Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.
Kunín - Letos již pošesté se kunínský zámecký areál v sobotu 10. května promění v historické bojiště. Rekonstrukce dávné bitvy nese název Kletba čarodějnice.
Sedmnáctiletá Sabina Presová z Huštěnovic, studentka Gymnázia Uherské Hradiště, se začátkem dubna, po třech měsících studijního pobytu na ostrově Martinik vrátila domů na rodné Slovácko.
Řecká kuchyně je bohatá a velmi chutná. Je proto trochu s podivem, že se jejím symbolem stal tak jednoduchý pokrm jako tzatziki. V Řecku se zpravidla podávají jako příloha, ale dají se servírovat samostatně. Ideální jsou v letních měsících ke grilovanému masu.
Benešov – První Benešov si o druhém květnovém státním svátku předehrál 30. kolo fotbalové divize s posledním ZČE Plzeň, které domů vyprovodil s nášupem čtyř branek.
Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.
Hustopeče – Dva umělce a zároveň členy hustopečského výtvarného spolku Alfons spojila výstava. Jeden tvoří převážně z keramiky či dřeva. Druhý z toho, co jeho ženě a dětem „odpadne od ruky". V hustopečském muzeu představuje svou tvorbu Pavel Klak a Roman Müller.
Vybrat jediné jídlo z kuchyně tak bohaté jako francouzská je v podstatě nadlidský úkol. Ratatouille není rozhodně nejdůležitějším ani nejchutnějším francouzským jídlem. Díky stejnojmenném filmu však rozhodně patří mezi nejznámější. V čem jeho tajemství spočívá?
Mladá Boleslav - Mateřská školka v Josefodolské ulici v mladoboleslavské Debři ztrácí samostatnost a od 1. července letošního roku se stává součástí Masarykovy základní školy Debř. Co se tím pro víc než čtyři desítky dětí, které sem do dvou tříd docházejí, změní? Především jejich unikátní stravovací návyky.
Bruntál - Šesté z nových krajských gastrocenter otevírají právě dnes (ve středu 7. května) v hotelu Hvězda, který funguje jako odloučené pracoviště bruntálské střední odborné školy.
Blanensko – Až přijede komise soutěže Vesnice roku do Křtin, má se na co těšit. Tamní lidé totiž při té příležitosti chystají přehlídku domácích likérů z křtinských kuchyní. „Je to takový nápad, který padl při pravidelné schůzce zástupců obce a spolků. Vzorky už se nám scházejí. Stočíme je do stejných lahviček a nabídneme členům komise," uvedl starosta Křtin František Novotný.
Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!
Blanensko – Až přijede komise soutěže Vesnice roku do Křtin, má se na co těšit. Tamní lidé totiž při té příležitosti chystají přehlídku domácích likérů z křtinských kuchyní. „Je to takový nápad, který padl při pravidelné schůzce zástupců obce a spolků. Vzorky už se nám scházejí. Stočíme je do stejných lahviček a nabídneme členům komise," uvedl starosta Křtin František Novotný.
Interaktivní výstava Expedice středověk je k vidění na zámku Červený Hrádek až do 10. května. Organizátoři tak původní termín ukončení expozice o týden prodloužili. „Důvodem je velký zájem z řad škol i ostatní veřejnosti,“ vysvětlila asistentka ředitele Kulturního, vzdělávacího a informačního zařízení Jirkov (KVIZ) Jitka Viziová.
Praha /FOTOGALERIE/ - Je mu čtyřiačtyřicet a ve světě gastronomie se pohybuje čtvrt století. I když nyní má pod sebou desítky kuchařů, než se k tomu dostal, prošel kus cesty. Po celém světě. René Vokurka má na starosti všechny kuchyně sítě pizzerií Coloseum.
Krupka - Hasiči při zásahu v bytě v Maršově nedaleko Krupky na Teplicku našli mrtvého dvaašedesátiletého muže. Zatím se neví, zda se starší muž při požáru v kuchyni udusil jedovatými zplodinami nebo měl jiný zdravotní problém. Řekla to mluvčí policie Jana Matonohová. Příčinu smrti by měla určit pitva.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Irsko je země drsné, ale krásné přírody, vyhlášené whisky a také dobré kuchyně. Přírodní zdroje smaragdového ostrova nejsou tak bohaté jako středomořských zemí. Přesto mají Irové v kuchyni co nabídnout.
Jirkov - Interaktivní výstava Expedice středověk je k vidění na zámku Červený Hrádek až do 10. května. Organizátoři tak původní termín ukončení expozice o týden prodloužili. „Důvodem je velký zájem z řad škol i ostatní veřejnosti,“ vysvětlila asistentka ředitele Kulturního, vzdělávacího a informačního zařízení Jirkov (KVIZ) Jitka Viziová.
Paella je dnes symbolem nejen Valencie, odkud pochází, ale celého Španělska. Příprava tohoto tradičního pokrmu je trochu náročnější. Výsledek však stojí za to. Chuťové buňky zaplesají a tělu dodáte potřebné živiny. Ideální je na různé oslavy či posezení s přáteli. Překvapte bohatým, delikátním a ke všemu dietním jídlem!
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Řecká kuchyně je bohatá a velmi chutná. Je proto trochu s podivem, že se jejím symbolem stal tak jednoduchý pokrm jako tzatziki. V Řecku se zpravidla podávají jako příloha, ale dají se servírovat samostatně. Ideální jsou v letních měsících ke grilovanému masu.
Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Sedmnáctiletá Sabina Presová z Huštěnovic, studentka Gymnázia Uherské Hradiště, se začátkem dubna, po třech měsících studijního pobytu na ostrově Martinik vrátila domů na rodné Slovácko.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.
Symbol italské kuchyně? Špagety. Jednoduché, rychlé, chutné, lehce stravitelné. Jídlo, které si podmanilo naše chuťové buňky a rozšířilo se do celého světa. Zmínky o špagetách jsou téměř tisíc let staré a v posledních sta letech se jejich popularita ještě znásobila. Není se čemu divit.
Vinohrady /FOTOGALERIE/ - Před vchodem je sice rušná magistrála a jen pár kroků odsud nejvytíženější stanice metra I. P. Pavlova, ale uvnitř je dokonalá pohoda. Desítky druhů vín. Poctivá pálenka. Kuchyně, která si potrpí na klasické tuzemské pochutiny, výbornou domácí škvarkovou pomazánkou počínaje.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Vybrat jediné jídlo z kuchyně tak bohaté jako francouzská je v podstatě nadlidský úkol. Ratatouille není rozhodně nejdůležitějším ani nejchutnějším francouzským jídlem. Díky stejnojmenném filmu však rozhodně patří mezi nejznámější. V čem jeho tajemství spočívá?
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Paella je dnes symbolem nejen Valencie, odkud pochází, ale celého Španělska. Příprava tohoto tradičního pokrmu je trochu náročnější. Výsledek však stojí za to. Chuťové buňky zaplesají a tělu dodáte potřebné živiny. Ideální je na různé oslavy či posezení s přáteli. Překvapte bohatým, delikátním a ke všemu dietním jídlem!
Jičín Sedličky - Z průjezdu a různých sklepení vystupují dívky s košťaty, i jeden mládenec. Dorozumívají se podivnými zvuky, ke kterým není potřeba slovník, i když dívky jsou z Francie.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Symbol italské kuchyně? Špagety. Jednoduché, rychlé, chutné, lehce stravitelné. Jídlo, které si podmanilo naše chuťové buňky a rozšířilo se do celého světa. Zmínky o špagetách jsou téměř tisíc let staré a v posledních sta letech se jejich popularita ještě znásobila. Není se čemu divit.
Strakov - Udělat si srandu i tak trochu sami ze sebe se ve Strakově nebojí. Devět let po sobě tu vždy na prvního máje projde průvod alegorických vozů tažených koňmi, traktory i traktůrky. Letos zapřáhli také psy.
Znojmo, Němčičky – Titul šampiona jedenáctého ročníku mezinárodní soutěže Jarovín Rosé bral vinař Jan Stávek z Němčiček. Poslední dubnový večer ovládlo vyhlašování výsledků ve Znojmě právě jeho vinařství. Získalo totiž i pohár starosty města za nejlepší kolekci.
Strakov – Udělat si srandu i tak trochu sami ze sebe se ve Strakově nebojí. Devět let po sobě tu vždy na prvního máje projde průvod alegorických vozů tažených koňmi, traktory i traktůrky. Letos zapřáhli také psy.
Střední a východní Morava/Olomouc - Poprvé vyrazil polský tanečník Arkadiusz Orlowski do České republiky před dvěma lety, aby zkusil štěstí na konkurzu v Moravském divadle Olomouc. Jako čerstvý absolvent baletní školy v Gdaňsku sem tenkrát přijel se svými přáteli a nakonec už v Olomouci zůstal. Z první role v opeře Čert a Káča se nakonec dostal až na post baletního sólisty a po dvou sezonách už se zde cítí jako doma.
Velký Týnec – Přibližně sedm set tisícovou škodu napáchal středeční požár v rodinném domě v obci Velký Týnec na Olomoucku. Vyčíslení následků mimořádnosti, která byla ohlášená na tísňovou linku před čtrnáctou hodinou, je zatím předběžné.
Litomyšl - Příprava čaje, kávy a zpočátku i čokolády byla typická zejména pro aristokratická sídla a kuchyně. Pojďme si tedy v krátkosti připomenout jejich historii a pouť do Evropy.
Holešov – Dalších oprav se letos dočká Centrum pro seniory v Holešově. V rámci postupné rekonstrukce nyní přijde na opravu bytových jader. Budova, která byla postavena v sedmdesátých letech minulého století, už totiž nevyhovuje standardům a potřebám klientů.