Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Nejlepší maso na steak? Jen libové ne

Ústecko /REPORTÁŽ/ - „Pane kolego, nepižlejte to maso, hezky nasaďte nůž a jedním tahem," cepuje kuchtíka, který plátkuje kus steaku, Jitka Ulihrachová. V minulosti vedla kuchyni v InterContinentalu, a tak co o jídle řekne, je svaté. Nakonec se na toho nešiku už nemůže koukat, vezme do ruky dlouhý, tenký nůž a znovu mu ukáže, jak na to.

Věhlasná léčebna v Hrudkově je na prodej

Hrudkov - V areálu plicního sanatoria se kdysi léčili lidé z celé republiky. Dnes je léčebna až na několik bytů opuštěná a Jihočeský kraj se ji snaží nabídnout k prodeji

Kuchyně Tomato Fresh? Skvělá, ale schovaná

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - K perle ukryté na dně moře lze přirovnat Tomato Fresh Restaurant. Je trochu zastrčený za silnicí na třídě Generála Píky a daleko od zastávek. Kdo k němu ale váží cestu, najde klenot.

Japonsko a Itálie ve Zlíně již příští týden

Zlín - Den plný italské a japonské kultury nabízí všem zájemcům o setkávání se s odlišností festival Culturea. Ve středu 24. dubna a ve čtvrtek 25. dubna se můžete všemi pěti smysly na několik hodin vydat do Itálie a Japonska, aniž byste jen na okamžik opustili Zlín.

Věhlasná léčebna v Hrudkově je na prodej

Hrudkov - V areálu plicního sanatoria se kdysi léčili lidé z celé republiky. Dnes je léčebna až na několik bytů opuštěná a Jihočeský kraj se ji snaží nabídnout k prodeji

Sobotník Lídy Rakušanové krajanův z texaského Westu

Drazí krajané z texaského Westu,nejspíš ani nevíte, kolik lidí na vás teď myslí v zemi, odkud vaši předci odešli před víc než stoletím. Vlastně je to dost hrůza, že vaše město musela nejdřív postihnout taková katastrofa, aby nám došlo, že tisíce kilometrů odtud žijí lidé, kteří své české kořeny opatrují, jako by to byla ta nejsamozřejmější věc na světě. Na své každoroční slavnosti vyrážíte v českých krojích, napečete koláče, tancujete polku a vsadila by se, že si občas doma česky i zazpíváte. A to žijete v Americe, v tom pověstném „tavícím kotli", už ve čtvrté generaci!

Největší středověká bitva vzplane v sobotu v Libušíně

Libušín – Dva tisíce nadšenců historie se v sobotu sejdou v Libušíně, aby publiku předvedly největší středověkou bitvu v České republice. Kromě samotné bitevní vřavy se mohou příchozí těšit na bohatý historický program s dobovou kuchyní, tržištěm a historickými tábory.

Keltové vyrazí bránit vesnici kalenou ocelí

Nasavrky - V nasavrckém archeoparku řičí polnice, Keltové se hotoví k boji na obranu své osady. Náhodní kolemjdoucí však nebudou svědky krvavého střetu. V pátek začíná další z řady víkendových akcí pro dobrovolníky s názvem Ubraňme vesnici, kterou pořádá občanské sdružení Boii.

Nasavrčtí keltové vyrazí bránit vesnici kalenou ocelí

Nasavrky - V nasavrckém archeoparku řičí polnice, Keltové se hotoví k boji na obranu své osady. Náhodní kolemjdoucí však nebudou svědky krvavého střetu. V pátek začíná další z řady víkendových akcí pro dobrovolníky s názvem Ubraňme vesnici, kterou pořádá občanské sdružení Boii.

Kuchyni při škole na Jižním čeká rekonstrukce

Rokycany - Přestavba kuchyně v Základní škole Jižní předměstí se letos neusku- teční. Záměr ztroskotal na úpravě odběrných elektrických zařízení v budově devítiletky. Akce se posouvá.

Výrobu českých koláčů ve Westu nezastavila ani ničivá havárie

West - Vyhlášenou pekárnu Little Czech Bakery a bistro Czech Stop v texaském Westu znají kromě místních hlavně motoristé, kteří projíždějí státní silnicí I-35 mezi Dallasem a Austinem. V exitu 353 stačí sjet doprava a „naprosté kulinářské uspokojení" je na dosah ruky. Nevelký byznys nese hrdou pečeť české kvality, podle časopisu Mother Jones jsou tamní české koláče světově proslulé. Jejich výroba a prodej nezastavila ani děsivá exploze v nedaleké továrně na hnojiva, která půlku Westu srovnala se zemí.

Valencie: Z ráje jídla do rajské zahrady

Nejlepší španělské jídlo ve Valencii vaří Němec a na kole se tu nejlépe vyzná Belgičan… Je to trochu paradox, že můj největší kulinární zážitek ve španělské Valencii má na svědomí Němec ze Schwarzwaldu. Jmenuje se Bernd Knöller a je šéfkuchařem v restauraci Riff, která se pyšní michelinskou hvězdou. Ačkoliv hlava kuchyně pochází z Bádenska-Würtenberska, v Riffu ochutnáte typickou středomořskou kuchyni.

Za předražené zakázky padla podmínka

Praha – Čtyřměsíční podmíněný trest dostal ve čtvrtek u Městského soudu v Praze Milan Kocík (54), který kdysi šéfoval organizaci Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra ČR. Stíhán byl pro to, že v roce 2009 měl podepsat nevýhodné smlouvy na rekonstrukci a dostavbu hotelu Vltava na Orlíku a pořízení jeho vybavení. Soud vyčíslil škodu na více než šest milionů korun; zaplatit má Kocík zhruba čtvrt milionu. 

Za předražené zakázky padla podmínka

Praha – Čtyřměsíční podmíněný trest dostal ve čtvrtek u Městského soudu v Praze Milan Kocík (54), který kdysi šéfoval organizaci Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra ČR. Stíhán byl pro to, že v roce 2009 měl podepsat nevýhodné smlouvy na rekonstrukci a dostavbu hotelu Vltava na Orlíku a pořízení jeho vybavení. Soud vyčíslil škodu na více než šest milionů korun; zaplatit má Kocík zhruba čtvrt milionu. 

Černá skládka hyzdí rokli za Puclicemi

Puclice – Rokli za obcí Puclice, nedaleko silnice vedoucí na Malý Malahov, už dlouho hyzdí rozsáhlá černá skládka plná pneumatik, plechovek s chemikáliemi, zbytků z kuchyně, nábytku, oblečení, koberců i stavebního materiálu.

Výsledky gastro soutěže byly doslova k nakousnutí

Kroměříž - Při sedmém ročníku celostátní soutěže Gastro Mánes se ve středu na Střední škole hotelové a služeb v Kroměříži utkali žáci odborných učilišť. „Šlo tentokrát o přípravu pokrmů studené kuchyně, kdy zadanými surovinami byly sýr, šunka a zelenina.

Za nejlepší jehněčí recept noc na Lanterně

Velké Karlovice - Chov ovcí patřil v minulosti k hlavním zdrojům obživy Valachů. Není tedy divu, že jehněčí maso bylo jedním ze základních „stavebních kamenů" jídelníčku lidí v regionu.

Hejnická Aprílová zábava 2013

Hejnice - Opět proběhl měsíc březen a k němu již neodmyslitelně patří Hejnická Aprílová zábava. Tentokrát připadla na sobotu 30. března, která předcházela velikonočním svátkům. I proto mohl být tento víkend dosti náročný. Letošní motto se neslo v duchu „Námořníci versus Piráti…".

OBRAZEM: Zájemci se naučili připravovat krémy podle receptur babiček

Kuřim - Čím si krémovaly babičky a prababičky obličej, když se ještě nedala dobře koupit kosmetika v obchodech? Použily věci, které měly v kuchyni. Jak osvědčenou domácí kosmetiku, kterou používaly, vyrobit, se zájemci dozvěděli v pondělí v Kuřimi na Brněnsku. V místní knihovně o tom přednášela popularizátorka šetrného a zdravého životního stylu Gábina Zavadilová.

Herečka Chantal Poullain pokřtila knihu Láska, duše a francouzská kuchyně

Praha - Známá herečka Chantal Poullain, původem z Marseille, a šéfkuchař francouzské gastronomie Vladimír Honzák v pátek pokřtili ve francouzské restauraci Brasserie La Gare v Praze knihu Láska, duše a francouzská kuchyně. Chantal je blízká tato kniha i proto, že příběh dává neodolatelný návod, jak dobře vařit a zároveň dobře žít. Kniha zkrátka vypráví o tom, jak připravovat jídlo tak, jak to umí jen Francouzi. Tedy s lehkostí, jednoduchostí a láskou.

Zloději vykrádají raději domy než byty. Je tam víc přístupů

Jižní Morava - Čtyřicet milionů korun. Takovou škodu nahlásili loni obyvatelé domů a bytů na jižní Moravě, které někdo vykradl. Rodinné domy si přitom zloději vybírají za cíl mnohem častěji než byty. Loni se vloupali do téměř šesti set domů a skoro čtyř set bytů. Čísla za předchozí rok jsou podobná. V prvních dvou měsících letošního roku už se zloději v kraji stihli vloupat do osmačtyřiceti bytů a téměř sto padesáti domů.

Po rybách se doslova jen "zaprášilo"

Přibyslav - Dobrou kuchyní vyhlášená restaurace U Žižky v Přibyslavi má blízko k největší prodejně sladkovodních ryb na Vysočině, která byla otevřena v Ronově nad Sázavou.

Jana Franková: Rodiče často nemají na tábor pro děti peníze

Bruntál - Jana Franková se stará téměř dvacet let o efektivní využití volného času dětí z Bruntálu a okolí. Od roku 2011 je i ředitelkou bruntálského Střediska volného času. Mimo klasické kroužky a příležitostné akce pro veřejnost pořádá středisko také víkendové akce i tábory pro děti a mládež. Jaký je zájem ze strany táborníků o pobyt v přírodě, kolik dětí se podobných akcí účastní a co dělají táborníci v zimním období?

Tuhá zima cenu jablek nezvedne

Strakonicko - Dobrá zpráva pro všechny, kdo kupují jablka. Dlouhá a tuhá zima s teplotními výkyvy by na cenu jablek vliv mít neměla. To potvrzují ovocnáři.

Soutěž Deníku vstupenky na hudební večer v Parníku zná vítěze

Ostrava - Fanoušci facebookové stránky Moravskoslezského deníku mohli od nás získat dvě vstupenky na jazzový koncert Borise Urbánka s ostravskými muzikanty, speciální show jednoho z nejlepších bubeníků v České republice nebo na další dva hudební večery v Parníku.

Apetitfestival nabídne smažené cvrčky i Zdeňka Pohlreicha

Plzeň – Je libo cvrčka na másle, smažená sarančata nebo červy s ovocným tvarohem? Při letošním gurmánském festivalu dobrého jídla a pití, který se uskuteční 18. a 19. května v areálu za Plazou, budete mít výjimečnou šanci. Právě tady rozbalí svou kuchyni Petr Ocknecht, jediný kuchař u nás, který vaří hmyz.

Kuchaři bojovali o Zlatou vařečku

Bruntál /FOTOGALERIE/ - Zástupci osmi škol z Moravskoslezského a Olomouckého kraje se utkali ve středu v Bruntále o Zlatou vařečku. Žáci odborných středních škol připravovali v duchu povelikonoční tradice pokrmy z vajec.

Co shořelo, povstane znovu. Kultura v Boháňce zase ožije

Boháňka - Za velkého úsilí a s neustálou kontrolou budoucích nákladů se obec chystá na výstavbu nového kulturního střediska. Boháňka na Hořicku chce mít brzy zpět, co jí před několika lety vzal ničivý požár, a v současnosti si nechává zpracovat projekt budoucí stavby. Vznikne v lokalitě mezi koupalištěm a památníkem.

Host kritizuje jídlo i personál Národního domu v Prostějově, ředitel se brání

Prostějov – Půvabná skořápka s bídným obsahem? Právě tak lze dle vyjádření hosta Aleše Pekáčka vnímat restauraci Národní dům v Prostějově. Ředitel obecné prospěšné společnosti Národní dům Jiří Páleník záležitost s údajně zapáchajícím masem vysvětluje. A přikládá i opačnou zkušenost, než jakou u nich nabyl Pekáček.

Host kritizuje jídlo i personál Národního domu, ředitel se brání

Prostějov – Půvabná skořápka s bídným obsahem? Právě tak lze dle vyjádření hosta Aleše Pekáčka vnímat restauraci Národní dům v Prostějově. Ředitel obecně prospěšné společnosti Národní dům Jan Páleník záležitost s údajně zapáchajícím masem vysvětluje. A přikládá i opačnou zkušenost, než jakou u nich nabyl Pekáček.

Nová kuchyňská linka? Češi za ni loni dali v průměru 30 tisíc korun

Lidé, kteří si loni koupili kuchyňskou linku, za ni zaplatili v průměru 30.000 korun. Právě cena je hlavním kritériem podle kterého si Češi vybírají kuchyň, na dalších místech následují vzhled, kvalita zpracování a praktičnost. Vyplývá to ze studie Incoma Furniture 2012. Trh s kuchyňským nábytkem stále klesá, jeho roční obrat dosahuje podle odhadu Asociace českých nábytkářů asi čtyři miliardy korun.

OBRAZEM: Brněnští Romové slavili svůj den

Brno - Ochutnat romskou kuchyni, navštívit věštkyni, plést košíky nebo si poslechnout ráznou romskou hudbu. To vše v pondělí mohli vyzkoušet příchozí na náměstí Svobody. Osmý duben je totiž mezinárodním dnem Romů. V Brně ho pošesté pořádaly organizace věnující se integraci Romů do společnosti.