Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Ve vestavbě u školní haly bude stát také bufet

Vyškov - Oprava střešního pláště, nové učebny a myčka nádobí nebo práce na vestavbě. Nejen mateřské, ale ani základní školy ve Vyškově přes prázdniny nezahálely. Ne všechny ale dělníci přes léto zvládli.

Jak bylinky nejlépe uchovat? Třeba jako odvar či macerát

Mimo sezonu si dnes můžeme zakoupit skoro všechno čerstvé. Stejně tak i bylinky. Není ale nad to mít je v zásobě vlastnoručně natrhané a uchované přesně tak, jak je nejlépe využijeme. Obzvláště ty, které nám pak v zimním období poslouží jako přírodní prostředky třeba proti nachlazení.

Tomáš Petreček má za sebou závody v Číně

Opava - Extrémní sportovec z Opavy Tomáš Petreček už dosedl zpátky na evropskou pevninu, dorazil do svého rodného města a dva závody, které absolvoval v Číně, s klidem na duši může považovat za hudbu minulosti. Bylo z toho sedmé a pak ještě i osmé místo.

FOTO: Škola má nové vybavení pro děti i učitele

Dlouhá Loučka – Nejen městské školy si zaslouží mít moderní vybavení. I když peněz není nikde nazbyt, tak se v základní a mateřské škole v obci na Moravskotřebovsku podařilo udělat v posledních měsících mnoho práce. Navíc vedení obce dokáže ušetřit nemalé prostředky díky spolupráci s úřadem práce.

Svůj archiv prohledali všichni pamětníci

Lužná – „Je to tu všechno jiné, nové, nemohli jsme to tu poznat. Třídy vypadají úplně jinak. Jen ten zvonek dole je stejný," říkali pamětníci, kteří po letech navštívili Základní školu v Lužné. Škola  současné a hlavně ty dávno odrostlé žáky přivítala při oslavě  stých narozenin.  Samozřejmě  mezi gratulanty byli i kantoři.

Tomáše Kvasničku baví džemy a marmelády

Ústecko - „Začal jsem dělat, co mne baví a ono mne to uživí," říká Tomáš Kvasnička. Dnes výrobce domácích marmelád a džemů. Dováží je i do Ústí nad Labem, kde je prodává na farmářských trzích u OC Forum.

Náměstí ovládly ryby a koláče

Chrudim - Celozrnné slané koláče s rajčaty, paprikou olivami a sýrem, čerstvé žitné kváskové chleby nebo sladké koláče s ostružinami, malinami a jahůdkami. To je jen malý výčet dobrot, jež bylo možné ochutnat na stánku Kruhu zdraví při včerejším Free jarmarku na chrudimském Resselově náměstí.

Moderně zařízený byt? Jde to také levně

Trutnov - Krkonošský deník připravil seriál Rady odborníka na téma úpravy interiérů. Odpovídá bytová designérka Dominika Bidmonová, která se zabývá návrhy a realizací bytových interiérů.

Festival v Mikulově připomene židovství

Mikulov - Dějiny hebrejského obyvatelstva v Mikulově a rozmanitost jeho kultury si Mikulovští připomenou od pátku do pondělí. Návštěvníci festivalu Dny židovské kultury se mohou těšit na divadlo, výstavy, besedy, ochutnávku židovských pokrmů, taneční vystoupení či prohlídku židovských památek.

FOTOGALERIE: Náměstí ovládly ryby a koláče

Chrudim - Celozrnné slané koláče s rajčaty, paprikou olivami a sýrem, čerstvé žitné kváskové chleby nebo sladké koláče s ostružinami, malinami a jahůdkami. To je jen malý výčet dobrot, jež bylo možné ochutnat na stánku Kruhu zdraví při včerejším Free jarmarku na chrudimském Resselově náměstí.

Na 'Jiřáku' se chystají dobroty, aneb Dny polské kuchyně

Žižkov - Poslední zářijový víkend bude na náměstí Jiřího 
z Poděbrad patřit delikátní kuchyni – Dnům polské kuchyně a kultury. Informuje 
o tom radnice Prahy 3. Pro veřejnost zde podle radnice čeká zajímavý kulturní program.

Houbaření je tichý lov, říká spisovatel Viktor Faktor

Záluží - Do vesnice Záluží poblíž Bavorova přijíždím dopoledne. Na návsi stojí chalupa, kterou desetiletí postupně rekonstruuje spisovatel a překladatel Viktor Faktor. Utekl sem z Prahy a tráví tu teplejší polovinu roku. Jeho profese mu umožňuje prožívat zimy v indickém státě Goa.  

Rodina z Chrášťan přišla ve válce o dva syny

Chrášťany – /100. VÝROČÍ OD ZAČÁTKU 1. SVĚTOVÉ VÁLKY/ Čtyři bratři Písačkovi z Chrášťan museli narukovat do první světové války. Každý z bratrů měl ve válce trochu jiný osud.  Z válečných bojů se domů ve zdraví vrátili jen dva.

Vaření doma může být snadné a zábavné, říká šéfkuchař Pohlreich

Olomouc – S naprostým klidem popochází kolem rozpálených ploten, sem tam něco promíchá, ochutná nebo zkontroluje, zda se nic nepálí. V hektické atmosféře, která při přípravě šestichodového menu určitě je, si šéfkuchař Zdeněk Pohlreich docela libuje. Pro hosty v olomoucké restauraci M3 připravil několik delikates a jelikož měl vedle sebe schopné kolegy, našel si čas i na rozhovor pro Olomoucký deník.

Zázvor se používá ve většině afrických jídel, říká šéfkuchař Jan Folk

Úžice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Speciality africké kuchyně, které v restauraci Ranč u Bašty v Úžicích na Mělnicku ochutnali účastníci třetího cestovatelského večera, byly výsledkem kulinářského umění tamního šéfkuchaře Jana Folka. Ačkoli mezi jeho nejoblíbenější pokrmy patří dobroty z české kuchyně, rád zkouší i speciality ze vzdálených zemí.

Ochutnávka následujícího vydání Deníku: co v něm najdete?

Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?

OBRAZEM: Jarmark a průvod v Těšíně

Jarmark, který návštěvníkům nabídnul široké spektrum ukázek lidové tvořivosti a tradičních řemesel, krásy beskydského folklóru i výbornou těšínskou kuchyni, se konal v neděli na zámku v Polském Těšíně.

Den soužití: výstava fotografií i ochutnávka romské kuchyně

Přerov – Přerov očima mladých Romů na fotografiích, které se staly součástí projektu Prerovos objektivos, ale také fotbal, nebo soutěže pro děti – takový byl Den soužití na hřišti v Kozlovicích. Smyslem této tradiční akce, která se v sobotu konala již podesáté, je odstranit bariéry mezi majoritou a minoritou.

Stará německá dálnice v okrese Svitavy

Svitavy – Další tábor stával u silnice z Rozstání do Malíkova. Byl postaven v roce 1939 jako dělnický ubytovací tábor, ale záhy v něm bylo umístěno na sedm desítek německých Židů nuceně pracující na stavbě dálnice.

Prezidentské dary: něco ke čtení, pro zdraví i do kuchyně

Zlín – Když prezident Miloš Zeman navštívil Zlínský kraj před rokem, nechal se slyšet, že z prezidentských darů by mohlo pomalu vzniknout už i muzeum. Pokud tuto myšlenku pan prezident ještě nezavrhl, přibude mu po letošní návštěvě kraje řada zajímavých exponátů.

V rodinném domě v Bojkovicích vzplála digestoř

Bojkovice – Ke vznícení digestoře v podkrovní kuchyni došlo v sobotu hodinu po poledni v rodinném domě v Bojkovicích. Majitelka ji nechala při vaření bez dozoru. Díky včasnému zpozorování kouře z podkrovních oken byl požár odhalen v prvotní fázi a majitelé jej pomocí kýblů a zahradní hadice rychle lokalizovali.

Z výhry si postavíme pec. Vyjde nás na 250 tisíc korun

Zlámanec /ROZHOVOR/ – „Když jsem poprvé v roce 2009 do té budovy vešel a manželka mi ukazovala, jak to tam vypadá, protože měla snahu ten objekt zachránit, řekl jsem si hned, jakmile jsem se tam trochu porozhlédl: Nikdy! Nejsem blázen!

Děti z Neveklova a Křečovic se seznamovaly se záchranářskou technikou

Neveklov /OBRAZEM/- V areálu Centra sociálních služeb v Tloskově prožili žáci nižších stupňů z neveklovské i křečovické školy nádherné dopoledne plné her i zajímavých informací o práci dobrovolných i profesionálních záchranářů. Na závěr si mohly vypustit balónky si přáníčky.

Mateřská škola E. Pittera slaví padesát let

České Budějovice – Padesát let budějovické Mateřské škole E. Pittera uběhlo jako voda. A nejen s vodou se mateřinka musela potýkat. Hrozilo jí také sloučení s nedalekou základkou či zavření kvůli nedostatku dětí.