Kreativ

ŠTÍTEK: Velké Opatovice

V pondělí kolem půl osmé se v Chlumu zchátralá stodola zřítila.

Na silnici v Chlumu spadla stodola. Auta musí jinudy

Chlum /FOTOGALERIE/ – Vesnicí se v pondělí ráno kolem půl osmé rozlehla rána. V Chlumu, místní části Letovic, se na silnici směrem na Velké Opatovice zřítila zchátralá stodola. Auta uzavřený úsek provizorně objíždí jinou částí obce.

Ilustrační foto.

Ve Velkých Opatovicích chystají opravu problematické křižovatky i průtahu městem

Velké Opatovice – Bydlím tady padesát let a nepamatuji, že by tuhle křižovatku opravovali jinak než záplatováním. Je už opravdu ve špatném stavu. Tak popsal výjezd z Velkých Opatovic na Letovice Pavel Dospiva. To se má konečně změnit. Jako součást rozsáhlé rekonstrukce průtahové silnice z Jevíčka na Letovice. Město už připravilo návrh nové podoby křižovatky, který osmnáctého dubna představí veřejnosti.

Kopie obrazu neznámého autora od podzimu visí v knihovně zámku ve Velkých Opatovicích. „Fotoreplika se povedla, vypadá to krásně, ale originál je originál,“ je přesvědčena starostka Velkých Opatovic Kateřina Gerbrichová.

Vrátit obraz dětí do zámku ve Velkých Opatovicích se nepodařilo. Ale mají kopii

Velké Opatovice, Jevíčko – Téměř sto let starý obraz znázorňuje dvě sedmileté hraběcí děti, Marii a Jindřicha z rodu Herbersteinů. Tomu patřil zámek a statek Velké Opatovice. Za druhé světové války se obraz jako dar Velkých Opatovic dostal do Jevíčka. V tamním městském muzeu je dosud. A to i přesto, že Velkoopatovičtí už léta usilují o jeho návrat do obnovovaného interiéru zámku, pro který byl v roce 1921 obraz namalován.

Maminky v dětském a mateřském centru Motýlek.

Motýlek se přestěhoval. Funguje v areálu bývalé střední školy

Velké Opatovice – Před několika lety kanceláře střední školy, nyní herna pro děti včetně dalšího zázemí Rodinného centra Motýlek. Nové prostory zájemcům centrum představí v pátek při dnu otevřených dveří, od pondělí pak opět začne jeho pravidelný týdenní program.

Zdevastovaný centrální objekt lázní.

Bývalé lázně ve Velké Roudce po letech ožijí. Mají nového majitele

Velká Roudka – Jedinečný přírodní areál bývalých lázní ve Velké Roudce z roku 1805 po letech našel kupce. Po úplném zaplacení kupní ceny jej zhruba od druhé poloviny letošního roku bude vlastnit společnost s ručením omezeným Lázně Velká Roudka v čele s jednatelkou Vandou Déduchovou. Ta areál v lesích, kde jsou dodnes dva prameny s velmi kvalitní pitnou vodou, plánuje využít pro rekreaci dětí i dospělých. Do budoucna není vyloučené ani využití pro účely lázní.

Ilustrační fotografie.

Na pořádek ve Velkých Opatovicích nově dohlížejí tři strážníci

Velké Opatovice – Bezpečnost ve Velkých Opatovicích na Blanensku dosud zajišťoval jen jeden strážník a bezpečnostní agentura. Podle starostky města Kateřiny Gerbrichové se ukázalo, že to není vhodný model. Mimo jiné proto, že pracovníci bezpečnostní agentury měli menší pravomoci. Proto zastupitelé rozhodli o rozšíření městské policie a zrušení bezpečnostní agentury. Od minulého týdne tak na pořádek ve městě dohlížejí tři strážníci.

Tragicky skončila jízda čtyřiadvacetiletého muže mezi Velkými Opatovicemi a Jevíčkem. V úterý před druhou hodinou ráno sjel ze silnice, s autem se několikrát přetočil přes střechu a poté narazil do stromu.

Mladík narazil s autem do stromu. Na místě zemřel

Velké Opatovice /FOTOGALERIE/ – Tragicky skončila jízda čtyřiadvacetiletého muže mezi Velkými Opatovicemi a Jevíčkem. V úterý před druhou hodinou ráno sjel ze silnice, s autem se několikrát přetočil přes střechu a poté narazil do stromu. Na místě nehody zemřel. Podle všeho zřejmě nebyl připoutaný. „K nehodě došlo za Velkými Opatovicemi směrem na Jevíčko. V lokalitě, které místní říkají Triangl. Auto sjelo ze silnice a pak se asi ještě padesát metrů kutálelo, než narazilo do stromu. Příčinu nehody šetříme, ale pravděpodobně jel muž v tom úseku příliš rychle," uvedl blanenský policejní mluvčí Petr Nečesánek.

Kateřina Gerbrichová.

Velké Opatovice mají novou starostku. Bělehrádka vystřídala Gerbrichová

Velké Opatovice – Novou starostkou Velkých Opatovic se ve středu stala Kateřina Gerbrichová (Město lidem). Ve funkci po jednadvaceti letech nahradila Jiřího Bělehrádka (KDU-ČSL), který v srpnu oznámil svou rezignaci. Podpořilo ji jedenáct ze sedmnácti zastupitelů. Novou koaliční smlouvu nyní uzavřelo sdružení Město lidem, KSČM a hnutí ANO 2011.

Nyní už bývalý starosta Velkých Opatovic Jiří Bělehrádek.

Ve Velkých Opatovicích se po rezignaci dlouholetého starosty rozpadla koalice

Velké Opatovice – Dlouholetý starosta Velkých Opatovic Jiří Bělehrádek s posledním říjnem ve své funkci končí. Především ze zdravotních důvodů. Jeho rezignace nečekaně vyústila ve vypovězení koaliční smlouvy. Kdo bude tvořit novou koalici a kdo se stane novým starostou, se tamní lidé dozví zřejmě příští středu.

Nyní už bývalý starosta Velkých Opatovic Jiří Bělehrádek.

Opatovický starosta Bělehrádek po 21 letech končí. Nesouhlasil s investicemi

Velké Opatovice – Dva roky. Tak dlouho měl po loňských komunálních volbách zůstat starostou Velkých Opatovic Jiří Bělehrádek (KDU-ČSL). Poté jej v čele radnice měla vystřídat neuvolněná místostarostka Kateřina Gerbrichová (Město lidem). Tak zněla dohoda mezi koaličními stranami. Nyní je ale všechno jinak.

Ilustrační foto.

Problémová křižovatka v Boskovicích je přetížená. Hledá se řešení

Boskovice – Vyjet autem z jednosměrné vedlejší ulice 17. listopadu v Boskovicích? Velký problém. Tvrdí to obyvatel města Pavel Kubín. „Není snadné odbočit doleva na Sokolskou ulici i doprava na Hybešovu směrem k poště. Ale ani jet rovně na Havlíčkovu, která vede na Velké Opatovice. Než se člověk odtamtud dostane, trvá to i několik minut. To stejné platí i v dalších směrech. Nejhorší to je odpoledne, přibližně od půl druhé do půl čtvrté," popsal Kubín.

Festival FestFest. Ilustrační foto.

Hřiště ve Velkých Opatovicích rozburácí FestFest. Zlatý hřeb? Supergroup.cz

Velké Opatovice – Zpěvák Kamil Střihavka, kytarista Michal Pavlíček, baskytarista Vladimír Guma Kulhánek, houslista Jan Hrubý, hráč na klávesy Roman Dragoun a bubeník Miloš Meier tvoří rockové uskupení nazvané Supergroup.cz. To vystoupí jako zlatý hřeb programu šestého ročníku festivalu s názvem FestFest ve Velkých Opatovicích.

Na hřišti ve Velké Roudce se vyboural muž na motorce. Spadl s ní do metr a půl hluboké jímky u stodoly.

Muž se vyboural na motorce. Spadl do jímky

Velké Opatovice, Velká Roudka /FOTOGALERIE/ - Nezvládnuté řízení a pád s motorkou do metr a půl hluboké betonové jímky. Tak skončila v sobotu kolem půl páté odpoledne jízda čtyřiačtyřice­tiletého muže. Při nehodě se zranil a musel pro něho přiletět vrtulník. „S podezřením na vážnější zranění ho vrtulník transportoval do brněnské nemocnice u Svaté Anny," řekl mluvčí jihomoravské záchranky Barbora Zuchová.

Díky nové informační tabuli, která vypadá jako pomníček, se památná borovice ve Velkých Opatovicích stala zcela nepřehlédnutelnou.

Přehlédnout borovici ve Velkých Opatovicích? Bez šance

Velké Opatovice – Netradičně větvená borovice je již dvě stě padesát sedm let ozdobou zámeckého parku ve Velkých Opatovicích. Svým vzhledem připomíná sedmihlavou saň. Loni zvítězila v celonárodní anketě Strom roku. V soutěži o titul Evropský strom obsadila letos páté místo. Vedení města k ní nedávno nechalo udělat informační tabuli z pískovce, která vypadá jako menší pomníček. Úspěchy borovice tak budou pro kolemjdoucí nepřehlédnutelné.

Chráněné bydlení. Ilustrační foto.

Bývalá střední škola ve Velkých Opatovicích ožije. Vznikne tam chráněné bydlení

Velké Opatovice – Téměř dva a půl roku. Tak dlouho hledala radnice ve Velkých Opatovicích využití pro bývalou střední školu. Objekt si bylo prohlédnout několik zájemců, ale pokaždé si investici rozmysleli. Až dokud se před pár měsíci neobjevil na scéně jeden vážný. Zdejší organizace Paprsek, která poskytuje pobytové služby pro lidi se zdravotním postižením.

Ilustrační foto.

Ve Velkých Opatovicích přijmou navíc dva strážníky

Velké Opatovice – O něco bezpečněji se budou moci už letos cítit lidé ve Velkých Opatovicích. Jejich vedení se totiž rozhodlo rozšířit tamní městskou policii. Místo jednoho strážníka se o pořádek ve městě budou starat tři.

Ilustrační foto

Řidič dodávky uvízl na kolejích. Vlaky naštěstí nejezdily

Cetkovice – Na nechráněném železničním přejezdu u Cetkovic uvízl ve čtvrtek odpoledne řidič dodávky. Do problémů se dostal pravděpodobně kvůli mikrospánku. „Šestapadesátiletý řidič přiznal, že za volantem usnul. Vyjel proto vpravo mimo silnici, narazil do dopravní značky, jel kousek po poli a nakonec skončil v kolejišti, odkud se bez pomoci nebyl schopen dostat," popsal neobvyklou havárii blanenský policejní mluvčí Petr Nečesánek.

Jednadvacetiletý Jaroslav Kopecký se v závodech dálkově řízených modelů aut postupně za několik let vypracoval mezi českou špičku.

Kopecký: Na závodní dráze mě přitahuje adrenalin

Velké Opatovice – /MLADÉ TALENTY BLANENSKA/ – Start. Závodní auto vyráží na dráhu jako blesk. Rovinka, zatáčky, průjezd cílem prvního kola a nájezd do dalšího. V kabině však nesedí žádný řidič. Na trati mezi sebou soupeří jen modely aut. Na kraji dráhy stojí muži s vysílačkami a řídí je. Pěkný fofr. Vždyť autíčka můžou svištět rychlostí přes sto kilometrů v hodině. „Je to pro mě obrovský adrenalin a zároveň zábava. Když chytnu na dálkovém ovládání volant, páčkou přidám plyn a závoďák vyrazí na dráhu, všechno kolem pro mě v tu chvíli přestává existovat," usmívá se Jaroslav Kopecký mladší z Velkých Opatovic.

Ilustrační foto.

Koupaliště ve větších městech na Blanensku jsou připravená i na brzká vedra

Blanensko – Deštivo a chladno. Katastrofální návštěvnost a nevídaný propad tržeb. Loňská sezona byla pro provozovatele koupališť noční můrou. Nyní se chystají na tu letošní a svorně si přejí: „Hlavně ať je letos lepší počasí." Zvyšovat vstupné se nikde nechystají, stejná by měla zůstat i otvírací doba.

Ilustrační foto.

Koupaliště ve větších městech na Blanensku jsou připravená i na brzká vedra

Blanensko – Deštivo a chladno. Katastrofální návštěvnost a nevídaný propad tržeb. Loňská sezona byla pro provozovatele koupališť noční můrou. Nyní se chystají na tu letošní a svorně si přejí: „Hlavně ať je letos lepší počasí." Zvyšovat vstupné se nikde nechystají, stejná by měla zůstat i otvírací doba.

Ilustrační foto.

Boskovická radnice řeší, co s auty ve Smetanově ulici

Boskovice – Když chtějí obyvatelé ulice Bedřicha Smetany v Boskovicích parkovat poblíž svého domu, chce to pevné nervy. Kolem odstavených aut měly problém projet i autobusy městské dopravy, proto tam vedení města zavedlo podle místní Marie Zouharové střídavé stání. Jenže řadě obyvatel se to nelíbí. Radnice jim proto rozdala dotazníky. Aby zjistila, jaké řešení by jim nejvíc vyhovovalo. „Já bych chtěla, aby se vše vrátilo do původního stavu. A auta mohla parkovat jako dříve kdekoliv po obou stranách silnice. Anebo by tady mohla být jednosměrka. Tak se podobné situace řeší v jiných městech. Nyní je to tady katastrofa," popsala Zouharová.

Velkoopatovickou borovici navštívil lovec stromů.

Vítěznou borovici navštívil lovec stromů. Má šanci na vítězství, naznačil expert

Velké Opatovice /REPORTÁŽ/ – Ve velkoopatovickém zámeckém parku stojí v úterý odpoledne skupina školáků. „Kolik je hodin?" ptá se jeden z nich. „Za šest minut jedna," hlásí druhý a přešlapuje dál v mokrém sněhu poblíž mohutné borovice. Ta je totiž největší hvězdou programu. Zvítězila v celostátní anketě strom roku a postoupila do evropského kola. A právě v jednu hodinu odpoledne ji přijde navštívit vzácný host. Jmenuje se Rob McBride, přijel z Velké Británie a přezdívá se mu lovec stromů.

Opatovské šmajd. Ilustrační foto.

Velkoopatovičtí turisté zvou na tři pochody. V délce od dvou do sta kilometrů

Velké Opatovice - Turistickou sezonu odstartují tuto sobotu členové Klubu českých turistů z odboru Malá Haná Velké Opatovice. Tradičním dálkovým a turistickým pochodem s názvem Opatovské šmajd. Ten se letos uskuteční už podvacáté. Jubilejní ročník je součástí projektu České unie sportu Sportuj s námi.

Opatovské šmajd. Ilustrační foto.

Velkoopatovičtí turisté zvou na tři pochody. V délce od dvou do sta kilometrů

Velké Opatovice - Turistickou sezonu odstartují tuto sobotu členové Klubu českých turistů z odboru Malá Haná Velké Opatovice. Tradičním dálkovým a turistickým pochodem s názvem Opatovské šmajd. Ten se letos uskuteční už podvacáté. Jubilejní ročník je součástí projektu České unie sportu Sportuj s námi.

Velké Opatovice z ptačí perspektivy. Ilustrační foto.

V bývalé škole nejspíš budou nové byty

Velké Opatovice - Hledáme využití objektů bývalé střední školy. Prioritou je jejich přestavba na byty s pečovatelskou službou, komerční ubytování či poskytování služeb veřejnosti. Tato nabídka již dva roky visí na webové úřední desce Velkých Opatovic. Vážný zájemce se ale objevil teprve nedávno. „O školu projevila zájem zdejší organizace Paprsek, která tam chce vybudovat chráněné bydlení pro své klienty. Příští týden přijedou zástupci kraje a budeme o tom jednat," řekl starosta Velkých Opatovic Jiří Bělehrádek.

K velkoopatovické borovici se váže pověst o zakletém drakovi.

Velkoopatovická borovice je v klání o Evropský strom roku

Velké Opatovice - Borovice stojící v zámeckém parku ve Velkých Opatovicích soutěží o titul Evropský strom roku 2015. Do evropského kola soutěže postoupila díky vítězství v celonárodní anketě Strom roku 2014. „Hlasování o titul Evropský strom roku 2015 potrvá od prvního do osmadvacátého února tohoto roku na internetových stránkách www.treeoftheyear.org. Letos o titul soutěží čtrnáct stromů ze čtrnácti evropských zemí. Stromy z České republiky se už po čtyři roky účastní pravidelně. Loni český strom vybojoval páté místo, nikdy ale zatím anketu nevyhrál. Vítěz sice nedostane žádné hodnotné ceny, jedná se ale o prestižní záležitost," vysvětlila koordinátorka ankety Andrea Krůpová.

Ilustrační foto.

Polští hosté skončili v Jaroměřicích stříbrní

Jaroměřice – V hale pod Kalvárií se rozběhl 12. ročník Jaroměřické fotbalové zimy a jako tradičně odstartoval turnajem přípravek o Pohár firmy Nástrojárna MM, s.r.o., Mor. Třebová. Již potřetí se jej zúčastnili také přátelé z polského klubu GKS Iskra-Prosna Sieroszewice.

Muzikanti při Předvánočním koledování navštívili například Velké Opatovice, Borotín, Vanovice nebo Světlou.

Muzikanti objížděli Blanensko a koledovali

Blanensko /REPORTÁŽ/ – Velké Opatovice, Borotín, Vanovice, Světlá, Cetkovice, Uhřice. Na těchto a pěti dalších místech zahráli poslední adventní neděli muzikanti Malohanácké muziky. Vydali se totiž na své již tradiční Předvánoční koledování. Tentokrát už po čtrnácté.