
Cukráři pečou o sto šest. Většinou do konce listopadu
Pelhřimovsko – Zřejmě málokdo si dokáže představit Vánoce bez voňavého a chutného vánočního cukroví.
Pelhřimovsko – Zřejmě málokdo si dokáže představit Vánoce bez voňavého a chutného vánočního cukroví.
Tříčlenná porota v sobotu v Hotelovém domě v Petrovicích vybírala nejchutnější bramborový salát a silvestrovské jednohubky. Tuto soutěž pořádal Český svaz žen a její součástí byla také taneční a hudební vystoupení a módní přehlídka.
Telnice /ROZHOVOR/ – Kdo si objednává restované nudle ve vietnamském bistru, očekává zákonitě exotický pokrm. Ve skutečnosti se ale čínské těstoviny (pod značkou Vimixa) hojně vyrábí v továrně v Česku – v Telnici na Brněnsku. Firma LCT se za čtrnáct let propracovala z malé manufaktury k nejmodernějšímu vybavení v nové hale. Podle výrobního ředitele Josefa Ducháčka mají vietnamští majitelé telnické továrny plány až na zdvojnásobení výroby.
Praha 13. listopadu - Nejen pro fanoušky seriálu Ulice, ale také pro milovníky dobrého jídla je určena kuchařská kniha plná tipů na přípravu báječných obědů, večeří či dezertů. V kuchařce s názvem ULICE vaří s vámi, která vznikla ve spolupráci Nakladatelství Fragment a skupiny Nova, představují své oblíbené recepty známé seriálové postavy. Vyzkoušené recepty, na kterých si v seriálu pochutnali nejen zákazníci pekařství a místní hospody u Henryho, ale např. také členové rodiny Hejlových, si připravíte snadno doma.
Žacléř /VIDEO/ - Jak se peče pod Rýchorami? To už vědí všichni, kteří přišli ochutnávat pletené pečivo. Závěr patřil nejlepším.
Mikulčice /FOTOGALERIE/ - Zabíjačkový guláš, ovar, pečené maso se zelím nebo škvarky. Na těchto a mnohých dalších dobrotách z čuníka si mohli v sobotu pochutnat návštěvníci Mikulecké zabíjačky. Tu organizuje pravidelně občanské sdružení Gurmáni Mikulčice.
Benešov – Dvojí roli měl už podruhé mezi chovateli při jejich výstavě čtyřiasedmdesátiletý Milan Bárta z Benešova. „Mám na starosti holuby a kuchyň," řekl na začátku krátkého rozhovoru.
Telnice – Vietnamští obchodníci v České republice nepodnikají jen na tržnicích a ve večerkách. V Telnici na Brněnsku začala před čtrnácti lety výroba čínských nudlí. Vietnamští majitelé společnosti LCT v továrně zaměstnávají sedmdesát lidí z okolí, převážně žen, kterým jde práce s lehkými balíčky těstovin dobře od ruky.
Žďár nad Sázavou – Paštiku z husích jater, francouzskou cibulačku, žabí stehýnka a mnohem víc mohli ochutnat v posledních dnech hosté v restauraci U Labutě. Od čtvrtka tam totiž vaří brněnský šéfkuchař Antonín Svoboda, který bude až do dnešního večera připravovat francouzské pochoutky.
Hrádek u Nechanic - Akce Vánoce na zámku Hrádek u Nechanic nedaleko Hradce Králové se koná ve dnech 22. listopadu až 7. prosince. Zámek je otevřen o sobotách a nedělích od 9 do 16 hodin. V ostatní dny (pondělí až pátek) pouze pro předem ohlášené skupiny. Akce je vhodná také pro školní výpravy.
V těchto dnech už mají zahrádkáři sklizeno a připravují zahradu k zimnímu odpočinku. Jen někteří se na sklizeň teprve chystají. Tedy pokud jim na zahradě rostou kdoule a mišpule.
Hradecko - Milovníkům hradů a zámků koncem října začala několikaměsíční přestávka. Brány většiny památek se na zimu uzavřely, aby se na nich mohly provádět nezbytné úpravy, rekonstrukce a samozřejmě velký úklid. Zámky na Hradecku se ale rozhodly si sezonu protáhnout.
Hradecko - Milovníkům hradů a zámků koncem října začala několikaměsíční přestávka. Brány většiny památek se na zimu uzavřely, aby se na nich mohly provádět nezbytné úpravy, rekonstrukce a samozřejmě velký úklid. Zámky na Hradecku se ale rozhodly si sezonu protáhnout.
Praha - Přestože měla na Slovensku nádherné dětství, velmi brzy se osamostatnila. V sedmnácti totiž poznala svou velkou lásku. A rok nato se jim narodil Jaroušek.
Písek - Ve čtvrtek v podvečer okolo osmnácté hodiny čekal na mladou ženu z Čížové nepříjemný zážitek.
Opava /FOTOGALERIE/ – Oblékli si zástěry, někteří skončili v kuchyni, někteří za pultem, Petr Dokoupil s Pájou Czudkem na McDrive. Opavští basketbalisté ve čtvrtek po patnácté hodině ovládli opavský McDonald's.
Při nedávné návštěvě obchodního domu jsem si čekání v dlouhé frontě krátila nenápadným pozorováním spolunakupujících.
Habrovany – Nová víceúčelová budova v Habrovanech, která vznikala poslední čtyři roky a stála přes třicet milionů, oficiálně zahájila svůj provoz v září. Před pár dny se pak veřejnosti otevřela i v ní umístěná posilovna a tělocvična.
Ústí nad Labem - Eva Wodniaková z Terezína nemá farmu, přesto se účastní farmářských trhů u obchodního centra Forum v Ústí nad Labem. A i když její výrobky nejsou k jídlu, je o ně zájem.
Adamov – Popadané listí, posečenou trávu i jiný odpad ze zahrádky a kuchyně budou Adamovští už brzy ukládat do nových kompostérů. V ulicích města nebo na zahradách rodinných domů se objeví v příštím roce. Upraví se i současné místo pro ukládání biologického odpadu.
Jindřichův Hradec – Když paní Olena 22. července 2007 kolem 20 h pootevřela dveře bytu v J. Hradci, vyrušena hlukem na chodbě, zahlédla škvírou své ukrajinské krajany – Mykolu L. (29), s nímž před časem žila (než se na Ukrajině oženil a má tam dítě), a Jurije.
Domažlice /RECEPT UVNITŘ/ – Rodinný recept na ořechové řezy pomohl Růženě Hornové z domažlického penzionu pro seniory k vítězství v letošním ročníku soutěže Moučníkování, kterého se účastnili obyvatelé, personál i hosté nového městského penzionu.
Račice-Pístovice – Toulky lesem s věrným psem, slušivé zelené oblečení s kloboučkem, napínavé lovy a skvělé jídlo z ulovené zvěřiny. Tak nějak jsem si jako dítě představoval, že vypadá práce myslivce. Později mi samozřejmě bylo jasné, že toho obnáší mnohem více. Ale o tom, co všechno myslivec dělá, jsem měl jen mlhavé představy.
Praha /FOTOGALERIE/- Skoro hodinu a čtvrt nebyla mezi živými. Třiasedmdesát minut strávila ve stavu klinické smrti. A spontánní činnost srdce se lékařům podařilo obnovit až po dlouhých osmi hodinách.
Česká Třebová – Když si ke mně přisednou dvě mladé ženy, které očekávám, mám už objednané laté. Co si asi dají? Říkám si. Bez kafe s mlíkem si život nedovedu představit. „Pomerančový džus, prosím," odpovídají usměvavé ženy objednávkou na můj první dotaz a doplňují: „S pitím problém nebývá, ale v restauraci problémy občas nastávají…"
Rokytnice v Orlických horách - Druhou listopadovou sobotu se v rokytnické školní jídelně konal již druhý ročník soutěže o nejlepší bramborový salát a jablečný závin.
Praha, Jihlava – Nejoblíbenější restaurací v Česku se v anketě Mattoni Restaurace roku stala pražská La Finestra in Cucina, specializující se na italskou a španělskou kuchyni a na pokrmy z USA.
Luo-Che – Sedmatřicetiletá žena uřízla svému synovci penis poté, co od ní chtěl půjčit mobilní telefon. Nepochopitelná událost se stala v čínské provincii Che-nan ve městě Luo-che.
Borovany – Z čeho se vaří dobroty v pekelné kuchyni, co se musí naučit malí čerti ve škole a jak vypadá komnata samotného Lucipera? To mohou lidé opět zjistit v Borovanech. O víkendu zde začala oblíbená Peklománie, která nabízí prohlídky čertovského světa. Ty pokračují ještě v několika termínech do 6. prosince.
Liberec - Objekt bývalého kojeneckého ústavu v ulici U Sirotčince v Liberci se pomalu mění na lůžkový hospic.
Region - Milujete, když se z kuchyně začne linout vůně vánočního cukroví? Přesně ta doba se blíží. Pokud jste přesvědčeni, že nejlepší recept na vanilkové rohlíčky máte právě vy (možná je to ten po babičce), pak hledáme právě vás. Stejně jako ty, kdo rádi experimentují a baví je vymýšlet vlastní verze osvědčených jídel.
Šumperk - Asistenční dům pro autisty se bude stavět v roce 2016 v horní Temenici v Šumperku. Lidé s mentálním postižením v něm nebudou bydlet trvale, ale budou se v něm střídat v krátkodobých pobytech. To výrazně pomůže rodinám, které o ně pečují. Projekt, který pomůže hendikepovaným lidem v celém Olomouckém kraji, organizuje šumperská nezisková organizace Dětský klíč. Náklady na stavbu bude sponzorským darem hradit firma SHM, pozemek za výhodnou cenu poskytla šumperská radnice.
Hluchov – Milovníci zvěřinových dobrot si přijdou tento týden v Hluchově na své. Místní hospoda Na Sépce pořádá od čtvrtka tradiční zvěřinové hody.
Liberec - Objekt bývalého kojeneckého ústavu v ulici U Sirotčince v Liberci se pomalu mění na lůžkový hospic. Práce na budově se naplno rozběhly počátkem srpna letošního roku. Hotovo má být do konce června 2015. Teplé počasí zatím nahrává stavbařům.
České Budějovice – Je jí teprve sedmnáct let, ale už ví, že chce svůj život spojit s vařením. A má k tomu dobře nakročeno. Studentka střední školy v Táboře Adéla Bigasová zvítězila v juniorské kategorii soutěže Český kapr 2014, která se uskutečnila na konci minulého týdne na festivalu Gastrofest v Českých Budějovicích.
Rokytnice v O. h. – Druhou listopadovou sobotu se v rokytnické školní jídelně konal již druhý ročník soutěže o nejlepší bramborový salát a jablečný závin.
Mnohé ptačí druhy, které neodlétají do teplých krajů, se v zimním období dostávají do situace, kdy potřebují lidskou pomoc. Právě nyní nastává doba, kdy můžete začít s přikrmováním.
Chrudim - V tradiční soutěži Hospůdka roku 2014 tentokrát čtenáři Chrudimského deníku vybrali Krčmu krále Artuše ve Slatiňanech. A není divu. Oblíbenou slatiňanskou restauraci totiž ocenili i odborníci na letošním festivalu Apetit v pardubicích, kde se stala zaslouženě východočeskou restaurací roku 2014.
Borovany - O víkendu začal další ročník oblíbené Peklománie, která nabízí prohlídky čertovského světa s hranými scénkami. Lidé uvidí například čertí dispečink, kde se zaznamenávají hříchy, pekelnou kuchyni, školu, lázně, mučírnu nebo komnatu samotného Lucipera. Akce pokračuje ještě v několika termínech do 6. prosince.
Křivoklátsko /JAK JSME ŽIL PŘED ROKEM 89/ - Jsou v životě události, které člověku proběhnou hlavou jak vánek, takže v ní nezanechají žádnou vzpomínku. Na druhou stranu zase takové, které v ní zůstanou jako vytesané v žulovém kameni.
Jílové – V 15. kolo fotbalové I. A třídy uspělo Poříčí nad Sázavou v Jílovém, když v nestandardní sestavě čtyřikrát pokořilo brankáře Vavřinu.
České Budějovice - Pochutiny z Řecka, Japonska, Maroka či Itálie i poklady jihočeské kuchyně nabídl návštěvníkům kulinářský festival Gastrofest v Českých Budějovicích. Uskutečnil se již poosmnácté. Své umění předvedli také kuchaři v soutěži Český kapr 2014. Akce během tří dnů přilákala mnoho lidí.
Kutná Hora - Svatomartinské hody přilákaly do Galerie Středočeského kraje stovky návštěvníků, kteří se přišli občerstvit specialitami nejenom z kachního masa.
Prostějov – Jedním slovem živá. Tak se v krátkosti dala popsat sobotní atmosféra v prostějovském Kulturním a společenském centru kolem půl třetí odpoledne.
Vrchovina - Soutěž s názvem Hospůdka roku 2014, kterou vyhlásil Jičínský deník a v níž jste mohli vy, čtenáři, po dobu několika týdnů volit to „nej" restaurační zařízení v našem regionu, je u konce.
Kopřivnice – Již potřetí se v sobotu 15. listopadu otevřely pomyslné brány jednodenních restaurací v Kopřivnici. V parku E. Beneše se totiž konal další sousedský festival jídla Restaurant Day.
Rokycansko - Než aby si čtenáři nechali cukroví na Vánoce upéct od pekařů, snaží se v kuchyni sami
Bučovice – S podzimním úklidem bučovického zámku přijedou o víkendu pomoct Brontosauři. Účastníky ke každoročnímu návratu motivuje kromě vidiny, že pomůžou dobré věci, i program zaměřený nejen na výuku irských tanců. „Důležitou roli hraje i kolektiv. Jezdím hlavně kvůli lidem," přiznala pravidelná účastnice Kateřina Stránská.
Libice nad Doubravou – Lokše, zelňáky, cmunda, pagáčky, boží milosti. Tradiční kuchyni našich předků představila na Svatomartinském jarmarku v Libici kuchařka Marie Riedlová.
Jablonec n. N., Praha - Se sadou prvních vzorů jeli na Hrad. Přijal je Václav Havel a dostali objednávku.