hasičů dosluhuje, získá novou střechu a fasádu

Velké Opatovice – Rozsáhlé opravy hasičské zbrojnice se dočkají dobrovolníci ve Velkých Opatovicích na Blanensku. „Rekonstrukce je v plánu, máme domluvené dotace. Jestli se všechno podaří sladit a dobře to dopadne, tak snad práce brzy začnou," oznámil místostarosta města na Blanensku Jaroslav Bárta.

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly v noci na středu ve Velkých Opatovicích. V Dlouhé ulici hořelo v areálu stolařské firmy.

Požár v opatovické stolařské firmě: škoda je půl milionu

Velké Opatovice – Čtyři jednotky hasičů zasahovaly v úterý v noci ve Velkých Opatovicích. V ulici Dlouhá hořelo v areálu stolařské firmy. Oheň zničil přístřešek, kde bylo uskladněné dřevo, poškodil část dílny a také zaparkovanou dodávku.

Zničené předzahrádky domů v ulici k Číhadlu a nánosy bahna na silnicích. To jsou následky nedělní povodně ve Velkých Opatovicích na Blanensku. FOTO/Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje

Ve Velkých Opatovicích odstraňují škody po nedělní povodni

Velké Opatovice /FOTOGALERIE/ – Zničené předzahrádky domů v ulici K Čihadlu a nánosy bahna na silnicích. To jsou následky nedělní povodně ve Velkých Opatovicích na Blanensku. „Po prudkém dešti se nám zvedla voda v potoku Jevíčka a z okolních polí a strání se nám začala valit voda do různých městských částí,"uvedla starostka Kateřina Gerbrichová. Došlo především k zatopení sklepů některých domů a silnic. Nejvíce zasaženo bylo okolí zemědělského družstva a městská část K Čihadlu, kde pod vodou skončily předzahrádky nové domovní zástavby.

Starostka Sboru dobrovolných hasičů Velké Opatovice Martina Přichystalová.

Mezi hasiči potkala i manžela. Nyní starostuje celému sboru

Velké Opatovice – Požární útok, hadice, savice, proudař, košař. O co jde, ví každý dobrovolný hasič. Martina Přichystalová tato slova slýchala od malička. Dobrovolnými hasiči ve Velkých Opatovicích byli už její dědeček, tatínek, maminka a ona sama si k nim našla cestu asi ve třinácti letech. Od té doby je dnes čtyřiačtyřicetiletá žena hasičkou. A už přes dva roky Sbor dobrovolných hasičů ve Velkých Opatovicích vede jako starostka.

Ilustrační foto

Hasiči odstartovali soutěž

Pardubický kraj, Svitavy - Svitavská liga v požárním útoku žen, mužů a seniorů začala již tradičně v Širokém Dole. Domácí závodníci své hosty z blízka i dáli, ale moc nepotěšili.

Obhájkyně titulu z Nedvězí skončily v Širokém Dole na druhém místě.

OBRAZEM: Hasiči odstartovali soutěž

Svitavy - Svitavská liga v požárním útoku žen, mužů a seniorů začala již tradičně v Širokém Dole. Domácí závodníci své hosty z blízka i dáli, ale moc nepotěšili.

Ilustrační foto.

Na pochody vyráží i tisícovka lidí. Turisty lákají také doprovodné programy

Blanensko, Vyškovsko – Jarní počasí zvedá od počítačů a televizí čím dál více lidí. Jedním z důvodů je i fakt, že pochod už není pouze o chůzi, ale také o doprovodném programu. „Posledních pět let nám chodí více lidí. Asi kolem čtyř set. Napomohlo tomu dobré zázemí a zavedení občerstvení na kontrolních stanovištích," podotkl předseda malohanáckého klubu českých turistů Dušan Machourek. Ti pořádají každý rok Opatovické šmajd a Malohanáckou stovku.

Zahrádkáři z Velkých Opatovic uspořádali o víkendu vánoční výstavu, při které se pochlubili svými vlastními díly. Nejvíc upoutal model tamního zámku celý z perníku.

OBRAZEM: Vystavili maketu velkoopatovického zámku upečenou z perníku

Velké Opatovice – Zahrádkáři z Velkých Opatovic uspořádali o víkendu vánoční výstavu, při které se pochlubili svými vlastními díly. Příchozí si prohlédli například adventní věnce, vánoční cukroví, betlémy i různá aranžmá včetně vánočního stromku a jesliček. Nejvíc upoutal model tamního zámku celý z perníku.

Cyklostezka propojí dva kraje

Cyklostezka propojí dva kraje

Jevíčko – Vybudování cyklostezky, která by propojila sousedící města, Jevíčko a Velké Opatovice, a tím současně propojila i Pardubický a Jihomoravský kraj, připravují společně představitelé obou samospráv.

Ilustrační foto

Spolek svaté Cecílie zve na první koncert

Velké Opatovice – Po několikaměsíční práci členové Spolku svaté Cecílie z Velkých Opatovic pořádají první koncert. Do kostela svatého Jiří přijede tuto neděli zahrát na varhany Martin Jakubíček.

V domě zahrádkářů ve Velkých Opatovicích mohli návštěvníci v neděli obdivovat ovoce, zeleninu i květy.

Dům zahrádkářů ozdobily rozkvetlé květiny, šťavnatá jablka i chutné marmelády

Velké Opatovice /FOTOGALERIE/ – „To je nádhera!" rozplývali se návštěvníci, kteří v neděli zavítali do Domu zahrádkářů ve Velkých Opatovicích. Výstavní místnost tam zdobily růže, jiřiny, brambory, cibule, jablka, papriky nebo hrozny. A také angreštová či třešňová marmeláda, hrušky s jeřabinou, skořicí a hřebíčkem nebo kyselé okurky a červená řepa. Místní zahrádkáři tam vystavovali na obdiv to, co doma vypěstovali. S přípravou jim pomáhaly zdejší hospodyňky.

Ilustrační foto.

Obyvatelé a chalupáři z Kladorub sepsali petici. Vrt ohrožuje zdroj vody, tvrdí

Letovice, Vísky – Sto čtyřicet jedna. Tolik obyvatel a chalupářů z Kladorub, okrajové části Letovic, se podepsalo pod petici, která dorazila koncem srpna na letovickou radnici a krajský úřad. Místní ji sepsali proto, že nesouhlasí s průzkumným geologickým vrtem. Ten si objednaly sousední Vísky právě na kladorubském katastru v lokalitě Andělka.

Ilustrační foto

Turisté zdolávali Bystřecké kilometry

Bystřec – V obci se konala v sobotu 13. srpna turistická akce Bystřecké kilometry, kterou pořádá Obecní úřad Bystřec a KČT Malá Haná Velké Opatovice. „Turistického pochodu se zúčastnilo celkem 177 turistů, z toho pěších 125 a cyklo jelo 52 lidí," informovali pořadatelé.