
Jarní kondici běžců prověří nejtěžší závod : Sobotní Polevský běh
Polevsko - Zvlněným terénem do krásných koutů Lužických hor vede trasa nejtěžšího závodu Okresní běžecké ligy „O pohár Českolipského deníku", kterým je Polevský běh.
Polevsko - Zvlněným terénem do krásných koutů Lužických hor vede trasa nejtěžšího závodu Okresní běžecké ligy „O pohár Českolipského deníku", kterým je Polevský běh.
Kroměříž - Při sedmém ročníku celostátní soutěže Gastro Mánes se ve středu na Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži utkali žáci odborných učilišť. „Šlo tentokrát o přípravu pokrmů studené kuchyně, kdy zadanými surovinami byly sýr, šunka a zelenina.
Velké Karlovice - Chov ovcí patřil v minulosti k hlavním zdrojům obživy Valachů. Není tedy divu, že jehněčí maso bylo jedním ze základních „stavebních kamenů" jídelníčku lidí v regionu.
Karlovarský kraj - Kdo si chce o prázdninách přivydělat, měl by se už poohlédnout po vhodné brigádě. Míst pro příležitostnou letní práci je s nástupem teplého počasí stále méně.
Hejnice - Opět proběhl měsíc březen a k němu již neodmyslitelně patří Hejnická Aprílová zábava. Tentokrát připadla na sobotu 30. března, která předcházela velikonočním svátkům. I proto mohl být tento víkend dosti náročný. Letošní motto se neslo v duchu „Námořníci versus Piráti…".
Praha /ROZHOVOR/ - Někdy šlape na pedály a točí volantem. Bojuje o vítězství. Jindy se zase stará o kuchyni v jedné pražské restauraci. Bojuje o pochvalu. „Stíhám to," říká v rozhovoru pro Deník Jan Charouz.
Kuřim - Čím si krémovaly babičky a prababičky obličej, když se ještě nedala dobře koupit kosmetika v obchodech? Použily věci, které měly v kuchyni. Jak osvědčenou domácí kosmetiku, kterou používaly, vyrobit, se zájemci dozvěděli v pondělí v Kuřimi na Brněnsku. V místní knihovně o tom přednášela popularizátorka šetrného a zdravého životního stylu Gábina Zavadilová.
Prostějov – Další sběrné nádoby na trávu, kůru i jiný rostlinný odpad chce pro usedlíky pořídit prostějovský magistrát.
Praha - Známá herečka Chantal Poullain, původem z Marseille, a šéfkuchař francouzské gastronomie Vladimír Honzák v pátek pokřtili ve francouzské restauraci Brasserie La Gare v Praze knihu Láska, duše a francouzská kuchyně. Chantal je blízká tato kniha i proto, že příběh dává neodolatelný návod, jak dobře vařit a zároveň dobře žít. Kniha zkrátka vypráví o tom, jak připravovat jídlo tak, jak to umí jen Francouzi. Tedy s lehkostí, jednoduchostí a láskou.
Jižní Morava - Čtyřicet milionů korun. Takovou škodu nahlásili loni obyvatelé domů a bytů na jižní Moravě, které někdo vykradl. Rodinné domy si přitom zloději vybírají za cíl mnohem častěji než byty. Loni se vloupali do téměř šesti set domů a skoro čtyř set bytů. Čísla za předchozí rok jsou podobná. V prvních dvou měsících letošního roku už se zloději v kraji stihli vloupat do osmačtyřiceti bytů a téměř sto padesáti domů.
Přibyslav - Dobrou kuchyní vyhlášená restaurace U Žižky v Přibyslavi má blízko k největší prodejně sladkovodních ryb na Vysočině, která byla otevřena v Ronově nad Sázavou.
Bruntál - Jana Franková se stará téměř dvacet let o efektivní využití volného času dětí z Bruntálu a okolí. Od roku 2011 je i ředitelkou bruntálského Střediska volného času. Mimo klasické kroužky a příležitostné akce pro veřejnost pořádá středisko také víkendové akce i tábory pro děti a mládež. Jaký je zájem ze strany táborníků o pobyt v přírodě, kolik dětí se podobných akcí účastní a co dělají táborníci v zimním období?
Břeclav-Nejdek - Rodina z Nejdku zápolí s následky neobvyklé havárie. Místo trávníku má před domem pět metrů hlubokou jámu.
Ústí nad Labem - Posílejte nám na email: recepty.ustecky@denik.cz své kulinářské recepty a vyhrajte šek na tři sta korun!
Břeclav-Nejdek - Rodina z Nejdku zápolí s následky neobvyklé havárie. Místo trávníku má před domem pět metrů hlubokou jámu.
Písek - Podvodníci okradli ve čtvrtek před druhou hodinou odpoledne důvěřivé starší manžele (1929 a 1927) z Budovatelské ulice.
Příbram – Radek Mach patřil v semifinálové sérii extraligy volejbalistů k nejlepším hráčům. Neplatí to ale jen o čtyřech zápasech play off, ale o celé sezoně.
Strakonicko - Dobrá zpráva pro všechny, kdo kupují jablka. Dlouhá a tuhá zima s teplotními výkyvy by na cenu jablek vliv mít neměla. To potvrzují ovocnáři.
Ostrava - Fanoušci facebookové stránky Moravskoslezského deníku mohli od nás získat dvě vstupenky na jazzový koncert Borise Urbánka s ostravskými muzikanty, speciální show jednoho z nejlepších bubeníků v České republice nebo na další dva hudební večery v Parníku.
Plzeň – Je libo cvrčka na másle, smažená sarančata nebo červy s ovocným tvarohem? Při letošním gurmánském festivalu dobrého jídla a pití, který se uskuteční 18. a 19. května v areálu za Plazou, budete mít výjimečnou šanci. Právě tady rozbalí svou kuchyni Petr Ocknecht, jediný kuchař u nás, který vaří hmyz.
Bruntál /FOTOGALERIE/ - Zástupci osmi škol z Moravskoslezského a Olomouckého kraje se utkali ve středu v Bruntále o Zlatou vařečku. Žáci odborných středních škol připravovali v duchu povelikonoční tradice pokrmy z vajec.
Boháňka - Za velkého úsilí a s neustálou kontrolou budoucích nákladů se obec chystá na výstavbu nového kulturního střediska. Boháňka na Hořicku chce mít brzy zpět, co jí před několika lety vzal ničivý požár, a v současnosti si nechává zpracovat projekt budoucí stavby. Vznikne v lokalitě mezi koupalištěm a památníkem.
Olomouc - Jaké to je, když se v kuchyni objeví Ital, se na sklonku minulého týdne přesvědčili návštěvníci dalšího z oblíbených tematických večerů v olomouckém NH hotelu.
Prostějov – Další sběrné nádoby na trávu, kůru i jiný rostlinný odpad chce pro usedlíky pořídit prostějovský magistrát.
Strakonicko - Úrodu mohou ohrozit ještě jarní mrazíky
Ostrava - Zavedení nového tržního řádu má první výsledky. Z Masarykova náměstí zmizely barevné stánky, kde trhovci nabízeli vedle zeleniny, ovoce a kytek také levné ponožky, hračky či vybavení do kuchyně.
Prostějov – Půvabná skořápka s bídným obsahem? Právě tak lze dle vyjádření hosta Aleše Pekáčka vnímat restauraci Národní dům v Prostějově. Ředitel obecné prospěšné společnosti Národní dům Jiří Páleník záležitost s údajně zapáchajícím masem vysvětluje. A přikládá i opačnou zkušenost, než jakou u nich nabyl Pekáček.
Prostějov – Půvabná skořápka s bídným obsahem? Právě tak lze dle vyjádření hosta Aleše Pekáčka vnímat restauraci Národní dům v Prostějově. Ředitel obecně prospěšné společnosti Národní dům Jan Páleník záležitost s údajně zapáchajícím masem vysvětluje. A přikládá i opačnou zkušenost, než jakou u nich nabyl Pekáček.
Lidé, kteří si loni koupili kuchyňskou linku, za ni zaplatili v průměru 30.000 korun. Právě cena je hlavním kritériem podle kterého si Češi vybírají kuchyň, na dalších místech následují vzhled, kvalita zpracování a praktičnost. Vyplývá to ze studie Incoma Furniture 2012. Trh s kuchyňským nábytkem stále klesá, jeho roční obrat dosahuje podle odhadu Asociace českých nábytkářů asi čtyři miliardy korun.
Brno - Ochutnat romskou kuchyni, navštívit věštkyni, plést košíky nebo si poslechnout ráznou romskou hudbu. To vše v pondělí mohli vyzkoušet příchozí na náměstí Svobody. Osmý duben je totiž mezinárodním dnem Romů. V Brně ho pošesté pořádaly organizace věnující se integraci Romů do společnosti.
Strakonice – Letošní Noci s Andersenem ve Šmidingerově knihovně, která měla podtitul Možná přijde i Andersen, se zúčastnilo 24 dětí zhruba od druhé do páté třídy základní školy.
Plzeň - Víkendový program čtvrtého ročníku Arabfestu, který se tentokrát konal v dobrovolnickém centru Totem, nalákal do Kaznějovské ulice desítky lidí.
Přibyslav - Rekonstrukce základní školy v Přibyslavi je v plném proudu.
Udělat nudle do polévky, to přece není žádný problém, řekne nejedna zkušená hospodyňka. Je k tomu potřeba kopeček mouky, udělat do něj důlek, vyklepnout do něj nějaké vajíčko a umně je s moukou promíchat dvěma vidličkami, aby se vytvořilo těsto.
Ústí nad Labem - Usměvavá Sohyun Lee vyprávěla o své zemi, porovnávala asijské kuchyně a naučila posluchače dvě speciality.
Praha - Lidé, kteří si loni koupili kuchyňskou linku, za ni zaplatili v průměru 30.000 korun. Právě cena je hlavním kritériem podle kterého si Češi vybírají kuchyň, na dalších místech následují vzhled, kvalita zpracování a praktičnost. Vyplývá to ze studie Incoma Furniture 2012. Trh s kuchyňským nábytkem stále klesá, jeho roční obrat dosahuje podle odhadu Asociace českých nábytkářů asi čtyři miliardy korun.
Nebákov – Velikonoční turnaj v mariáši se uskutečnil 30. března jako první z turnajů XI.ročníku Mistrovství Českého ráje o putovní pohár věnovaný obcí Libošovice – XI. ročník Velikonočního turnaje a zároveň II.ročník Memoriálu Ivana Šourka.
Kopřivnice - Denní nízkoprahové centrum Racek v Kopřivnici pomáhá již roky lidem bez přístřeší. Po třech letech našli sociální pracovníci zázemí v nové přístavbě zrekonstruovaného azylového domu, jehož podoba je i dílem vedoucího zařízení Michala Rašky a jeho kolegů. Toho těší, že počet osob bez domova ve městě klesá.
Za poslední rok do rekonstrukce svého bydlení investovalo 23 procent Čechů. Vysoké ceny bytů, které i přes krizi výrazně neklesly, změnily chování lidí – nové byty příliš nekupují, ale rekonstruují ty současné. Nové vybavení domácnosti si v posledním roce pořídilo 35 procent Čechů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Home Credit.
Bruntál, Čína – Helga Bedáňová měla po celé čtyři roky na bruntálské obchodní akademii a střední zemědělské škole samé jedničky. Na samé jedničky také odmaturovala. Studium čínského jazyka ji nakonec dovedlo až k pobytu v Číně.
Severní Terasa - „Kdo to byl," ptá se drobná dáma s bílými vlasy staženými do culíku a obrací se přitom na svého vnuka. „Starosta z výboru," zazní odpověď. „Proč tu byl," nevzdává to žena a vyptává se dál. „Přišel ti popřát," trpělivě vysvětluje prošedivělý muž v brýlích.
Vranovice – Kolem osmdesáti žádostí o místo v novém Domě pro seniory se sešlo na stole starosty Vranovic. „Zájem je opravdu veliký," řekl vranovický starosta Jan Helikar.
Náchod - Je to zhruba rok a půl, co město Náchod svěřilo provoz známého městského Hotelu u Beránka včetně restaurace a kavárny otci a synovi Rajským. Dnes se tam po rozsáhlých úpravách interiéru otevírá Dannyho kavárna. Nabídne příjemnější prostředí v duchu secese a odpovídající moderní gastronomii. Ostatně jít s dobou, moderními trendy a dbát přitom každým coulem na kvalitu stejně jako na pohodlí hostů je to, o co se Rajští snaží.
Praha - Za poslední rok do rekonstrukce svého bydlení investovalo 23 procent Čechů. Vysoké ceny bytů, které i přes krizi výrazně neklesly, změnily chování lidí – nové byty příliš nekupují, ale rekonstruují ty současné. Nové vybavení domácnosti si v posledním roce pořídilo 35 procent Čechů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Home Credit.
Klatovsko – I když si vezmete na hlavu kuklu, do ruky maketu pistole a vloupáte se oknem v noci do cizího domu, jehož majitel skončí po strkanici s vámi v nemocnici, ještě to neznamená, že jste se dopustili závažného zločinu loupeže.
Větruše /FOTOGALERIE/ - Kuchař známý z televizní show MasterChef učil v Ústí restauratéry, jak mají dělat ryby.
Ústí nad Labem - Posílejte nám na email: recepty.ustecky@denik.cz své kulinářské recepty a vyhrajte šek na tři sta korun!
Klatovsko - I když si vezmete na hlavu kuklu, do ruky maketu pistole a vloupáte se oknem v noci do cizího domu, jehož majitel skončí po strkanici s vámi v nemocnici, ještě to neznamená, že jste se dopustili závažného zločinu loupeže.
Ústí nad Labem – Často a rád zpíval písničku „Severní vítr je krutý". Nyní to pocítil známý ústecký pouliční kytarista Vítězslav Malík sám na sobě. „Jeden mladík mě bodl do krku kvůli desetikoruně," řekl Ústeckému deníku.
Mladá Boleslav - Uvařit si kávu, zvážit mouku na pečení bábovky, podepsat dokument na úřadě nebo jen najít správné koření do guláše. Tyto zdánlivě banální denní činnosti ovšem rázem získají punc něčeho výjimečného, když je vyzkoušíte na vlastní kůži tak, jak je vykonávají lidé, kteří jsou slepí.