Kouřim – Na krátkodobě neziskové akce budou kouřimští půjčovat opravené prostory areálu Střelnice. K dispozici tak bude všem zájemcům vstupní chodba do kinosálu s kuchyňkou včetně lednice, samotný kinosál, prostory bývalé restaurace a kuchyň. Ta je však prozatím bez vybavení.
České Budějovice - Dobré poctivé domácí jídlo. To je pojem, který v posledních letech skloňují známí kuchaři v televizi, ale i na stránkách novin nebo časopisů. Malé domácí podniky, kde se lze dobře najíst a zároveň si posedět v příjemném a často nekuřáckém prostředí, jsou proto stále oblíbenější. A spolu s domácí kuchyní chtějí hosté ochutnávat i méně známé značky piv.
Zeleninu a bylinky používáme v kuchyni běžně. Květy ale bereme spíše jako dekoraci, a přitom mnohé z nich jsou jedlé. A navíc z pokrmu udělají učiněné umělecké dílo.
Jičín – Víte, co nepatří do kanalizace? Děti z valdické školy, které v rámci Světového dne vody navštívily jičínskou čistírnu odpadních vod (ČOV), téměř všechno znaly.
Uherské Hradiště - Chátrající ruina s propadlými stropy a zaprášenými místnostmi. Zatímco většina lidí se takovým místům obloukem vyhýbá, Jaromír Carda je naopak vyhledává. Nadšený badatel totiž s oblibou fotografuje opuštěná a časem zapomenutá místa.
Kolín - Velikonoční symboly a jejich význam přiblížila zájemcům kolínská historička Miroslava Jouzová v pobočce městské knihovny na sídlišti. Poté na přítomné čekalo vyhlášení vítězů soutěže nazvané O nejlepší velikonoční dobrůtku. Vyhlášení bylo spojené s posezením a ochutnávkou.
Znojemsko – Milovníci historie, kteří znají bítovský hrad jako své boty, si mohou bez obav právě tuto památku zapsat do letošního prázdninového plánu svých cest. Na Bítově je totiž čekají tři nově opravené místnosti vybavené dobovým nábytkem. Lákadlem pro blížící se Velikonoce zase může být občerstvení v hradní kuchyni. Plány na léto v těchto dnech ladí na vranovském zámku. Jevišovice otevřou koncem dubna a Uherčice začátkem června.
Jáchymov - K nešťastne nehodě došlo v kuchyni jednoho jáchymovského lázeňského domu dnes kolem poledne. Jeden člověk byl zraněn. Na vině byla technická závada na kotli.
Hrádek u Nechanic - Šanci nasát tu pravou atmosféru nejdůležitějších křesťanských svátků v roce měli o uplynulém víkendu návštěvníci Hrádku u Nechanic.
Velké Karlovice - Velikonoční svátky s prvními jarními dny přímo vybízí k tomu, vyrazit někam na výlet. Procházky jarní přírodou, ale také třeba poslední letošní lyžování, ukázky tradičních řemesel a zvyků včetně pletení pomlázky nebo jehněčí či králičí speciality - to vše váš čeká v závěru týdne ve Velkých Karlovicích.
Levné hypotéky zvedají poptávku po bytech. V důsledku toho rostou ceny nemovitostí. Realitní makléři odhadují, že během půl roku šly byty nahoru až o 20 procent a tento trend má pokračovat i v tomto roce. Na dračku jdou hlavně dvoupokojové byty s kuchyní kvůli nižší pořizovací ceně. Čtvrť Plzeňané prý tolik neřeší, zajímá je hlavně dojezdová vzdálenost do centra města.
Zlín – Volejbalisté Jihostroje České Budějovice vkročili do třetího čtvrtfinálového zápasu odvážně. Pokračovali ve vynikajícím výkonu na servisu, přitlačili i v útoku.
Děčín – Děčínská radnice má hotel na Maxičkách opět ve své správě. Za přítomnosti notáře a městské policie si jej převzala minulý týden. Ale bez přítomnosti dnes již bývalého nájemce.
Michaela Bugrisová z Krnova si jela do Asie splnit svůj cestovatelský sen. Jejím cílem je mimo jiné cestovat s nízkým rozpočtem a trávit co nejvíce času s místními lidmi, v Asii chce zůstat zhruba půl roku. Vyrazila v lednu.
Michaela Bugrisová z Krnova si jela do Asie splnit svůj cestovatelský sen. Jejím cílem je mimo jiné cestovat s nízkým rozpočtem a trávit co nejvíce času s místními lidmi, v Asii chce zůstat zhruba půl roku. Vyrazila v lednu.
V souvislosti s přípravami na třetí ročník soutěže restaurací Týden slezské kuchyně, která proběhne od 15. do 24. dubna, je dobré se zamyslet nad naší regionální kuchyní.
Žárovice – Myslivec, kam se podíváš. Žárovice se v sobotu zahalily do zelené a zaplnily se myslivci z celého Prostějovska. Důvod byl jediný, a to tradiční výstava mysliveckých trofejí. Návštěvníci se tak mohli pokochat krásnými mufloními hlavami, parohy jelenů, daňků i srnců či lebkami lišek.
Uherské Hradiště – Chátrající ruina s propadlými stropy a zaprášenými místnostmi. Zatímco většina lidí se takovým místům obloukem vyhýbá, Jaromír Carda je naopak vyhledává. Nadšený badatel totiž s oblibou fotografuje opuštěná a časem zapomenutá místa.
Uherské Hradiště – Chátrající ruina s propadlými stropy a zaprášenými místnostmi. Zatímco většina lidí se takovým místům obloukem vyhýbá, Jaromír Carda je naopak vyhledává. Nadšený badatel totiž s oblibou fotografuje opuštěná a časem zapomenutá místa.
Teplicko - Restaurant hotelu Prince de Ligne v Teplicích zve na 18. Dny slovenské kuchyně. Až do neděle 20. března tu máte možnost ochutnat speciality našich východních sousedů, které z Trenčianských Teplic a Bratislavy tradičně přijeli do lázeňských Teplic připravovat mistři kuchaři Braňo Petrovič (vpravo) a Rišo Šafárik (na snímku s kuřecím špízem Rajnoha a opékanými brambory).
Olomouc – Na veteš, přírodní kosmetiku, eko-kadeřnictví a veganskou kuchyni láká první jarní Vintage.Market.Olomouc. S mottem Jaro je tu se v sobotu 19. března uskuteční další ze série olomouckých bleších trhů. Ve výjimečných prostorách kanovnického domu na Wurmově 7 bude možné zakoupit nejrůznější druhy veteše, od oblečení až po věci, které pamatují naše babičky.
Olomouc – Že Mora musí vyhrát oba zápasy, aby se vrátila do Plzně a zabojovala o vítězství ve čtvrtfinále play-off, je v Olomouci jasné snad každému. Plecharéna bude burácet, až z toho stovkám fanoušků pořádně vyschne v krku.
Holýšov, Bodenmais - Provozovatel restaurace v Německu srovnává podnikání v Česku a za hranicemi příznivější podmínky, ale i nutnost mít vše v pořádku.
Linec - V linecké bývalé tabačce organizuje Bianca Gusenbauerová večery Social Cooking & Dining. Ke společnému vaření, ochutnání, popovídání a poznání druhých přišlo v sobotu večer 32 zájemců, kteří se většinou vzájemně neznali. „V popředí je pospolitost a zábava," říká Gusenbauerová.
Lukoveček – Na roládách všelijakých chutí, až se sliny sbíhaly, si pochutnávali uplynulou sobotu v Lukovečku. Už podeváté se tam totiž konala ukázka domácí kuchyně, přičemž letos volba padla právě na rolády.
Srubec - O patnáct set vzrostl za posledních dvacet let počet obyvatel Srubce. Dříve malá obec na periferii Budějovic se rozrostla o nové čtvrti plné rodinných domů, do nichž se nastěhovaly převážně mladé rodiny. Ve Srubci proto začala citelně scházet základní škola. A mateřinka je tu zaplněna do posledního místa.
Hradec Králové - Vůně selátka pomalu opékaného na rožni, sladký trdelník, pražené oříšky, koblihy a koláče. K tomu nádherná ručně vyráběná a zdobená velikonoční vajíčka, kraslice, zajíčci a další typické symboly jara a Velikonoc. No, kdo by odolal!
Opravdu je minibyt prostor, kde nelze žít? A kde je hranice minimální velikosti bydlení? I tyto otázky si položili architekti pražského Atelieru SAEM. Jejich odpověď je velmi nekonvenční.
Třídit odpad je moderní, zároveň ale i normální, součástí života většiny z nás. Dokazují to statistiky – podle nichž plasty, papír, sklo a nápojové kartony třídí už bezmála tři čtvrtiny Čechů. Ptáte se, proč to dělají? Dělají to zejména pro sebe, ale třeba i proto, že tím šetří přírodu – vždyť jediná tuna vytříděného papíru zachrání před pokácením 2 tuny dřeva. Loni díky tomu dostaly šanci skoro 2 miliony stromů.
Českokrumlovsko - Růst nezaměstnanosti v českokrumlovském regionu se v únoru zastavil. Jestli je tomu opravdu tak, sice ukáže až další měsíc, ale i nabídka volných míst svědčí o tom, že podnikatelé a živnostníci začínají shánět pracovníky a brigádníky na sezonu.
Otrokovice – Necelých šest milionů korun plánuje otrokovická radnice letos proinvestovat v tamních základních a mateřských školách. Podle mluvčí města Romany Stehlíkové to budou pro letošek jedny z největších investic úřadu.
Mirovice – Od minulé středy si užívají děti v mirovické základní škole novinky. Mohou si v nové klubovně a zároveň bufetu zakoupit zdravé svačinky, které pro ně připravují kuchařky ve školní kuchyni, a sníst si je pohodlně v klubovně.
/POZVÁNKA/ Až do 5. května v Muzeu Hlučínska budete moci navštívit zajímavou výstavu s názvem Středověk. Už dnes, v úterý 8. března odpoledne začíná první ze série doprovodných programů k expozici, který bude mít na starosti historička a hlučínská rodačka Hana Miketová. Od 17 hodin bude v zámeckém klubu vyprávět o středověké kuchyni a stravovacích návycích.
Sedlčany – Inspirovat přírodou se nechaly Kateřina Jelenová a Ivana Stoupová. Jedna z autorek výstavy si jako téma svých kreseb zvolila zvířata v zoologické zahradě, druhá se věnuje výrobě šperků vyráběných z vinutých perlí. Prohlédnout si jejich práce mohou zájemci v sedlčanské knihovně do 6. dubna.