Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Sedmnáctiletá Sabina Presová z Huštěnovic, studentka Gymnázia Uherské Hradiště, se začátkem dubna, po třech měsících studijního pobytu na ostrově Martinik vrátila domů na rodné Slovácko.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.
Symbol italské kuchyně? Špagety. Jednoduché, rychlé, chutné, lehce stravitelné. Jídlo, které si podmanilo naše chuťové buňky a rozšířilo se do celého světa. Zmínky o špagetách jsou téměř tisíc let staré a v posledních sta letech se jejich popularita ještě znásobila. Není se čemu divit.
Vinohrady /FOTOGALERIE/ - Před vchodem je sice rušná magistrála a jen pár kroků odsud nejvytíženější stanice metra I. P. Pavlova, ale uvnitř je dokonalá pohoda. Desítky druhů vín. Poctivá pálenka. Kuchyně, která si potrpí na klasické tuzemské pochutiny, výbornou domácí škvarkovou pomazánkou počínaje.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Vybrat jediné jídlo z kuchyně tak bohaté jako francouzská je v podstatě nadlidský úkol. Ratatouille není rozhodně nejdůležitějším ani nejchutnějším francouzským jídlem. Díky stejnojmenném filmu však rozhodně patří mezi nejznámější. V čem jeho tajemství spočívá?
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Paella je dnes symbolem nejen Valencie, odkud pochází, ale celého Španělska. Příprava tohoto tradičního pokrmu je trochu náročnější. Výsledek však stojí za to. Chuťové buňky zaplesají a tělu dodáte potřebné živiny. Ideální je na různé oslavy či posezení s přáteli. Překvapte bohatým, delikátním a ke všemu dietním jídlem!
Jičín Sedličky - Z průjezdu a různých sklepení vystupují dívky s košťaty, i jeden mládenec. Dorozumívají se podivnými zvuky, ke kterým není potřeba slovník, i když dívky jsou z Francie.
Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Symbol italské kuchyně? Špagety. Jednoduché, rychlé, chutné, lehce stravitelné. Jídlo, které si podmanilo naše chuťové buňky a rozšířilo se do celého světa. Zmínky o špagetách jsou téměř tisíc let staré a v posledních sta letech se jejich popularita ještě znásobila. Není se čemu divit.
Strakov - Udělat si srandu i tak trochu sami ze sebe se ve Strakově nebojí. Devět let po sobě tu vždy na prvního máje projde průvod alegorických vozů tažených koňmi, traktory i traktůrky. Letos zapřáhli také psy.
Znojmo, Němčičky – Titul šampiona jedenáctého ročníku mezinárodní soutěže Jarovín Rosé bral vinař Jan Stávek z Němčiček. Poslední dubnový večer ovládlo vyhlašování výsledků ve Znojmě právě jeho vinařství. Získalo totiž i pohár starosty města za nejlepší kolekci.
Strakov – Udělat si srandu i tak trochu sami ze sebe se ve Strakově nebojí. Devět let po sobě tu vždy na prvního máje projde průvod alegorických vozů tažených koňmi, traktory i traktůrky. Letos zapřáhli také psy.
Střední a východní Morava/Olomouc - Poprvé vyrazil polský tanečník Arkadiusz Orlowski do České republiky před dvěma lety, aby zkusil štěstí na konkurzu v Moravském divadle Olomouc. Jako čerstvý absolvent baletní školy v Gdaňsku sem tenkrát přijel se svými přáteli a nakonec už v Olomouci zůstal. Z první role v opeře Čert a Káča se nakonec dostal až na post baletního sólisty a po dvou sezonách už se zde cítí jako doma.
Velký Týnec – Přibližně sedm set tisícovou škodu napáchal středeční požár v rodinném domě v obci Velký Týnec na Olomoucku. Vyčíslení následků mimořádnosti, která byla ohlášená na tísňovou linku před čtrnáctou hodinou, je zatím předběžné.
Litomyšl - Příprava čaje, kávy a zpočátku i čokolády byla typická zejména pro aristokratická sídla a kuchyně. Pojďme si tedy v krátkosti připomenout jejich historii a pouť do Evropy.
Holešov – Dalších oprav se letos dočká Centrum pro seniory v Holešově. V rámci postupné rekonstrukce nyní přijde na opravu bytových jader. Budova, která byla postavena v sedmdesátých letech minulého století, už totiž nevyhovuje standardům a potřebám klientů.
Londýn - Nejlepší restaurací světa je dlouhodobě oceňovaný podnik Noma v dánské metropoli. Kodaňská restaurace se po roční přestávce vrátila do čela tradičního žebříčku, který sestavuje britský časopis Restaurant Magazine. Loňský vítěz El Celler de Can Roca ze španělské Girony získal v pořadí 50 nejlepších restaurací světa druhé místo. Vyhlášení se uskutečnilo dnes večer v Londýně.
Rokycany - Už jen dva dny dělí žáky devítiletky na Jižním předměstí od velké změny. Na čas přijdou o svou jídelnu. V pátek pro ně připraví jídlo tento školní rok naposled. Možnost stravování dětí je však zajištěná.
Česká republika - Období, ve kterém se sbírá medvědí česnek, se pomalu krátí. Je proto nejvyšší čas vyrazit do přírody, ochutnat zelené podlouhlé lístky vonící i chutnající po česneku a prověřit jejich léčivé účinky.
Období, ve kterém se sbírá medvědí česnek, se pomalu krátí. Je proto nejvyšší čas vyrazit do přírody, ochutnat zelené podlouhlé lístky vonící i chutnající po česneku a prověřit jejich léčivé účinky.
Olšany (Vyškovsko) – Farma Bolka Polívky v Olšanech na Vyškovsku opět ožívá. Nájemce František Dvořák, který dříve provozoval několik penzionů a restaurací na Šumavě, o víkendu zkusmo otevřel restauraci a ostrý provoz chce zahájit 1. května. Postupně by se měl otevřít i hotel a o víkendech chce na farmě pořádat i kulturní akce, zároveň se chce s hercem Bolkem Polívkou dohodnout na užívání ochranných známek, řekl dnes.
Morkovicko – O krádeži v rodinném domě informoval v sobotu necelou hodinu po poledni policisty čtyřicetiletý muž z Morkovic na Kroměřížsku. Podle jeho oznámení mu někdo vnikl do domu a kradl tam. Muž v pátek navečer společně s rodinou odjel na chatu a domek tak zůstal opuštěný.
Babice – Práce na dobudování Muzea myslivců a pytláků v Chřibech v Babicích Na Mýtince, finišují. Už od poloviny června, Měsíce myslivosti, by mělo mapovat, jak kdysi žili myslivci, jaké starosti a škody jim působili pytláci, jak žili a bydleli lidé v Babicích, ale také jaké udržovali zvyky a tradice.
Velké Březno - Okusili šlechtickou kuchyni hraběte Chotka a dobroty spláchli vychlazeným pivem. Takovou netradiční gurmánskou prohlídku zažili návštěvníci zámku ve Velkém Březně.
Pasov – Skupina mladých žen „o síle dobře dvaceti mužů" z Kapfhamu a okolí Grafenau se už několik let dává před prvním májem dohromady, vyhlíží, kde snad nějaké venkovské společenství příliš vlažně vykonává povinnost střežení májky, a pak „udeří". Tak se stalo v pátek ve Schlagu, kde si dopředu vyhlédly kládu tak zrovna pro ně - ne moc velkou, ne moc malou. Když pro ni brzy ráno vyrazily do tamní stodoly, kde byla uložena, narazily na barikádu – brána byla zatarasena těžkým zemědělským strojem.
Třebíčsko - Období, ve kterém se sbírá medvědí česnek, se pomalu krátí. Je proto nejvyšší čas vyrazit do přírody, ochutnat zelené podlouhlé lístky vonící i chutnající po česneku a prověřit jejich léčivé účinky.
Opavsko – Vodník Sláma uvařil Slezské nebe a vyhrál. Tak se dá s nadsázkou komentovat vítězství restaurace U Mlynáře, která je součástí areálu U vodníka Slámy v Háji ve Slezsku. Zmíněná hospoda zvítězila v dubnové soutěži Týden slezské kuchyně.
Vlašim – S komfortním desetibodovým náskokem od sestupových vod vstupovali druholigoví fotbalisté Vlašimi do domácího zápasu s Varnsdorfem a po třígólové výhře mají k dobru ještě o dva víc. Navíc potřetí za sebou udrželi vzadu nulu, což trenéra Petrželu, který po třetím gólu z kopačky Jíchy udělal dvacet kliků,velice hřeje.
Brno /ANKETA/– Rychle hotové, křupavé a plné proteinů bylo páteční občerstvení na Mezinárodním stavebním veletrhu. Někteří návštěvníci přesto nesebrali odvahu k jeho ochutnání. Jako hlavní chod totiž kuchař servíroval cvrčka na másle, restované saranče nebo smaženého švába. Jako desert si lidé mohli vybrat z voňavých sušenek se sušeným hmyzem nebo třeba italské chlebové tyčinky grissiny, také v hmyzí úpravě.
Vyškovsko - Ačkoliv se školní jídelny na Vyškovsku snaží nabízet žákům vyvážená jídla, jejich úsilí kazí podle vedoucích automaty na pochutiny. S jejich nevhodností souhlasí i výživoví poradci.
Polešovice /ROZHOVOR/ - Poslední týden zbývá do vyhlášení Nevěsty roku. O tento titul bojuje i rodačka z Polešovic Milli Trlidová. Dostala se do poslední dvanáctky z 1626 vdavekchtivých žen.
Vyškovsko - Ačkoliv se školní jídelny na Vyškovsku snaží nabízet žákům vyvážená jídla, jejich úsilí kazí podle vedoucích automaty na pochutiny. S jejich nevhodností souhlasí i výživoví poradci.
Polešovice /ROZHOVOR/ - Poslední týden zbývá do vyhlášení Nevěsty roku. O tento titul bojuje i rodačka z Polešovic Milli Trlidová. Dostala se do poslední dvanáctky z 1626 vdavekchtivých žen.
Praha - Byly to nervózní okamžiky při počítání došlých kuponů. Jejich celkový počet se nakonec vyšplhal k necelým sedmi stovkám. Tolik hlasů jste poslali vy, čtenáři regionálních Deníků, vítěznému receptu v soutěži Vaříme s Deníkem.
Žleby /REPORTÁŽ/ - Prostředí historického objektu nasálo o sobotním odpoledni jarní nádech a přilákalo několik stovek turistů ze všech koutů České republiky. Důvodem, proč si vyrazit na zámek Žleby na Kutnohorsku, bylo také slunečné počasí. A mimo jiné tam byly zahájeny speciální velikonoční prohlídky.
Karlovy Vary - Dlouhou profesní cestu má za sebou kuchař Jan Krajč z Karlových Varů. Vedla od místních renomovaných hotelů přes kuchyně velkých hotelových řetězců v Německu nebo Rakousku a renomované restaurace na newyorském Manhattanu, aby se kruh takříkajíc uzavřel, a momentálně skončila v malé restauraci Le Marché na břehu říčky Teplé. Tím se i splnil sen tohoto mistra kuchaře, a to jednou si otevřít svůj vlastní podnik a vařit v něm tak, jak si sám představuje. Nevytvářet jídla k běžné konzumaci a pouhému utišení hladu, ale pokrmy, jejichž konzumace je spojena se silným zážitkem.