Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Červená řepa získává stále větší oblibu

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

Zámek v Lanškrouně zaplní myslivecké trofeje

Lanškroun – Trofeje srnců, jelenů, daňků, ale i černé a další zvěře včetně šelem budou od středy k vidění na zámku. V 10 hodin zde bude slavnostně zahájena chovatelská přehlídka trofejí zvěře ulovené v honitbách Podorlicka za rok 2012, která potrvá až do neděle.

Farma ve městě: Za všechno mohou slimáci

Mladí manželé Jana a Michal Stránští z Kopřivnice ještě nedávno pěstovali, jako mnoho lidí, doma na parapetu bylinky nebo chilli papričky. Jejich život se však během loňského roku dosti razantně změnil. Nejenže se právě před rokem rozhodli říct své ANO, ale k procházkám s jejich zlatými retrívry přibyly také návštěvy kozína a každodenní starost o kachny, slepice a právě kozy.

Zámek v Lanškrouně zaplní myslivecké trofeje

Lanškroun – Trofeje srnců, jelenů, daňků, ale i černé a další zvěře včetně šelem budou od středy k vidění na zámku. V 10 hodin zde bude slavnostně zahájena chovatelská přehlídka trofejí zvěře ulovené v honitbách Podorlicka za rok 2012, která potrvá až do neděle.

Kempům v Pardubickém kraji chybí na větší investice peníze

Pardubice – Řada kempů v Pardubickém kraji neplánuje větší investice a před sezonou zajišťuje jen běžnou údržbu. Opravy je přijdou na desítky až stovky tisíc korun. Některé kempy mají velkorysé projekty, ale zatím na ně nemají peníze. V Mělicích na Pardubicku dokončují nové sociální zařízení s kuchyní za více než milion korun. Tato investice patří v porovnání s ostatními zařízeními, které ČTK oslovila, k těm větším.

Kempy v hradeckém kraji chystají na sezonu novinky, ceny nemění

Hradec Králové – Velké kempy v Královéhradeckém kraji připravují před nadcházející sezonou novinky. Například v Holiday parku Liščí farma u Vrchlabí na Trutnovsku budou mít lidé možnost ubytovat se ve dvou nových luxusních dřevostavbách, na Rozkoši bude fungovat půjčovna skútrů. Ceny za ubytování v kempech se oproti loňsku nemění, zjistila ČTK mezi jejich provozovateli.

Tachovsko slavilo osvobození

Tachovsko – Oslavy osvobození americkou armádou a ukončení druhé světové války vrcholily o víkendu v mnoha obcích západních Čech. Nejinak tomu bylo na Tachovsku. Poctu osvoboditelům vzdali například v Boru, Kladrubech, či Konstantinových Lázních.

Ve Slováckém muzeu vařili levné a chutné omáčky

Uherské Hradiště – V pořadí už devatenáctý sobotní tvořivý program, tentokrát s názvem Omáčky starodávné, každý uvařit zvládne, připravilo pro své návštěvníky Slovácké muzeum Uherské Hradiště.

Žáci v Otrokovicích zkoumali židovské zvyky

Otrokovice – Běh dne, židovská svatba a kuchyně, pesach i sabat. Těmto pěti oblastem života židovského lidu se v úterý věnovali žáci otrokovických základních škol, kteří zamířili do obřadní síně otrokovické radnice na workshop vedený lektorkou Židovského muzea v Praze.

Mikulovská galerie nabídne čtyři různé kuchyně

Mikulov – Festival Národů Podyjí se stal již tradiční součástí kulturního léta v Mikulově. Ještě před tím, než vypukne hlavní sobotní akce na Náměstí, tedy kulinářské a kulturní setkání zde žijících menšinových etnik, se v Eat Art Gallery na Kapucínské ulici představí některé z těchto národnostních kuchyní.

Když se na dobrý oběd nemusí dlouho čekat

Zlín – Na Petru Štěpánovi je vidět, že ho práce šéfkuchaře zlínské Express restaurace baví a váží si jí. A že jí zkrátka rozumí. Sedíme spolu v podniku, který se rozhodl dát lidem možnost se rychle a kvalitně najíst. I když pan Štěpán se zájmem vypráví, stále neopomíjí sledovat dění kolem.

Žáci zkoumali židovské zvyky

Otrokovice – Běh dne, židovská svatba a kuchyně, pesach i sabat. Těmto pěti oblastem života židovského lidu se v úterý věnovali žáci otrokovických základních škol, kteří zamířili do obřadní síně otrokovické radnice na workshop vedený lektorkou Židovského muzea v Praze.

Industriální folk zahrají v kavárně na Staré poště

Nový Jičín - Novojičínská Hudební kavárna na Staré poště přivítá tuto sobotu muzikanta vystupujícího pod jménem Kittchen. Nebude u nás koncertovat poprvé. Víme tak, že nás čeká exkurze do světa zvaného industrial folk.

Muž vzal na exekutory sekyru

Česká Olešná – V bezprostředním ohrožení života 
se  pondělí ocitli dva soudní vykonavatelé, kteří prováděli exekutorskou činnost u muže (43 let) v České Olešné na Strmilovsku.

Když se na dobrý oběd nemusí dlouho čekat

Zlín – /ROZHOVOR/ Na Petru Štěpánovi je vidět, že ho práce šéfkuchaře zlínské Express restaurace baví a váží si jí. A že jí zkrátka rozumí. Sedíme spolu v podniku, který se rozhodl dát lidem možnost se rychle a kvalitně najíst. I když pan Štěpán se zájmem vypráví, stále neopomíjí sledovat dění kolem.

Pivo si můžete uvařit třeba doma v kuchyni

Vaření piva je sofistikovaný proces, který profesionální pivovarníci musí několik let studovat na vysokých školách. Přesto se najdou i nadšení amatéři, kteří dokážou výborné pivo uvařit třeba doma v kuchyni. Tak se zrodilo světové hnutí pivních kutilů neboli homebrewing.

Ne každý tábor s výukou angličtiny opravdu naučí dítě jazyk

Blíží se léto a s ním prázdniny, pro většinu dětí nejkrásnější část roku. Pokud chcete svým dětem dopřát zábavu, sportovní aktivity, ale i multikulturní prostředí a profesionální výuku angličtiny, zaměřte se na tábory, které kombinují klasické táborové aktivity s anglickou konverzací.  Je ale třeba pečlivě vybírat.

CHEF Zlín: místo, kde vás naučí vařit

Zlín /ROZHOVOR/ – Pozitivně působit na úroveň gastronomie nejen ve Zlínském kraji. To je hlavním cílem nového kulinářského centra CHEF ve Zlíně, které pořádá zajímavé kurzy vaření a pečení pro širokou veřejnost.

Vietnamské jídlo je v módě. Brno trend zaspalo

Brno - Mít oblečení od Vietnamců je takzvaně out, ale jejich jídlo se dostává do módy. Trend se už naplno rozjel v Praze, kde jsou vietnamské restaurace, kurzy vaření jejich tradičních jídel a organizované výpravy do tamní tržnice Sapa.

CHEF Zlín: místo, kde vás naučí vařit

Zlín /ROZHOVOR/ – Pozitivně působit na úroveň gastronomie nejen ve Zlínském kraji. To je hlavním cílem nového kulinářského centra CHEF ve Zlíně, které pořádá zajímavé kurzy vaření a pečení pro širokou veřejnost.

Muž vzal na exekutory sekyru

Česká Olešná – V bezprostředním ohrožení života 
se  pondělí ocitli dva soudní vykonavatelé, kteří prováděli exekutorskou činnost u muže (43 let) v České Olešné na Strmilovsku.

Vietnamské jídlo je v módě. Brno trend zaspalo

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ - Mít oblečení od Vietnamců je takzvaně out, ale jejich jídlo se dostává do módy. Trend se už naplno rozjel v Praze, kde jsou vietnamské restaurace, kurzy vaření jejich tradičních jídel a organizované výpravy do tamní tržnice Sapa.

Jarní Floria bude poprvé v Kroměříži, nabídne hlavně cibuloviny

Na výstavišti v Kroměříži se letos poprvé uskuteční jarní etapa pěstitelské výstavy Floria, která byla ještě loni pořádána v areálu ve Věžkách. Bude zaměřena především na cibuloviny. Návštěvníci budou například moci obdivovat 10.000 tulipánů a narcisů v unikátním aranžmá v hlavní hale na ploše 600 metrů čtverečních, řekla mluvčí výstaviště Hana Matulová.

Pivo si můžete uvařit třeba doma v kuchyni

Krnov, Třemešná - Vaření piva je sofistikovaný proces, který profesionální pivovarníci musí několik let studovat na vysokých školách. Přesto se najdou i nadšení amatéři, kteří dokážou výborné pivo uvařit třeba doma v kuchyni. Tak se zrodilo světové hnutí pivních kutilů neboli homebrewing.

Zájem o prohlídky Budějovického Budvaru se stále zvyšuje

V roce 2012 si výrobní prostory pivovaru Budějovický Budvar prohlédlo 39 469 návštěvníků, což je  o 10 % více než vloni.  Multimediální expozici „Příběh budějovického piva" navštívilo 3488 lidí, meziročně o 36% více. Mezi turisty ze 68 zemí byli i hosté z Indie, Nového Zélandu nebo Peru.

Nový majitel mění petrovický zámek a okolí k nepoznání

Petrovice - Kdo dlouho nebyl v Petrovicích u tamního zámku, možná by to tam nepoznal. Budova empírového zámku sice stojí, doslova však září novotou, okolí se však dost změnilo. Upravený je terén, zrušen byl průjezd z levé strany budovy, přibylo v zemi zapuštěné parkoviště zčásti kryté trávníkem.

Pivo si můžete uvařit třeba doma v kuchyni

Krnov, Třemešná – Vaření piva je sofistikovaný proces, který profesionální pivovarníci musí několik let studovat na vysokých školách. Přesto se najdou i nadšení amatéři, kteří dokážou výborné pivo uvařit třeba doma v kuchyni. Tak se zrodilo světové hnutí pivních kutilů neboli homebrewing.

Na bezbariérovou koupelnu čekal vozíčkář čtyři roky

Milíře - Osmnáct let bydlí v Milířích na Tachovsku Edvard Lotko. Svůj nový domov našel v roce 2009 v jednom z přízemních bytů zrekonstruované bytovky. Jenže kvůli zdravotnímu postižení musí invalidní vozík a a obecní byt původně prezentovaný jako bezbariérový byl podle něj po nastěhování plný nástrah.

Noc ohňů, čarodějnic a magie

Svitavy – Filipojakubská noc má mnoho názvů. Nejčastěji ji ale známe jako den, kdy se „pálí čarodějnice". Tuto noc lidé ve středověku pokládali za magickou.

Na bezbariérovou koupelnu čekal vozíčkář čtyři roky

Milíře – Osmnáct let bydlí v Milířích Edvard Lotko. Svůj nový domov našel v roce 2009 v jednom z přízemních bytů zrekonstruované bytovky. Jenže kvůli zdravotnímu postižení musí pan Edvard používat invalidní vozík a obecní byt původně prezentovaný jako bezbariérový byl podle něj po nastěhování plný nástrah, které mu komplikovaly život.

O veřejně prospěšné práce není v Pardubicích zájem

Pardubice – Ve většině měst Pardubického kraje veřejně prospěšné práce zakotvily. Nezaměstnaní lidé pracují díky příspěvkům od úřadů práce při údržbě zeleně, v knihovnách nebo pomáhají v kuchyni. Výjimkou jsou Pardubice, kde podobná místa moc nevznikají, vyplývá z informací města.

Žirovnický zámek rozkvetl výstavou narcisů a tulipánů

Žirovnice - Špičkovou úroveň opět potvrdila výstava Zahrada Vysočiny na žirovnickém zámku, která nabízí nejen pestrou škálu narcisů a tulipánů všech tvarů a barev, ale i dalších rostlin a dřevin, naaranžovaných do atraktivního prostředí zámku.