Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Triola skončila, nahradily ji oleje

Kraslice - Objekt kdysi proslulého výrobce značkového spodního prádla Triola v Kraslicích na Sokolovsku už nezeje prázdnotou. Desítky šiček nahradily v malé fabrice speciální lisy, které pod originální značkou Bohemia olej vyrábí přírodní oleje.

Triola skončila, nahradily ji oleje

Kraslice - Objekt kdysi proslulého výrobce značkového spodního prádla Triola v Kraslicích na Sokolovsku už nezeje prázdnotou. Desítky šiček nahradily v malé fabrice speciální lisy, které pod originální značkou Bohemia olej vyrábí přírodní oleje.

V Žamberku pomůže s výukou nového oboru místní firma

Žamberk – V rámci tradičního pátečního výjezdu po regionu hejtman Martin Netolický navštívil také Střední školu obchodu, řemesel a služeb Žamberk.Diskutoval zde se starostou města, ředitelkou školy, ale i zástupcem největšího zaměstnavatele ve městě o využití prvků duálního vzdělávání. Dobrou zprávou je, že škola ve spolupráci s firmou Bühler CZ k 1. září 2015 otevírá nový obor obráběč kovů.

Otec vystřídal svého syna 
ve funkci místostarosty

Kovářov -  Původně ani nechtěl kandidovat. Nakonec přece jenom do komunálních voleb šel, dostal nejvíce hlasů a od sobotního odpoledne je místostarostou Kovářova. Šedesátiletý Pavel Slivka tak ve funkci vystřídal svého syna Pavla.

Kuchařka má příchuť hudby

Litomyšl – Při poslechu hudby má každý posluchač jiné myšlenky. Napadlo však někoho například v hledišti festivalu při pohledu na operní divu či rozvášněného dirigenta, zda jsou tito lidé praktičtí třeba v kuchyni?. Nebo jaké je jejich oblíbené jídlo a zda ho umí i uvařit?

Výstava bábovek a pečiva se koná po celý víkend ve Fryštáku

Fryšták - Bábovka. Sladká pečená pochutina typická nejen pro Česko, ale také pro Polsko a Rakousko, provoní o víkendu Fryšták. Domácnosti, které ji rády a s chutí připravují, mají příležitost se pochlubit: ve městě se totiž koná tradiční Výstava bábovek a pečiva.

Lagenárie – nový druh zeleniny také na váš stůl

Lagenárie neboli indická okurka a také kalabasa je název jednoleté rostliny z čeledi tykvovitých. Patří k vděčným, bujně rostoucím popínavým druhům tykví. Její plody lze jako mladé připravit na mnoho způsobů, vyzrálé jsou pak krásná dekorace a slouží i jako nádoby.

Požár způsobil milionovou škodu

Liberecko – Technická závada na elektroinstalaci televizního přijímače stála za pondělním večerním požárem rodinného domu v Hejnicích na Liberecku. Bojovat s ohněm v části obce Ferdinandov vyjelo kolem půl desáté pět hasičských jednotek.

Podzim provoní pražená semínka z dýní i vřes

České Budějovice - Bramborové rady zahradníka Vlastimila Šindeláře (53) z Teplé na Karlovarsku, které zazněly před několika dny v Českých Budějovicích při výstavě Hobby podzim na českobudějovickém výstavišti, potěšily uplynulou středu i čtenáře Deníku. Ale podzim může obohatit naši kuchyni ještě i jinými dary, než na jaké jsme většinou zvyklí.

Výhoda pro charitu: nový dům

Polička - Zdejší oblastní charita zažívá průlom po letech své činnosti. Koupila totiž dům, který ji umožní provozovat pohodlněji buď stávající služby a péči o klienty.

Úřad ve Slavkově se zbavuje starých telefonů, škola zas mlýnků na maso

Slavkov u Brna – Zastaralé a nepotřebné půjde pryč. Otázkou ovšem zůstává, jestli o to bude mít někdo vůbec zájem. Vedení Slavkova u Brna se rozhodlo rozprodat telefony, které se dřív používaly na úřadě. V závislosti na úspěšnosti pokusu se bude možná v budoucnu zbavovat i jiných předmětů.

Zateplení škol vyjde na miliony

Karlovy Vary - Za zateplení základních a mateřských škol zaplatí město miliony. Peníze se ale postupně vrátí energetickými úsporami. První etapa v zateplení bude zahájena na Základní škole (ZŠ) 1.máje ve Dvorech.

Výhoda pro charitu: nový dům

Polička - Zdejší oblastní charita zažívá průlom po letech své činnosti. Koupila totiž dům, který ji umožní provozovat pohodlněji buď stávající služby a péči o klienty.

SLOUPEK: Tatarák z ryb a dobře upečené domácí koláče

V sobotu odpoledne jsem zastavil před supermarketem. Čekal mě nákup. Znáte to, mají tam spousty věcí různých druhů. Pochází z Polska, Argentiny i dalších zemí velkého světa a občas nějaké i z Česka. Tedy ne, že bych cestování a exotické krajiny neměl rád. Naopak za hranicemi naší krásné země jsem strávil pár let. Jen doma je mi bližší české jablko než to španělské.

Úřad se zbavuje starých telefonů, škola zas mlýnků na maso

Slavkov u Brna – Zastaralé a nepotřebné půjde pryč. Otázkou ovšem zůstává, jestli o to bude mít někdo vůbec zájem. Vedení Slavkova u Brna se rozhodlo rozprodat telefony, které se dřív používaly na úřadě. V závislosti na úspěšnosti pokusu se bude možná v budoucnu zbavovat i jiných předmětů.

Na zámku ve Žlebech turisté ochutnávají i tradiční koláče

Žleby – Příjemné teplo a nádherné vůně byly dvěma prvními vjemy, které do mě udeřily, když jsem tuto sobotu vešel do kuchyně žlebského zámku. U stolu se míhali místní nadšenci, věnovali se přípravě a pečení koláčů. Dojem byl přesný, přenesl jsem se skoro o skoro dvě století nazpět v čase.

V Nevojicích shořela táborová kuchyně

Jižní Morava – Přes léto kuchařky v kuchyni uvaří desítky obědů pro malé táborníky. V noci z pátku na sobotu však v budově v Nevojicích na Vyškovsku hořelo.

OBRAZEM: Lidé si namíchali vlastní směsi z bylin

Brno – Namíchat si do látkového pytlíčku raději šalvěj s diviznou nebo třeba meduňku? Tento výběr čekal na účastníky Bylinkové dílny babky kořenářky. Rodiče a prarodiče se s dětmi v sobotu odpoledne vypravili do Paláce šlechtičen v Brně. Nejdřív jim lektorka Gabriela Rožková z Etnografického ústavu Moravského zemské muzea popovídala o lidovém léčitelství. „Pak si z připravených kusů látek ušili jednoduchý pytlík, který si naplnili směsí bylin podle vlastního výběru," řekla Rožková.

Krušnohorská kuchyně může být kulinářským zážitkem

Karlovarský kraj - Sice se říkalo, že krušnohorská kuchyně je pro chudé, ale studenti Střední odborné školy a středního odborného učiliště v Nejdku názorně předvedli, že i při setkání s pokrmy pocházejícími z českého a saského pomezí lze hovořit o kulinářských zážitcích.

První zoubky i krůčky. Trojčata mají 16 měsíců

Kroměříž – Šestnáct měsíců už oslavila trojčata, která se loni v létě narodila manželům Vyvlečkovým z Kroměříže. Za tu dobu dětem vyrostly první zoubky, koordinují chůzi po dvou a postýlka jim začíná být pomalu těsná.

Modernizace hotelu Centrál bude dlouhá a náročná

Nová Paka - V srpnu překvapila Novopacké zpráva o hotelu Centrál. Téměř opuštěný objekt má nového majitele, který ho předal do pronájmu jednotě bratrské se sídlem v Nové Pace. Ta hodlá původní hostinec U zlatého hroznu uvést zpět do chodu, především zprovoznit sál s barem i restaurační zařízení v přízemí.

Tradiční restaurace s chlubí novinkou

Jihlava – Na vysokou úroveň gastronomie, která v minulosti patřila k restauraci sídlící v jihlavském Dělnickém domě, chce navázat Pilsner Urquell Original Restaurant, který byl v historických prostorách po poslední modernizaci otevřen v úterý večer.

Modernizace hotelu Centrál bude dlouhá a náročná

Nová Paka – V srpnu překvapila Novopacké zpráva o hotelu Centrál. Téměř opuštěný objekt má nového majitele, který ho předal do pronájmu jednotě bratrské se sídlem v Nové Pace. Ta hodlá původní hostinec U zlatého hroznu uvést zpět do chodu, především zprovoznit sál s barem i restaurační zařízení v přízemí.

V Pubu si natočíte pivo sami

České Budějovice – Chcete zajít na jedno, možná na dvě piva? V českobudějovickém Pubu vás rádi uvidí. Navíc si tady sami můžete zkusit obsluhovat pípu a naplnit tak půllitr. Nejen o tom, ale i o těžkostech s realizací a všem, co restaurace svým zákazníkům nabízí, jsme si povídali s provozovatel Pavlem Študlarem.