Kreativ

ŠTÍTEK: Velké Opatovice

SDH Velké Opatovice - dorostenci

Na prvním Mistrovství ČR v hasičské všestrannosti nechyběly týmy z Blanenska

První dubnový víkend se uskutečnilo historicky první Mistrovství České republiky v disciplíně Závodu hasičské všestrannosti a brannosti. Toto mistrovství proběhlo v areálu zámeckého parku ve Vlašimi. V sobotu nastoupili na start pětičlenné hlídky dorostenců, hlídky smíšené a hlídky dorostenek. V neděli kategorie mladších a starších hasičů. Na mistrovství se probojovali také zástupci z okresu Blansko, a to hned 5 hlídek.

Prohlédněte si mapy, kterých úseků se dotknou letošní opravy silnic v Jihomoravském kraji.

Velký přehled letošních oprav silnic a mostů: podívejte se, co čeká Znojemsko

/MAPA/ Celkem sto třicet osm staveb včetně čtyřiadvaceti mostů mají v plánu na jihu Moravy pro tento rok krajští silničáři. Zároveň počítají s prostředky přesahujícími dvě miliardy korun. Letošní zásahy, které se uskuteční po celém kraji, ukazují přehlédné mapy. Plány zahrnují i opravy silnic v Suchohrdlech a ve Znojmě. 

Trojmezí

Jak vnímá trojmezí čtenář Pavel Kyselák? Přečtěte si jeho povídání

Pocházím z malé dědinky Nový Dvůr, lidově zvané Fameleje, která se nachází jako poslední dědina na jihovýchodní výspě Pardubického kraje. Je součástí obce Jaroměřice u Jevíčka. Do sousedního Úsobrna jsme chodili přes Maly pola do mateřské i národní školy, ale tato obec dnes patří do Jihomoravské kraje.

Jevíčko

Z Jevíčka do Brna bez přestupu? Bohužel ne, soukromník licenci nedostal

Léta problematické dojíždění z Moravské Třebové a Jevíčka do Brna zůstane složitým i nadále. Soukromý dopravce z Prostějova nabízel Pardubickému kraji přímou linku. Jeho žádost o licenci ale neprošla. Starostové měst v regionu přitom neměli o nabídce soukromníka ani tušení. Chtěli by nyní obnovit jednání o zřízení nového spoje.

Lampionový průvod. Ilustrační foto

Tipy na víkend na Blanensku. Country ovládne Boskovice, lampiony Velké Opatovice

Druhý listopadový víkend nabídne Blanensko kromě tradičních oslav sv. Martina mnoho dalších akcí. Zapálení tanečnící si užijí Country bál v boskovické sokolovně. Součástí bude i tombola a workshop tanců. Velké Opatovice se v sobotu rozzáří. K příležitosti sv. Martina projde městem lampionový průvod.

Nominace na Jiráskův Hronov: ŠAMU Štítina, inscenace Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách.

Ve Vysokém proběhl Krakonošův divadelní podzim, Vyhráli ochotníci ze Štítiny

Po devíti dnech skončil 54. ročník Národní přehlídky venkovských divadelních souborů Krakonošův divadelní podzim ve Vysokém nad Jizerou (KDP). Nominaci na Jiráskův Hronov si odváží soubor ŠAMU Štítina s hrou Miroslava Hanuše na motivy knihy Allana a Barbary Peasových Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách.

Fotbalisté Ostrova u Macochy poprvé postoupili do okresního přeboru.

Postup jako hrom. Ostrov si poprvé v klubové historii zahraje okresní přebor

Posledních téměř padesát let nastupovali výhradně ve třetí třídě na Blanensku, od nové sezony ale změní zavedené pořádky. Fotbalisté Ostrova u Macochy vybojovali v uplynulém ročníku poprvé v historii klubu postup do okresního přeboru, kam se posunou spolu se Sloupem a Lipůvkou. „Po rozhodujícím utkání zavládla velká euforie. Celé roky se u nás hrála třetí třída, nikdy jsme nepostoupili ani nesestoupili. O to sladší závěr sezony byl,“ těší kapitána týmu Lukáše Pernicu.

Výtvarná díla žáků Základní umělecké školy Velké Opatovice lemují okna výtvarného ateliéru.

Dětská fantazie a Vánoce. Žáci výtvarky ZUŠ Velké Opatovice malovali advent

Podle rčení, svatá Lucie, jejíž svátek se slaví 13. prosince, noci upije, ale dne nepřidá. Téma patronky řemeslníků se stalo předlohou žáků výtvarného oboru Základní umělecké školy ve Velkých Opatovicích. Jak se žáci tohoto úkolu zhostili můžete posoudit sami ve fotogalerii. Za dnešní příspěvek děkujeme paní Renatě Štindlové.

Pitná voda Jedovnicko? Projekt za více než čtvrt miliardy je hotový.

Účet za lepší zásobování vodou na Blanensku: 258 milionů korun

/FOTO/ Získalo Blanensko alespoň částečný lék na zmírnění dopadů sucha? Odpověď nabídne fungování systému Pitná voda Jedovnicko. Úvodní část novinky za více než čtvrt miliardy korun je hotová. Její součástí se stalo dvanáct kilometrů nové vodovodní sítě, modernizovaná úpravna v Jedovnicích, nový vodojem v Rudici, nádrž, vrt a úpravy těch stávajících.

Terezie Šichová ve Sklárně Pačínek. Její návrh "Okounek modrokřídlý" se stal vítězným pro Jihomoravský kraj.

Žákyně opatovické zušky uspěla ve sklářské soutěži se skleněným okounkem

Již od roku 1982 se v Novém Boru a jeho okolí setkávají každé tři roky slavní umělci z celého světa, aby v rámci IGS, tedy Mezinárodního sklářského symposia, spolupracovali na sklářských hutích, brusičských, malířských, ryteckých dílnách a dalších ateliérech s nejlepšími českými skláři a vytvářeli originální umělecká díla. Každý člověk, a tedy i umělec byl na počátku své kariéry a tvorby hrajícím si dítětem, proto vznikl nápad přivést k brusičským strojů právě děti. Dětské sklářského symposium (Young Glass Symposium) YGS, se stalo jedinečnou platformou pro první setkání umělecky nadaných dětí se špičkovými řemeslníky. Děkujeme paní Štindlové ze Základní umělecké školy Velké Opatovice za dnešní příspěvek.

První ročník Festivalu základních uměleckých škol blanenského okresu.

Mladí hudebníci z celého Blanenska rozproudili poklidné sobotní Boskovice

Základní umělecké školy Blanenska se dočkaly prvního ročníku svého festivalu. Pět základních uměleckých škol na jednom pódiu postupně představilo hudební um svých žáků a v publikum si tam mohlo vychutnat klasické, moderní i rockové kousky mladých umělců. Děkujeme paní Ženatové za dnešní příspěvek. 

27. ročník mezinárodního turistického pochodu ,,Opatovské šmajd“.

Opatovské šmajd přilákal do Malé Hané i zahraniční turisty. Litovali našich lesů

První únorovou sobotu se za podpory Města Velké Opatovice a Mikroregionu Malá Haná konal 27. ročník mezinárodního turistického pochodu Opatovské šmajd. Pochod je zařazen jako jedna z deseti akcí Mezinárodní organizace pro lidový sport v České republice pro roky 2020-2022 a je tak oblíbenou již tradiční akcí českých i zahraničních turistů. Děkujeme panu Barvířovi a Machourkovi za dnešní příspěvek. 

Okolí Velkých Opatovic opravdu stojí za návštěvu.

Velké Opatovice vábí na pískovcové reliéfy. Krajina bez turistů čeká na objevení

Dva reliéfy vytvořené do pískovcové skály sochařem Karlem Otáhalem zobrazují profily básníka Petra Bezruče a hudebního skladatele Josefa Bohuslava Foerstra lákají do Velkých Opatovic zasvěcené místní, ale i přespolní. Tato krajina není zdaleka ještě objevená turisty, přitom má co nabídnout. Vydejte se s námi a naším čtenářem Liborem Justem na kole po naučné stezce Hanýsek vedoucí od jižního okraje města Velké Opatovice. Děkujeme panu Justovi za dnešní příspěvek.

Účastníci Opatovského šmajdu u památníků letců.

Od dvou kilometrů do padesáti. Na Šmajd vyrazilo na šest stovek turistů

Již po šestadvacáté zavítali v sobotu 6. února turisté na Maló Hanó do Velkých Opatovic. Místní Klub českých turistů Malá Haná Velké Opatovice pořádal tradiční pochod "Opatovské šmajd". Přes přísná vládní opatření, sychravé počasí, ale s dobrou náladou vyrazilo na trasy od dvou do padesáti km celkově 608 účastníků z celé České republiky.

Obecní knihovna zve na Putování za Ježíškem.

Vánoční pozdrav z knihovny a jaroměřická Ježíškova šifra

Obecní knihovna Jaroměřice přeje svým čtenářům radostné Vánoce v rodinném kruhu, mnoho štěstí, zdraví a spokojenosti do roku 2021. Kdo bude chtít mlsání cukroví kompenzovat procházkou po Jaroměřicích, může až do 8. ledna luštit Ježíškovu šifru.

Podzimní tvoření děti bavilo

Děti v zámeckém parku ve Velkých Opatovicích tvořily na téma Krásy podzimu

Na jaře, když se ze dne na den zavřely školy, jsme si poprvé zkusili, jaké je to učit “na dálku”. Do druhé vlny už jsme šli poučení. Jako učitelka výtvarného oboru na ZUŠ Velké Opatovice a Jevíčko, ale také jako maminka tří dětí, jsem věděla, že tentokrát chci učit co nejvíce online. Jsem tak stále v kontaktu se svými žáky, děti jsou rády, že vidí své kamarády a rodiče nejsou zahlcováni úkoly.  

Ilustrační foto.

Připojení na páteřní vodovod? Nyní na to nemáme, zní z řady obcí na Blanensku

Bezmála 230 milionů. Tolik má stát připojení lokálních vodovodů v menších obcích na páteřní vodovod Velké Opatovice – Boskovice – Blansko. Má vyřešit problémy se zásobováním pitnou vodou zejména na Jedovnicku. Práce už běží naplno hotové mají být do dvou let. Investorem je Svazek vodovodů a kanalizací měst a obcí.

Následky bouřky ve Velké Roudce.

Místo silnice řeka. Takhle povodňová vlna poničila Velkou Roudku na Blanensku

Z těch záběrů mrazí. Ulicí se žene kalný proud vody. Bahno a větve. Z hnědé záplavy vykukují odstavená auta. Některá proud podle svědectví místních nekompromisně odnáší dál. Částí Velkých Opatovic na Blanensku Velkou Roudkou se v sobotu v podvečer po bouřce prohnala blesková povodeň, která vytopila řadu tamních domácností.

Ilustrační foto

Vyschlé obce na Blanensku: lidem vozí vodu v cisternách, pomoci má vodovod

Nedostatek srážek, zimy bez sněhu a klesající hladiny spodních vod. Přitom právě na vodních zdrojích pod povrchem je Blanensko závislé. Řada obcí v okrese se dlouhodobě potýká s nedostatkem pitné vody. Velká Roudka, Uhřice, Skrchov. Je jich několik desítek. Do některých se musí voda dovážet v cisternách.

Ilustrační foto

Karanténě mě naučila, kolik jsme dosud měli volnosti

Něco o tom, jak prožívají čas v celostátní karanténě a s domácím vyučováním napsali v těchto dnech i školáci ze základní školy ve Velkých Opatovicích. Přinášíme některé z prací opatovických sedmáků.

Ilustrační foto

Jak trávím karanténu

Něco o tom, jak prožívají čas v celostátní karanténě a s domácím vyučováním napsali v těchto dnech i školáci ze základní školy ve Velkých Opatovicích. Přinášíme některé z prací opatovických sedmáků.

Strojvedoucí Vladimír Farský z Boskovic.

Strojvedoucí Farský: Vzpomínky na mrtvé se mi opět vrací, ale práci bych neměnil

Už jako kluk pozoroval ze zahrady vedle židovského hřbitova vlaky. Jak parní lokomotivy supí do kopce. Kolikrát jim došla pára a musely zastavit. Přitahovalo ho tamní nádraží. Z dřevěného mostu sledoval provoz na železnici také v sousední Skalici nad Svitavou. Vladimír Farský z Boskovic vůbec nepřemýšlel, že by zvolil jiné povolání než strojvedoucí. V kabině lokomotivy ho nyní cestující potkávají na trase Skalice nad Svitavou – Velké Opatovice. „Už od mala jsem chtěl být strojvedoucí. Ovládat lokomotivu. Neuvažoval jsem o ničem jiném,“ usmívá se dvaašedesátiletý muž.