Kreativ

ŠTÍTEK: Velké Opatovice

Ilustrační fotografie.

Sezonu turisté ve Velkých Opatovicích ukončí pochodem

Velké Opatovice – Dvanáct nebo dvacet kilometrů. Zhruba dvě stovky lidí se už pojedenácté vydají na pochod v okolí Velkých Opatovic o této délce. Na akci, kterou pořádá tamní pobočka Klubu českých turistů, se symbolicky rozloučí s letošní turistickou sezónou.

Příspěvková organizace Paprsek ve Velkých Opatovicích.

V Paprsku se o postižené muže starají už padesát let

Velké Opatovice – Padesát let. Tak dlouho už se nynější příspěvková organizace Paprsek Velké Opatovice stará o postižené dospělé muže. Na oslavu výročí si zaměstnanci i klienti Paprsku připravili program. Ten začne tuto neděli a potrvá až do středy. Nabídne například ukázky výcviku dravců nebo premiéru filmu o domově Paprsek.

Ilustrační fotografie.

Velké Opatovice: Adam Sikora rozezvučí unikátní varhany

Velké Opatovice – 1913. Z tohoto roku pochází varhany umístěné ve velkoopatovickém kostele svatého Jiřího. Letos tedy mají sto let. I to je jedním z důvodů, proč město bude tuto neděli poprvé hostit Český varhanní festival.

Prostory Moravského kartografického centra ve Velkých Opatovicích zaplnily asi čtyři stovky vazeb z jiřin. Kromě map a měřicích přístrojů je letos doplňovala historická jízdní kola. Součástí výstavy jiřin byl i jarmark tradičních řemesel.

Moravské kartografické centrum rozzářily stovky jiřin

Velké Opatovice – Oranžové, červené, fialové, žluté, bílé, růžové. Malé, velké, střapaté, žíhané. Z jiřin vystavených v sobotu a v neděli v Moravském kartografickém centru ve Velkých Opatovicích přecházel zrak.

Klára Vytisková

Závěr prázdnin: dožínky, cyklovýlet nebo festival 3+1

Blanensko /TIP NA VÍKEND/ - Redaktoři Blanenského deníku Rovnost vybrali pro čtenáře několik tipů, jak si užít tento víkend v regionu. Čekají je například dožínky ve Vískách, výstava jiřin ve Velkých Opatovicích nebo festival 3+1.

Jiřiny všech barev a tvarů zaplní prostory Moravského kartografického centra ve Velkých Opatovicích.

Mezi mapami v kartografickém centru vystaví květy jiřin

Velké Opatovice - Květy jiřin všemožných druhů a barev rozzáří Moravské kartografické centrum ve Velkých Opatovicích. Tradiční mezinárodní výstava těchto květin pozdního léta se tam uskuteční tuto sobotu a neděli.

Ilustrační snímek.

Velkoopatovičtí mají digitální kino

Velké Opatovice - Kino ve Velkých Opatovicích má od srpna kompletně nové technické vybavení. Takzvaná malá digitalizace byla v podstatě nutnou podmínkou pro to, aby kino mohlo dále fungovat.

Festival Ibérica - ilustrační foto.

Festival Ibérica zakončí v Boskovicích velkolepý koncert

Blanensko /TIP NA VÍKEND/ – Redaktoři Blanenského deníku Rovnost vybrali pro čtenáře několik tipů, jak si užít tento víkend v regionu. V sobotu v boskovickém zámku vyvrcholí festival Ibérica. Na festival zvou i Velkoopatovičtí. Křtinské čekají hody.

Skupina J.A.R.

Rockový Fest Fest ve Velkých Opatovicích? Počtvrté a asi naposledy

Velké Opatovice - J.A.R., Arakain, Blue Effect nebo kapela Davida Kollera. Tito a mnoho dalších účinkujících vystoupí příští pátek a sobotu ve Velkých Opatovicích v areálu tamního fotbalového hřiště. Na rockovém festivalu nazvaném jednoduše Fest Fest. Pořadatelé doufají ve vyšší návštěvnost než v minulých letech. I tak se ale pravděpodobně jedná o poslední příležitost festival navštívit. Jeho čtvrtý ročník má totiž zároveň být i závěrečným.

Fotbalový Memoriál Miloše Hlaváčka – Nobica cup vyhrál v Boskovicích tým Nobica.

Nobica na Memoriálu Miloše Hlaváčka neprohrála

Boskovice – Fotbalový memoriál Miloše Hlaváčka – Nobica cup vyhrál v Boskovicích tým Nobica. Na turnaji hráčů nad pětatřicet let neprohrál ani jeden zápas. Ve finále porazila Nobica jednoznačně tým KPS 6:0. Stejného soupeře už přitom zdolala ve skupině 3:1. Třetí místo obsadily po vítězství 3:1 nad Boskovicemi Svitavy.

Silnici mezi Borotínem a Cetkovicemi zablokovala ve středu po osmé večer nehoda osobního auta a nákladního vlaku.

Žena spěchala domů. Srazila se s vlakem

Cetkovice, Borotín – Spěch a nepozornost se ve středu po osmé hodině večer nevyplatily osmadvacetileté řidičce. Ta na železničním přejezdu bez výstražných světel mezi Cetkovicemi a Borotínem přehlédla zprava přijíždějící nákladní vlak. Po srážce s vlakovou soupravou vyvázla žena bez zranění stejně jako strojvedoucí.

Muzejní noc v blanenském zámku se tentokrát obejde bez strašidel a kostýmů.

V laboratoři poteče parafín. Při blanenské muzejní noci

Blanensko – Figurální litina z blanenských železáren, chemická laboratoř barona Reichenbacha. Historická svítidla a lampy či historická zemědělská technika. To vše čeká na návštěvníky muzejních nocí. Ty pořádají v pátek a v sobotu Muzeum Blanska a Muzeum Boskovicka. To ve Vískách lákají v neděli na výstavu minerálů. Muzejní noc pořádají poslední květnovou neděli také ve Velkých Opatovicích.

Ilustrační fotogafie.

Zásadní krok: Adamovští dali také stop podomnímu prodeji

Adamov - K podomním a pochůzkovým prodejcům se otočili zády v dalším městě. Po Blansku nebo Velkých Opatovicích jejich praktiky na svém území zakázali i v Adamově. Od pátku mohou tamní strážníci na požádání lidí podomní prodejce vykázat.

Ilustrační fotogafie.

Zásadní krok: Adamovští dali také stop podomnímu prodeji

Adamov - K podomním a pochůzkovým prodejcům se otočili zády v dalším městě. Po Blansku nebo Velkých Opatovicích jejich praktiky na svém území zakázali i v Adamově. Od pátku mohou tamní strážníci na požádání lidí podomní prodejce vykázat.

Divadelní Máj 2012 v Němčicích. Ilustrační foto

Hanácký divadelní máj nabídne pohádky, komedie i drama

Němčice nad Hanou /PROGRAM/ – Jedenáct představení během šestí dní nabídne letošní Hanácký divadelní Máj v Němčicích nad Hanou. Sedmadvacátý ročník soutěžní exhibice amatérských divadel nabídne publiku v místním kině Oko soubory z nejen z kraje, ale z celé republiky.

Kvalitní zázemí, ale tvrdý režim. Tak vypadají současné internáty

Jižní Morava, Vysočina – Pět dívek v jednom malém pokoji, jeden záchod na patro, jedna lednička pro celý dům. „K tomu panoval přísný režim a příkazy, kdy musí být člověk v budově," vzpomíná na léta strávená před dvaceti lety na internátu Alena Synková z Jihlavy. Zázemí mají v současnosti studenti na jižní Moravě a na Vysočině mnohem kvalitnější. Přísný režim ale platí nadále.

Ilustrační foto

Na městském úřadě ve Velkých Opatovicích budou efektivnější

Velké Opatovice – Moderní a otevřené město. Tak se jmenuje projekt, do kterého se zapojily Velké Opatovice. V následujících měsících tak budou Velkoopatovičtí pracovat na sestavení strategického plánu rozvoje města a systému řízení. Vedení města tím chce totiž zvýšit kvalitu výkonu městského úřadu.

Ilustrační foto

Na městském úřadě ve Velkých Opatovicích budou efektivnější

Velké Opatovice – Moderní a otevřené město. Tak se jmenuje projekt, do kterého se zapojily Velké Opatovice. V následujících měsících tak budou Velkoopatovičtí pracovat na sestavení strategického plánu rozvoje města a systému řízení. Vedení města tím chce totiž zvýšit kvalitu výkonu městského úřadu.

Ilustrační fotogafie.

Už žádné přesvědčování. Podomní prodejci musí z Blanska pryč

Blanensko – Dotěrné otázky, přehnaně sebevědomé vystupování a především podezřele „výhodné" nabídky. Tím se obvykle vyznačuje jednání podomních prodejců. V Blansku však mají smůlu. Město na začátku letošního roku přijalo zákaz podomního prodeje zboží. Vedení radnice tvrdí, že udělalo dobře. V ostatních městech se k něčemu podobnému nechystají. Například v Boskovicích takový zákaz dokonce předevčírem zamítli.

Ilustrační foto.

Domácí dorostenci kralovali herně i fyzicky

Jaroměřice – První polovinu jubilejního zimního seriálu halových turnajů zakončili pod Kalvárií dorostenci. Jejich setkání v rámci Jaroměřické fotbalové zimy bylo povedené.

Dechový orchestr Malohanácká muzika vyrazil na tradiční předvánoční koncertní šňůru. V deseti vesnicích a městech na Velkoopatovicku a Jevíčsku hrál koledy.

Malohanácká muzika koledovala. Už po jedenácté

Borotín, Světlá /REPORTÁŽ/– Ráno naložit hudebníky s nástroji do autobusu a vyrážíme. Velké Opatovice, Borotín, Světlá, Cetkovice a Uhřice. A také Jaroměřice, Chornice, Jevíčko, Vrážné. Poslední zastávka je v Městečku Trnávce. To byla letošní koncertní šňůra, kterou v neděli zvládli hudebníci Malohanácké muziky.

Historie šamotky ve Velkých Opatovicích sahá do poloviny devatenáctého století. Tehdy Ignác Meisel z Březiny získal kutací právo na lupky a žáruvzdorné jílovce.

Šamot ve Velkých Opatovicích vyrábí už sto dvacet let

Velké Opatovice – Společnost P-D Refractories, která sídlí ve Velkých Opatovicích a je významným výrobcem a dodavatelem žáruvzdorných výrobků a surovin, oslavila hned dvě významná jubilea. Letos totiž uplynulo sto šedesát let od začátku těžeb a sto dvacet let od výroby šamotu.