
Svíčkovou od dědečka z Budějovic ochutnají i Rakušané
Bad Leonfelden - Jihočeští studenti pomáhali vytvořit dvojjazyčnou německo-českou kuchařku Šmak má tradici. Ta vznikla ve škole v Bad Leonfeldenu a přináší typická jídla obou sousedních regionů
Bad Leonfelden - Jihočeští studenti pomáhali vytvořit dvojjazyčnou německo-českou kuchařku Šmak má tradici. Ta vznikla ve škole v Bad Leonfeldenu a přináší typická jídla obou sousedních regionů
Prostějov – Pohladily si kůzle z čelechovické farmy Rozinka, vodníkovi vyčistily rybníček, projely se na traktůrku poháněném baterií, vyzkoušely si práci kováře.
Ústecko /REPORTÁŽ/ - „Pane kolego, nepižlejte to maso, hezky nasaďte nůž a jedním tahem," cepuje kuchtíka, který plátkuje kus steaku, Jitka Ulihrachová. V minulosti vedla kuchyni v InterContinentalu, a tak co o jídle řekne, je svaté. Nakonec se na toho nešiku už nemůže koukat, vezme do ruky dlouhý, tenký nůž a znovu mu ukáže, jak na to.
Hrudkov - V areálu plicního sanatoria se kdysi léčili lidé z celé republiky. Dnes je léčebna až na několik bytů opuštěná a Jihočeský kraj se ji snaží nabídnout k prodeji
Brno /TEST RESTAURACÍ/ - K perle ukryté na dně moře lze přirovnat Tomato Fresh Restaurant. Je trochu zastrčený za silnicí na třídě Generála Píky a daleko od zastávek. Kdo k němu ale váží cestu, najde klenot.
Zlín - Den plný italské a japonské kultury nabízí všem zájemcům o setkávání se s odlišností festival Culturea. Ve středu 24. dubna a ve čtvrtek 25. dubna se můžete všemi pěti smysly na několik hodin vydat do Itálie a Japonska, aniž byste jen na okamžik opustili Zlín.
Hrudkov - V areálu plicního sanatoria se kdysi léčili lidé z celé republiky. Dnes je léčebna až na několik bytů opuštěná a Jihočeský kraj se ji snaží nabídnout k prodeji
Drazí krajané z texaského Westu,nejspíš ani nevíte, kolik lidí na vás teď myslí v zemi, odkud vaši předci odešli před víc než stoletím. Vlastně je to dost hrůza, že vaše město musela nejdřív postihnout taková katastrofa, aby nám došlo, že tisíce kilometrů odtud žijí lidé, kteří své české kořeny opatrují, jako by to byla ta nejsamozřejmější věc na světě. Na své každoroční slavnosti vyrážíte v českých krojích, napečete koláče, tancujete polku a vsadila by se, že si občas doma česky i zazpíváte. A to žijete v Americe, v tom pověstném „tavícím kotli", už ve čtvrté generaci!
Libušín – Dva tisíce nadšenců historie se v sobotu sejdou v Libušíně, aby publiku předvedly největší středověkou bitvu v České republice. Kromě samotné bitevní vřavy se mohou příchozí těšit na bohatý historický program s dobovou kuchyní, tržištěm a historickými tábory.
Nasavrky - V nasavrckém archeoparku řičí polnice, Keltové se hotoví k boji na obranu své osady. Náhodní kolemjdoucí však nebudou svědky krvavého střetu. V pátek začíná další z řady víkendových akcí pro dobrovolníky s názvem Ubraňme vesnici, kterou pořádá občanské sdružení Boii.
Nasavrky - V nasavrckém archeoparku řičí polnice, Keltové se hotoví k boji na obranu své osady. Náhodní kolemjdoucí však nebudou svědky krvavého střetu. V pátek začíná další z řady víkendových akcí pro dobrovolníky s názvem Ubraňme vesnici, kterou pořádá občanské sdružení Boii.
Rokycany - Přestavba kuchyně v Základní škole Jižní předměstí se letos neusku- teční. Záměr ztroskotal na úpravě odběrných elektrických zařízení v budově devítiletky. Akce se posouvá.
West - Vyhlášenou pekárnu Little Czech Bakery a bistro Czech Stop v texaském Westu znají kromě místních hlavně motoristé, kteří projíždějí státní silnicí I-35 mezi Dallasem a Austinem. V exitu 353 stačí sjet doprava a „naprosté kulinářské uspokojení" je na dosah ruky. Nevelký byznys nese hrdou pečeť české kvality, podle časopisu Mother Jones jsou tamní české koláče světově proslulé. Jejich výroba a prodej nezastavila ani děsivá exploze v nedaleké továrně na hnojiva, která půlku Westu srovnala se zemí.
Nejlepší španělské jídlo ve Valencii vaří Němec a na kole se tu nejlépe vyzná Belgičan… Je to trochu paradox, že můj největší kulinární zážitek ve španělské Valencii má na svědomí Němec ze Schwarzwaldu. Jmenuje se Bernd Knöller a je šéfkuchařem v restauraci Riff, která se pyšní michelinskou hvězdou. Ačkoliv hlava kuchyně pochází z Bádenska-Würtenberska, v Riffu ochutnáte typickou středomořskou kuchyni.
Litoměřice – Na požární cestě za Základní školou v Havlíčkově ulici v Litoměřicích se v sobotu 20. dubna uskuteční akce s výsadbou stromů.
Praha – Čtyřměsíční podmíněný trest dostal ve čtvrtek u Městského soudu v Praze Milan Kocík (54), který kdysi šéfoval organizaci Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra ČR. Stíhán byl pro to, že v roce 2009 měl podepsat nevýhodné smlouvy na rekonstrukci a dostavbu hotelu Vltava na Orlíku a pořízení jeho vybavení. Soud vyčíslil škodu na více než šest milionů korun; zaplatit má Kocík zhruba čtvrt milionu.
Puclice - Rokli za obcí Puclice, nedaleko silnice vedoucí na Malý Malahov, už dlouho hyzdí rozsáhlá černá skládka plná pneumatik, plechovek s chemikáliemi, zbytků z kuchyně, nábytku, oblečení, koberců i stavebního materiálu.
Praha – Čtyřměsíční podmíněný trest dostal ve čtvrtek u Městského soudu v Praze Milan Kocík (54), který kdysi šéfoval organizaci Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra ČR. Stíhán byl pro to, že v roce 2009 měl podepsat nevýhodné smlouvy na rekonstrukci a dostavbu hotelu Vltava na Orlíku a pořízení jeho vybavení. Soud vyčíslil škodu na více než šest milionů korun; zaplatit má Kocík zhruba čtvrt milionu.
Puclice – Rokli za obcí Puclice, nedaleko silnice vedoucí na Malý Malahov, už dlouho hyzdí rozsáhlá černá skládka plná pneumatik, plechovek s chemikáliemi, zbytků z kuchyně, nábytku, oblečení, koberců i stavebního materiálu.
Zubčice – Jako u vytržení si prožívaly děti zubčické školy a školky středeční ráno a dopoledne.
Polevsko - Zvlněným terénem do krásných koutů Lužických hor vede trasa nejtěžšího závodu Okresní běžecké ligy „O pohár Českolipského deníku", kterým je Polevský běh.
Kroměříž - Při sedmém ročníku celostátní soutěže Gastro Mánes se ve středu na Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži utkali žáci odborných učilišť. „Šlo tentokrát o přípravu pokrmů studené kuchyně, kdy zadanými surovinami byly sýr, šunka a zelenina.
Velké Karlovice - Chov ovcí patřil v minulosti k hlavním zdrojům obživy Valachů. Není tedy divu, že jehněčí maso bylo jedním ze základních „stavebních kamenů" jídelníčku lidí v regionu.
Karlovarský kraj - Kdo si chce o prázdninách přivydělat, měl by se už poohlédnout po vhodné brigádě. Míst pro příležitostnou letní práci je s nástupem teplého počasí stále méně.
Hejnice - Opět proběhl měsíc březen a k němu již neodmyslitelně patří Hejnická Aprílová zábava. Tentokrát připadla na sobotu 30. března, která předcházela velikonočním svátkům. I proto mohl být tento víkend dosti náročný. Letošní motto se neslo v duchu „Námořníci versus Piráti…".
Praha /ROZHOVOR/ - Někdy šlape na pedály a točí volantem. Bojuje o vítězství. Jindy se zase stará o kuchyni v jedné pražské restauraci. Bojuje o pochvalu. „Stíhám to," říká v rozhovoru pro Deník Jan Charouz.
Kuřim - Čím si krémovaly babičky a prababičky obličej, když se ještě nedala dobře koupit kosmetika v obchodech? Použily věci, které měly v kuchyni. Jak osvědčenou domácí kosmetiku, kterou používaly, vyrobit, se zájemci dozvěděli v pondělí v Kuřimi na Brněnsku. V místní knihovně o tom přednášela popularizátorka šetrného a zdravého životního stylu Gábina Zavadilová.
Prostějov – Další sběrné nádoby na trávu, kůru i jiný rostlinný odpad chce pro usedlíky pořídit prostějovský magistrát.
Praha - Známá herečka Chantal Poullain, původem z Marseille, a šéfkuchař francouzské gastronomie Vladimír Honzák v pátek pokřtili ve francouzské restauraci Brasserie La Gare v Praze knihu Láska, duše a francouzská kuchyně. Chantal je blízká tato kniha i proto, že příběh dává neodolatelný návod, jak dobře vařit a zároveň dobře žít. Kniha zkrátka vypráví o tom, jak připravovat jídlo tak, jak to umí jen Francouzi. Tedy s lehkostí, jednoduchostí a láskou.
Jižní Morava - Čtyřicet milionů korun. Takovou škodu nahlásili loni obyvatelé domů a bytů na jižní Moravě, které někdo vykradl. Rodinné domy si přitom zloději vybírají za cíl mnohem častěji než byty. Loni se vloupali do téměř šesti set domů a skoro čtyř set bytů. Čísla za předchozí rok jsou podobná. V prvních dvou měsících letošního roku už se zloději v kraji stihli vloupat do osmačtyřiceti bytů a téměř sto padesáti domů.
Přibyslav - Dobrou kuchyní vyhlášená restaurace U Žižky v Přibyslavi má blízko k největší prodejně sladkovodních ryb na Vysočině, která byla otevřena v Ronově nad Sázavou.
Bruntál - Jana Franková se stará téměř dvacet let o efektivní využití volného času dětí z Bruntálu a okolí. Od roku 2011 je i ředitelkou bruntálského Střediska volného času. Mimo klasické kroužky a příležitostné akce pro veřejnost pořádá středisko také víkendové akce i tábory pro děti a mládež. Jaký je zájem ze strany táborníků o pobyt v přírodě, kolik dětí se podobných akcí účastní a co dělají táborníci v zimním období?
Břeclav-Nejdek - Rodina z Nejdku zápolí s následky neobvyklé havárie. Místo trávníku má před domem pět metrů hlubokou jámu.
Ústí nad Labem - Posílejte nám na email: recepty.ustecky@denik.cz své kulinářské recepty a vyhrajte šek na tři sta korun!
Břeclav-Nejdek - Rodina z Nejdku zápolí s následky neobvyklé havárie. Místo trávníku má před domem pět metrů hlubokou jámu.
Písek - Podvodníci okradli ve čtvrtek před druhou hodinou odpoledne důvěřivé starší manžele (1929 a 1927) z Budovatelské ulice.
Příbram – Radek Mach patřil v semifinálové sérii extraligy volejbalistů k nejlepším hráčům. Neplatí to ale jen o čtyřech zápasech play off, ale o celé sezoně.
Strakonicko - Dobrá zpráva pro všechny, kdo kupují jablka. Dlouhá a tuhá zima s teplotními výkyvy by na cenu jablek vliv mít neměla. To potvrzují ovocnáři.
Ostrava - Fanoušci facebookové stránky Moravskoslezského deníku mohli od nás získat dvě vstupenky na jazzový koncert Borise Urbánka s ostravskými muzikanty, speciální show jednoho z nejlepších bubeníků v České republice nebo na další dva hudební večery v Parníku.
Plzeň – Je libo cvrčka na másle, smažená sarančata nebo červy s ovocným tvarohem? Při letošním gurmánském festivalu dobrého jídla a pití, který se uskuteční 18. a 19. května v areálu za Plazou, budete mít výjimečnou šanci. Právě tady rozbalí svou kuchyni Petr Ocknecht, jediný kuchař u nás, který vaří hmyz.
Bruntál /FOTOGALERIE/ - Zástupci osmi škol z Moravskoslezského a Olomouckého kraje se utkali ve středu v Bruntále o Zlatou vařečku. Žáci odborných středních škol připravovali v duchu povelikonoční tradice pokrmy z vajec.
Boháňka - Za velkého úsilí a s neustálou kontrolou budoucích nákladů se obec chystá na výstavbu nového kulturního střediska. Boháňka na Hořicku chce mít brzy zpět, co jí před několika lety vzal ničivý požár, a v současnosti si nechává zpracovat projekt budoucí stavby. Vznikne v lokalitě mezi koupalištěm a památníkem.
Olomouc - Jaké to je, když se v kuchyni objeví Ital, se na sklonku minulého týdne přesvědčili návštěvníci dalšího z oblíbených tematických večerů v olomouckém NH hotelu.
Prostějov – Další sběrné nádoby na trávu, kůru i jiný rostlinný odpad chce pro usedlíky pořídit prostějovský magistrát.
Strakonicko - Úrodu mohou ohrozit ještě jarní mrazíky
Ostrava - Zavedení nového tržního řádu má první výsledky. Z Masarykova náměstí zmizely barevné stánky, kde trhovci nabízeli vedle zeleniny, ovoce a kytek také levné ponožky, hračky či vybavení do kuchyně.
Prostějov – Půvabná skořápka s bídným obsahem? Právě tak lze dle vyjádření hosta Aleše Pekáčka vnímat restauraci Národní dům v Prostějově. Ředitel obecné prospěšné společnosti Národní dům Jiří Páleník záležitost s údajně zapáchajícím masem vysvětluje. A přikládá i opačnou zkušenost, než jakou u nich nabyl Pekáček.
Prostějov – Půvabná skořápka s bídným obsahem? Právě tak lze dle vyjádření hosta Aleše Pekáčka vnímat restauraci Národní dům v Prostějově. Ředitel obecně prospěšné společnosti Národní dům Jan Páleník záležitost s údajně zapáchajícím masem vysvětluje. A přikládá i opačnou zkušenost, než jakou u nich nabyl Pekáček.
Lidé, kteří si loni koupili kuchyňskou linku, za ni zaplatili v průměru 30.000 korun. Právě cena je hlavním kritériem podle kterého si Češi vybírají kuchyň, na dalších místech následují vzhled, kvalita zpracování a praktičnost. Vyplývá to ze studie Incoma Furniture 2012. Trh s kuchyňským nábytkem stále klesá, jeho roční obrat dosahuje podle odhadu Asociace českých nábytkářů asi čtyři miliardy korun.
Brno - Ochutnat romskou kuchyni, navštívit věštkyni, plést košíky nebo si poslechnout ráznou romskou hudbu. To vše v pondělí mohli vyzkoušet příchozí na náměstí Svobody. Osmý duben je totiž mezinárodním dnem Romů. V Brně ho pošesté pořádaly organizace věnující se integraci Romů do společnosti.