Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Učitelka v pekle obléká kožich po prababičce

Borovany – Z čeho se vaří dobroty v pekelné kuchyni, co se musí naučit malí čerti ve škole a jak vypadá komnata samotného Lucipera? To mohou lidé opět zjistit v Borovanech. O víkendu zde začala oblíbená Peklománie, která nabízí prohlídky čertovského světa. Ty pokračují ještě v několika termínech do 6. prosince.

Poslední šance! Přihlaste svůj recept do soutěže

Region - Milujete, když se z kuchyně začne linout vůně vánočního cukroví? Přesně ta doba se blíží. Pokud jste přesvědčeni, že nejlepší recept na vanilkové rohlíčky máte právě vy (možná je to ten po babičce), pak hledáme právě vás. Stejně jako ty, kdo rádi experimentují a baví je vymýšlet vlastní verze osvědčených jídel.

V Temenici vyroste dům pro autisty, postaví ho sponzor

Šumperk - Asistenční dům pro autisty se bude stavět v roce 2016 v horní Temenici v Šumperku. Lidé s mentálním postižením v něm nebudou bydlet trvale, ale budou se v něm střídat v krátkodobých pobytech. To výrazně pomůže rodinám, které o ně pečují. Projekt, který pomůže hendikepovaným lidem v celém Olomouckém kraji, organizuje šumperská nezisková organizace Dětský klíč. Náklady na stavbu bude sponzorským darem hradit firma SHM, pozemek za výhodnou cenu poskytla šumperská radnice.

Stavbě lůžkového hospice zatím přeje počasí

Liberec - Objekt bývalého kojeneckého ústavu v ulici U Sirotčince v Liberci se pomalu mění na lůžkový hospic. Práce na budově se naplno rozběhly počátkem srpna letošního roku. Hotovo má být do konce června 2015. Teplé počasí zatím nahrává stavbařům.

Ke kaprovi přidala hlívu s karotkou. A vyhrála soutěž

České Budějovice – Je jí teprve sedmnáct let, ale už ví, že chce svůj život spojit s vařením. A má k tomu dobře nakročeno. Studentka střední školy v Táboře Adéla Bigasová zvítězila v juniorské kategorii soutěže Český kapr 2014, která se uskutečnila na konci minulého týdne na festivalu Gastrofest v Českých Budějovicích.

Malí pěvci v ohrožení

Mnohé ptačí druhy, které neodlétají do teplých krajů, se v zimním období dostávají do situace, kdy potřebují lidskou pomoc. Právě nyní nastává doba, kdy můžete začít s přikrmováním.

Krčma krále Artuše sklízí úspěchy u hostů i odborníků

Chrudim - V tradiční soutěži Hospůdka roku 2014 tentokrát čtenáři Chrudimského deníku vybrali Krčmu krále Artuše ve Slatiňanech. A není divu. Oblíbenou slatiňanskou restauraci totiž ocenili i odborníci na letošním festivalu Apetit v pardubicích, kde se stala zaslouženě východočeskou restaurací roku 2014.

OBRAZEM: V Borovanech ukazují, jak se žije v pekle

Borovany - O víkendu začal další ročník oblíbené Peklománie, která nabízí prohlídky čertovského světa s hranými scénkami. Lidé uvidí například čertí dispečink, kde se zaznamenávají hříchy, pekelnou kuchyni, školu, lázně, mučírnu nebo komnatu samotného Lucipera. Akce pokračuje ještě v několika termínech do 6. prosince.

FOTO: Táborové vzpomínání

Křivoklátsko /JAK JSME ŽIL PŘED ROKEM 89/ - Jsou v životě události, které člověku proběhnou hlavou jak vánek, takže v ní nezanechají žádnou vzpomínku. Na druhou stranu zase takové, které v ní zůstanou jako vytesané v žulovém kameni.

Poříčí "kradlo" v Jílovém

Jílové – V 15. kolo fotbalové I. A třídy uspělo Poříčí nad Sázavou v Jílovém, když v nestandardní sestavě čtyřikrát pokořilo brankáře Vavřinu.

OBRAZEM: Gastrofest opět provoněl budějovické výstaviště

České Budějovice - Pochutiny z Řecka, Japonska, Maroka či Itálie i poklady jihočeské kuchyně nabídl návštěvníkům kulinářský festival Gastrofest v Českých Budějovicích. Uskutečnil se již poosmnácté. Své umění předvedli také kuchaři v soutěži Český kapr 2014. Akce během tří dnů přilákala mnoho lidí.

Hnutí uklidí u bučovického zámku listí. Stihne i tanec

Bučovice – S podzimním úklidem bučovického zámku přijedou o víkendu pomoct Brontosauři. Účastníky ke každoročnímu návratu motivuje kromě vidiny, že pomůžou dobré věci, i program zaměřený nejen na výuku irských tanců. „Důležitou roli hraje i kolektiv. Jezdím hlavně kvůli lidem," přiznala pravidelná účastnice Kateřina Stránská.

Listí už tolik nepálí, pomohly kompostéry

Kroměřížsko – Nelegální pálení podzimních odpadů ze zahrádek? S tím už se vedení měst a obcí na Kroměřížsku nesetkávají tak často jako dřív. Kouř ze zahrádkářských kolonií byl prý letos vidět málokde, k ekologickému zpracování se postupně přidávají i menší obce, kde byl tento nešvar dřív nejvíc rozšířený.

Pivo z tanků jako dárek k desetiletému jubileu

Náchod - Restaurace a hotel Slavie v Náchodě slaví letos desetileté výročí. Majitelé se při této příležitosti odhodlali k velké změně, která má zvýšit spokojenost hostů se službami a nabídkou restaurace. Od konce října zde nabízí tankové pivo Gambrinus Premium a také další značky Plzeňského Prazdroje.

OZVĚTE SE: Hledáme nejlepší vánoční recept

Východní Čechy - Milujete, když se z kuchyně začne linout vůně vánočního cukroví? Přesně ta doba se blíží. Pokud jste přesvědčeni, že nejlepší recept na vanilkové rohlíčky máte právě vy (možná je to ten po babičce), pak hledáme právě vás.

Prověří možnost stěhování úřadu. Do bývalého dívčího internátu

Rousínov - V následujících čtyřech letech bude o směřování města čítajícího pět a půl tisíc obyvatel rozhodovat nové vedení. V několika věcech však bude navazovat tam, kde minulé začalo. V Rousínově je v současné době mnoho záležitostí otevřených: třeba budoucnost areálu bývalé Integrované střední školy v Tyršově ulici nebo rekonstrukce Sušilova náměstí.

V listopadu 1989 Tomáš Podhola pendloval mezi Benešovem a Prahou

Benešov – Vzpomínání s Tomášem Podholou na čtvrt století vzdálený listopad 1989 připomnělo v úvodu trochu film Vrchní, prchni! „Vyučil jsem se fotografem, pracoval jsem jako fotograf a teď pracuji jako fotograf," řekl Tomáš Podhola jen několik hodin před tím, než definitivně opustil kancelář místostarosty Benešova. Svou úvodní větu neříkal zapškle, ale s úsměvem na tváři.

Tradiční výrobky Slovácka se představí v hradišťské Redutě

Uherské Hradiště – Jarmark tradičních výrobků, řemeslné dílny či ochutnávka krajových specialit, to vše čeká návštěvníky již pátého ročníku přehlídky Slovácko v tradici, který se uskuteční v sobotu 15. listopadu od 9 do 17 hodin v Redutě v Uherském Hradišti.

Olešničtí žáci se učí manuální práce v nových učebnách

Olešnice /FOTOGALERIE/ – Manuální zručnost trénují žáci olešnické základní školy v nových dílnách a učebnách praktické výchovy. A tento týden k nim přibyla i nová školní zahrada. Olešničtí chtějí novým zázemím pro praktickou výuku motivovat děti ke vzdělávání v technických oborech.

Pivo z tanků jako dárek k desetiletému jubileu

Náchod - Restaurace a hotel Slavie v Náchodě slaví letos desetileté výročí. Majitelé se při této příležitosti odhodlali k velké změně, která má zvýšit spokojenost hostů se službami a nabídkou restaurace. Od konce října zde nabízí tankové pivo Gambrinus Premium a také další značky Plzeňského Prazdroje.

Přivoňte si v chodbě muzea k vůni Vánoc

Jičín – Během vánočního času bude výstavní chodba jičínského muzea lákat návštěvníky především skrze jejich čichové buňky. Avšak vůně nebude to jediné, co si budete z nové výstavy moci odnést.

Studenti z Mělnicka si užívali na praxi ve slunečné Senigalii

Mělnicko - Tři týdny strávilo na začátku nového školního roku jedenáct studentů horecké střední školy 
a středního odborného učiliště ve slunné italské Senigallii. Byli mezi nimi i budoucí cukráři Filip Bareš a Simona Kuželková, oba zastupci Mělnicka.

OZVĚTE SE: Hledáme nejlepší vánoční recept

Východní Čechy - Milujete, když se z kuchyně začne linout vůně vánočního cukroví? Přesně ta doba se blíží. Pokud jste přesvědčeni, že nejlepší recept na vanilkové rohlíčky máte právě vy (možná je to ten po babičce), pak hledáme právě vás.

Zabouchl dveře, jeho žena do nich zabodla nůž

Vsetínsko – V policejní cele skončila v pondělí večer třiadvacetiletá žena ze Vsetínska. S nožem v ruce vyhrožovala svému příteli zabitím. Čtyřiadvacetiletý muž před svou partnerkou na poslední chvíli utekl. Nůž zůstal zabodnutý v zavřených dveřích.

V NH Collection hotelu se večeřelo po Italsku, na řadě je Francie

Střední a východní Morava - Olomoucký NH hotel na konci jara oznámil vstup do prémiové skupiny sítě hotelů a začal používat prestižní označení NH Collection, ale na své místní příznivce nezanevřel. Nedávným italským večerem potvrdil, že jeho kuchyně tvoří gastronomickou špičku v regionu a navázal tak na předchozí úspěšné akce, během nichž už se o kvalitě tamní kuchyně mohly přesvědčit stovky návštěvníků.

Týden plný vzdělávání je tady. A možná přijde i kouzelník

Hradec Králové - Víte, jak by měl vypadat správně napsaný životopis? Jaké jsou zásady bezpečného nakupování na internetu? A co vlastně obnáší pěstounská péče? Už příští týden začíná Týden vzdělávání dospělých, který odpoví nejen na tyto otázky.

Stovky tisíc včel čeká v Brně hotel a výhled na Petrov

Brno - Místo zvuku budíku příjemné bzučení včelek a k rannímu čaji med z vlastní produkce. Přesně tak plánují zpříjemňovat rána svým hostům v brněnském hotelu International. Ten jako první na Moravě vybudoval na střeše včelí úly, které od března obsadí zhruba dvě stě tisíc včel. Med, který vyprodukují, hotel využije především v místní kuchyni.

Obce budou povinně třídit bioodpad. Řada z nich však není připravena

Východní Čechy - Od Nového roku budou obce a města muset kromě sběru papíru, plastů a skla zajistit i třídění bioodpadu. Jde třeba o slupky z ovoce a zeleniny, větve, trávu nebo rostlinný odpad z kuchyní. Řada obcí s tím bude mít problém, v dalších ale sběr už řadu let naopak funguje.

Obce budou povinně třídit bioodpad. Řada z nich však není připravena

Východní Čechy - Od Nového roku budou obce a města muset kromě sběru papíru, plastů a skla zajistit i třídění bioodpadu. Jde třeba o slupky z ovoce a zeleniny, větve, trávu nebo rostlinný odpad z kuchyní. Řada obcí s tím bude mít problém, v dalších ale sběr už řadu let naopak funguje.