Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Pravý guláš: symbol maďarské kuchyně

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Před deseti lety jsme nevstupovali do Evropské unie sami. Doprovázela nás řada zemí, mezi nimi i Maďarsko. Maďarská kuchyně je vyhlášená po celém světě a není sporu o to, který pokrm je jejím symbolem. Správně, je to pravý maďarský guláš.

Špagety s rajčaty. Zázračně jednoduché, rychlé a chutné

Symbol italské kuchyně? Špagety. Jednoduché, rychlé, chutné, lehce stravitelné. Jídlo, které si podmanilo naše chuťové buňky a rozšířilo se do celého světa. Zmínky o špagetách jsou téměř tisíc let staré a v posledních sta letech se jejich popularita ještě znásobila. Není se čemu divit.

V 'pubu' nemusí nalévat jen pivo. Jde to i s vínem

Vinohrady /FOTOGALERIE/ - Před vchodem je sice rušná magistrála a jen pár kroků odsud nejvytíženější stanice metra I. P. Pavlova, ale uvnitř je dokonalá pohoda. Desítky druhů vín. Poctivá pálenka. Kuchyně, která si potrpí na klasické tuzemské pochutiny, výbornou domácí škvarkovou pomazánkou počínaje.

Ratatouille: Lahodná zeleninová směs ze slunné Francie

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Vybrat jediné jídlo z kuchyně tak bohaté jako francouzská je v podstatě nadlidský úkol. Ratatouille není rozhodně nejdůležitějším ani nejchutnějším francouzským jídlem. Díky stejnojmenném filmu však rozhodně patří mezi nejznámější. V čem jeho tajemství spočívá?

Klasické švédské masové koule s brusinkami

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!

Paella: Poklad středomořské kuchyně ze Španělska

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Paella je dnes symbolem nejen Valencie, odkud pochází, ale celého Španělska. Příprava tohoto tradičního pokrmu je trochu náročnější. Výsledek však stojí za to. Chuťové buňky zaplesají a tělu dodáte potřebné živiny. Ideální je na různé oslavy či posezení s přáteli. Překvapte bohatým, delikátním a ke všemu dietním jídlem!

Z Valdštejnské lodžie: Jak se dělá Čarodění

Jičín Sedličky - Z průjezdu a různých sklepení vystupují dívky s košťaty, i jeden mládenec. Dorozumívají se podivnými zvuky, ke kterým není potřeba slovník, i když dívky jsou z Francie.

Špagety s rajčaty. Zázračně jednoduché, rychlé a chutné

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Symbol italské kuchyně? Špagety. Jednoduché, rychlé, chutné, lehce stravitelné. Jídlo, které si podmanilo naše chuťové buňky a rozšířilo se do celého světa. Zmínky o špagetách jsou téměř tisíc let staré a v posledních sta letech se jejich popularita ještě znásobila. Není se čemu divit.

Prvomájový průvod ve Strakově už podeváté

Strakov - Udělat si srandu i tak trochu sami ze sebe se ve Strakově nebojí. Devět let po sobě tu vždy na prvního máje projde průvod alegorických vozů tažených koňmi, traktory i traktůrky. Letos zapřáhli také psy.

Nejlepším růžovým vínem se pyšní němčický Stávek

Znojmo, Němčičky – Titul šampiona jedenáctého ročníku mezinárodní soutěže Jarovín Rosé bral vinař Jan Stávek z Němčiček. Poslední dubnový večer ovládlo vyhlašování výsledků ve Znojmě právě jeho vinařství. Získalo totiž i pohár starosty města za nejlepší kolekci.

Prvomájový průvod ve Strakově už podeváté

Strakov – Udělat si srandu i tak trochu sami ze sebe se ve Strakově nebojí. Devět let po sobě tu vždy na prvního máje projde průvod alegorických vozů tažených koňmi, traktory i traktůrky. Letos zapřáhli také psy.

Chybí mi tady moře, říká polský tanečník Arkadiusz Orlowski

Střední a východní Morava/Olomouc - Poprvé vyrazil polský tanečník Arkadiusz Orlowski do České republiky před dvěma lety, aby zkusil štěstí na konkurzu v Moravském divadle Olomouc. Jako čerstvý absolvent baletní školy v Gdaňsku sem tenkrát přijel se svými přáteli a nakonec už v Olomouci zůstal. Z první role v opeře Čert a Káča se nakonec dostal až na post baletního sólisty a po dvou sezonách už se zde cítí jako doma.

Seniorům v Holešově opravují bydlení

Holešov – Dalších oprav se letos dočká Centrum pro seniory v Holešově. V rámci postupné rekonstrukce nyní přijde na opravu bytových jader. Budova, která byla postavena v sedmdesátých letech minulého století, už totiž nevyhovuje standardům a potřebám klientů.

Nejlepší restaurací světa je podle britského magazínu dánská Noma

Londýn - Nejlepší restaurací světa je dlouhodobě oceňovaný podnik Noma v dánské metropoli. Kodaňská restaurace se po roční přestávce vrátila do čela tradičního žebříčku, který sestavuje britský časopis Restaurant Magazine. Loňský vítěz El Celler de Can Roca ze španělské Girony získal v pořadí 50 nejlepších restaurací světa druhé místo. Vyhlášení se uskutečnilo dnes večer v Londýně.

Rokycanští řeší přesun jedlíků

Rokycany - Už jen dva dny dělí žáky devítiletky na Jižním předměstí od velké změny. Na čas přijdou o svou jídelnu. V pátek pro ně připraví jídlo tento školní rok naposled. Možnost stravování dětí je však zajištěná.

Sezona medvědího česneku vrcholí

Česká republika - Období, ve kterém se sbírá medvědí česnek, se pomalu krátí. Je proto nejvyšší čas vyrazit do přírody, ochutnat zelené podlouhlé lístky vonící i chutnající po česneku a prověřit jejich léčivé účinky.

Sezona medvědího česneku vrcholí

Období, ve kterém se sbírá medvědí česnek, se pomalu krátí. Je proto nejvyšší čas vyrazit do přírody, ochutnat zelené podlouhlé lístky vonící i chutnající po česneku a prověřit jejich léčivé účinky.

Šumavský hoteliér znovu otevře Farmu Bolka Polívky 1. května

Olšany (Vyškovsko) – Farma Bolka Polívky v Olšanech na Vyškovsku opět ožívá. Nájemce František Dvořák, který dříve provozoval několik penzionů a restaurací na Šumavě, o víkendu zkusmo otevřel restauraci a ostrý provoz chce zahájit 1. května. Postupně by se měl otevřít i hotel a o víkendech chce na farmě pořádat i kulturní akce, zároveň se chce s hercem Bolkem Polívkou dohodnout na užívání ochranných známek, řekl dnes.

Ukradl věci za 126 tisíc korun

Morkovicko – O krádeži v rodinném domě informoval v sobotu necelou hodinu po poledni policisty čtyřicetiletý muž z Morkovic na Kroměřížsku. Podle jeho oznámení mu někdo vnikl do domu a kradl tam. Muž v pátek navečer společně s rodinou odjel na chatu a domek tak zůstal opuštěný.

Na Slovácku bude první muzeum myslivosti a pytláctví

Babice – Práce na dobudování Muzea myslivců a pytláků v Chřibech v Babicích Na Mýtince, finišují. Už od poloviny června, Měsíce myslivosti, by mělo mapovat, jak kdysi žili myslivci, jaké starosti a škody jim působili pytláci, jak žili a bydleli lidé v Babicích, ale také jaké udržovali zvyky a tradice.

Dámy ukradly sousedům v Bavorsku májku

Pasov – Skupina mladých žen „o síle dobře dvaceti mužů" z Kapfhamu a okolí Grafenau se už několik let dává před prvním májem dohromady, vyhlíží, kde snad nějaké venkovské společenství příliš vlažně vykonává povinnost střežení májky, a pak „udeří". Tak se stalo v pátek ve Schlagu, kde si dopředu vyhlédly kládu tak zrovna pro ně - ne moc velkou, ne moc malou. Když pro ni brzy ráno vyrazily do tamní stodoly, kde byla uložena, narazily na barikádu – brána byla zatarasena těžkým zemědělským strojem.

Sezona medvědího česneku vrcholí

Třebíčsko - Období, ve kterém se sbírá medvědí česnek, se pomalu krátí. Je proto nejvyšší čas vyrazit do přírody, ochutnat zelené podlouhlé lístky vonící i chutnající po česneku a prověřit jejich léčivé účinky.

Hospoda U Mlynáře zvítězila v soutěži Týden Slezské kuchyně

Opavsko – Vodník Sláma uvařil Slezské nebe a vyhrál. Tak se dá s nadsázkou komentovat vítězství restaurace U Mlynáře, která je součástí areálu U vodníka Slámy v Háji ve Slezsku. Zmíněná hospoda zvítězila v dubnové soutěži Týden slezské kuchyně.

Petržela dělal kliky s radostí

Vlašim – S komfortním desetibodovým náskokem od sestupových vod vstupovali druholigoví fotbalisté Vlašimi do domácího zápasu s Varnsdorfem a po třígólové výhře mají k dobru ještě o dva víc. Navíc potřetí za sebou udrželi vzadu nulu, což trenéra Petrželu, který po třetím gólu z kopačky Jíchy udělal dvacet kliků,velice hřeje.

Kuchař servíroval švába na másle a jako dezert hmyzí sušenky

Brno /ANKETA/– Rychle hotové, křupavé a plné proteinů bylo páteční občerstvení na Mezinárodním stavebním veletrhu. Někteří návštěvníci přesto nesebrali odvahu k jeho ochutnání. Jako hlavní chod totiž kuchař servíroval cvrčka na másle, restované saranče nebo smaženého švába. Jako desert si lidé mohli vybrat z voňavých sušenek se sušeným hmyzem nebo třeba italské chlebové tyčinky grissiny, také v hmyzí úpravě.

Školní jídelny bojují s automaty na sladkosti

Vyškovsko - Ačkoliv se školní jídelny na Vyškovsku snaží nabízet žákům vyvážená jídla, jejich úsilí kazí podle vedoucích automaty na pochutiny. S jejich nevhodností souhlasí i výživoví poradci.

Školní jídelny bojují s automaty na sladkosti

Vyškovsko - Ačkoliv se školní jídelny na Vyškovsku snaží nabízet žákům vyvážená jídla, jejich úsilí kazí podle vedoucích automaty na pochutiny. S jejich nevhodností souhlasí i výživoví poradci.

Žlebská zámecká kuchyně nabídla návštěvníkům samé dobroty

Žleby /REPORTÁŽ/ - Prostředí historického objektu nasálo o sobotním odpoledni jarní nádech a přilákalo několik stovek turistů ze všech koutů České republiky. Důvodem, proč si vyrazit na zámek Žleby na Kutnohorsku, bylo také slunečné počasí. A mimo jiné tam byly zahájeny speciální velikonoční prohlídky.

Dlouhá cesta kuchaře od Daniela k Le Marché

Karlovy Vary - Dlouhou profesní cestu má za sebou kuchař Jan Krajč z Karlových Varů. Vedla od místních renomovaných hotelů přes kuchyně velkých hotelových řetězců v Německu nebo Rakousku a renomované restaurace na newyorském Manhattanu, aby se kruh takříkajíc uzavřel, a momentálně skončila v malé restauraci Le Marché na břehu říčky Teplé. Tím se i splnil sen tohoto mistra kuchaře, a to jednou si otevřít svůj vlastní podnik a vařit v něm tak, jak si sám představuje. Nevytvářet jídla k běžné konzumaci a pouhému utišení hladu, ale pokrmy, jejichž konzumace je spojena se silným zážitkem.