Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Dlouhá cesta kuchaře od Daniela k Le Marché

Karlovy Vary - Dlouhou profesní cestu má za sebou kuchař Jan Krajč z Karlových Varů. Vedla od místních renomovaných hotelů přes kuchyně velkých hotelových řetězců v Německu nebo Rakousku a renomované restaurace na newyorském Manhattanu, aby se kruh takříkajíc uzavřel, a momentálně skončila v malé restauraci Le Marché na břehu říčky Teplé. Tím se i splnil sen tohoto mistra kuchaře, a to jednou si otevřít svůj vlastní podnik a vařit v něm tak, jak si sám představuje. Nevytvářet jídla k běžné konzumaci a pouhému utišení hladu, ale pokrmy, jejichž konzumace je spojena se silným zážitkem.

Hmyzí kuchař Petr Ocknecht: Pojídání švába je hmyzí maturita

/ROZHOVOR/ Hmyz se jako potrava zcela běžně využívá ve většině zemí světa a na jeho konzumaci dokonce závisí lidské životy, protože je velmi výživný. V Evropě je ale pojídání hmyzu, takzvaná entomofagie, stále spíše kuriózní záležitost pro gurmety nebo silné žaludky.

Typický Francouz by radši byl bez auta a chodil pěšky, než aby neměl na jídlo

Písek - /10 LET ČLENSTVÍ ČR V EVROPSKÉ UNII/ Jaké je žít s cizincem? Bývá problémem jazyková bariéra nebo snad odlišné zvyky dvou různých národů? O svůj příběh se s námi podělila dvojice z Písku, která si však přála zůstat v anonymitě. Ona je Češka, on Francouz a žijí i pracují spolu dva roky. Říkejme jim Martina a Xavier. . .

Cesta kolem světa téměř za dva roky

Svitavy – /SERIÁL/ Naši cestovatelé Bára a Matěj Čuhelovi strávili v nepálské vesničce Rajbas osm týdnů. Dnes se podíváme na ten závěrečný.

Samotáři na jihu Moravy? Vdovy a pracující muži

Jižní Morava – Na jihu Moravy je čím dál víc samotářů. Tedy těch, kteří dlouhodobě žijí v domácnosti sami. Za posledních dvacet let jich přibylo více než třicet tisíc. Podle statistik jsou to zejména muži v produktivním věku a důchodkyně.

Typický Francouz by radši byl bez auta a chodil pěšky, než aby neměl na jídlo

Písek /10 let členství ČR v Evropské unii/ – Jaké je žít s cizincem? Bývá problémem jazyková bariéra nebo snad odlišné zvyky dvou různých národů? O svůj příběh se s námi podělila dvojice z Písku, která si však přála zůstat v anonymitě. Ona je Češka, on Francouz a žijí i pracují spolu dva roky. Říkejme jim Martina a Xavier. . .

Jehněčí a kopřivy, to je výborné velikonoční menu, říká šéfkuchař

Semice - Jaro a jarní příroda skýtá mnoho možností, jak si zpestřit jídelníček. Slavnostní velikonoční oběd by měl podle šéfkuchaře Tomáše Reisingera, který je známý tím, že 
k vaření v maximální míře využívá místní a sezónní zdroje, obsahovat právě jarní byliny, jehněčí či první jarní zeleninu.

Samotáři na jihu Moravy? Vdovy a pracující muži

Jižní Morava – Na jihu Moravy je čím dál víc samotářů. Tedy těch, kteří dlouhodobě žijí v domácnosti sami. Za posledních dvacet let jich přibylo více než třicet tisíc. Podle statistik jsou to zejména muži v produktivním věku a důchodkyně.

SLOUPEK: Mami, kup mi štěně!!!

Každá dětská dušička se dostane do okamžiku, kdy začne toužit po něčem živém. Už ji omrzí plyšové opice a štěňata, která vypadají jako živá. Je na čase vyměnit plyš za pravou srst. Každá žena, která dbá úzkostlivě na domácí pořádek a nikdy předtím neměla chlupatého mazlíčka doma, jen stěží lapá po dechu.

V bytě našli 63 000 korun, všechno vrátili

Klášterec nad Ohří - Příběh jako z dílny Thomase Mora? Kdeže. Žádná utopie, ale skutečnost. Pracovníci veřejně prospěšných prací našli v Klášterci nad Ohří rovných 63 000 korun a nenechali si z nich vůbec nic. Šanci přitom měli -  nikdo by se o tom s největší pravděpodobností ani nedozvěděl.

Do Masných krámů připlave pstruh nebo siven

České Budějovice – Je libo grilovaného pstruha plněného medvědím česnekem? Čekání na velikonočního beránka si můžete zpříjemnit v oblíbené budějovické restauraci Masné krámy, kde také dnes v kuchyni i u stolů zahájí pstruhovou sezónu.

Výstava inspiruje i pomůže

Pelhřimov - Posledních pár dní mají zájemci možnost navštívit výstavu Fokusu Vysočina v průjezdu na Masarykově náměstí v Pelhřimově.

Z bioodpadu získají ve Strážnici kompost

Strážnice – Po Hodonínu či Veselí nad Moravou se k recyklaci kuchyňského odpadu přidává i Strážnice. Ve městě jsou již několik let popelnice na bioodpad. Nyní k nim přibudou i kompostéry.

Kastelán z Kunštátu: Do zámku jsem vrostl. Cítím, co potřebuje

Kunštát /ROZHOVOR/ - Letos čeká Kunštát zatěžkávací zkouška. Celorepublikový projekt Rok pánů z Kunštátu totiž bude mít hlavní centrum právě tam. Pro návštěvníky proto připravuje nové zázemí, ale i prohlídkovou trasu. Na ní narazí například na preparovaného koně a jejich kroky doprovodí hlas umíráčku. Kastelán Radim Štěpán ale obavy nemá.

Z bioodpadu získají ve Strážnici kompost

Strážnice – Po Hodonínu či Veselí nad Moravou se k recyklaci kuchyňského odpadu přidává i Strážnice. Ve městě jsou již několik let popelnice na bioodpad. Nyní k nim přibudou i kompostéry.

Co nás vlastně spojuje? Aktuálně sociální síť

Facebook - sociální síť, kterou používá v dnešní době již skoro každý. Stejně je to v ostatních státech Evropy, mladí i staří rádi usedají ke svým počítačům a připojují se na modro-bílou virtuální realitu.

Země Evropské unie, ve které bych nejraději žila

Země, ve které bych nejraději žila je Francie. Líbí se mi jejich památky a krásná města. Samozřejmě nejvíce Paříž. Také bych se chtěla někdy naučit francouzský jazyk, protože je krásný. Také mi moc chutná francouzská kuchyně.

Kastelán z Kunštátu: Do zámku jsem vrostl. Cítím, co potřebuje

Kunštát /ROZHOVOR/ - Letos čeká Kunštát zatěžkávací zkouška. Celorepublikový projekt Rok pánů z Kunštátu totiž bude mít hlavní centrum právě tam. Pro návštěvníky proto připravuje nové zázemí, ale i prohlídkovou trasu. Na ní narazí například na preparovaného koně a jejich kroky doprovodí hlas umíráčku. Kastelán Radim Štěpán ale obavy nemá.

Kastelán z Kunštátu: Do zámku jsem vrostl. Cítím, co potřebuje

Kunštát /ROZHOVOR/ - Letos čeká Kunštát zatěžkávací zkouška. Celorepublikový projekt Rok pánů z Kunštátu totiž bude mít hlavní centrum právě tam. Pro návštěvníky proto připravuje nové zázemí, ale i prohlídkovou trasu. Na ní narazí například na preparovaného koně a jejich kroky doprovodí hlas umíráčku. Kastelán Radim Štěpán ale obavy nemá.

Domácí laskominy pro chlupaté mlsouny

Chcete, aby se váš mazlíček olizoval až za ušima, a rádi se točíte v kuchyni? Zkuste mu připravit speciální pamlsky – nejenže mu uděláte radost, ale na rozdíl od těch kupovaných budete mít jistotu, co vlastně jí. Jen pozor – nejde o plnohodnotnou stravu, ale jen něco na zub!

V Němčičkách si vyzkouší výrobu trdelníků i přesňáků

Němčičky /TIP NA VÍKEND/ - Trend příjemného spojení gastronomického a kulturního zážitku nabývá neustále na síle. Oblíbený je také návrat k původním surovinám a pokrmům daného místa. Mezi nové gastroakce na Břeclavsku letos patří valtická odnož Slavností moravského uzeného či plánované Slavnosti rajčat v Břeclavi.

Jak vypadaly domy prvních osadníků

Rovné – Příbytek, v jakém bydleli první kolonisté osídlující náš hvozd, byla bezpochyby chatrč nepatrných rozměrů, částečně snad zahloubená do země, bez vnitřního členění, bez síně i bez chléva. Drobné zvířectvo se uchylovalo do prostoru k lidem, větší dobytek většinou zůstával pod širým nebem. Nový dům, který stavěli pohořelému sousedovi v 15. století podle vzoru, který se už z kraje šířil, byl sice pořád prostý, nehonosný, ale měl základní dispozici, jaká se poněkud rozvinuta dodržovala v našich chalupách donedávna.

Je čas na velikonoční osení

Blížící se svátky jara přinášejí také mnoho povinností pro zahrádkáře. Ti už v těchto dnech připravují půdu na první výsevy. Některé druhy zeleniny nebo některé květiny už dokonce mají ti pilnější zasety. Při vší práci na zahradě by ale neměli zapomínat ani na výzdobu svých domovů. A i když je to spíše ženská doména, ocení ji určitě také muži.

Do Sloupu zamířily stovky věřících. Za velikonoční poutí

Sloup – Stovky zaparkovaných aut a zástupy lidí mířící ke kostelu. A také náměstí obestavěné stánky s nejrůznějším zbožím od perníčků a cukrovinek přes ponožky, záclony a hračky až po dárkové a především náboženské předměty. Tak vypadá letošní Květný pátek ve Sloupu. Koná se tam totiž hlavní pouť u Panny Marie Bolestné, na kterou se už tradičně sjíždějí stovky poutníků z širokého okolí.

Dřeviny po regionu mizí a s nimi i houby

Táborsko – Průměrně třikrát do týdne vyráží amatérský mykolog Vladimír Pravda ze Žíšova na houby a mapuje situaci po regionu . Rok od roku přinese v košíku méně i přesto, že patří k lidem, kteří nejdou do lesa pouze na hřiby.