Kraslice - Objekt kdysi proslulého výrobce značkového spodního prádla Triola v Kraslicích na Sokolovsku už nezeje prázdnotou. Desítky šiček nahradily v malé fabrice speciální lisy, které pod originální značkou Bohemia olej vyrábí přírodní oleje.
Kraslice - Objekt kdysi proslulého výrobce značkového spodního prádla Triola v Kraslicích na Sokolovsku už nezeje prázdnotou. Desítky šiček nahradily v malé fabrice speciální lisy, které pod originální značkou Bohemia olej vyrábí přírodní oleje.
Žlutava - „Žlutavští zahrádkáři jsou silná organizace a je za nimi vidět práce," zhodnotil předseda Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Žlutava Bohuslav Mišurec při 46. ročníku výstavy ovoce a zeleniny ve Žlutavě.
Žamberk – V rámci tradičního pátečního výjezdu po regionu hejtman Martin Netolický navštívil také Střední školu obchodu, řemesel a služeb Žamberk.Diskutoval zde se starostou města, ředitelkou školy, ale i zástupcem největšího zaměstnavatele ve městě o využití prvků duálního vzdělávání. Dobrou zprávou je, že škola ve spolupráci s firmou Bühler CZ k 1. září 2015 otevírá nový obor obráběč kovů.
Vrchlabí - Jídelna Zelená zahrada a knihkupectví K+T uspořádaly besedu a autogramiádu s autorkou knihy Kuchařka ze Svatojánu Evou Francovou, spojenou s ochutnávkou jídel podle jejích receptů.
Kovářov - Původně ani nechtěl kandidovat. Nakonec přece jenom do komunálních voleb šel, dostal nejvíce hlasů a od sobotního odpoledne je místostarostou Kovářova. Šedesátiletý Pavel Slivka tak ve funkci vystřídal svého syna Pavla.
Stovky lidí mířily v sobotu 1. listopadu do Bartošovic. MAS Regionu Poodří, Region Poodří a obec Bartošovice tam pořádaly další ročník akce „Poodří plné příležitostí" aneb Podzimní pooderské rybářské slavnosti.
Janovice nad Úhlavou – Sladce voněla v sobotu sportovní hala v Janovicích nad Úhlavou. Konalo se tam totiž Medové odpoledne, které pořádal tamní městský úřad ve spolupráci s tamními včelaři.
Litovel – Čtyři hasičské jednotky vyjížděly v neděli 2. listopadu ráno k požáru kuchyně v rodinném domě v Chořelicích, místní části Litovle. Událost se obešla bez zraněných osob.
Svitavy - Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní, jsou připraveny z poctivých surovin.
Hustopeče – Novou klubovnu začal budovat skautský oddíl v Hustopečích. A to ze starého skladu, který se nachází za tamním společenským domem. Budoucí klubovnu si skauti opravují sami. Za své, ale také z dotací.
Litomyšl – Při poslechu hudby má každý posluchač jiné myšlenky. Napadlo však někoho například v hledišti festivalu při pohledu na operní divu či rozvášněného dirigenta, zda jsou tito lidé praktičtí třeba v kuchyni?. Nebo jaké je jejich oblíbené jídlo a zda ho umí i uvařit?
Hustopeče – Novou klubovnu začal budovat skautský oddíl v Hustopečích. A to ze starého skladu, který se nachází za tamním společenským domem. Budoucí klubovnu si skauti opravují sami. Za své, ale také z dotací.
Fryšták - Bábovka. Sladká pečená pochutina typická nejen pro Česko, ale také pro Polsko a Rakousko, provoní o víkendu Fryšták. Domácnosti, které ji rády a s chutí připravují, mají příležitost se pochlubit: ve městě se totiž koná tradiční Výstava bábovek a pečiva.
Lagenárie neboli indická okurka a také kalabasa je název jednoleté rostliny z čeledi tykvovitých. Patří k vděčným, bujně rostoucím popínavým druhům tykví. Její plody lze jako mladé připravit na mnoho způsobů, vyzrálé jsou pak krásná dekorace a slouží i jako nádoby.
Výživa se dotýká mnoha onemocnění napříč medicínou. Stále více osob netrpí pouze jedním, ale komplexem několika onemocnění. A tomu je také třeba přizpůsobit dietu, která se konkrétnímu pacientovi sestavuje přímo „na míru".
Šumperk – Chodí ještě na základní školu, ale už pořádá akce pro mladší spolužáky, vydává studentský časopis a angažuje se i v dobročinné sbírce Psí tlapka. Řeč je o Jakubu Glozovi, žákovi deváté třídy Základní školy v ulici Dr. E. Beneše v Šumperku.
Havlíčkův Brod – Před několika dny, konkrétně pak v neděli 26. října v podvečer se v Klubu Oko na Smetanově náměstí v Havlíčkově Brodě sešli Češi i cizinci ke společné zábavě při setkání V šest před domem.
Jičín – Martina Ahmed Čermáková je hlavní organizátorkou tanečního orientálního festivalu, který se uskuteční v sobotu v Masarykově divadle v Jičíně. Prozradí nám, na co se můžeme těšit a čím diváky překvapí.
Liberecko – Technická závada na elektroinstalaci televizního přijímače stála za pondělním večerním požárem rodinného domu v Hejnicích na Liberecku. Bojovat s ohněm v části obce Ferdinandov vyjelo kolem půl desáté pět hasičských jednotek.
Horšovský Týn – Děti a učitelky v mateřských školách si umějí užít každý podzim jako málokdo. Nejinak tomu je letos například v Mateřské škole ve Vančurově ulici v Horšovském Týně.
České Budějovice - Bramborové rady zahradníka Vlastimila Šindeláře (53) z Teplé na Karlovarsku, které zazněly před několika dny v Českých Budějovicích při výstavě Hobby podzim na českobudějovickém výstavišti, potěšily uplynulou středu i čtenáře Deníku. Ale podzim může obohatit naši kuchyni ještě i jinými dary, než na jaké jsme většinou zvyklí.
Votice - V úterý 28. října obsazují vojáci císařského regimentu Komenského náměstí. V rámci připravovaných akcí k 370. výročí bitvy u Jankova si od 13 do 16 hodin účastníci přiblíží atmosféru bitev třicetileté války.
Polička - Zdejší oblastní charita zažívá průlom po letech své činnosti. Koupila totiž dům, který ji umožní provozovat pohodlněji buď stávající služby a péči o klienty.
Slavkov u Brna – Zastaralé a nepotřebné půjde pryč. Otázkou ovšem zůstává, jestli o to bude mít někdo vůbec zájem. Vedení Slavkova u Brna se rozhodlo rozprodat telefony, které se dřív používaly na úřadě. V závislosti na úspěšnosti pokusu se bude možná v budoucnu zbavovat i jiných předmětů.
Karlovy Vary - Za zateplení základních a mateřských škol zaplatí město miliony. Peníze se ale postupně vrátí energetickými úsporami. První etapa v zateplení bude zahájena na Základní škole (ZŠ) 1.máje ve Dvorech.
Polička - Zdejší oblastní charita zažívá průlom po letech své činnosti. Koupila totiž dům, který ji umožní provozovat pohodlněji buď stávající služby a péči o klienty.
V sobotu odpoledne jsem zastavil před supermarketem. Čekal mě nákup. Znáte to, mají tam spousty věcí různých druhů. Pochází z Polska, Argentiny i dalších zemí velkého světa a občas nějaké i z Česka. Tedy ne, že bych cestování a exotické krajiny neměl rád. Naopak za hranicemi naší krásné země jsem strávil pár let. Jen doma je mi bližší české jablko než to španělské.
Slavkov u Brna – Zastaralé a nepotřebné půjde pryč. Otázkou ovšem zůstává, jestli o to bude mít někdo vůbec zájem. Vedení Slavkova u Brna se rozhodlo rozprodat telefony, které se dřív používaly na úřadě. V závislosti na úspěšnosti pokusu se bude možná v budoucnu zbavovat i jiných předmětů.
Žleby – Příjemné teplo a nádherné vůně byly dvěma prvními vjemy, které do mě udeřily, když jsem tuto sobotu vešel do kuchyně žlebského zámku. U stolu se míhali místní nadšenci, věnovali se přípravě a pečení koláčů. Dojem byl přesný, přenesl jsem se skoro o skoro dvě století nazpět v čase.
Jižní Morava – Přes léto kuchařky v kuchyni uvaří desítky obědů pro malé táborníky. V noci z pátku na sobotu však v budově v Nevojicích na Vyškovsku hořelo.
Žlutava – Snad po jednadvacáté se podle slov zúčastněných konala Hubertova jízda ve Žlutavě na Zlínsku. I když bylo chladné počasí, na náladě a zájmu návštěvníků a účastníků akce to nijak neubralo.
Brno – Namíchat si do látkového pytlíčku raději šalvěj s diviznou nebo třeba meduňku? Tento výběr čekal na účastníky Bylinkové dílny babky kořenářky. Rodiče a prarodiče se s dětmi v sobotu odpoledne vypravili do Paláce šlechtičen v Brně. Nejdřív jim lektorka Gabriela Rožková z Etnografického ústavu Moravského zemské muzea popovídala o lidovém léčitelství. „Pak si z připravených kusů látek ušili jednoduchý pytlík, který si naplnili směsí bylin podle vlastního výběru," řekla Rožková.
Existuje řada „společenských" témat, kterým se nevěnuje tolik pozornosti. Šéfredaktor Kolínského deníku Jakub Šťástka proto ve své Spoustě „seriózních" důvodů tentokrát medituje nad tím, proč byste si měli pěstovat vlastní chilli papričky.
Karlovarský kraj - Sice se říkalo, že krušnohorská kuchyně je pro chudé, ale studenti Střední odborné školy a středního odborného učiliště v Nejdku názorně předvedli, že i při setkání s pokrmy pocházejícími z českého a saského pomezí lze hovořit o kulinářských zážitcích.
Zlín - Místo dosavadního pátku sobota a hlavně delší program. Nákupní akce Long shopping night ve zlínském Zlatém jablku odstartuje 25. října v 15 hodin a potrvá až do půlnoci. Za organizátory to sdělila Kateřina Martykánová.
Kroměříž – Šestnáct měsíců už oslavila trojčata, která se loni v létě narodila manželům Vyvlečkovým z Kroměříže. Za tu dobu dětem vyrostly první zoubky, koordinují chůzi po dvou a postýlka jim začíná být pomalu těsná.
Nová Paka - V srpnu překvapila Novopacké zpráva o hotelu Centrál. Téměř opuštěný objekt má nového majitele, který ho předal do pronájmu jednotě bratrské se sídlem v Nové Pace. Ta hodlá původní hostinec U zlatého hroznu uvést zpět do chodu, především zprovoznit sál s barem i restaurační zařízení v přízemí.
Jihlava – Na vysokou úroveň gastronomie, která v minulosti patřila k restauraci sídlící v jihlavském Dělnickém domě, chce navázat Pilsner Urquell Original Restaurant, který byl v historických prostorách po poslední modernizaci otevřen v úterý večer.
Bublava – Obec Bublava opět po roce provoní množství originálních jídel z kuchyně amatérských kuchařů. Už v sobotu 1. listopadu se tam uskuteční kulinářská soutěž O bublavskou škrabku.
Vlachovice /ROZHOVOR/ – „Dědina" vypadala jako po vymření v místní škole to však žilo. Budova totiž slouží jako evakuační centrum, stejně jako kulturní dům. Nakonec se zde sešlo deset školáků. Ti evakuaci brali s nadhledem.
Nová Paka – V srpnu překvapila Novopacké zpráva o hotelu Centrál. Téměř opuštěný objekt má nového majitele, který ho předal do pronájmu jednotě bratrské se sídlem v Nové Pace. Ta hodlá původní hostinec U zlatého hroznu uvést zpět do chodu, především zprovoznit sál s barem i restaurační zařízení v přízemí.
České Budějovice – Chcete zajít na jedno, možná na dvě piva? V českobudějovickém Pubu vás rádi uvidí. Navíc si tady sami můžete zkusit obsluhovat pípu a naplnit tak půllitr. Nejen o tom, ale i o těžkostech s realizací a všem, co restaurace svým zákazníkům nabízí, jsme si povídali s provozovatel Pavlem Študlarem.