Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Domácnosti budou kompostovat. Pomohou jim dotace

Zbytky z kuchyně, posekaná tráva, listí ze stromů nebo sáčky od čaje. Biologický odpad produkuje každá domácnost. Obvykle vše končí v koši a nakonec na skládce. O to, aby tyto suroviny mohly posloužit k výrobě domácího hnojiva, usiluje hned několik obcí na Blanensku. Pomohou jim v tom dotace.

Z Roškopova: Táborové postřehy Martiny Novákové

Roškopov – Na letní tábor jsem se vydala po osmi letech, nikoli jako účastník, ale poprvé jako redaktor. Když jsem se objevila s fotoaparátem a diktafonem, pomalu se kolem mě utvořil kroužek zvídavých hlav.

První světová válka ve Svitavách – 3. díl

Svitavy – Město bylo už v roce 1916 zasažené jistou mírou radikalizace. Sociální nepokoje stále více připomínaly válečný konflikt, bujel černý trh a stále více docházelo k nepokojům vyvolaných růstem cen.

Omastek Menšíkových klobás v centru nahradí chuť Francie

Brno - Vůni francouzské kuchyně podlehnou už od září Brňané cestou po Veselé ulici v centru Brna. V prostorách po zavřené Kavárně Vladimíra Menšíka s klobásovým barem totiž otevře podnik La FuFu, který se právě na chutě inspirované Francií zaměří.

Bioodpad chtějí obce zpracovávat doma

Třebíčsko - Nakládání s biologickým odpadem se dostává do popředí zájmu už i na venkově. Nadrcená tráva, zahradní plevel, spadané listí i zbytky z kuchyně. To vše bude končit v kompostérech.

Gurmánská událost: Food festival Luhačovice

Luhačovice - Historii i současnost luhačovické kuchyně představí srpnový Food Festival Luhačovice. Uskuteční se v sobotu 16. srpna v Luhaparku (areál minigolfu). Kromě vybraných menu pěti hotelů budete moci sledovat komentované vaření, ochutnat molekulární kuchyni nebo se dozvíte něco o tom, jak se vařilo na luhačovickém panství.

Kunčický kravál už po čtrnácté

Letohrad-Kunčice – Open-air festival Kunčický kravál, který se každoročně koná v Letohradě-Kunčicích, startuje v pátek už své 14. pokračování.

Dukát by mohl být českým pokladem

Ústí nad Labem - Již od středověku se česnek používá jako potravinové zlato kuchyně. Takovým ústeckým zlatokopem je už čtyřicet let Miroslav Šmíd z Milešova. Své česnekové dukáty pak nabízí na místních farmářských trzích. Jako každý čtvrtek v Ústí u obchodního centra Forum.

Obědová menu: nabízejí je tisíce restaurací, přestože nevydělávají

Praha /INFOGRAFIKA/– Česká republika, Slovensko a Slovinsko. Tři země, které ovládla obědová menu, tedy nabídka tří až šesti jídel platná od 11 do 15 hodin. Jinde nejsou. Proč, to nikdo neví. Odhadem u nás rychlé obědy nabízí pět až šest tisíc restaurací, a to i přes to, že na tzv. meníčkách zas tolik nevydělají.

Šéfkuchař s Michelinskou hvězdou se představí v Háji

Háj ve Slezsku /POZVÁNKA/ – Michelinská hvězdička je v gastronomickém světě jako Oscar ve světě filmovém. Špičkový a vyhlášený šéfkuchař Gabriele Feliciani z Itálie, který je právě totuto hvězdičkou oceněn, představí své menu v restauraci U vodníka Slámy v Háji ve Slezsku.

Novopacký hotel Centrál čeká náročná renovace

Nová Paka – „Úžasný, ohromný, moc vám fandíme. Smekáme před vaší odvahou a vírou." Tak reagovali lidé na zprávu o oživení hotelu Centrál, který získala v nedávných dnech do pronájmu Jednota bratrská se sídlem v Nové Pace.

Z tábora děti vyhnala voda, nyní je čeká úklid

Hoštejn – Škody kolem milionu korun. Takový bude pravděpodobně jen na silnicích účet za škody po přívalových deštích, které v neděli zasáhly hlavně Zábřežsko. Voda brala u cest krajnice, v pondělí silničáři také na mnoha místech uklízeli také naplaveniny bahna a kamenů.

Byt versus dům. Co je lepší si pořídit?

Děti a zahrádka nebo děti a balkon? Rozhodnout se, zda se s rodinou nastěhujeme do většího bytu nebo do domu, kde je možnost si sem tam i něco vypěstovat a sklidit, nemusí být někdy úplně nejsnadnější. Zvlášť, když je živitelem rodiny jen jeden z partnerů. Na první pohled se může zdát, že levnější investicí je byt.

Byt versus dům. Co je lepší si pořídit?

Prostějovsko – Děti a zahrádka nebo děti a balkon? Rozhodnout se, zda se s rodinou nastěhujeme do většího bytu nebo do domu, kde je možnost si sem tam i něco vypěstovat a sklidit, nemusí být někdy úplně nejsnadnější. Zvlášť, když je živitelem rodiny jen jeden z partnerů. Na první pohled se může zdát, že levnější investicí je byt.

Fiala: Profesionální deformací trpím stejně jako každý, kdo má svou práci rád

Praha /ROZHOVOR/ - Stál uprostřed davu a byl středem pozornosti. Kolem cvakaly fotoaparáty a on se jen trochu nesměle usmíval. To jsem ho viděl poprvé. Bylo to při setkání, kdy zlínská společnost Tescoma představovala mimo jiné jejich a jeho velký úspěch hlavní ocenění Red Hot Design Award za rok 2014 nejprestižnější ocenění v průmyslovém designu.

FOTBALOVÁ NÁRODNÍ LIGA: Frýdek-Místek - Opava 2:3

Frýdek-Místek /3 x VIDEO, FOTOGALERIE/ – Lepší vstup do sezony si opavští fotbalisté přát nemohli. Ve frýdeckých Stovkách otočili zápas s domácími Valcíři a do tabulky si připsali tři body. Výborně se uvedly i posily. Hlavně Tomáš Čelůstka, který jeden gól dal a další nahrál.

Zdravotní potíže na dovolené? Pomoct mohou i bylinky

Pavla Gajerová jezdí se svou kamarádkou každý rok na dovolenou do Itálie. „Máme to tam rády, protože místní jsou příjemní, vstřícní a milí, navíc miluji italskou kuchyni. Proto jsme se letos rozhodly, že vyrazíme na poznávací dovolenou pro labužníky s tím, že každý den na nás čeká degustace něčeho dobrého," vzpomíná na letošní dovolenou.

Kauza nemocnice: „Sehráli to na nás šarlatánsky"

Vítězná a později vyloučená firma ze zakázky na kuchyň pro Městskou nemocnici Ostrava přiblížila Deníku průběh podezřelé soutěže. Zadavatel podle ní nedodržel zákon a sehrál levotu s termíny.  

Evropská kuchyně? Nejlépe si gurmáni pochutnají v Brně

Brno – Srnčí hřbet s chilli, čokoládou a černým kořenem nebo ravioly s ricottou, špenátem, piniemi a pěnou z medvědího česneku. I na takové pochoutky s bezchybně sladěnými chutěmi láká své zákazníky brněnská restaurace Borgo Agnese, kde vládne šéfkuchař David Viktorin.

Mladík se u soudu zodpovídá z vraždy matky

Zábřeh, Olomouc – Během odpoledne jsme s matkou vypili asi dva litry vodky. Nevím, co se pak dělo. Když jsem se kolem desáté večer probral, seděla v kuchyni na zemi a nekomunikovala. Lékař ze záchranné služby mi pak řekl, že je mrtvá. Tak u Krajského soudu v Olomouci ve čtvrtek popisoval 23. prosinec loňského roku Rudolf Kebrdle ze Zábřeha. Za vraždu matky mu hrozí až osmnáct let vězení.