Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Kdo připravuje nejlepší salát?

Tříčlenná porota v sobotu v Hotelovém domě v Petrovicích vybírala nejchutnější bramborový salát a silvestrovské jednohubky. Tuto soutěž pořádal Český svaz žen a její součástí byla také taneční a hudební vystoupení a módní přehlídka.

Josef Ducháček: Vietnamští majitelé pracují až 12 hodin. A mají vizi

Telnice /ROZHOVOR/ – Kdo si objednává restované nudle ve vietnamském bistru, očekává zákonitě exotický pokrm. Ve skutečnosti se ale čínské těstoviny (pod značkou Vimixa) hojně vyrábí v továrně v Česku – 
v Telnici na Brněnsku. Firma LCT se za čtrnáct let propracovala z malé manufaktury 
k nejmodernějšímu vybavení v nové hale. Podle výrobního ředitele Josefa Ducháčka mají vietnamští majitelé telnické továrny plány až na zdvojnásobení výroby.

Nahlédněte do kuchyně svých oblíbených hvězd ze seriálu ULICE!

Praha 13. listopadu - Nejen pro fanoušky seriálu Ulice, ale také pro milovníky dobrého jídla je určena kuchařská kniha plná tipů na přípravu báječných obědů, večeří či dezertů. V kuchařce s názvem ULICE vaří s vámi, která vznikla ve spolupráci Nakladatelství Fragment a skupiny Nova, představují své oblíbené recepty známé seriálové postavy. Vyzkoušené recepty, na kterých si v seriálu pochutnali nejen zákazníci pekařství a místní hospody u Henryho, ale např. také členové rodiny Hejlových, si připravíte snadno doma.

Vánočky zavoněly až do ulice

Žacléř /VIDEO/ - Jak se peče pod Rýchorami? To už vědí všichni, kteří přišli ochutnávat pletené pečivo. Závěr patřil nejlepším.

Mikulčičtí Gurmáni připravili tradiční zabíjačku

Mikulčice /FOTOGALERIE/ - Zabíjačkový guláš, ovar, pečené maso se zelím nebo škvarky. Na těchto a mnohých dalších dobrotách z čuníka si mohli v sobotu pochutnat návštěvníci Mikulecké zabíjačky. Tu organizuje pravidelně občanské sdružení Gurmáni Mikulčice.  

Pro hladové připravil párky, klobásy a guláš

Benešov – Dvojí roli měl už podruhé mezi chovateli při jejich výstavě čtyřiasedmdesátiletý Milan Bárta z Benešova. „Mám na starosti holuby a kuchyň," řekl na začátku krátkého rozhovoru.

Mapa úspěchu: čínské nudle vyráběné v Telnici

Telnice – Vietnamští obchodníci v České republice nepodnikají jen na tržnicích a ve večerkách. V Telnici na Brněnsku začala před čtrnácti lety výroba čínských nudlí. Vietnamští majitelé společnosti LCT v továrně zaměstnávají sedmdesát lidí z okolí, převážně žen, kterým jde práce s lehkými balíčky těstovin dobře od ruky.

Šéfkuchař přijel uvařit francouzské delikatesy

Žďár nad Sázavou – Paštiku z husích jater, francouzskou cibulačku, žabí stehýnka a mnohem víc mohli ochutnat v posledních dnech hosté v restauraci U Labutě. Od čtvrtka tam totiž vaří brněnský šéfkuchař Antonín Svoboda, který bude až do dnešního večera připravovat francouzské pochoutky.

Svátečně vyzdobené zámecké komnaty lákají návštěvníky

Hrádek u Nechanic - Akce Vánoce na zámku Hrádek u Nechanic nedaleko Hradce Králové se koná ve dnech 22. listopadu až 7. prosince. Zámek je otevřen o sobotách a nedělích od 9 do 16 hodin. V ostatní dny (pondělí až pátek) pouze pro předem ohlášené skupiny. Akce je vhodná také pro školní výpravy.

Zimní spánek zámky nečeká. Chystají se na vánoční svátky

Hradecko - Milovníkům hradů a zámků koncem října začala několikaměsíční přestávka. Brány většiny památek se na zimu uzavřely, aby se na nich mohly provádět nezbytné úpravy, rekonstrukce a samozřejmě velký úklid. Zámky na Hradecku se ale rozhodly si sezonu protáhnout.

Zimní spánek zámky nečeká. Chystají se na vánoční svátky

Hradecko - Milovníkům hradů a zámků koncem října začala několikaměsíční přestávka. Brány většiny památek se na zimu uzavřely, aby se na nich mohly provádět nezbytné úpravy, rekonstrukce a samozřejmě velký úklid. Zámky na Hradecku se ale rozhodly si sezonu protáhnout.

Basketbalisté pracovali v Mekáči

Opava /FOTOGALERIE/ – Oblékli si zástěry, někteří skončili v kuchyni, někteří za pultem, Petr Dokoupil s Pájou Czudkem na McDrive. Opavští basketbalisté ve čtvrtek po patnácté hodině ovládli opavský McDonald's.

SLOUPEK: Kde se stala 
chyba?

Při nedávné návštěvě obchodního domu jsem si čekání v dlouhé frontě krátila nenápadným pozorováním spolunakupujících.

Místo na farmě sklízí u šicího stroje

Ústí nad Labem - Eva Wodniaková z Terezína nemá farmu, přesto se účastní farmářských trhů u obchodního centra Forum v Ústí nad Labem. A i když její výrobky nejsou k jídlu, je o ně zájem.

Adamovští budou třídit biologický odpad. Dostanou nové kompostéry

Adamov – Popadané listí, posečenou trávu i jiný odpad ze zahrádky a kuchyně budou Adamovští už brzy ukládat do nových kompostérů. V ulicích města nebo na zahradách rodinných domů se objeví v příštím roce. Upraví se i současné místo pro ukládání biologického odpadu.

Zločiny z archivu: Znásilnil krajanku

Jindřichův Hradec – Když paní Olena 22. července 2007 kolem 20 h pootevřela dveře bytu v J. Hradci, vyrušena hlukem na chodbě, zahlédla škvírou své ukrajinské krajany – Mykolu L. (29), s nímž před časem žila (než se na Ukrajině oženil a má tam dítě), a Jurije.

Domažlické Moučníkování vyhrál rodinný recept

Domažlice /RECEPT UVNITŘ/ – Rodinný recept na ořechové řezy pomohl Růženě Hornové z domažlického penzionu pro seniory k vítězství v letošním ročníku soutěže Moučníkování, kterého se účastnili obyvatelé, personál i hosté nového městského penzionu.

Na posedu myslivec i přespí. Vzbudí jej pes, vyzkoušel si redaktor Rovnosti

Račice-Pístovice – Toulky lesem s věrným psem, slušivé zelené oblečení s kloboučkem, napínavé lovy a skvělé jídlo z ulovené zvěřiny. Tak nějak jsem si jako dítě představoval, že vypadá práce myslivce. Později mi samozřejmě bylo jasné, že toho obnáší mnohem více. Ale o tom, co všechno myslivec dělá, jsem měl jen mlhavé představy.

Smrt ještě nemusí být definitivní

Praha /FOTOGALERIE/- Skoro hodinu a čtvrt nebyla mezi živými. Třiasedmdesát minut strávila ve stavu klinické smrti. A spontánní činnost srdce se lékařům podařilo obnovit až po dlouhých osmi hodinách.

Místo vejce banán aneb Cesta (nejen) do veganské kuchyně

Česká Třebová – Když si ke mně přisednou dvě mladé ženy, které očekávám, mám už objednané laté. Co si asi dají? Říkám si. Bez kafe s mlíkem si život nedovedu představit. „Pomerančový džus, prosím," odpovídají usměvavé ženy objednávkou na můj první dotaz a doplňují: „S pitím problém nebývá, ale v restauraci problémy občas nastávají…"

Učitelka v pekle obléká kožich po prababičce

Borovany – Z čeho se vaří dobroty v pekelné kuchyni, co se musí naučit malí čerti ve škole a jak vypadá komnata samotného Lucipera? To mohou lidé opět zjistit v Borovanech. O víkendu zde začala oblíbená Peklománie, která nabízí prohlídky čertovského světa. Ty pokračují ještě v několika termínech do 6. prosince.

Poslední šance! Přihlaste svůj recept do soutěže

Region - Milujete, když se z kuchyně začne linout vůně vánočního cukroví? Přesně ta doba se blíží. Pokud jste přesvědčeni, že nejlepší recept na vanilkové rohlíčky máte právě vy (možná je to ten po babičce), pak hledáme právě vás. Stejně jako ty, kdo rádi experimentují a baví je vymýšlet vlastní verze osvědčených jídel.

V Temenici vyroste dům pro autisty, postaví ho sponzor

Šumperk - Asistenční dům pro autisty se bude stavět v roce 2016 v horní Temenici v Šumperku. Lidé s mentálním postižením v něm nebudou bydlet trvale, ale budou se v něm střídat v krátkodobých pobytech. To výrazně pomůže rodinám, které o ně pečují. Projekt, který pomůže hendikepovaným lidem v celém Olomouckém kraji, organizuje šumperská nezisková organizace Dětský klíč. Náklady na stavbu bude sponzorským darem hradit firma SHM, pozemek za výhodnou cenu poskytla šumperská radnice.

Stavbě lůžkového hospice zatím přeje počasí

Liberec - Objekt bývalého kojeneckého ústavu v ulici U Sirotčince v Liberci se pomalu mění na lůžkový hospic. Práce na budově se naplno rozběhly počátkem srpna letošního roku. Hotovo má být do konce června 2015. Teplé počasí zatím nahrává stavbařům.

Ke kaprovi přidala hlívu s karotkou. A vyhrála soutěž

České Budějovice – Je jí teprve sedmnáct let, ale už ví, že chce svůj život spojit s vařením. A má k tomu dobře nakročeno. Studentka střední školy v Táboře Adéla Bigasová zvítězila v juniorské kategorii soutěže Český kapr 2014, která se uskutečnila na konci minulého týdne na festivalu Gastrofest v Českých Budějovicích.

Malí pěvci v ohrožení

Mnohé ptačí druhy, které neodlétají do teplých krajů, se v zimním období dostávají do situace, kdy potřebují lidskou pomoc. Právě nyní nastává doba, kdy můžete začít s přikrmováním.

Krčma krále Artuše sklízí úspěchy u hostů i odborníků

Chrudim - V tradiční soutěži Hospůdka roku 2014 tentokrát čtenáři Chrudimského deníku vybrali Krčmu krále Artuše ve Slatiňanech. A není divu. Oblíbenou slatiňanskou restauraci totiž ocenili i odborníci na letošním festivalu Apetit v pardubicích, kde se stala zaslouženě východočeskou restaurací roku 2014.

OBRAZEM: V Borovanech ukazují, jak se žije v pekle

Borovany - O víkendu začal další ročník oblíbené Peklománie, která nabízí prohlídky čertovského světa s hranými scénkami. Lidé uvidí například čertí dispečink, kde se zaznamenávají hříchy, pekelnou kuchyni, školu, lázně, mučírnu nebo komnatu samotného Lucipera. Akce pokračuje ještě v několika termínech do 6. prosince.

FOTO: Táborové vzpomínání

Křivoklátsko /JAK JSME ŽIL PŘED ROKEM 89/ - Jsou v životě události, které člověku proběhnou hlavou jak vánek, takže v ní nezanechají žádnou vzpomínku. Na druhou stranu zase takové, které v ní zůstanou jako vytesané v žulovém kameni.

Poříčí "kradlo" v Jílovém

Jílové – V 15. kolo fotbalové I. A třídy uspělo Poříčí nad Sázavou v Jílovém, když v nestandardní sestavě čtyřikrát pokořilo brankáře Vavřinu.

OBRAZEM: Gastrofest opět provoněl budějovické výstaviště

České Budějovice - Pochutiny z Řecka, Japonska, Maroka či Itálie i poklady jihočeské kuchyně nabídl návštěvníkům kulinářský festival Gastrofest v Českých Budějovicích. Uskutečnil se již poosmnácté. Své umění předvedli také kuchaři v soutěži Český kapr 2014. Akce během tří dnů přilákala mnoho lidí.

Hnutí uklidí u bučovického zámku listí. Stihne i tanec

Bučovice – S podzimním úklidem bučovického zámku přijedou o víkendu pomoct Brontosauři. Účastníky ke každoročnímu návratu motivuje kromě vidiny, že pomůžou dobré věci, i program zaměřený nejen na výuku irských tanců. „Důležitou roli hraje i kolektiv. Jezdím hlavně kvůli lidem," přiznala pravidelná účastnice Kateřina Stránská.