
Maminkám kdysi dělal společnost koutňák
Jičín – K dnes již nepoužívaným a zapomenutým předmětům lidové domácnosti, především kuchyně, patřil koutní hrnec, nebo také koutňák.
Jičín – K dnes již nepoužívaným a zapomenutým předmětům lidové domácnosti, především kuchyně, patřil koutní hrnec, nebo také koutňák.
Jesenicko – Zavést sběr rostlinného odpadu z domácností plánují Technické služby Jeseník. Pokud nebude například tráva ze zahrádek končit v běžných popelnicích ale speciálních nádobách, lidem nebudou poplatky za popelnice narůstat tak strmě.
Plzeň – Jaroslava Kunová stojí v čele Fakultní nemocnice Plzeň od roku 1998. Tehdy zadlužené zařízení dokázala proměnit v jednu z nejlépe hospodařících nemocnic v Česku.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Lanškroun – Trofeje srnců, jelenů, daňků, ale i černé a další zvěře včetně šelem budou od středy k vidění na zámku. V 10 hodin zde bude slavnostně zahájena chovatelská přehlídka trofejí zvěře ulovené v honitbách Podorlicka za rok 2012, která potrvá až do neděle.
Mladí manželé Jana a Michal Stránští z Kopřivnice ještě nedávno pěstovali, jako mnoho lidí, doma na parapetu bylinky nebo chilli papričky. Jejich život se však během loňského roku dosti razantně změnil. Nejenže se právě před rokem rozhodli říct své ANO, ale k procházkám s jejich zlatými retrívry přibyly také návštěvy kozína a každodenní starost o kachny, slepice a právě kozy.
Lanškroun – Trofeje srnců, jelenů, daňků, ale i černé a další zvěře včetně šelem budou od středy k vidění na zámku. V 10 hodin zde bude slavnostně zahájena chovatelská přehlídka trofejí zvěře ulovené v honitbách Podorlicka za rok 2012, která potrvá až do neděle.
Poděbrady, Středočeský kraj - Sami spolumajitelé firmy Fitness Food Menu z Poděbrad jedí zdravě. Jídlo, které nabízí, vyzkoušeli, a cítí se dobře.
Beroun – Keramické mísy, hrnce i zvony. Navíc výrobky kovářů i kovotepců. To vše a mnohé další už dvě desítky let mohou lidé spatřit na Hrnčířských trzích v Berouně.
Beroun – Keramické mísy, hrnce i zvony. Navíc výrobky kovářů i kovotepců. To vše a mnohé další už dvě desítky let mohou lidé spatřit na Hrnčířských trzích v Berouně.
Pardubice – Řada kempů v Pardubickém kraji neplánuje větší investice a před sezonou zajišťuje jen běžnou údržbu. Opravy je přijdou na desítky až stovky tisíc korun. Některé kempy mají velkorysé projekty, ale zatím na ně nemají peníze. V Mělicích na Pardubicku dokončují nové sociální zařízení s kuchyní za více než milion korun. Tato investice patří v porovnání s ostatními zařízeními, které ČTK oslovila, k těm větším.
Hradec Králové – Velké kempy v Královéhradeckém kraji připravují před nadcházející sezonou novinky. Například v Holiday parku Liščí farma u Vrchlabí na Trutnovsku budou mít lidé možnost ubytovat se ve dvou nových luxusních dřevostavbách, na Rozkoši bude fungovat půjčovna skútrů. Ceny za ubytování v kempech se oproti loňsku nemění, zjistila ČTK mezi jejich provozovateli.
Tachovsko – Oslavy osvobození americkou armádou a ukončení druhé světové války vrcholily o víkendu v mnoha obcích západních Čech. Nejinak tomu bylo na Tachovsku. Poctu osvoboditelům vzdali například v Boru, Kladrubech, či Konstantinových Lázních.
Veselí nad Lužnicí – Jaký je osud věcí, které lidé v Soběslavi ztratí a někdo je donese na městský úřad? Tak zněl minulý týden dotaz předplatitele Milana Kubelíka ze Soběslavi.
Uherské Hradiště – V pořadí už devatenáctý sobotní tvořivý program, tentokrát s názvem Omáčky starodávné, každý uvařit zvládne, připravilo pro své návštěvníky Slovácké muzeum Uherské Hradiště.
Pardubice - Ve městech Pardubického kraje zakotvila místa pro nezaměstnané, Pardubice jsou výjimkou
Také vaše loňská jablka uložená ve sklepě už ztrácejí na šťavnatosti? Víme, co s nimi.
Otrokovice – Běh dne, židovská svatba a kuchyně, pesach i sabat. Těmto pěti oblastem života židovského lidu se v úterý věnovali žáci otrokovických základních škol, kteří zamířili do obřadní síně otrokovické radnice na workshop vedený lektorkou Židovského muzea v Praze.
Jesenicko – Zavést sběr rostlinného odpadu z domácností plánují Technické služby Jeseník. Pokud nebude například tráva ze zahrádek končit v běžných popelnicích ale speciálních nádobách, lidem nebudou poplatky za popelnice narůstat tak strmě.
Mikulov – Festival Národů Podyjí se stal již tradiční součástí kulturního léta v Mikulově. Ještě před tím, než vypukne hlavní sobotní akce na Náměstí, tedy kulinářské a kulturní setkání zde žijících menšinových etnik, se v Eat Art Gallery na Kapucínské ulici představí některé z těchto národnostních kuchyní.
Zlín – Na Petru Štěpánovi je vidět, že ho práce šéfkuchaře zlínské Express restaurace baví a váží si jí. A že jí zkrátka rozumí. Sedíme spolu v podniku, který se rozhodl dát lidem možnost se rychle a kvalitně najíst. I když pan Štěpán se zájmem vypráví, stále neopomíjí sledovat dění kolem.
Velká Bystřice – Modernější restaurace, nová kuchyně, ale i příjemnější ubytování čeká na všechny, kteří koncem roku zavítají do Hotelu Zámek ve Velké Bystřici na Olomoucku. Tamní radnice chystá proměnu, která pravděpodobně odstartuje v červnu.
Otrokovice – Běh dne, židovská svatba a kuchyně, pesach i sabat. Těmto pěti oblastem života židovského lidu se v úterý věnovali žáci otrokovických základních škol, kteří zamířili do obřadní síně otrokovické radnice na workshop vedený lektorkou Židovského muzea v Praze.
Nový Jičín - Novojičínská Hudební kavárna na Staré poště přivítá tuto sobotu muzikanta vystupujícího pod jménem Kittchen. Nebude u nás koncertovat poprvé. Víme tak, že nás čeká exkurze do světa zvaného industrial folk.
Česká Olešná – V bezprostředním ohrožení života se pondělí ocitli dva soudní vykonavatelé, kteří prováděli exekutorskou činnost u muže (43 let) v České Olešné na Strmilovsku.
Zlín – /ROZHOVOR/ Na Petru Štěpánovi je vidět, že ho práce šéfkuchaře zlínské Express restaurace baví a váží si jí. A že jí zkrátka rozumí. Sedíme spolu v podniku, který se rozhodl dát lidem možnost se rychle a kvalitně najíst. I když pan Štěpán se zájmem vypráví, stále neopomíjí sledovat dění kolem.
Vaření piva je sofistikovaný proces, který profesionální pivovarníci musí několik let studovat na vysokých školách. Přesto se najdou i nadšení amatéři, kteří dokážou výborné pivo uvařit třeba doma v kuchyni. Tak se zrodilo světové hnutí pivních kutilů neboli homebrewing.
Velká Bystřice – Modernější restaurace, nová kuchyně, ale i příjemnější ubytování čeká na všechny, kteří koncem roku zavítají do Hotelu Zámek ve Velké Bystřici na Olomoucku. Tamní radnice chystá proměnu, která pravděpodobně odstartuje v červnu.
Blíží se léto a s ním prázdniny, pro většinu dětí nejkrásnější část roku. Pokud chcete svým dětem dopřát zábavu, sportovní aktivity, ale i multikulturní prostředí a profesionální výuku angličtiny, zaměřte se na tábory, které kombinují klasické táborové aktivity s anglickou konverzací. Je ale třeba pečlivě vybírat.
Zlín /ROZHOVOR/ – Pozitivně působit na úroveň gastronomie nejen ve Zlínském kraji. To je hlavním cílem nového kulinářského centra CHEF ve Zlíně, které pořádá zajímavé kurzy vaření a pečení pro širokou veřejnost.
Brno - Mít oblečení od Vietnamců je takzvaně out, ale jejich jídlo se dostává do módy. Trend se už naplno rozjel v Praze, kde jsou vietnamské restaurace, kurzy vaření jejich tradičních jídel a organizované výpravy do tamní tržnice Sapa.
Zlín /ROZHOVOR/ – Pozitivně působit na úroveň gastronomie nejen ve Zlínském kraji. To je hlavním cílem nového kulinářského centra CHEF ve Zlíně, které pořádá zajímavé kurzy vaření a pečení pro širokou veřejnost.
Ronov nad Sázavou, Přibyslav – Odborníci doporučují pro zdraví jíst ryby dvakrát týdně, jednou mořské, podruhé sladkovodní.
Česká Olešná – V bezprostředním ohrožení života se pondělí ocitli dva soudní vykonavatelé, kteří prováděli exekutorskou činnost u muže (43 let) v České Olešné na Strmilovsku.
Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ - Mít oblečení od Vietnamců je takzvaně out, ale jejich jídlo se dostává do módy. Trend se už naplno rozjel v Praze, kde jsou vietnamské restaurace, kurzy vaření jejich tradičních jídel a organizované výpravy do tamní tržnice Sapa.
Na výstavišti v Kroměříži se letos poprvé uskuteční jarní etapa pěstitelské výstavy Floria, která byla ještě loni pořádána v areálu ve Věžkách. Bude zaměřena především na cibuloviny. Návštěvníci budou například moci obdivovat 10.000 tulipánů a narcisů v unikátním aranžmá v hlavní hale na ploše 600 metrů čtverečních, řekla mluvčí výstaviště Hana Matulová.
Krnov, Třemešná - Vaření piva je sofistikovaný proces, který profesionální pivovarníci musí několik let studovat na vysokých školách. Přesto se najdou i nadšení amatéři, kteří dokážou výborné pivo uvařit třeba doma v kuchyni. Tak se zrodilo světové hnutí pivních kutilů neboli homebrewing.
V roce 2012 si výrobní prostory pivovaru Budějovický Budvar prohlédlo 39 469 návštěvníků, což je o 10 % více než vloni. Multimediální expozici „Příběh budějovického piva" navštívilo 3488 lidí, meziročně o 36% více. Mezi turisty ze 68 zemí byli i hosté z Indie, Nového Zélandu nebo Peru.
Petrovice - Kdo dlouho nebyl v Petrovicích u tamního zámku, možná by to tam nepoznal. Budova empírového zámku sice stojí, doslova však září novotou, okolí se však dost změnilo. Upravený je terén, zrušen byl průjezd z levé strany budovy, přibylo v zemi zapuštěné parkoviště zčásti kryté trávníkem.
Krnov, Třemešná – Vaření piva je sofistikovaný proces, který profesionální pivovarníci musí několik let studovat na vysokých školách. Přesto se najdou i nadšení amatéři, kteří dokážou výborné pivo uvařit třeba doma v kuchyni. Tak se zrodilo světové hnutí pivních kutilů neboli homebrewing.
Valašské Meziříčí – Mladí lidé z Valašského Meziříčí shánějí peníze pro tamní psí útulek. Uspořádali proto na sociální síti prodejní aukci. Ta potrvá do 13. května. Výtěžek podpoří také kočky z depozita Kočičí mámy v Petřvaldu.
Olomouc – Při požáru v bytovém domě v Hamerské ulici v Olomouci zasahovali v úterý dopoledne olomoučtí hasiči.
Milíře - Osmnáct let bydlí v Milířích na Tachovsku Edvard Lotko. Svůj nový domov našel v roce 2009 v jednom z přízemních bytů zrekonstruované bytovky. Jenže kvůli zdravotnímu postižení musí invalidní vozík a a obecní byt původně prezentovaný jako bezbariérový byl podle něj po nastěhování plný nástrah.
Svitavy – Filipojakubská noc má mnoho názvů. Nejčastěji ji ale známe jako den, kdy se „pálí čarodějnice". Tuto noc lidé ve středověku pokládali za magickou.
Milíře – Osmnáct let bydlí v Milířích Edvard Lotko. Svůj nový domov našel v roce 2009 v jednom z přízemních bytů zrekonstruované bytovky. Jenže kvůli zdravotnímu postižení musí pan Edvard používat invalidní vozík a obecní byt původně prezentovaný jako bezbariérový byl podle něj po nastěhování plný nástrah, které mu komplikovaly život.
Pardubice – Ve většině měst Pardubického kraje veřejně prospěšné práce zakotvily. Nezaměstnaní lidé pracují díky příspěvkům od úřadů práce při údržbě zeleně, v knihovnách nebo pomáhají v kuchyni. Výjimkou jsou Pardubice, kde podobná místa moc nevznikají, vyplývá z informací města.
Žirovnice - Špičkovou úroveň opět potvrdila výstava Zahrada Vysočiny na žirovnickém zámku, která nabízí nejen pestrou škálu narcisů a tulipánů všech tvarů a barev, ale i dalších rostlin a dřevin, naaranžovaných do atraktivního prostředí zámku.
Pavlov – Rozhovor? Jasně, ale za pochodu. Netradiční varianta, i když se nejspíš není co divit. Nejprve recept, pak článek. Kuchař Ivan Vodochodský přijel do Hotelu Pavlov především nakrmit hosty.
Noviny pod Ralskem /ROZHOVOR/ - Po revoluci odešel do Rakouska. Teď vede šéfkuchař Libor Mikala kuchyň na Českolipsku.
Vlčnov - Na stole v kuchyni rodiny Švandových se rozvoněla káva a v troubě voní čokoládový perník. „Dejte si, vybídne Katarína Švandová, maminka devítileté Elišky, která se 10. dubna ztratila v okolí Vlčnova.