Vyškov - Oprava střešního pláště, nové učebny a myčka nádobí nebo práce na vestavbě. Nejen mateřské, ale ani základní školy ve Vyškově přes prázdniny nezahálely. Ne všechny ale dělníci přes léto zvládli.
Mimo sezonu si dnes můžeme zakoupit skoro všechno čerstvé. Stejně tak i bylinky. Není ale nad to mít je v zásobě vlastnoručně natrhané a uchované přesně tak, jak je nejlépe využijeme. Obzvláště ty, které nám pak v zimním období poslouží jako přírodní prostředky třeba proti nachlazení.
Opava - Extrémní sportovec z Opavy Tomáš Petreček už dosedl zpátky na evropskou pevninu, dorazil do svého rodného města a dva závody, které absolvoval v Číně, s klidem na duši může považovat za hudbu minulosti. Bylo z toho sedmé a pak ještě i osmé místo.
Dlouhá Loučka – Nejen městské školy si zaslouží mít moderní vybavení. I když peněz není nikde nazbyt, tak se v základní a mateřské škole v obci na Moravskotřebovsku podařilo udělat v posledních měsících mnoho práce. Navíc vedení obce dokáže ušetřit nemalé prostředky díky spolupráci s úřadem práce.
Pro Lenku Glosovou (52) z Přerova bylo podnikání cestou ze složité životní situace. Její odvážný příběh soutěží ve finále projektu MAKRO Dobrý podnikatel.
Lužná – „Je to tu všechno jiné, nové, nemohli jsme to tu poznat. Třídy vypadají úplně jinak. Jen ten zvonek dole je stejný," říkali pamětníci, kteří po letech navštívili Základní školu v Lužné. Škola současné a hlavně ty dávno odrostlé žáky přivítala při oslavě stých narozenin. Samozřejmě mezi gratulanty byli i kantoři.
Ústecko - „Začal jsem dělat, co mne baví a ono mne to uživí," říká Tomáš Kvasnička. Dnes výrobce domácích marmelád a džemů. Dováží je i do Ústí nad Labem, kde je prodává na farmářských trzích u OC Forum.
Chrudim - Celozrnné slané koláče s rajčaty, paprikou olivami a sýrem, čerstvé žitné kváskové chleby nebo sladké koláče s ostružinami, malinami a jahůdkami. To je jen malý výčet dobrot, jež bylo možné ochutnat na stánku Kruhu zdraví při včerejším Free jarmarku na chrudimském Resselově náměstí.
Trutnov - Krkonošský deník připravil seriál Rady odborníka na téma úpravy interiérů. Odpovídá bytová designérka Dominika Bidmonová, která se zabývá návrhy a realizací bytových interiérů.
Zlín – Park v areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati (KNTB) čeká zásadní proměna. Oživit jej má až sto šedesát nových stromků a šest stovek tulipánů. Časem přibudou také nové lavičky pro odpočinek.
Jesenice – Kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina natáčeli pro pořad Kluci v akci ve Střední integrované škole Jesenice. Připravovali listový nugátový řez, který se stal letos na jaře Regionální potravinou Středočeského kraje. Pořad uvidíte na ČT1 v sobotu 25. října v 18.25 hodin.
Mikulov - Dějiny hebrejského obyvatelstva v Mikulově a rozmanitost jeho kultury si Mikulovští připomenou od pátku do pondělí. Návštěvníci festivalu Dny židovské kultury se mohou těšit na divadlo, výstavy, besedy, ochutnávku židovských pokrmů, taneční vystoupení či prohlídku židovských památek.
Chrudim - Celozrnné slané koláče s rajčaty, paprikou olivami a sýrem, čerstvé žitné kváskové chleby nebo sladké koláče s ostružinami, malinami a jahůdkami. To je jen malý výčet dobrot, jež bylo možné ochutnat na stánku Kruhu zdraví při včerejším Free jarmarku na chrudimském Resselově náměstí.
Žižkov - Poslední zářijový víkend bude na náměstí Jiřího z Poděbrad patřit delikátní kuchyni – Dnům polské kuchyně a kultury. Informuje o tom radnice Prahy 3. Pro veřejnost zde podle radnice čeká zajímavý kulturní program.
Záluží - Do vesnice Záluží poblíž Bavorova přijíždím dopoledne. Na návsi stojí chalupa, kterou desetiletí postupně rekonstruuje spisovatel a překladatel Viktor Faktor. Utekl sem z Prahy a tráví tu teplejší polovinu roku. Jeho profese mu umožňuje prožívat zimy v indickém státě Goa.
Chrášťany – /100. VÝROČÍ OD ZAČÁTKU 1. SVĚTOVÉ VÁLKY/ Čtyři bratři Písačkovi z Chrášťan museli narukovat do první světové války. Každý z bratrů měl ve válce trochu jiný osud. Z válečných bojů se domů ve zdraví vrátili jen dva.
Olomouc – S naprostým klidem popochází kolem rozpálených ploten, sem tam něco promíchá, ochutná nebo zkontroluje, zda se nic nepálí. V hektické atmosféře, která při přípravě šestichodového menu určitě je, si šéfkuchař Zdeněk Pohlreich docela libuje. Pro hosty v olomoucké restauraci M3 připravil několik delikates a jelikož měl vedle sebe schopné kolegy, našel si čas i na rozhovor pro Olomoucký deník.
Úžice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Speciality africké kuchyně, které v restauraci Ranč u Bašty v Úžicích na Mělnicku ochutnali účastníci třetího cestovatelského večera, byly výsledkem kulinářského umění tamního šéfkuchaře Jana Folka. Ačkoli mezi jeho nejoblíbenější pokrmy patří dobroty z české kuchyně, rád zkouší i speciality ze vzdálených zemí.
Hradec Králové - Také během dnešního dne redaktoři a fotografové našich novin získávali další aktuální materiály, informace, snímky a témata, aby vše zařadili na stránky nadcházejícího vydání tohoto periodika. Pokud o to nechce být ochuzeni, pořiďte si další vydání Hradeckého deníku. Co vás uvnitř listu čeká?
Jarmark, který návštěvníkům nabídnul široké spektrum ukázek lidové tvořivosti a tradičních řemesel, krásy beskydského folklóru i výbornou těšínskou kuchyni, se konal v neděli na zámku v Polském Těšíně.
Přerov – Přerov očima mladých Romů na fotografiích, které se staly součástí projektu Prerovos objektivos, ale také fotbal, nebo soutěže pro děti – takový byl Den soužití na hřišti v Kozlovicích. Smyslem této tradiční akce, která se v sobotu konala již podesáté, je odstranit bariéry mezi majoritou a minoritou.
Liberec - Už za zhruba dva měsíce si budete moci dojít na jídlo nebo pivo do místa, které k Liberci neodmyslitelně patří od roku 1893, do Radničního sklípku.
Svitavy – Další tábor stával u silnice z Rozstání do Malíkova. Byl postaven v roce 1939 jako dělnický ubytovací tábor, ale záhy v něm bylo umístěno na sedm desítek německých Židů nuceně pracující na stavbě dálnice.
Zlín – Když prezident Miloš Zeman navštívil Zlínský kraj před rokem, nechal se slyšet, že z prezidentských darů by mohlo pomalu vzniknout už i muzeum. Pokud tuto myšlenku pan prezident ještě nezavrhl, přibude mu po letošní návštěvě kraje řada zajímavých exponátů.
Bojkovice – Ke vznícení digestoře v podkrovní kuchyni došlo v sobotu hodinu po poledni v rodinném domě v Bojkovicích. Majitelka ji nechala při vaření bez dozoru. Díky včasnému zpozorování kouře z podkrovních oken byl požár odhalen v prvotní fázi a majitelé jej pomocí kýblů a zahradní hadice rychle lokalizovali.
Zlámanec /ROZHOVOR/ – „Když jsem poprvé v roce 2009 do té budovy vešel a manželka mi ukazovala, jak to tam vypadá, protože měla snahu ten objekt zachránit, řekl jsem si hned, jakmile jsem se tam trochu porozhlédl: Nikdy! Nejsem blázen!
Neveklov /OBRAZEM/- V areálu Centra sociálních služeb v Tloskově prožili žáci nižších stupňů z neveklovské i křečovické školy nádherné dopoledne plné her i zajímavých informací o práci dobrovolných i profesionálních záchranářů. Na závěr si mohly vypustit balónky si přáníčky.
České Budějovice – Padesát let budějovické Mateřské škole E. Pittera uběhlo jako voda. A nejen s vodou se mateřinka musela potýkat. Hrozilo jí také sloučení s nedalekou základkou či zavření kvůli nedostatku dětí.