Staré Hrady – Stále hledáte takové místo na výlet, který si užijí všichni členové rodiny? Skutečná oslava pohádek s programem pro děti i dospělé se chystá na nádvoří Hradu a zámku Staré Hrady už na tuto sobotu 17. května.
Ivančice, Brno - Soutěžte s Deníkem Rovnost o vstupenky na Slavnosti chřestu v Ivančicích na Brněnsku. Největší chřestová slavnost domácí sezony, která se uskuteční od pátku 23. do neděle 25. května, nabídne spoustu možností, jak ochutnat chřest v různých kuchařských variacích, podívat se na kuchařská show elitních moravských kuchařů, poslouchat zajímavou hudbu nebo ochutnat dobré víno, které se ke chřestu hodí.
Třetina Češek a Čechů nekontroluje dobu použitelnosti léků v domácí lékárničce a 45 procent neví, že mohou bezplatně vrátit lék do lékárny. Ukázal to průzkum České asociace farmaceutických firem (ČAFF). Podle jejího ředitele Emila Zörnera lidé riskují, když si dobu použitelnosti nehlídají, protože výrobci po jejím vypršení negarantují požadované účinky léku, ten pak může i uškodit. V květnovém průzkumu odpovídalo 508 lidí.
Pražská Letenská pláň bude více než po dva týdny lákat milovníky zlatavého moku. V rámci sedmého ročníku Českého pivního festivalu zde více než třicítka tuzemských pivovarů představí přes 120 různých piv. Návštěvníci k nim budou moci ochutnat jídla světových kuchyní. Hlavní část doprovodného programu festivalu bude podobně jako loni tvořit rockový festival Rock'n'Beer fest. Dnes, oficiálně první den festivalu, se však veřejnost do areálu nedostane. Všech 4000 míst k sezení má rezervována soukromá firma, sdělila mluvčí festivalu Alexandra Kočicová. Brány areálu se i pro ostatní otevřou až v pátek v poledne.
Chystáte se grilovat? V tom případě zahoďte vakuově balené maso ze supermarketu, jděte k řezníkovi a nechte si ukrojit pět až šest centimetrů tlustý steak. Vynikající kuchař a odborník na grilování Vladimír Palička by vám jistě doporučil jihoamerické hovězí.
Benešov - Dozvědět se něco zajímavého o Africe, vyzkoušet si bubnovat na africké bubny nebo okusit dobroty z keňské kuchyně mohl každý, kdo ve středu dopoledne zavítal do Benešova na Masarykovo náměstí.
Brno – Ochutnat francouzské šneky nebo španělské tapas mohou Brňané od čtvrtka do neděle na třetím ročníku Festivalu středomořských chutí a vůní na náměstí Svobody.
Košíře /FOTOGALERIE/ - Jak vypadá hasičská uniforma? Co všechno dělají záchranáři a jaké pomůcky jim k tomu slouží? Jaké nebezpečí hrozí doma v bytě? I to se dozvěděly desítky dětí z Mateřské školy Peroutkova v pražských Košířích.
Podíl vestavných elektrospotřebičů na prodejích bílé techniky v Česku stále roste, podle prodejců mají podíl již asi 30 procent. Stále více domácností volí při zařizování nebo rekonstrukci bytu či domu kuchyňskou linku s vestavnými spotřebiči.
Mikulov - Pochází z Mikulova, pomyslnou díru do světa však třiadvacetiletý Roman Foltán udělal zcela někde jinde. Jakmile odmaturoval, vydal se do Anglie. Měl sen: stát se profesionálním barmanem. Uspěl. Pracuje v luxusním londýnském baru Artesian. Nastoupil nejprve jako pomocník. Brzy se ale vypracoval na barmana.
Novosedly - Pochází z Novosedel, pomyslnou díru do světa však třiadvacetiletý Roman Foltán udělal zcela někde jinde. Jakmile odmaturoval, vydal se do Anglie. Měl sen: stát se profesionálním barmanem. Uspěl. Pracuje v luxusním londýnském baru Artesian. Nastoupil nejprve jako pomocník. Brzy se ale vypracoval na barmana.
Tábor - V úterý by u krajského soudu měl zaznít rozsudek nad Michaelem Vondrouškem, který je obžalovaný z vraždy své partnerky a matky společných dvou dětí. Muži hrozí odnětí svobody až na 18 let.
Rychnovsko – Všiml si toho snad už každý. Obliba farmářských trhů roste a nakupování na nich láká stále více lidí. Ti si neváhají za potraviny od lokálních výrobců připlatit. K již tradičním trhům na doudlebském zámku, které se konají každý měsíc, nyní přibylo další místo, kde budou farmáři nabízet své výrobky. Jedná se o statek v Brné u Potštejna. První trhy se tu konaly v sobotu.
Irsko je země drsné, ale krásné přírody, vyhlášené whisky a také dobré kuchyně. Přírodní zdroje smaragdového ostrova nejsou tak bohaté jako středomořských zemí. Přesto mají Irové v kuchyni co nabídnout.
Střední Čechy - Pečení kváskového chleba se stalo fenoménem, který uchvátil řadu domácností. Nejinak je tomu ve Středočeském kraji. Do vlastnoručního pečení se pouští lidé nejrůznějších profesí a zálib. Počáteční „ne- umětelství" totiž nemusí být až takovým problémem.
Hradec Králové – Budova Prvního soukromého jazykového gymnázia se v úterý oděla do evropského hávu. Studenti gymnázia totiž uspořádali již třetí ročník projektu Toulky Evropou.
Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.
Kunín - Letos již pošesté se kunínský zámecký areál v sobotu 10. května promění v historické bojiště. Rekonstrukce dávné bitvy nese název Kletba čarodějnice.
Sedmnáctiletá Sabina Presová z Huštěnovic, studentka Gymnázia Uherské Hradiště, se začátkem dubna, po třech měsících studijního pobytu na ostrově Martinik vrátila domů na rodné Slovácko.
Řecká kuchyně je bohatá a velmi chutná. Je proto trochu s podivem, že se jejím symbolem stal tak jednoduchý pokrm jako tzatziki. V Řecku se zpravidla podávají jako příloha, ale dají se servírovat samostatně. Ideální jsou v letních měsících ke grilovanému masu.
Benešov – První Benešov si o druhém květnovém státním svátku předehrál 30. kolo fotbalové divize s posledním ZČE Plzeň, které domů vyprovodil s nášupem čtyř branek.
Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.
Hustopeče – Dva umělce a zároveň členy hustopečského výtvarného spolku Alfons spojila výstava. Jeden tvoří převážně z keramiky či dřeva. Druhý z toho, co jeho ženě a dětem „odpadne od ruky". V hustopečském muzeu představuje svou tvorbu Pavel Klak a Roman Müller.
Vybrat jediné jídlo z kuchyně tak bohaté jako francouzská je v podstatě nadlidský úkol. Ratatouille není rozhodně nejdůležitějším ani nejchutnějším francouzským jídlem. Díky stejnojmenném filmu však rozhodně patří mezi nejznámější. V čem jeho tajemství spočívá?
Mladá Boleslav - Mateřská školka v Josefodolské ulici v mladoboleslavské Debři ztrácí samostatnost a od 1. července letošního roku se stává součástí Masarykovy základní školy Debř. Co se tím pro víc než čtyři desítky dětí, které sem do dvou tříd docházejí, změní? Především jejich unikátní stravovací návyky.
Bruntál - Šesté z nových krajských gastrocenter otevírají právě dnes (ve středu 7. května) v hotelu Hvězda, který funguje jako odloučené pracoviště bruntálské střední odborné školy.
Blanensko – Až přijede komise soutěže Vesnice roku do Křtin, má se na co těšit. Tamní lidé totiž při té příležitosti chystají přehlídku domácích likérů z křtinských kuchyní. „Je to takový nápad, který padl při pravidelné schůzce zástupců obce a spolků. Vzorky už se nám scházejí. Stočíme je do stejných lahviček a nabídneme členům komise," uvedl starosta Křtin František Novotný.
Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!
Blanensko – Až přijede komise soutěže Vesnice roku do Křtin, má se na co těšit. Tamní lidé totiž při té příležitosti chystají přehlídku domácích likérů z křtinských kuchyní. „Je to takový nápad, který padl při pravidelné schůzce zástupců obce a spolků. Vzorky už se nám scházejí. Stočíme je do stejných lahviček a nabídneme členům komise," uvedl starosta Křtin František Novotný.
Interaktivní výstava Expedice středověk je k vidění na zámku Červený Hrádek až do 10. května. Organizátoři tak původní termín ukončení expozice o týden prodloužili. „Důvodem je velký zájem z řad škol i ostatní veřejnosti,“ vysvětlila asistentka ředitele Kulturního, vzdělávacího a informačního zařízení Jirkov (KVIZ) Jitka Viziová.
Praha /FOTOGALERIE/ - Je mu čtyřiačtyřicet a ve světě gastronomie se pohybuje čtvrt století. I když nyní má pod sebou desítky kuchařů, než se k tomu dostal, prošel kus cesty. Po celém světě. René Vokurka má na starosti všechny kuchyně sítě pizzerií Coloseum.
Krupka - Hasiči při zásahu v bytě v Maršově nedaleko Krupky na Teplicku našli mrtvého dvaašedesátiletého muže. Zatím se neví, zda se starší muž při požáru v kuchyni udusil jedovatými zplodinami nebo měl jiný zdravotní problém. Řekla to mluvčí policie Jana Matonohová. Příčinu smrti by měla určit pitva.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Irsko je země drsné, ale krásné přírody, vyhlášené whisky a také dobré kuchyně. Přírodní zdroje smaragdového ostrova nejsou tak bohaté jako středomořských zemí. Přesto mají Irové v kuchyni co nabídnout.
Jirkov - Interaktivní výstava Expedice středověk je k vidění na zámku Červený Hrádek až do 10. května. Organizátoři tak původní termín ukončení expozice o týden prodloužili. „Důvodem je velký zájem z řad škol i ostatní veřejnosti,“ vysvětlila asistentka ředitele Kulturního, vzdělávacího a informačního zařízení Jirkov (KVIZ) Jitka Viziová.
Paella je dnes symbolem nejen Valencie, odkud pochází, ale celého Španělska. Příprava tohoto tradičního pokrmu je trochu náročnější. Výsledek však stojí za to. Chuťové buňky zaplesají a tělu dodáte potřebné živiny. Ideální je na různé oslavy či posezení s přáteli. Překvapte bohatým, delikátním a ke všemu dietním jídlem!
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Řecká kuchyně je bohatá a velmi chutná. Je proto trochu s podivem, že se jejím symbolem stal tak jednoduchý pokrm jako tzatziki. V Řecku se zpravidla podávají jako příloha, ale dají se servírovat samostatně. Ideální jsou v letních měsících ke grilovanému masu.
Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Sedmnáctiletá Sabina Presová z Huštěnovic, studentka Gymnázia Uherské Hradiště, se začátkem dubna, po třech měsících studijního pobytu na ostrově Martinik vrátila domů na rodné Slovácko.