Karlovy Vary - Dlouhou profesní cestu má za sebou kuchař Jan Krajč z Karlových Varů. Vedla od místních renomovaných hotelů přes kuchyně velkých hotelových řetězců v Německu nebo Rakousku a renomované restaurace na newyorském Manhattanu, aby se kruh takříkajíc uzavřel, a momentálně skončila v malé restauraci Le Marché na břehu říčky Teplé. Tím se i splnil sen tohoto mistra kuchaře, a to jednou si otevřít svůj vlastní podnik a vařit v něm tak, jak si sám představuje. Nevytvářet jídla k běžné konzumaci a pouhému utišení hladu, ale pokrmy, jejichž konzumace je spojena se silným zážitkem.
/ROZHOVOR/ Hmyz se jako potrava zcela běžně využívá ve většině zemí světa a na jeho konzumaci dokonce závisí lidské životy, protože je velmi výživný. V Evropě je ale pojídání hmyzu, takzvaná entomofagie, stále spíše kuriózní záležitost pro gurmety nebo silné žaludky.
Písek - /10 LET ČLENSTVÍ ČR V EVROPSKÉ UNII/ Jaké je žít s cizincem? Bývá problémem jazyková bariéra nebo snad odlišné zvyky dvou různých národů? O svůj příběh se s námi podělila dvojice z Písku, která si však přála zůstat v anonymitě. Ona je Češka, on Francouz a žijí i pracují spolu dva roky. Říkejme jim Martina a Xavier. . .
Žleby – Prostředí historického objektu nasálo o sobotním odpoledni jarní nádech a přilákalo několik stovek turistů ze všech koutů České republiky. Důvodem, proč si vyrazit na zámek do Žlebů, bylo také slunečné počasí. A mimo jiné zde byly zahájeny speciální velikonoční prohlídky.
Jižní Morava – Na jihu Moravy je čím dál víc samotářů. Tedy těch, kteří dlouhodobě žijí v domácnosti sami. Za posledních dvacet let jich přibylo více než třicet tisíc. Podle statistik jsou to zejména muži v produktivním věku a důchodkyně.
Písek /10 let členství ČR v Evropské unii/ – Jaké je žít s cizincem? Bývá problémem jazyková bariéra nebo snad odlišné zvyky dvou různých národů? O svůj příběh se s námi podělila dvojice z Písku, která si však přála zůstat v anonymitě. Ona je Češka, on Francouz a žijí i pracují spolu dva roky. Říkejme jim Martina a Xavier. . .
Semice - Jaro a jarní příroda skýtá mnoho možností, jak si zpestřit jídelníček. Slavnostní velikonoční oběd by měl podle šéfkuchaře Tomáše Reisingera, který je známý tím, že k vaření v maximální míře využívá místní a sezónní zdroje, obsahovat právě jarní byliny, jehněčí či první jarní zeleninu.
Jižní Morava – Na jihu Moravy je čím dál víc samotářů. Tedy těch, kteří dlouhodobě žijí v domácnosti sami. Za posledních dvacet let jich přibylo více než třicet tisíc. Podle statistik jsou to zejména muži v produktivním věku a důchodkyně.
Každá dětská dušička se dostane do okamžiku, kdy začne toužit po něčem živém. Už ji omrzí plyšové opice a štěňata, která vypadají jako živá. Je na čase vyměnit plyš za pravou srst. Každá žena, která dbá úzkostlivě na domácí pořádek a nikdy předtím neměla chlupatého mazlíčka doma, jen stěží lapá po dechu.
Chrudimsko - Dnes opět připravujeme další jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin. Dejme Pavlovi slovo:
Prachatice – Patnáct městských bytů si mohli včera detailně prohlédnout zájemci o bydlení ve městě. Ať už se jednalo o byty na největším sídlišti ve městě, nebo v centru Prachatic.
Klášterec nad Ohří - Příběh jako z dílny Thomase Mora? Kdeže. Žádná utopie, ale skutečnost. Pracovníci veřejně prospěšných prací našli v Klášterci nad Ohří rovných 63 000 korun a nenechali si z nich vůbec nic. Šanci přitom měli - nikdo by se o tom s největší pravděpodobností ani nedozvěděl.
České Budějovice – Poctou opomíjeného jihočeského výtvarníka je i výstava kreseb a grafik Miloslava Nováčka v českobudějovické Galerii Hrozen. Zahájena byla úterní vernisáží a potrvá zde až do 7. května.
České Budějovice – Je libo grilovaného pstruha plněného medvědím česnekem? Čekání na velikonočního beránka si můžete zpříjemnit v oblíbené budějovické restauraci Masné krámy, kde také dnes v kuchyni i u stolů zahájí pstruhovou sezónu.
Na sklářskou tradici v České republice úspěšně navazuje teplická společnost AGC Flat Glass Czech. Je největší sklárnou u nás a zároveň největším výrobcem plochého skla ve střední a východní Evropě.
Teplice - Na sklářskou tradici v České republice úspěšně navazuje teplická společnost AGC Flat Glass Czech. Je největší sklárnou u nás a zároveň největším výrobcem plochého skla ve střední a východní Evropě.
Strážnice – Po Hodonínu či Veselí nad Moravou se k recyklaci kuchyňského odpadu přidává i Strážnice. Ve městě jsou již několik let popelnice na bioodpad. Nyní k nim přibudou i kompostéry.
Kunštát /ROZHOVOR/ - Letos čeká Kunštát zatěžkávací zkouška. Celorepublikový projekt Rok pánů z Kunštátu totiž bude mít hlavní centrum právě tam. Pro návštěvníky proto připravuje nové zázemí, ale i prohlídkovou trasu. Na ní narazí například na preparovaného koně a jejich kroky doprovodí hlas umíráčku. Kastelán Radim Štěpán ale obavy nemá.
Klokočná /FOTOGALERIE/ - V závěru minulého týdne přijel do Čech na dva dny vařit kuchař Alessandro Bellingeri, nejlepší mladý šéfkuchař severní Itálie v sezoně 2013/2014. Bellingeri vařil v restauraci U Sapíků v Klokočné v okrese Praha-východ.
Strážnice – Po Hodonínu či Veselí nad Moravou se k recyklaci kuchyňského odpadu přidává i Strážnice. Ve městě jsou již několik let popelnice na bioodpad. Nyní k nim přibudou i kompostéry.
Facebook - sociální síť, kterou používá v dnešní době již skoro každý. Stejně je to v ostatních státech Evropy, mladí i staří rádi usedají ke svým počítačům a připojují se na modro-bílou virtuální realitu.
Země, ve které bych nejraději žila je Francie. Líbí se mi jejich památky a krásná města. Samozřejmě nejvíce Paříž. Také bych se chtěla někdy naučit francouzský jazyk, protože je krásný. Také mi moc chutná francouzská kuchyně.
Kunštát /ROZHOVOR/ - Letos čeká Kunštát zatěžkávací zkouška. Celorepublikový projekt Rok pánů z Kunštátu totiž bude mít hlavní centrum právě tam. Pro návštěvníky proto připravuje nové zázemí, ale i prohlídkovou trasu. Na ní narazí například na preparovaného koně a jejich kroky doprovodí hlas umíráčku. Kastelán Radim Štěpán ale obavy nemá.
Kunštát /ROZHOVOR/ - Letos čeká Kunštát zatěžkávací zkouška. Celorepublikový projekt Rok pánů z Kunštátu totiž bude mít hlavní centrum právě tam. Pro návštěvníky proto připravuje nové zázemí, ale i prohlídkovou trasu. Na ní narazí například na preparovaného koně a jejich kroky doprovodí hlas umíráčku. Kastelán Radim Štěpán ale obavy nemá.
Chcete, aby se váš mazlíček olizoval až za ušima, a rádi se točíte v kuchyni? Zkuste mu připravit speciální pamlsky – nejenže mu uděláte radost, ale na rozdíl od těch kupovaných budete mít jistotu, co vlastně jí. Jen pozor – nejde o plnohodnotnou stravu, ale jen něco na zub!
Němčičky /TIP NA VÍKEND/ - Trend příjemného spojení gastronomického a kulturního zážitku nabývá neustále na síle. Oblíbený je také návrat k původním surovinám a pokrmům daného místa. Mezi nové gastroakce na Břeclavsku letos patří valtická odnož Slavností moravského uzeného či plánované Slavnosti rajčat v Břeclavi.
Rovné – Příbytek, v jakém bydleli první kolonisté osídlující náš hvozd, byla bezpochyby chatrč nepatrných rozměrů, částečně snad zahloubená do země, bez vnitřního členění, bez síně i bez chléva. Drobné zvířectvo se uchylovalo do prostoru k lidem, větší dobytek většinou zůstával pod širým nebem. Nový dům, který stavěli pohořelému sousedovi v 15. století podle vzoru, který se už z kraje šířil, byl sice pořád prostý, nehonosný, ale měl základní dispozici, jaká se poněkud rozvinuta dodržovala v našich chalupách donedávna.
Blížící se svátky jara přinášejí také mnoho povinností pro zahrádkáře. Ti už v těchto dnech připravují půdu na první výsevy. Některé druhy zeleniny nebo některé květiny už dokonce mají ti pilnější zasety. Při vší práci na zahradě by ale neměli zapomínat ani na výzdobu svých domovů. A i když je to spíše ženská doména, ocení ji určitě také muži.
Sloup – Stovky zaparkovaných aut a zástupy lidí mířící ke kostelu. A také náměstí obestavěné stánky s nejrůznějším zbožím od perníčků a cukrovinek přes ponožky, záclony a hračky až po dárkové a především náboženské předměty. Tak vypadá letošní Květný pátek ve Sloupu. Koná se tam totiž hlavní pouť u Panny Marie Bolestné, na kterou se už tradičně sjíždějí stovky poutníků z širokého okolí.
Táborsko – Průměrně třikrát do týdne vyráží amatérský mykolog Vladimír Pravda ze Žíšova na houby a mapuje situaci po regionu . Rok od roku přinese v košíku méně i přesto, že patří k lidem, kteří nejdou do lesa pouze na hřiby.
Valtice – Ze století do století. Tak zní podtitul akce k otevření sezony ve Valtickém Podzemí. Ta bude tematická. V labyrintu chodeb připravili organizátoři na tuto sobotu program ve třinácti historických vinných sklepech. Lákají i na několik novinek.