Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Domovy pro seniory mají kupovat české potraviny. Omezují je ale peníze

Střední Čechy - Vařte z českých potravin. Této výzvy se pravděpodobně v následujících dnech dočkají ředitelé všech 350 příspěvkových organizací ve Středočeském kraji. Střední Čechy se tak přidají k dalším krajů, například Jihomoravskému nebo Karlovarskému, kde tímto způsobem chtějí podpořit tuzemské zemědělce a potravináře ohrožené zákazem dovozu do Ruska.

V Holešově je k vidění letní iluze: výstava místních umělců

Holešov – Malíři, fotografové, grafici, řezbáři, vitrážisté i malíři na hedvábí a dokonce jeden básník. V Holešově se představila Letní iluze, výstava prací holešovských umělců. V suterénních prostoráchch New Drive Clubu v tamním zámku bude k vidění až do 28. října.

Tip na výlet: Výroba dýmek k Proseči patří

Při cestách za dávnými řemesly nelze vynechat Proseč. Město bylo v minulosti centrem dýmkařství v Čechách, za první republiky se zde nacházelo až šestnáct výroben dýmek. Dodnes zde sídlí jediná průmyslová továrna na výrobu dýmek v republice.

Květiny na talíři? Proč ne, jídlo zkrášlí a dají mu chuť

Praha - Kopretina, begónie nebo maceška. Ve váze vypadají krásně a co potom na talíři! Nejenže vytváří nepřehlédnutelnou okrasu jídla, ale dokonce mohou pokrm i skvěle dochutit. Bioložka Jana Vlková dala Deníku nahlédnout do své kulinářské laboratoře.

Tip na výlet: Výroba dýmek k Proseči patří

Proseč u Skutče - Při cestách za dávnými řemesly nelze vynechat Proseč. Město bylo v minulosti centrem dýmkařství v Čechách, za první republiky se zde nacházelo až šestnáct výroben dýmek. Dodnes zde sídlí jediná průmyslová továrna na výrobu dýmek v republice.

Pohořelická školka: už žádné odmítání

Pohořelice, Hustopeče - Tři nové učebny, osm nových pracovních míst. To vše s sebou přinesla rekonstrukce a nástavba budovy mateřské školy v Pohořelicích, která spolkla pětadvacet milionů korun. Už zítra odpoledne vyvrcholí dnem otevřených dveří pro všechny zájemce.

Pohořelická školka: už žádné odmítání

Pohořelice, Hustopeče - Tři nové učebny, osm nových pracovních míst. To vše s sebou přinesla rekonstrukce a nástavba budovy mateřské školy v Pohořelicích, která spolkla pětadvacet milionů korun. Už zítra odpoledne vyvrcholí dnem otevřených dveří pro všechny zájemce.

Nemocnice v Ryjicích zůstává

Ryjice - Pacienti z nemocnice v Ryjicích se zatím nikam stěhovat nebudou. Krajští politici sice již dlouhou dobu zvažují, že Nemocnici následné péče v Ryjicích a stejně tak v Mostě sloučí s Krajskou zdravotní, ale hejtman Oldřich Bubeníček po úterním jednání s ředitelem ryjické nemocnice uvedl, že vše zatím dali k ledu.

Na drink? Okurka zásadně změní chuť ginu s tonikem

Východní Čechy - Letní kaleidoskop Deníků nahlíží do kuchyně: Mnoho lidí má s létem spojené koktejly. Jak je správně podávat? Které koktejly nyní letí a jak si je připravit doma? Na tyto otázky bude v seriálu Deníku odpovídat barman Petr Hurta.

V Putimi pokřtí sochu Švejka i nové pivo

Putim – První socha dobrého vojáka Švejka v České republice bude slavnostně odhalena v Putimi už v sobotu 23. srpna. Jedná se o bronzovou sochu v životní velikosti, na kterou místní sehnali peníze a nechali ji vyrobit.

Hospůdka roku 2014: 24. Restaurace Na Hájence

Pardubicko - Tady je nám fajn aneb Dejte hlas místu, kde je vám dobře. Hledáme spolu nejoblíbenější lokalitu. Redakce vašeho regionálního Deníku opět po roce přichází s již tradičním projektem.

Hospůdka roku 2014: 23. Pivnice U Kláštera

Pardubicko - Tady je nám fajn aneb Dejte hlas místu, kde je vám dobře. Hledáme spolu nejoblíbenější lokalitu. Redakce vašeho regionálního Deníku opět po roce přichází s již tradičním projektem.

Hospůdka roku 2014: 22. Restaurace Kleopatra

Pardubicko - Tady je nám fajn aneb Dejte hlas místu, kde je vám dobře. Hledáme spolu nejoblíbenější lokalitu. Redakce vašeho regionálního Deníku opět po roce přichází s již tradičním projektem.

Hospůdka roku 2014: 21. Kavárna Evropa

Pardubicko - Tady je nám fajn aneb Dejte hlas místu, kde je vám dobře. Hledáme spolu nejoblíbenější lokalitu. Redakce vašeho regionálního Deníku opět po roce přichází s již tradičním projektem.

Hospůdka roku 2014: 20. Grand Café Royal

Pardubicko - Tady je nám fajn aneb Dejte hlas místu, kde je vám dobře. Hledáme spolu nejoblíbenější lokalitu. Redakce vašeho regionálního Deníku opět po roce přichází s již tradičním projektem.

Hospůdka roku 2014: 19. Restaurace Velvet

Pardubicko - Tady je nám fajn aneb Dejte hlas místu, kde je vám dobře. Hledáme spolu nejoblíbenější lokalitu. Redakce vašeho regionálního Deníku opět po roce přichází s již tradičním projektem.

Lidé obdarovali muzeum

Bruntál – Kdysi tyhle věci sloužily běžně v domácnostech, mnozí si je pamatujeme třeba z kuchyní našich babiček. Jde o nejrůznější předměty denní potřeby. A dnes to jsou muzejní exponáty, které podávají svědectví o lidech a době. Někdo staré věci vyhodí, ale je řada takových, co je nabídnou do muzea.

Kompostárnu začnou 
stavět ještě letos

Milevsko - Hnědé nádoby na biologický odpad už pro Milevsko nebudou neznámé. Město se chystá vybudovat u čističky odpadních vod kompostárnu, součástí systému budou i nádoby, které budou rozmístěné po městě.

OBRAZEM: Léto stárne a zraje

České Budějovice – Velkým koníčkem třiapadesátiletého truhláře Arnošta Doskočila je jeho zahrada u rodinného domu v českobudějovické čtvrti Rožnov. Pěstuje například pět druhů chilli papriček včetně těch nejpálivějších na světě, několik druhů rajčat, bezostné ostružiny, různé saláty, petržel, ředkvičky, kedlubny, květák, brokolici, česnek.

„Podříznu tě!" křičel na svou matku s nožem u krku

Uherskoostrožsko – Desetidenní vykázání z domu si vysloužil čtyřiatřicetiletý muž z Uherskoostrožska. Ten totiž v v pátek opilý ohrožoval kuchyňským nožem svou matku. Ta má se synem problémy dlouhodobě. Muž je bez práce a často pije, což zvyšuje jeho agresivitu.

Titul gulášového krále zůstal ve Vsetíně

Vsetín – Popáté letos v sobotu ve Vsetíně zavoněl guláš. Gulášfest, který začal už v pátek, vyvrcholil v sobotu soubojem kuchařů. O nejlepšího vsetínského gulášového krále se zde popralo osmnáct týmů.

LUPENICKÁ HOSPODA Č. 22

Rychnovsko - V rámci letošního ročníku již tradičního projektu Hospůdka roku 2014 Deník čtenářům postupně představí všechny podniky z našeho regionu, které se soutěže účastní. Níže jsou bližší informace právě o jednom z těchto zařízení.

Do kraje lákají příroda, lázně i pivo

Moravskoslezský kraj - Rozmanitá příroda, kultura a sport, ale i chráněné krajinné oblasti, technické památky, lázně, adrenalinové sportovní zážitky a výborná regionální kuchyně a pivo lákají turisty do našeho regionu.

"Průmyslový" sběr: houbaři našli i přes stovku hub na jednom místě

Vyškovsko – Žádné velké hledání, ale spíš průmyslový sběr. Těmito slovy houbaři v nadsázce popisují současnou situaci v lesích. Přísloví o tom, že něco roste jak houby po dešti, se totiž nyní naplnilo bezezbytku. Přitom narazit na ně bylo ještě nedávno doslova vzácností.

Hospůdka roku 2014: U Kocoura

Královéhradecko - Tady je nám fajn aneb Dejte hlas místu, kde je vám dobře. Hledáme spolu nejoblíbenější lokalitu. Redakce vašeho regionálního Deníku opět po roce přichází s již tradičním projektem.

Polévkáren v poslední době přibývá, nacházejí nové zákazníky

Praha – Kombinaci rychlého občerstvení a klasické kuchyně nabízejí v posledních letech v Česku takzvané polévkárny. První se objevily před čtyřmi roky, ale teprve v posledních dvou letech jich pomalu přibývá. Zákazníkům ušetří čas při stolování a zároveň poskytnou nabídku kvalitního pokrmu. Majitel pražského bistra Plavecká polévka Robert Friede věří, že i proto takové provozovny mají budoucnost.

Hospůdka roku 2014: Vinárna Hacienda

Královéhradecko - Tady je nám fajn aneb Dejte hlas místu, kde je vám dobře. Hledáme spolu nejoblíbenější lokalitu. Redakce vašeho regionálního Deníku opět po roce přichází s již tradičním projektem.

Hospůdka roku 2014: Restaurace Vulkán

Královéhradecko - Tady je nám fajn aneb Dejte hlas místu, kde je vám dobře. Hledáme spolu nejoblíbenější lokalitu. Redakce vašeho regionálního Deníku opět po roce přichází s již tradičním projektem.