Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Houbaření je tichý lov, říká spisovatel Viktor Faktor

Záluží - Do vesnice Záluží poblíž Bavorova přijíždím dopoledne. Na návsi stojí chalupa, kterou desetiletí postupně rekonstruuje spisovatel a překladatel Viktor Faktor. Utekl sem z Prahy a tráví tu teplejší polovinu roku. Jeho profese mu umožňuje prožívat zimy v indickém státě Goa.  

Rodina z Chrášťan přišla ve válce o dva syny

Chrášťany – /100. VÝROČÍ OD ZAČÁTKU 1. SVĚTOVÉ VÁLKY/ Čtyři bratři Písačkovi z Chrášťan museli narukovat do první světové války. Každý z bratrů měl ve válce trochu jiný osud.  Z válečných bojů se domů ve zdraví vrátili jen dva.

Vaření doma může být snadné a zábavné, říká šéfkuchař Pohlreich

Olomouc – S naprostým klidem popochází kolem rozpálených ploten, sem tam něco promíchá, ochutná nebo zkontroluje, zda se nic nepálí. V hektické atmosféře, která při přípravě šestichodového menu určitě je, si šéfkuchař Zdeněk Pohlreich docela libuje. Pro hosty v olomoucké restauraci M3 připravil několik delikates a jelikož měl vedle sebe schopné kolegy, našel si čas i na rozhovor pro Olomoucký deník.

Zázvor se používá ve většině afrických jídel, říká šéfkuchař Jan Folk

Úžice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Speciality africké kuchyně, které v restauraci Ranč u Bašty v Úžicích na Mělnicku ochutnali účastníci třetího cestovatelského večera, byly výsledkem kulinářského umění tamního šéfkuchaře Jana Folka. Ačkoli mezi jeho nejoblíbenější pokrmy patří dobroty z české kuchyně, rád zkouší i speciality ze vzdálených zemí.

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

OBRAZEM: Jarmark a průvod v Těšíně

Jarmark, který návštěvníkům nabídnul široké spektrum ukázek lidové tvořivosti a tradičních řemesel, krásy beskydského folklóru i výbornou těšínskou kuchyni, se konal v neděli na zámku v Polském Těšíně.

Den soužití: výstava fotografií i ochutnávka romské kuchyně

Přerov – Přerov očima mladých Romů na fotografiích, které se staly součástí projektu Prerovos objektivos, ale také fotbal, nebo soutěže pro děti – takový byl Den soužití na hřišti v Kozlovicích. Smyslem této tradiční akce, která se v sobotu konala již podesáté, je odstranit bariéry mezi majoritou a minoritou.

Stará německá dálnice v okrese Svitavy

Svitavy – Další tábor stával u silnice z Rozstání do Malíkova. Byl postaven v roce 1939 jako dělnický ubytovací tábor, ale záhy v něm bylo umístěno na sedm desítek německých Židů nuceně pracující na stavbě dálnice.

Prezidentské dary: něco ke čtení, pro zdraví i do kuchyně

Zlín – Když prezident Miloš Zeman navštívil Zlínský kraj před rokem, nechal se slyšet, že z prezidentských darů by mohlo pomalu vzniknout už i muzeum. Pokud tuto myšlenku pan prezident ještě nezavrhl, přibude mu po letošní návštěvě kraje řada zajímavých exponátů.

V rodinném domě v Bojkovicích vzplála digestoř

Bojkovice – Ke vznícení digestoře v podkrovní kuchyni došlo v sobotu hodinu po poledni v rodinném domě v Bojkovicích. Majitelka ji nechala při vaření bez dozoru. Díky včasnému zpozorování kouře z podkrovních oken byl požár odhalen v prvotní fázi a majitelé jej pomocí kýblů a zahradní hadice rychle lokalizovali.

Z výhry si postavíme pec. Vyjde nás na 250 tisíc korun

Zlámanec /ROZHOVOR/ – „Když jsem poprvé v roce 2009 do té budovy vešel a manželka mi ukazovala, jak to tam vypadá, protože měla snahu ten objekt zachránit, řekl jsem si hned, jakmile jsem se tam trochu porozhlédl: Nikdy! Nejsem blázen!

Děti z Neveklova a Křečovic se seznamovaly se záchranářskou technikou

Neveklov /OBRAZEM/- V areálu Centra sociálních služeb v Tloskově prožili žáci nižších stupňů z neveklovské i křečovické školy nádherné dopoledne plné her i zajímavých informací o práci dobrovolných i profesionálních záchranářů. Na závěr si mohly vypustit balónky si přáníčky.

Mateřská škola E. Pittera slaví padesát let

České Budějovice – Padesát let budějovické Mateřské škole E. Pittera uběhlo jako voda. A nejen s vodou se mateřinka musela potýkat. Hrozilo jí také sloučení s nedalekou základkou či zavření kvůli nedostatku dětí.

Obce dostaly dotace, mohou se zbavit havárií

Plzeňsko – Dešťové i splaškové kanalizace, střechy hospody nebo úřadu, chodníky, schody ke kostelu… Pokud jde o zařízení a objekty v havarijním stavu, nemá si řada obcí z Plzeňska co závidět.

Místo pro cizí kuchyně tu je, tvrdí šéfkuchař Zbranek

Břeclav - Smažák? To ne, odpovídá se smíchem břeclavský kuchař David Zbranek na otázku, jaké je jeho nejoblíbenější jídlo. „Ale svíčkovou nebo vepřo-knedlo-zelo můžu. Mám rád i ostré," pokračuje jednačtyřicetiletý muž.

Halina Pawlowská vaří ve své kuchyni

Praha – Televize Nova uvede v říjnu nový pořad s názvem U Haliny v kuchyni, v němž se moderátorka a herečka Halina Pawlowská představí v netradiční roli kuchařky. Nepůjde ovšem pouze o vaření, na řadu se dostanou i její historky, vtipy a samozřejmě i glosy, kterými je Halina proslulá. Pořad U Haliny v kuchyni startuje už 4. října.

Riegersburg cizina, kde se budete cítit jako doma

Riegersburg - Asi každý, kdo někdy cestuje do zahraničí, je rád, když za hranicemi vlasti potká někoho známého. A jeho radost je dvojnásobná, pokud je to někdo, kdo českou vlast v cizině opravdu dobře reprezentuje.

V Japonsku už žije téměř 60 tisíc stoletých

Tokio – Počet stoletých lidí v Japonsku dosáhl nového rekordu. Nadcházející pondělí, na které v zemi připadá Den úcty ke starým lidem, přesáhne stovku údajně 58.820 lidí. S odvoláním na místní ministerstvo zdravotnictví to dnes uvedla agentura DPA. Ženy ve skupině nejstarších Japonců tvoří 87 procent.

Potravinářská inspekce zajistila zásilku plesnivého badyánu

Brno - Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) nevpustili ve čtvrtek v Praze do vnitřního trhu Evropské unie 750 kilogramů nedrceného badyánu z Číny, protože byl plesnivý. V dokumentaci byl badyán, který se po nadrcení hojně používá jako koření, označen jako semena anýzu.  

V Dolních Libchavách otevřeli opravenou faru

Dolní Libchavy – Neděle se významně zapsala do historie farnosti Dolní Libchavy, neboť se konalo dlouho očekávané otevření prostor zdejší římskokatolické fary po rekonstrukci.

Francouzští šéfkuchaři bojují o právo podávat pečené strnady

Paříž - Francouzští šéfkuchaři rozezlili ekology svým požadavkem, aby alespoň jednou ročně směli svým zákazníkům legálně podávat pečené strnady, kteří jsou považováni za jednu z nejvybranějších lahůdek. Strnad zahradní je ve Francii chráněným druhem, a proto ekologové jejich zabíjení kvůli labužnickému požitku považují za nepřípustné. Šéfkuchaři se naproti tomu obávají, že země kvůli zákazu lovu těchto ptáků přijde o jednu ze svých nejzajímavějších gastronomických tradic, napsal dnes britský deník The Times.