Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Sešit a tužku vyměnili za zástěry

Nová Paka – Jedenáct studentů oboru hotelnictví Střední školy gastronomie a služeb skládalo v tomto týdnu praktickou maturitní zkoušku. Tužky a papír museli mladí lidé vyměnit za zástěru a číšnický stejnokroj.

Na hradech provází víly a princezny

Sychrov - Hrady a zámky v Libereckém kraji připravují v posledních letech stále častěji prohlídky a programy zaměřené na rodiny s dětmi. Třeba na Sychrově provádí děti v letním období princezna a oblíbené jsou i prohlídky na téma pohádek.

Party na míru: Každý si již může oslavy užít bez starostí

„Když si chce někdo doma udělat oslavu pro rodinu, je s tím hodně starostí a zařizování. Pokud zvolí catering, tak si oslavu mohou všichni krásně užít. Je ale potřeba, když akce skončí a klient všechno zaplatí, aby z toho měl dobrý pocit," říká Lili Spieglová, která se cateringu věnuje již více než dvacet let.

Na hradech provází víly a princezny

Sychrov - Hrady a zámky v Libereckém kraji připravují v posledních letech stále častěji prohlídky a programy zaměřené na rodiny s dětmi. Třeba na Sychrově provádí děti v letním období princezna a oblíbené jsou i prohlídky na téma pohádek.

Nejromantičtější výhled v Praze? U nás, tvrdí restaurace u Hradu

Praha - Těžko hledat v Praze restauraci na pozoruhodnějším místě. Celý objekt Valoria Castle & Garden Restaurant je součástí hradeb a zahrad Pražského hradu, takže kdo se alespoň jednou k sídlu českých prezidentů vypravil, procházel okolo. Většina luxusních prostor je ale zrakům kolemjdoucích ukryta.

Školní bufety a automaty: nově jenom zdravě

Praha /INFOGRAFIKA/ – Kážou vodu, pijí víno. Tak by se dal shrnout přístup většiny škol ke zdravé stravě. Zatímco se žáci v hodinách učí zdravému životnímu stylu, školní automaty a bufety jim nenabízejí téměř nic jiného než sladké limonády, čokoládové tyčinky a chipsy.

Sokolové na Chrudimsku opouštějí svá hnízda

Chrudimsko - Sokolové se dál zbavují své někdejší pýchy - sokoloven. Zhruba sto let staré domy obvykle nevyhovují moderním nárokům a lidé kolem Sokola mnohdy neumějí sehnat peníze nutné pro jejich rekonstrukci.

Do škol míří dělníci místo dětí

Karlovarsko - Nové schodiště, zateplení budovy, výměna oken, rekonstrukce hřiště nebo zrenovované zázemí kuchyně, to je jen výčet oprav, na které čekají místní základní, mateřské a umělecké školy. Přes prázdniny se tak dohání všechno, co v průběhu školního roku není možné. Městská kasa v Karlových Varech počítá s uvolněním částky až 50 milionů korun. Opravy většiny škol počítají hlavně se zateplením.

Sokolové opouštějí svá hnízda

Chrudimsko - Sokolové se dál zbavují své někdejší pýchy - sokoloven. Zhruba sto let staré domy obvykle nevyhovují moderním nárokům a lidé kolem Sokola mnohdy neumějí sehnat peníze nutné pro jejich rekonstrukci.

Jedovaté potraviny

Z kuchyně se line vůně a vám se pod nohama neúnavně motá pes nebo kočka, dožadující se nějaké té lidské dobroty. Věci, které člověk běžně jí, pro ně však mohou být toxické a v určitém množství je mohou dokonce i zabít. Které to jsou?

Na zámku je výstava o panských hostinách

Jaroměřice nad Rokytnou - Až do konce října mohou návštěvníci barokního zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku zhlédnout výstavu věnovanou stolování na šlechtických sídlech v 18. a 19. století.

Imperial investoval do ubytovacích komplexů

Karlovy Vary - Lázeňské společnosti Imperial Karlovy Vary se v loňském roce podařilo udržet zájem hostů o segment medicínsky pojaté komplexní lázeňské péče, v němž realizuje většinu svých tržeb. Díky tomu mohla investovat především do ubytovací části. Do hotelů provozovaných touto společností přijelo loni za komplexní lázeňskou péčí 15 130 hostů. Tedy téměř stejně jako v roce 2012, kdy se do nich přijelo léčit 15 340 lidí.

Grilování: jde to i zdravě?

Mnohým nešvarům se dá vyhnout a z jídla na ohni udělat pochoutku, která vám neuškodí, zvolíte-li vhodné suroviny a způsob úpravy.

Mulčovací kůra svědčí smržům

Mulčovací kůra je mezi zahrádkáři stále oblíbenější. Je to přírodní materiál, který vypadá velice esteticky, postupně se rozkládá a vylepšuje půdu humusem a v neposlední  řadě  zabraňuje  nadměrnému vysychání záhonu a růstu plevelu.

Uvařme si o víkendu: Kuře v hříbkové omáčce

Svitavsko – /POCTIVÁ KUCHYNĚ/ Dnes opět připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní – jsou připraveny z poctivých surovin.

Získejte vstupenky na Slavnosti chřestu nebo Paulusovo menu se vstupenkou

Ivančice, Brno - Soutěžte s Deníkem Rovnost o vstupenky na Slavnosti chřestu v Ivančicích na Brněnsku. Největší chřestová slavnost domácí sezony, která se uskuteční od pátku 23. do neděle 25. května, nabídne spoustu možností, jak ochutnat chřest v různých kuchařských variacích, podívat se na kuchařská show elitních moravských kuchařů, poslouchat zajímavou hudbu nebo ochutnat dobré víno, které se ke chřestu hodí.

Třetina lidí nekontroluje dobu použitelnosti léků

Třetina Češek a Čechů nekontroluje dobu použitelnosti léků v domácí lékárničce a 45 procent neví, že mohou bezplatně vrátit lék do lékárny. Ukázal to průzkum České asociace farmaceutických firem (ČAFF). Podle jejího ředitele Emila Zörnera lidé riskují, když si dobu použitelnosti nehlídají, protože výrobci po jejím vypršení negarantují požadované účinky léku, ten pak může i uškodit. V květnovém průzkumu odpovídalo 508 lidí.

Na Letné začíná Český pivní festival. Potrvá přes 2 týdny

Pražská Letenská pláň bude více než po dva týdny lákat milovníky zlatavého moku. V rámci sedmého ročníku Českého pivního festivalu zde více než třicítka tuzemských pivovarů představí přes 120 různých piv. Návštěvníci k nim budou moci ochutnat jídla světových kuchyní. Hlavní část doprovodného programu festivalu bude podobně jako loni tvořit rockový festival Rock'n'Beer fest. Dnes, oficiálně první den festivalu, se však veřejnost do areálu nedostane. Všech 4000 míst k sezení má rezervována soukromá firma, sdělila mluvčí festivalu Alexandra Kočicová. Brány areálu se i pro ostatní otevřou až v pátek v poledne.

Vladimír Palička: S masem se musíte pomazlit

Chystáte se grilovat? V tom případě zahoďte vakuově balené maso ze supermarketu, jděte k řezníkovi a nechte si ukrojit pět až šest centimetrů tlustý steak. Vynikající kuchař a odborník na grilování Vladimír Palička by vám jistě doporučil jihoamerické hovězí.

Na benešovském náměstí se bubnovalo a tančilo

Benešov - Dozvědět se něco zajímavého o Africe, vyzkoušet si bubnovat na africké bubny nebo okusit dobroty z keňské kuchyně mohl každý, kdo ve středu dopoledne zavítal do Benešova na Masarykovo náměstí.

Vestavné kuchyňské spotřebiče volí stále více domácností

Podíl vestavných elektrospotřebičů na prodejích bílé techniky v Česku stále roste, podle prodejců mají podíl již asi 30 procent. Stále více domácností volí při zařizování nebo rekonstrukci bytu či domu kuchyňskou linku s vestavnými spotřebiči.

Zavraždil úmyslně mou dceru!

Tábor - V úterý by u krajského soudu měl zaznít rozsudek nad Michaelem Vondrouškem, který je obžalovaný z vraždy své partnerky a matky společných dvou dětí. Muži hrozí odnětí svobody až na 18 let.   

Obliba stoupá. Farmářské trhy zažívají svůj vzestup

Rychnovsko – Všiml si toho snad už každý. Obliba farmářských trhů roste a nakupování na nich láká stále více lidí. Ti si neváhají za potraviny od lokálních výrobců připlatit. K již tradičním trhům na doudlebském zámku, které se konají každý měsíc, nyní přibylo další místo, kde budou farmáři nabízet své výrobky. Jedná se o statek v Brné u Potštejna. První trhy se tu konaly v sobotu.

Tradiční irský masový koláč

Irsko je země drsné, ale krásné přírody, vyhlášené whisky a také dobré kuchyně. Přírodní zdroje smaragdového ostrova nejsou tak bohaté jako středomořských zemí. Přesto mají Irové v kuchyni co nabídnout.

Chlebový kvásek mají Středočeši online

Střední Čechy - Pečení kváskového chleba se stalo fenoménem, který uchvátil řadu domácností. Nejinak je tomu ve Středočeském kraji. Do vlastnoručního pečení se pouští lidé nejrůznějších profesí a zálib. Počáteční „ne-
umětelství" totiž nemusí být až takovým problémem.

Potica: Tradiční slovinská bábovka s rumem

Slovinská kuchyně patří mezi trestuhodně opomíjené. Tato nádherná země však nabízí výjimečnou kombinaci středomořské a balkánské kuchyně. Vyhlášená je také svými skvělými dezerty. A jelikož jsme si v seriálu našich receptů ještě nic sladkého nepřipravili, dnes je ta pravá chvíle.

Kunínský zámek obsadí vojáci

Kunín - Letos již pošesté se kunínský zámecký areál v sobotu 10. května promění v historické bojiště. Rekonstrukce dávné bitvy nese název Kletba čarodějnice.

Tzatziky: jednoduchá a chutná řecká klasika

Řecká kuchyně je bohatá a velmi chutná. Je proto trochu s podivem, že se jejím symbolem stal tak jednoduchý pokrm jako tzatziki. V Řecku se zpravidla podávají jako příloha, ale dají se servírovat samostatně. Ideální jsou v letních měsících ke grilovanému masu.