Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Pravý guláš: symbol maďarské kuchyně

Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.

Nalepily mi na tvrdý papír už i mobil

Hustopeče – Dva umělce a zároveň členy hustopečského výtvarného spolku Alfons spojila výstava. Jeden tvoří převážně z keramiky či dřeva. Druhý z toho, co jeho ženě a dětem „odpadne od ruky". V hustopečském muzeu představuje svou tvorbu Pavel Klak a Roman Müller.

Ratatouille: Lahodná zeleninová směs ze slunné Francie

Vybrat jediné jídlo z kuchyně tak bohaté jako francouzská je v podstatě nadlidský úkol. Ratatouille není rozhodně nejdůležitějším ani nejchutnějším francouzským jídlem. Díky stejnojmenném filmu však rozhodně patří mezi nejznámější. V čem jeho tajemství spočívá?

Šetří se! Děti si samy vyberou jídlo už jen do konce června

Mladá Boleslav - Mateřská školka v Josefodolské ulici v mladoboleslavské Debři ztrácí samostatnost a od 1. července letošního roku se stává součástí Masarykovy základní školy Debř. Co se tím pro víc než čtyři desítky dětí, které sem do dvou tříd docházejí, změní? Především jejich unikátní stravovací návyky.

Čtyři dny volna? To bereme!

Rokycany - Část zaměstnavatelů i školských zařízení na Rokycansku si propojila zítřejší svátek rovnou s víkendem

V Bruntále zprovozní krajské gastrocentrum

Bruntál - Šesté z nových krajských gastrocenter otevírají právě dnes (ve středu 7. května) v hotelu Hvězda, který funguje jako odloučené pracoviště bruntálské střední odborné školy.

O titul Vesnice roku 2014 zabojují čtyři obce z Blanenska

Blanensko – Až přijede komise soutěže Vesnice roku do Křtin, má se na co těšit. Tamní lidé totiž při té příležitosti chystají přehlídku domácích likérů z křtinských kuchyní. „Je to takový nápad, který padl při pravidelné schůzce zástupců obce a spolků. Vzorky už se nám scházejí. Stočíme je do stejných lahviček a nabídneme členům komise," uvedl starosta Křtin František Novotný.

Klasické švédské masové koule s brusinkami

Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!

O titul Vesnice roku 2014 zabojují čtyři obce z Blanenska

Blanensko – Až přijede komise soutěže Vesnice roku do Křtin, má se na co těšit. Tamní lidé totiž při té příležitosti chystají přehlídku domácích likérů z křtinských kuchyní. „Je to takový nápad, který padl při pravidelné schůzce zástupců obce a spolků. Vzorky už se nám scházejí. Stočíme je do stejných lahviček a nabídneme členům komise," uvedl starosta Křtin František Novotný.

Dítě do brnění, mámu do mučidel! Středověk bude na zámku do soboty

Interaktivní výstava Expedice středověk je k vidění na zámku Červený Hrádek až do 10. května. Organizátoři tak původní termín ukončení expozice o týden prodloužili. „Důvodem je velký zájem z řad škol i ostatní veřejnosti,“ vysvětlila asistentka ředitele Kulturního, vzdělávacího a informačního zařízení Jirkov (KVIZ) Jitka Viziová.

Při požáru bytu v Maršově na Teplicku našli mrtvého muže

Krupka - Hasiči při zásahu v bytě v Maršově nedaleko Krupky na Teplicku našli mrtvého dvaašedesátiletého muže. Zatím se neví, zda se starší muž při požáru v kuchyni udusil jedovatými zplodinami nebo měl jiný zdravotní problém. Řekla to mluvčí policie Jana Matonohová. Příčinu smrti by měla určit pitva.

Tradiční irský masový koláč

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Irsko je země drsné, ale krásné přírody, vyhlášené whisky a také dobré kuchyně. Přírodní zdroje smaragdového ostrova nejsou tak bohaté jako středomořských zemí. Přesto mají Irové v kuchyni co nabídnout.

Dítě do brnění, mámu do mučidel! Středověk bude na zámku do soboty

Jirkov - Interaktivní výstava Expedice středověk je k vidění na zámku Červený Hrádek až do 10. května. Organizátoři tak původní termín ukončení expozice o týden prodloužili. „Důvodem je velký zájem z řad škol i ostatní veřejnosti,“ vysvětlila asistentka ředitele Kulturního, vzdělávacího a informačního zařízení Jirkov (KVIZ) Jitka Viziová.

Paella: Poklad středomořské kuchyně ze Španělska

Paella je dnes symbolem nejen Valencie, odkud pochází, ale celého Španělska. Příprava tohoto tradičního pokrmu je trochu náročnější. Výsledek však stojí za to. Chuťové buňky zaplesají a tělu dodáte potřebné živiny. Ideální je na různé oslavy či posezení s přáteli. Překvapte bohatým, delikátním a ke všemu dietním jídlem!

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

Tzatziky: jednoduchá a chutná řecká klasika

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Řecká kuchyně je bohatá a velmi chutná. Je proto trochu s podivem, že se jejím symbolem stal tak jednoduchý pokrm jako tzatziki. V Řecku se zpravidla podávají jako příloha, ale dají se servírovat samostatně. Ideální jsou v letních měsících ke grilovanému masu.

Pravý guláš: symbol maďarské kuchyně

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.

Špagety s rajčaty. Zázračně jednoduché, rychlé a chutné

Symbol italské kuchyně? Špagety. Jednoduché, rychlé, chutné, lehce stravitelné. Jídlo, které si podmanilo naše chuťové buňky a rozšířilo se do celého světa. Zmínky o špagetách jsou téměř tisíc let staré a v posledních sta letech se jejich popularita ještě znásobila. Není se čemu divit.

V 'pubu' nemusí nalévat jen pivo. Jde to i s vínem

Vinohrady /FOTOGALERIE/ - Před vchodem je sice rušná magistrála a jen pár kroků odsud nejvytíženější stanice metra I. P. Pavlova, ale uvnitř je dokonalá pohoda. Desítky druhů vín. Poctivá pálenka. Kuchyně, která si potrpí na klasické tuzemské pochutiny, výbornou domácí škvarkovou pomazánkou počínaje.

Ratatouille: Lahodná zeleninová směs ze slunné Francie

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Vybrat jediné jídlo z kuchyně tak bohaté jako francouzská je v podstatě nadlidský úkol. Ratatouille není rozhodně nejdůležitějším ani nejchutnějším francouzským jídlem. Díky stejnojmenném filmu však rozhodně patří mezi nejznámější. V čem jeho tajemství spočívá?

Klasické švédské masové koule s brusinkami

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!

Paella: Poklad středomořské kuchyně ze Španělska

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Paella je dnes symbolem nejen Valencie, odkud pochází, ale celého Španělska. Příprava tohoto tradičního pokrmu je trochu náročnější. Výsledek však stojí za to. Chuťové buňky zaplesají a tělu dodáte potřebné živiny. Ideální je na různé oslavy či posezení s přáteli. Překvapte bohatým, delikátním a ke všemu dietním jídlem!

Z Valdštejnské lodžie: Jak se dělá Čarodění

Jičín Sedličky - Z průjezdu a různých sklepení vystupují dívky s košťaty, i jeden mládenec. Dorozumívají se podivnými zvuky, ke kterým není potřeba slovník, i když dívky jsou z Francie.

Špagety s rajčaty. Zázračně jednoduché, rychlé a chutné

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Symbol italské kuchyně? Špagety. Jednoduché, rychlé, chutné, lehce stravitelné. Jídlo, které si podmanilo naše chuťové buňky a rozšířilo se do celého světa. Zmínky o špagetách jsou téměř tisíc let staré a v posledních sta letech se jejich popularita ještě znásobila. Není se čemu divit.

Prvomájový průvod ve Strakově už podeváté

Strakov - Udělat si srandu i tak trochu sami ze sebe se ve Strakově nebojí. Devět let po sobě tu vždy na prvního máje projde průvod alegorických vozů tažených koňmi, traktory i traktůrky. Letos zapřáhli také psy.

Nejlepším růžovým vínem se pyšní němčický Stávek

Znojmo, Němčičky – Titul šampiona jedenáctého ročníku mezinárodní soutěže Jarovín Rosé bral vinař Jan Stávek z Němčiček. Poslední dubnový večer ovládlo vyhlašování výsledků ve Znojmě právě jeho vinařství. Získalo totiž i pohár starosty města za nejlepší kolekci.

Prvomájový průvod ve Strakově už podeváté

Strakov – Udělat si srandu i tak trochu sami ze sebe se ve Strakově nebojí. Devět let po sobě tu vždy na prvního máje projde průvod alegorických vozů tažených koňmi, traktory i traktůrky. Letos zapřáhli také psy.

Chybí mi tady moře, říká polský tanečník Arkadiusz Orlowski

Střední a východní Morava/Olomouc - Poprvé vyrazil polský tanečník Arkadiusz Orlowski do České republiky před dvěma lety, aby zkusil štěstí na konkurzu v Moravském divadle Olomouc. Jako čerstvý absolvent baletní školy v Gdaňsku sem tenkrát přijel se svými přáteli a nakonec už v Olomouci zůstal. Z první role v opeře Čert a Káča se nakonec dostal až na post baletního sólisty a po dvou sezonách už se zde cítí jako doma.

Seniorům v Holešově opravují bydlení

Holešov – Dalších oprav se letos dočká Centrum pro seniory v Holešově. V rámci postupné rekonstrukce nyní přijde na opravu bytových jader. Budova, která byla postavena v sedmdesátých letech minulého století, už totiž nevyhovuje standardům a potřebám klientů.

Nejlepší restaurací světa je podle britského magazínu dánská Noma

Londýn - Nejlepší restaurací světa je dlouhodobě oceňovaný podnik Noma v dánské metropoli. Kodaňská restaurace se po roční přestávce vrátila do čela tradičního žebříčku, který sestavuje britský časopis Restaurant Magazine. Loňský vítěz El Celler de Can Roca ze španělské Girony získal v pořadí 50 nejlepších restaurací světa druhé místo. Vyhlášení se uskutečnilo dnes večer v Londýně.

Rokycanští řeší přesun jedlíků

Rokycany - Už jen dva dny dělí žáky devítiletky na Jižním předměstí od velké změny. Na čas přijdou o svou jídelnu. V pátek pro ně připraví jídlo tento školní rok naposled. Možnost stravování dětí je však zajištěná.

Sezona medvědího česneku vrcholí

Česká republika - Období, ve kterém se sbírá medvědí česnek, se pomalu krátí. Je proto nejvyšší čas vyrazit do přírody, ochutnat zelené podlouhlé lístky vonící i chutnající po česneku a prověřit jejich léčivé účinky.

Sezona medvědího česneku vrcholí

Období, ve kterém se sbírá medvědí česnek, se pomalu krátí. Je proto nejvyšší čas vyrazit do přírody, ochutnat zelené podlouhlé lístky vonící i chutnající po česneku a prověřit jejich léčivé účinky.

Šumavský hoteliér znovu otevře Farmu Bolka Polívky 1. května

Olšany (Vyškovsko) – Farma Bolka Polívky v Olšanech na Vyškovsku opět ožívá. Nájemce František Dvořák, který dříve provozoval několik penzionů a restaurací na Šumavě, o víkendu zkusmo otevřel restauraci a ostrý provoz chce zahájit 1. května. Postupně by se měl otevřít i hotel a o víkendech chce na farmě pořádat i kulturní akce, zároveň se chce s hercem Bolkem Polívkou dohodnout na užívání ochranných známek, řekl dnes.

Ukradl věci za 126 tisíc korun

Morkovicko – O krádeži v rodinném domě informoval v sobotu necelou hodinu po poledni policisty čtyřicetiletý muž z Morkovic na Kroměřížsku. Podle jeho oznámení mu někdo vnikl do domu a kradl tam. Muž v pátek navečer společně s rodinou odjel na chatu a domek tak zůstal opuštěný.