Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Na Slovácku bude první muzeum myslivosti a pytláctví

Babice – Práce na dobudování Muzea myslivců a pytláků v Chřibech v Babicích Na Mýtince, finišují. Už od poloviny června, Měsíce myslivosti, by mělo mapovat, jak kdysi žili myslivci, jaké starosti a škody jim působili pytláci, jak žili a bydleli lidé v Babicích, ale také jaké udržovali zvyky a tradice.

Dámy ukradly sousedům v Bavorsku májku

Pasov – Skupina mladých žen „o síle dobře dvaceti mužů" z Kapfhamu a okolí Grafenau se už několik let dává před prvním májem dohromady, vyhlíží, kde snad nějaké venkovské společenství příliš vlažně vykonává povinnost střežení májky, a pak „udeří". Tak se stalo v pátek ve Schlagu, kde si dopředu vyhlédly kládu tak zrovna pro ně - ne moc velkou, ne moc malou. Když pro ni brzy ráno vyrazily do tamní stodoly, kde byla uložena, narazily na barikádu – brána byla zatarasena těžkým zemědělským strojem.

Sezona medvědího česneku vrcholí

Třebíčsko - Období, ve kterém se sbírá medvědí česnek, se pomalu krátí. Je proto nejvyšší čas vyrazit do přírody, ochutnat zelené podlouhlé lístky vonící i chutnající po česneku a prověřit jejich léčivé účinky.

Hospoda U Mlynáře zvítězila v soutěži Týden Slezské kuchyně

Opavsko – Vodník Sláma uvařil Slezské nebe a vyhrál. Tak se dá s nadsázkou komentovat vítězství restaurace U Mlynáře, která je součástí areálu U vodníka Slámy v Háji ve Slezsku. Zmíněná hospoda zvítězila v dubnové soutěži Týden slezské kuchyně.

Petržela dělal kliky s radostí

Vlašim – S komfortním desetibodovým náskokem od sestupových vod vstupovali druholigoví fotbalisté Vlašimi do domácího zápasu s Varnsdorfem a po třígólové výhře mají k dobru ještě o dva víc. Navíc potřetí za sebou udrželi vzadu nulu, což trenéra Petrželu, který po třetím gólu z kopačky Jíchy udělal dvacet kliků,velice hřeje.

Kuchař servíroval švába na másle a jako dezert hmyzí sušenky

Brno /ANKETA/– Rychle hotové, křupavé a plné proteinů bylo páteční občerstvení na Mezinárodním stavebním veletrhu. Někteří návštěvníci přesto nesebrali odvahu k jeho ochutnání. Jako hlavní chod totiž kuchař servíroval cvrčka na másle, restované saranče nebo smaženého švába. Jako desert si lidé mohli vybrat z voňavých sušenek se sušeným hmyzem nebo třeba italské chlebové tyčinky grissiny, také v hmyzí úpravě.

Školní jídelny bojují s automaty na sladkosti

Vyškovsko - Ačkoliv se školní jídelny na Vyškovsku snaží nabízet žákům vyvážená jídla, jejich úsilí kazí podle vedoucích automaty na pochutiny. S jejich nevhodností souhlasí i výživoví poradci.

Školní jídelny bojují s automaty na sladkosti

Vyškovsko - Ačkoliv se školní jídelny na Vyškovsku snaží nabízet žákům vyvážená jídla, jejich úsilí kazí podle vedoucích automaty na pochutiny. S jejich nevhodností souhlasí i výživoví poradci.

Žlebská zámecká kuchyně nabídla návštěvníkům samé dobroty

Žleby /REPORTÁŽ/ - Prostředí historického objektu nasálo o sobotním odpoledni jarní nádech a přilákalo několik stovek turistů ze všech koutů České republiky. Důvodem, proč si vyrazit na zámek Žleby na Kutnohorsku, bylo také slunečné počasí. A mimo jiné tam byly zahájeny speciální velikonoční prohlídky.

Dlouhá cesta kuchaře od Daniela k Le Marché

Karlovy Vary - Dlouhou profesní cestu má za sebou kuchař Jan Krajč z Karlových Varů. Vedla od místních renomovaných hotelů přes kuchyně velkých hotelových řetězců v Německu nebo Rakousku a renomované restaurace na newyorském Manhattanu, aby se kruh takříkajíc uzavřel, a momentálně skončila v malé restauraci Le Marché na břehu říčky Teplé. Tím se i splnil sen tohoto mistra kuchaře, a to jednou si otevřít svůj vlastní podnik a vařit v něm tak, jak si sám představuje. Nevytvářet jídla k běžné konzumaci a pouhému utišení hladu, ale pokrmy, jejichž konzumace je spojena se silným zážitkem.

Hmyzí kuchař Petr Ocknecht: Pojídání švába je hmyzí maturita

/ROZHOVOR/ Hmyz se jako potrava zcela běžně využívá ve většině zemí světa a na jeho konzumaci dokonce závisí lidské životy, protože je velmi výživný. V Evropě je ale pojídání hmyzu, takzvaná entomofagie, stále spíše kuriózní záležitost pro gurmety nebo silné žaludky.

Typický Francouz by radši byl bez auta a chodil pěšky, než aby neměl na jídlo

Písek - /10 LET ČLENSTVÍ ČR V EVROPSKÉ UNII/ Jaké je žít s cizincem? Bývá problémem jazyková bariéra nebo snad odlišné zvyky dvou různých národů? O svůj příběh se s námi podělila dvojice z Písku, která si však přála zůstat v anonymitě. Ona je Češka, on Francouz a žijí i pracují spolu dva roky. Říkejme jim Martina a Xavier. . .

Cesta kolem světa téměř za dva roky

Svitavy – /SERIÁL/ Naši cestovatelé Bára a Matěj Čuhelovi strávili v nepálské vesničce Rajbas osm týdnů. Dnes se podíváme na ten závěrečný.

Samotáři na jihu Moravy? Vdovy a pracující muži

Jižní Morava – Na jihu Moravy je čím dál víc samotářů. Tedy těch, kteří dlouhodobě žijí v domácnosti sami. Za posledních dvacet let jich přibylo více než třicet tisíc. Podle statistik jsou to zejména muži v produktivním věku a důchodkyně.

Typický Francouz by radši byl bez auta a chodil pěšky, než aby neměl na jídlo

Písek /10 let členství ČR v Evropské unii/ – Jaké je žít s cizincem? Bývá problémem jazyková bariéra nebo snad odlišné zvyky dvou různých národů? O svůj příběh se s námi podělila dvojice z Písku, která si však přála zůstat v anonymitě. Ona je Češka, on Francouz a žijí i pracují spolu dva roky. Říkejme jim Martina a Xavier. . .

Jehněčí a kopřivy, to je výborné velikonoční menu, říká šéfkuchař

Semice - Jaro a jarní příroda skýtá mnoho možností, jak si zpestřit jídelníček. Slavnostní velikonoční oběd by měl podle šéfkuchaře Tomáše Reisingera, který je známý tím, že 
k vaření v maximální míře využívá místní a sezónní zdroje, obsahovat právě jarní byliny, jehněčí či první jarní zeleninu.

Samotáři na jihu Moravy? Vdovy a pracující muži

Jižní Morava – Na jihu Moravy je čím dál víc samotářů. Tedy těch, kteří dlouhodobě žijí v domácnosti sami. Za posledních dvacet let jich přibylo více než třicet tisíc. Podle statistik jsou to zejména muži v produktivním věku a důchodkyně.

SLOUPEK: Mami, kup mi štěně!!!

Každá dětská dušička se dostane do okamžiku, kdy začne toužit po něčem živém. Už ji omrzí plyšové opice a štěňata, která vypadají jako živá. Je na čase vyměnit plyš za pravou srst. Každá žena, která dbá úzkostlivě na domácí pořádek a nikdy předtím neměla chlupatého mazlíčka doma, jen stěží lapá po dechu.

V bytě našli 63 000 korun, všechno vrátili

Klášterec nad Ohří - Příběh jako z dílny Thomase Mora? Kdeže. Žádná utopie, ale skutečnost. Pracovníci veřejně prospěšných prací našli v Klášterci nad Ohří rovných 63 000 korun a nenechali si z nich vůbec nic. Šanci přitom měli -  nikdo by se o tom s největší pravděpodobností ani nedozvěděl.

Do Masných krámů připlave pstruh nebo siven

České Budějovice – Je libo grilovaného pstruha plněného medvědím česnekem? Čekání na velikonočního beránka si můžete zpříjemnit v oblíbené budějovické restauraci Masné krámy, kde také dnes v kuchyni i u stolů zahájí pstruhovou sezónu.

Výstava inspiruje i pomůže

Pelhřimov - Posledních pár dní mají zájemci možnost navštívit výstavu Fokusu Vysočina v průjezdu na Masarykově náměstí v Pelhřimově.

Z bioodpadu získají ve Strážnici kompost

Strážnice – Po Hodonínu či Veselí nad Moravou se k recyklaci kuchyňského odpadu přidává i Strážnice. Ve městě jsou již několik let popelnice na bioodpad. Nyní k nim přibudou i kompostéry.