Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Kastelán z Kunštátu: Do zámku jsem vrostl. Cítím, co potřebuje

Kunštát /ROZHOVOR/ - Letos čeká Kunštát zatěžkávací zkouška. Celorepublikový projekt Rok pánů z Kunštátu totiž bude mít hlavní centrum právě tam. Pro návštěvníky proto připravuje nové zázemí, ale i prohlídkovou trasu. Na ní narazí například na preparovaného koně a jejich kroky doprovodí hlas umíráčku. Kastelán Radim Štěpán ale obavy nemá.

Z bioodpadu získají ve Strážnici kompost

Strážnice – Po Hodonínu či Veselí nad Moravou se k recyklaci kuchyňského odpadu přidává i Strážnice. Ve městě jsou již několik let popelnice na bioodpad. Nyní k nim přibudou i kompostéry.

Co nás vlastně spojuje? Aktuálně sociální síť

Facebook - sociální síť, kterou používá v dnešní době již skoro každý. Stejně je to v ostatních státech Evropy, mladí i staří rádi usedají ke svým počítačům a připojují se na modro-bílou virtuální realitu.

Země Evropské unie, ve které bych nejraději žila

Země, ve které bych nejraději žila je Francie. Líbí se mi jejich památky a krásná města. Samozřejmě nejvíce Paříž. Také bych se chtěla někdy naučit francouzský jazyk, protože je krásný. Také mi moc chutná francouzská kuchyně.

Kastelán z Kunštátu: Do zámku jsem vrostl. Cítím, co potřebuje

Kunštát /ROZHOVOR/ - Letos čeká Kunštát zatěžkávací zkouška. Celorepublikový projekt Rok pánů z Kunštátu totiž bude mít hlavní centrum právě tam. Pro návštěvníky proto připravuje nové zázemí, ale i prohlídkovou trasu. Na ní narazí například na preparovaného koně a jejich kroky doprovodí hlas umíráčku. Kastelán Radim Štěpán ale obavy nemá.

Kastelán z Kunštátu: Do zámku jsem vrostl. Cítím, co potřebuje

Kunštát /ROZHOVOR/ - Letos čeká Kunštát zatěžkávací zkouška. Celorepublikový projekt Rok pánů z Kunštátu totiž bude mít hlavní centrum právě tam. Pro návštěvníky proto připravuje nové zázemí, ale i prohlídkovou trasu. Na ní narazí například na preparovaného koně a jejich kroky doprovodí hlas umíráčku. Kastelán Radim Štěpán ale obavy nemá.

Domácí laskominy pro chlupaté mlsouny

Chcete, aby se váš mazlíček olizoval až za ušima, a rádi se točíte v kuchyni? Zkuste mu připravit speciální pamlsky – nejenže mu uděláte radost, ale na rozdíl od těch kupovaných budete mít jistotu, co vlastně jí. Jen pozor – nejde o plnohodnotnou stravu, ale jen něco na zub!

V Němčičkách si vyzkouší výrobu trdelníků i přesňáků

Němčičky /TIP NA VÍKEND/ - Trend příjemného spojení gastronomického a kulturního zážitku nabývá neustále na síle. Oblíbený je také návrat k původním surovinám a pokrmům daného místa. Mezi nové gastroakce na Břeclavsku letos patří valtická odnož Slavností moravského uzeného či plánované Slavnosti rajčat v Břeclavi.

Jak vypadaly domy prvních osadníků

Rovné – Příbytek, v jakém bydleli první kolonisté osídlující náš hvozd, byla bezpochyby chatrč nepatrných rozměrů, částečně snad zahloubená do země, bez vnitřního členění, bez síně i bez chléva. Drobné zvířectvo se uchylovalo do prostoru k lidem, větší dobytek většinou zůstával pod širým nebem. Nový dům, který stavěli pohořelému sousedovi v 15. století podle vzoru, který se už z kraje šířil, byl sice pořád prostý, nehonosný, ale měl základní dispozici, jaká se poněkud rozvinuta dodržovala v našich chalupách donedávna.

Je čas na velikonoční osení

Blížící se svátky jara přinášejí také mnoho povinností pro zahrádkáře. Ti už v těchto dnech připravují půdu na první výsevy. Některé druhy zeleniny nebo některé květiny už dokonce mají ti pilnější zasety. Při vší práci na zahradě by ale neměli zapomínat ani na výzdobu svých domovů. A i když je to spíše ženská doména, ocení ji určitě také muži.

Do Sloupu zamířily stovky věřících. Za velikonoční poutí

Sloup – Stovky zaparkovaných aut a zástupy lidí mířící ke kostelu. A také náměstí obestavěné stánky s nejrůznějším zbožím od perníčků a cukrovinek přes ponožky, záclony a hračky až po dárkové a především náboženské předměty. Tak vypadá letošní Květný pátek ve Sloupu. Koná se tam totiž hlavní pouť u Panny Marie Bolestné, na kterou se už tradičně sjíždějí stovky poutníků z širokého okolí.

Dřeviny po regionu mizí a s nimi i houby

Táborsko – Průměrně třikrát do týdne vyráží amatérský mykolog Vladimír Pravda ze Žíšova na houby a mapuje situaci po regionu . Rok od roku přinese v košíku méně i přesto, že patří k lidem, kteří nejdou do lesa pouze na hřiby.

Obsluhoval jsem prezidenta, beru to jako odměnu

Jičínsko – Přípravy na příjezd prezidenta Miloše Zemana, který při své třídenní návštěvě Královéhradeckého kraje ve dnech 15. – 17. dubna zavítá také do Jičína, jsou v plném proudu.

Obsluhoval jsem prezidenta, beru to jako odměnu

Jičínsko – Přípravy na příjezd prezidenta Miloše Zemana, který při své třídenní návštěvě Královéhradeckého kraje ve dnech 15. – 17. dubna zavítá také do Jičína, jsou v plném proudu.

Lidé vaří z čerstvých bylinek. Sušené už moc nechtějí

Vůně čerstvé bazalky rostoucí v květináči za oknem dokáže provonět celou kuchyni. Stačí jen několik lístků a obyčejné jídlo rázem získá chutnější a svěžejší chuť. Právě proto si jednu rostlinku pořídila i Daniela Malá z Ústí.

Chtěli bránit babičku. Za ubodání strýce dostali bratři deset let

Brno, Pavlov – Telefonoval na policii, ale situace se vyhrotila natolik, že musel seběhnout dolů na dvůr a strýce uklidnit. Když však do něj příbuzný u dveří strčil, vytáhl nůž a začal bodat. Tak vzpomíná na dobu před necelým rokem šestadvacetiletý Tomáš Foltýn, který tehdy spolu s o dva roky mladším bratrem Ondřejem svého strýce ubodal.

Lidé vaří z čerstvých bylinek. Sušené už moc nechtějí

Ústí nad Labem - Vůně čerstvé bazalky rostoucí v květináči za oknem dokáže provonět celou kuchyni. Stačí jen několik lístků a obyčejné jídlo rázem získá chutnější a svěžejší chuť. Právě proto si jednu rostlinku pořídila i Daniela Malá z Ústí.

Ze severní Itálie k nám přijíždí na skok špičkový kuchař

Praha /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Jmenuje se Alessandro Bellingeri a patří ke špičkovým italským kuchařům. Vlastní rodinnou restauraci Osteria de l'Acquarol v trentinském údolí Val di Fiemme. V roce 2013 získal titul Nejlepší mladý kuchař severní Itálie.

Jak se (ne)známe, aneb zbořme stereotypy.

Dobrý večer, dámy a pánové, vítejte u dalšího dílu vašeho oblíbeného pořadu Mýty a fakta 21. století. Mé jméno je Ladislav Pekl a opět vás budu provázet dnešním večerem. A co bude naším tématem? Protentokrát zabrousíme do politiky a zaměříme se na Evropskou unii, především na její členské státy.

Cvičení místo vaření

Karlovy Vary - V bývalé vývařovně v karlovarské KV Areně se bude znovu vařit, dusit a péct.

Výpravy zpět aneb co se psalo 220

Klatovsko – Přinášíme další díl seriálu o obcích v regionu, v němž kromě stručného představení nahlížíme do novin starých sto i více let, abychom zjistili, co zajímavého se o obcích psalo v minulosti.

VIDEO: Staré letouny se znovu dočkaly obdivu

Kunovice – Bojové či dopravní letouny, které už desítky roků nelétají, se v sobotu ráno znovu dočkaly obdivu. Už to sice nebylo na ranveji, ale do kunovického leteckého muzea se na ně přišlo podívat několik stovek lidí.