Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Exotika pro gurmány v Brně: izakaya nebo hummus

Brno – Bavit se s přáteli u jednoho stolu, objednat si spoustu jídla a navzájem ho ochutnávat od ostatních. Přitom pít asijský alkohol. Japonský koncept zvaný izakaya v Brně rozšířila Yuhi Cheová. Po úspěšné restauraci Ebisu otevřela bar Izakaya Asahi.

Exotika pro gurmány v Brně: izakaya nebo hummus

Brno – Bavit se s přáteli u jednoho stolu, objednat si spoustu jídla a navzájem ho ochutnávat od ostatních. Přitom pít asijský alkohol. Japonský koncept zvaný izakaya v Brně rozšířila Yuhi Cheová. Po úspěšné restauraci Ebisu otevřela bar Izakaya Asahi.

Třídění bioodpadu v obcích? Pro někoho nesmysl!

Jičínsko – S příchodem nového roku občané zaregistrovali řadu změn. U lékaře ani v lékárnách už nehradíme regulační poplatky, zvyšuje se minimální mzda, rostou platy ve veřejné sféře.

Na vznik požáru ve Vsetíně upozornil štěkající pes

Vsetín – Ponechání zapálené svíčky bez dozoru se v noci na pátek stalo málem osudným starší ženě ze Vsetína. Svíčku nechala hořet postavenou na dřezu v kuchyni rodinného domku. Navíc v blízkosti hořlavých materiálů. Na oheň ženu po třetí hodině ráno upozornil štěkot jejího psa.

Corriere della Sera: Modré světlo u stolu sníží chuť k jídlu

Řím - Znepokojuje vás, jak se vám po hojné tabuli o vánočních svátcích a oslavách konce roku podaří dodržovat dietu, abyste se opět vešli do šatů? Nebojte se, je způsob, jak tomu trochu napomoci a jak poněkud snížit chuť k jídlu, a to jednoduše a bez léků. Stačí, abyste se vypravili do prodejny elektropotřeb, koupili lampu s modrým sklem a dali ji do kuchyně nebo do jídelny.

Olej z vánočního smažení do kanalizace nepatří

Mělnicko – Štědrovečerní večeře i hodování o dvou následujících svátcích už je sice za námi, se smažením ovšem konec ještě není. A co pak s olejem? Většina hospodyněk ho z nádobí vypláchne rovnou do dřezu nebo ho vylije do záchodové mísy.

Na zahraniční hosty se na Silvestra zaměřují přední restaurace

Praha - Především na zahraniční klientelu se v poslední den v roce zaměřují přední pražské restaurace. Jde zejména o hotelové hosty ze zahraničí, protože Češi navštěvují tyto restaurace často spíše o Vánocích, zjistila dnes ČTK v anketě mezi vyhlášenými pražskými restauracemi. Slavnostní menu se pohybují v cenách od tří do pěti tisíc.

Lidé letos utráceli před Vánoci více než loni, tvrdí obchodníci

Praha - Lidé letos utráceli před Vánoci v obchodech více než loni, vyplývá z průzkumu společnosti Shoptet, která se zabývá tvorbou a pronájmy internetových obchodů a vyjádření obchodníků. Téměř čtyři z deseti Čechů utratili podle průzkumu letos za vánoční dárky více než 8000 korun, v průměru o 2000 Kč více než loni. Meziročně vyšší tržby potvrdili také oslovení obchodníci.

Tipy, jak rozšířit obzory silvestrovských chutí

Zlínský kraj - Po vánočním hodování, kdy si na své přišli všichni milovníci sladkých chutí, nastává poslední den v roce, a to už budou vládnout chutě zcela jiné. Vzhledem k mírně zvýšené konzumaci alkoholu přijdou k chuti pikantní dobroty a dobrůtky. 

Večeři si děti uvařily samy. Na Ježíška čekaly v hotelu

Střekov – „Já jsem dostal koloběžku," chlubí se malý Salvadore. Běží do pokoje a přináší ji s sebou. Složenou. Ještě nevím, jak ji rozložit," dodává. Když mu kamarádi pomohou, může si poprvé vyzkoušet dárek, který dostal pod stromeček. I v záchytném zařízení Střekováček, které je součástí střekovského dětského domova, děti dárků dostaly požehnaně.

Pokoj lidem dobré vůle, píše spisovatelka Fojtová

Břeclavsko - A jsou zase tady. Vánoce. Jedněmi nenáviděné, jinými trpěné, avšak všemi dětmi milované. Ale troufám si tvrdit, že se v každé dospělácké duši zatetelí někde vzadu dětská vzpomínka. Ta hodně vzdálená, s vírou v kouzla a zázraky, které k Vánocům neodmyslitelně patří. Stejně jako naděje, že s narozením nového člověka dostává svět další šanci na přežití.

Jak vybrat správné víno k vánočnímu hodování?

Liberecký kraj - Ať už o Vánocích servírujete tradiční jídla spojená s těmito svátky, nebo vaříte podle své chuti, mají pro vás vinaři z Vinařství Chateau Lednice několik tipů, jak vína kombinovat.

Pokoj lidem dobré vůle, píše spisovatelka Fojtová

Břeclavsko - A jsou zase tady. Vánoce. Jedněmi nenáviděné, jinými trpěné, avšak všemi dětmi milované. Ale troufám si tvrdit, že se v každé dospělácké duši zatetelí někde vzadu dětská vzpomínka. Ta hodně vzdálená, s vírou v kouzla a zázraky, které k Vánocům neodmyslitelně patří. Stejně jako naděje, že s narozením nového člověka dostává svět další šanci na přežití.

Na Štědrý den muselo být doma hlavně uklizeno

Střední Morava - Když nebe rozzářila první hvězda, slavnostní večer Štědrého dne mohl začít. Jídelní stůl zdobil sváteční bílý ubrus, hostina nabízela bohatou tabuli o několika chodech i chutích.

Známý pekař Miroslav Kroupa radí, jak si udělat dobré listové těsto

Mostecko - V poslední době se začaly v médiích objevovat pořady a články o vaření. Mě to jako asi většinu lidí baví, ale čas od času se kulinářský odborník „vrhá“ v rámci zvýšení své popularity i do oborů (byť blízce spojenými s kuchyní), jako jsou třeba řezničina, cukrařina či pekařina.  Tím, jak fušují do odborných řemesel, kterým dobře nerozumí, vnášejí mezi lidi dezinformace a bludy. Já se v tomto článku pokusím vnést správné informace o jednom kulinářském „podoboru“, a to pekařině. Konkrétně si popíšeme listové těsto.

Před 100 lety zemřel podnikatel s kávou Julius Meinl

Vídeň, Praha - Před 100 lety, 24. prosince 1914, zemřel ve Vídni ve věku 90 let Julius Meinl, podnikatel s kávou a zakladatel proslulé obchodní značky. Julius Meinl, který se později stal jedním z nejúspěšnějších podnikatelů Rakouska, se narodil v roce 1824 v Kraslicích.

Štědrovečerní hostina, to je jedinečná šance k ochutnání řady specialit

Karlovarský kraj - Vánoční svátky jsou po staletí spojené i s gastronomií a přípravou celé řadou tradičních pokrmů. Ty se krajinu od krajiny liší, v Česku nemůže na stole chybět tradiční kapr a bramborový salát. Ale v posledních letech se od tohoto klasického pokrmu mnozí odklánějí k jiným jídlům. Často experimentují, využívají neobvyklé suroviny i postupy. Jak je to vlastně s vánoční kuchyní současnosti? Na toto téma jsme si povídali s Janem Krajčem, šéfkuchařem a majitelem karlovarské zážitkové restaurace Le Marché.

Kapr je nejlepší ze sádky

Krnovsko, Bruntálsko - Také kupování kapra patří k vánočním svátkům. Lidé na štědrovečerní stůl pořizují převážně rybu čerstvou. Rybáři proto dnes mají plné ruce práce. Prodávají, ale také zabíjí a kuchají na počkání.

Brňané na Azorech zkusili mečouna i teplotu moře

Brno – Příjemných šestnáct stupňů a všude kolem moře. Ne, brněnští volejbalisté ještě nepřesedlali na plážový volejbal, jen je odveta třetího kola Vyzývacího poháru zavedla na exotické Azorské ostrovy, kde se střetli s tamním celkem Fonte Bastardo. Po druhé porážce 0:3 se sice z evropskými poháry pro letošní sezonu loučí, ale výjezd na souostroví v Atlantském oceánu v jejich pamětích dlouho zůstane.

Choceradská léčebna opět změní účel, přestěhují tam děti ze Strančic

Chocerady – Dětské centrum Strančice se bude stěhovat do budovy bývalé odborné dětské léčebny v Choceradech. Budova, kde chvíli fungovalo rehabilitační centrum coby pobočka benešovské nemocnice a později o ní měla zájem zemědělská škola jako o studentský internát, po zrušení předchozího využití vyžaduje opravy a úpravy interiéru a exteriéru.

I papoušci měli svátek. Alespoň ti v bošovické zoo, které přišly krmit děti

Bošovice /REPORTÁŽ/ – Ze všeho nejdřív začne každý tuto netradiční expozici vnímat ušima. Není se co divit: kdo má doma papouška, dobře ví, že neuběhne pár minut, aby alespoň na chvíli nezatrylkoval. A když je jich více než sto padesát na jednom místě, logicky z toho vyplývá, že zpěv opeřenců neustane ani na chviličku.

Rybí polévku rozlije na Staroměstském náměstí nová primátorka

Praha - Přesně dva tisíce porcí speciální rybí polévky zavoní na Štědrý den Staroměstským náměstím. Rozlévání tradičního štědrovečerního pokrmu se ujme podle tradičního zvyku nová pražská primátorka Adriana Krnáčová. Veřejnost tak může ochutnat originální recept z kuchyně organizátora trhů mezi 11. a 13. hodinou.

Světem pečení vládnou silikonoví pomocníci

Silikon je moderní materiál, který pomalu, ale jistě dobývá české domácnosti. Není se čemu divit. Se silikonovými pomocníky do kuchyně je pečení i vaření jedna radost. Vynikají totiž vlastnostmi, které vám práci v kuchyni usnadní, jsou lehké, snadno udržovatelné a při správném zacházení odolné vůči opotřebení.

Linka 112: Okradl seniorku, když sepisovali smlouvu

Hradec Králové – Důvěřivost se seniorce nevyplatila. Jedenaosmdesátiletá žena pustila v úterý v podvečer do svého bytu 
v Hradci Králové muže, jenž se představil jako zaměstnanec energetické společnosti.

Vykradači domácností způsobili milionovou škodu

Praha - Nebývale „čiperná" byla podle slov Tomáše Hulana z ředitelství pražské policie trojice obviněných, kteří za necelých pět měsíců stihli nakrást věci za miliony. Takový účet jim alespoň vystavili kriminalisté, kteří rozsáhlou zlodějskou sérii na území metropole prošetřovali od března.

Maturovali u sváteční tabule s kaprem a salátem

České Budějovice – Praktickou část maturity mají již za sebou David Vollner a Zdeněk Doležel, studenti Střední a Vyšší školy cestovního ruchu, Šrámkova 9, České Budějovice. Své znalosti a schopnosti prokazovali při akci Vánoce v předstihu, každoroční společné oslavě pro osamělé, staré, či špatně mobilní občany.