Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Svého prvního hada si na rodičích vybrečela

Práčov – Boženka, Honza a Pepa. To nejsou jména tří ze čtyř dětí Josefčíkových z Práčova, ale trojice užovek červených, které chová sedmiletá Vendulka. Kromě toho u nich doma mají momentálně tři psy, agamu, chameleona a necelou dvacítku gekonů.

OBRAZEM: Obleva odkryla nepořádek

Svitavy - Teploty o víkendu dosahovaly jarních hodnot a počasí tak lákalo k vycházkám. Roztátý sníh však odkryl ve svitavském Vodárenském lese odpad, který sem rozhodně nepatří.

Holý život je přednější než pletení z proutí

Včelná pod Boubínem – Ve Včelné, v té, co leží na samém úpatí Boubína, žil košíkář. Tedy ne že by ho to proutěné řemeslo uživilo, ale měl k tomu dvě kravky, volka a nějaké ty loučky a políčko.

V Luboměři vylepšují „kulturák"

Nová okna už má Lidový dům v Luboměři. Tím však jakási revitalizace tohoto obecního kulturního stánku nekončí. Starosta Luboměře Jiří Vlček by si přál také další úpravy.

V USA vařil pro prezidenty, v Čechách pro vědce

Nové Hrady - Šéfkuchař Miroslav Dušek prožil v roce 1968 invazi ruských vojsk do Prahy a tím paradoxně začal jeho americký sen. Na jeho konci může jako jeden z mála lidí na světě říct: Vařil jsem pro prezidenty USA. Dnes působí na zámku v Nových Hradech.

Kvůli třídění bioodpadu utratí obce statisíce korun za kompostéry

Mladá Boleslav - Už osmý den platí vyhláška ministerstva životního prostředí, která obcím nařizuje, že svým občanům musí umožnit třídit bioodpad a kovy do speciálních kontejnerů. Přesněji, pro kovy povinnost platí už od začátku roku, pro biologicky rozložitelný odpad až od 1. dubna do konce října.

Nebyla to vražda, rozhodl soud. Muž místo osmi roků dostal 4,5

Česká Třebová - Pražský vrchní soud zmírnil z osmi na 4,5 roku vězení trest pro třiapadesátiletého Karla Peka, který při potyčce opakovaně v České Třebové uhodil svojí ženu různými předměty a ta pak zemřela. Muž byl obžalovaný z vraždy, ale čin byl posouzen jako těžké ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky.

Stovky závodníků a deset kilometrů ledem a mrazem. Takový byl výběh na Kosíř

Slatinice /REPORTÁŽ/ – Zbláznil jsem se? Taková byla první myšlenka hned po probuzení. Opravdu, představa, že si půjdu do Slatinic zaběhat deset kilometrů v zimě a k tomu na čas se už nezdála zdaleka tak lákavá, jako pár dnů zpátky. No, stalo se. Přihláška už je několik dnů u organizátorů, kostky jsou vrženy. S mrmláním se tak přesunuji z postele, přes koupelnu a kuchyni k autu.

Otrokovičtí záchranáři vytahují vraky: zdarma

Otrokovice – Pokud se vám stane, že dostanete s autem na ledě smyk a skončíte v příkopu, máte se na koho obrátit. Zdarma vám jej pomůže vytáhnout parta dobrovolných záchranářů z Otrokovic.

Lidé snědli na Silvestra tuny různých salátů

Týn nad Vltavou – /REPORTÁŽ/ Máte rádi vlašský salát nebo třeba plněné buchty, které jsou jako od Honzovy babičky? Podívala jsem se, jak vlastně vypadá provoz, ve kterém se tyto a další dobroty vyrábějí opravdu ve velkém. Do takového podniku se totiž obyčejný zákazník jen tak lehce nedostane.

Hluzovem zavoní slivovice a koláče

Hluzov – Pokud máte rádi slivovici či dobroty z listového těsta, přijďte se v sobotu 10. ledna podívat do Hluzova, kde se uskuteční košt slivovice a soutěž o nejlepší koláč z listového těsta.

Exotika pro gurmány v Brně: izakaya nebo hummus

Brno – Bavit se s přáteli u jednoho stolu, objednat si spoustu jídla a navzájem ho ochutnávat od ostatních. Přitom pít asijský alkohol. Japonský koncept zvaný izakaya v Brně rozšířila Yuhi Cheová. Po úspěšné restauraci Ebisu otevřela bar Izakaya Asahi.

Exotika pro gurmány v Brně: izakaya nebo hummus

Brno – Bavit se s přáteli u jednoho stolu, objednat si spoustu jídla a navzájem ho ochutnávat od ostatních. Přitom pít asijský alkohol. Japonský koncept zvaný izakaya v Brně rozšířila Yuhi Cheová. Po úspěšné restauraci Ebisu otevřela bar Izakaya Asahi.

Třídění bioodpadu v obcích? Pro někoho nesmysl!

Jičínsko – S příchodem nového roku občané zaregistrovali řadu změn. U lékaře ani v lékárnách už nehradíme regulační poplatky, zvyšuje se minimální mzda, rostou platy ve veřejné sféře.

Na vznik požáru ve Vsetíně upozornil štěkající pes

Vsetín – Ponechání zapálené svíčky bez dozoru se v noci na pátek stalo málem osudným starší ženě ze Vsetína. Svíčku nechala hořet postavenou na dřezu v kuchyni rodinného domku. Navíc v blízkosti hořlavých materiálů. Na oheň ženu po třetí hodině ráno upozornil štěkot jejího psa.

Corriere della Sera: Modré světlo u stolu sníží chuť k jídlu

Řím - Znepokojuje vás, jak se vám po hojné tabuli o vánočních svátcích a oslavách konce roku podaří dodržovat dietu, abyste se opět vešli do šatů? Nebojte se, je způsob, jak tomu trochu napomoci a jak poněkud snížit chuť k jídlu, a to jednoduše a bez léků. Stačí, abyste se vypravili do prodejny elektropotřeb, koupili lampu s modrým sklem a dali ji do kuchyně nebo do jídelny.

Olej z vánočního smažení do kanalizace nepatří

Mělnicko – Štědrovečerní večeře i hodování o dvou následujících svátcích už je sice za námi, se smažením ovšem konec ještě není. A co pak s olejem? Většina hospodyněk ho z nádobí vypláchne rovnou do dřezu nebo ho vylije do záchodové mísy.

Na zahraniční hosty se na Silvestra zaměřují přední restaurace

Praha - Především na zahraniční klientelu se v poslední den v roce zaměřují přední pražské restaurace. Jde zejména o hotelové hosty ze zahraničí, protože Češi navštěvují tyto restaurace často spíše o Vánocích, zjistila dnes ČTK v anketě mezi vyhlášenými pražskými restauracemi. Slavnostní menu se pohybují v cenách od tří do pěti tisíc.

Lidé letos utráceli před Vánoci více než loni, tvrdí obchodníci

Praha - Lidé letos utráceli před Vánoci v obchodech více než loni, vyplývá z průzkumu společnosti Shoptet, která se zabývá tvorbou a pronájmy internetových obchodů a vyjádření obchodníků. Téměř čtyři z deseti Čechů utratili podle průzkumu letos za vánoční dárky více než 8000 korun, v průměru o 2000 Kč více než loni. Meziročně vyšší tržby potvrdili také oslovení obchodníci.

Tipy, jak rozšířit obzory silvestrovských chutí

Zlínský kraj - Po vánočním hodování, kdy si na své přišli všichni milovníci sladkých chutí, nastává poslední den v roce, a to už budou vládnout chutě zcela jiné. Vzhledem k mírně zvýšené konzumaci alkoholu přijdou k chuti pikantní dobroty a dobrůtky. 

Večeři si děti uvařily samy. Na Ježíška čekaly v hotelu

Střekov – „Já jsem dostal koloběžku," chlubí se malý Salvadore. Běží do pokoje a přináší ji s sebou. Složenou. Ještě nevím, jak ji rozložit," dodává. Když mu kamarádi pomohou, může si poprvé vyzkoušet dárek, který dostal pod stromeček. I v záchytném zařízení Střekováček, které je součástí střekovského dětského domova, děti dárků dostaly požehnaně.

Pokoj lidem dobré vůle, píše spisovatelka Fojtová

Břeclavsko - A jsou zase tady. Vánoce. Jedněmi nenáviděné, jinými trpěné, avšak všemi dětmi milované. Ale troufám si tvrdit, že se v každé dospělácké duši zatetelí někde vzadu dětská vzpomínka. Ta hodně vzdálená, s vírou v kouzla a zázraky, které k Vánocům neodmyslitelně patří. Stejně jako naděje, že s narozením nového člověka dostává svět další šanci na přežití.

Jak vybrat správné víno k vánočnímu hodování?

Liberecký kraj - Ať už o Vánocích servírujete tradiční jídla spojená s těmito svátky, nebo vaříte podle své chuti, mají pro vás vinaři z Vinařství Chateau Lednice několik tipů, jak vína kombinovat.

Pokoj lidem dobré vůle, píše spisovatelka Fojtová

Břeclavsko - A jsou zase tady. Vánoce. Jedněmi nenáviděné, jinými trpěné, avšak všemi dětmi milované. Ale troufám si tvrdit, že se v každé dospělácké duši zatetelí někde vzadu dětská vzpomínka. Ta hodně vzdálená, s vírou v kouzla a zázraky, které k Vánocům neodmyslitelně patří. Stejně jako naděje, že s narozením nového člověka dostává svět další šanci na přežití.

Na Štědrý den muselo být doma hlavně uklizeno

Střední Morava - Když nebe rozzářila první hvězda, slavnostní večer Štědrého dne mohl začít. Jídelní stůl zdobil sváteční bílý ubrus, hostina nabízela bohatou tabuli o několika chodech i chutích.

Známý pekař Miroslav Kroupa radí, jak si udělat dobré listové těsto

Mostecko - V poslední době se začaly v médiích objevovat pořady a články o vaření. Mě to jako asi většinu lidí baví, ale čas od času se kulinářský odborník „vrhá“ v rámci zvýšení své popularity i do oborů (byť blízce spojenými s kuchyní), jako jsou třeba řezničina, cukrařina či pekařina.  Tím, jak fušují do odborných řemesel, kterým dobře nerozumí, vnášejí mezi lidi dezinformace a bludy. Já se v tomto článku pokusím vnést správné informace o jednom kulinářském „podoboru“, a to pekařině. Konkrétně si popíšeme listové těsto.

Před 100 lety zemřel podnikatel s kávou Julius Meinl

Vídeň, Praha - Před 100 lety, 24. prosince 1914, zemřel ve Vídni ve věku 90 let Julius Meinl, podnikatel s kávou a zakladatel proslulé obchodní značky. Julius Meinl, který se později stal jedním z nejúspěšnějších podnikatelů Rakouska, se narodil v roce 1824 v Kraslicích.