Příbram - Pažitka a petržel. Nejznámější bylinky, které se staly tradičním doplňkem české kuchyně, a o jejichž zázračných účincích mnohdy nemáme ani ponětí. Prostě je používáme ze zvyku. Ale slyšeli jste někdy o ožance, anginovníku nebo proskurníku? Pokud ne, můžete se s nimi seznámit při zeleninových trzích v Příbrami, které kromě bylin nabízejí jarní sadbu, balkonové květiny, skalničky,trvalky i cibuloviny.
Svitávka /HISTORIE OD PODLAHY/ – Denně po silnici I/43 kolem starožitnictví nazývaného U Labutě prosviští tisíce aut. Málo z řidičů ale tuší, jak zajímavou historii skrývá budova nacházející se za zatáčkou a železničním podjezdem ve směru od Svitav na Brno v katastru Svitávky na Blanensku. Bývalé poštovní a přepřahací stanici z osmnáctého století Deník Rovnost věnuje další díl seriálu Historie od podlahy.
Jičín – Rekonstrukci střechy mateřské školy J. Š. Kubína. provede společnost W.H.A. SYSTÉM s.r.o ze Šumperka s cenou 734 tisíc korun bez DPH. O zakázku mělo zájem deset společností, z nichž hodnotící komise dvě vyloučila.
Sedlčany - Sedlčanská 2. ZŠ Propojení hostila ve čtvrtek 7. a v pátek 8. dubna zástupce deseti škol z Čech a Moravy, které spolupracují na projektu Pomáháme školám k úspěchu.
Ústí nad Labem - Ústecká radnice pošle 4,55 milionu korun zoologické zahradě. Peníze by měly pomoct řešit havarijní stav některých částí zoo, řekl náměstek primátorky Jiří Madar (UFO). Zoo nutně potřebuje peníze na úpravy některých pavilonů a výběhů, ale i zázemí pro návštěvníky.
Pažitka a petržel. Nejznámější bylinky, které se staly tradičním doplňkem české kuchyně, a o jejichž zázračných účincích mnohdy nemáme ani ponětí. Prostě je používáme ze zvyku. Ale slyšeli jste někdy o ožance, anginovníku nebo proskurníku? Pokud ne, můžete se s nimi seznámit při středečních zeleninových trzích v Příbrami, které kromě bylin nabízejí jarní sadbu, balkonové květiny, skalničky,trvalky i cibuloviny.
Vizovice - Poprvé v životě strávil noc ve svém novém bytě. Poprvé spal ve své posteli. „Byl to úžasný pocit, normálně jsem zaspal," směje se dvacetiletý Josef Lambor z dětského domova ve Vizovicích. Studuje obor kadeřník. A protože potřebuje mít i trochu klidu a soukromí a v dětském domově byl zrovna startovací byt k dispozici, padla volba právě na něj.
Rožnov pod Radhoštěm - Návštěvníci Rožnova pod Radhoštěm si mohou stejně jako před sto lety vychutnat blahodárné účinky syrovátky. Pracovníci Rožnovských syrovátkových lázní slibují blahodárné účinky na celý organismus pomocí starodávné valašské receptury.
Příbram - Pažitka a petržel. Nejznámější bylinky, které se staly tradičním doplňkem české kuchyně, a o jejichž zázračných účincích mnohdy nemáme ani ponětí. Prostě je používáme ze zvyku. Ale slyšeli jste někdy o ožance, anginovníku nebo proskurníku? Pokud ne, můžete se s nimi seznámit při středečních zeleninových trzích v Příbrami, které kromě bylin nabízejí jarní sadbu, balkonové květiny, skalničky,trvalky i cibuloviny.
Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb v Šilheřovicích uspořádala v dubnu první ročník soutěže v kuchařských dovednostech s názvem Škola plná chuti.
Praha - České aerolinie po čtyřech letech obnoví pravidelné spojení mezi Prahou a Bejrútem. Do Libanonu budou od 20. června létat v pondělí a ve čtvrtek Airbusem A319. Firma to uvedla v tiskové zprávě.
Horšovský Týn – Hotel Šumava v Horšovském Týně je na prodej. O jeho budoucnost mají Horšovskotýnští přirozeně obavy. Nejde jen o restaurační a ubytovací zařízení, také o významnou historickou budovu, která má jako jediná ve městě vhodné prostory pro pořádání větších kulturních a společenských akcí.
Brno – Země zaslíbená od jednoho z nejvýznamnějších polských režisérů Andrzeje Wajdy. Historie hříchu od kontroverzního režiséra Waleriana Borowczyka, jehož filmy vynikají výtvarnou stylizací a erotickým zabarvením. Letošní program přehlídky polského filmu Kocham Film divákům nabídne osm celovečerních snímků, pásma krátkých filmů i ochutnávku polské kuchyně.
„Italská jídla mám rád, dokonce se je pokouším občas i vařit," smál se útočník Vítkovic Ondřej Roman, který v minulém týdnu podepsal v hokejovém klubu Vítkovic dlouholetý kontrakt.
Brno – Země zaslíbená od jednoho z nejvýznamnějších polských režisérů Andrzeje Wajdy. Historie hříchu od kontroverzního režiséra Waleriana Borowczyka, jehož filmy vynikají výtvarnou stylizací a erotickým zabarvením. Letošní program přehlídky polského filmu Kocham Film divákům nabídne osm celovečerních snímků, pásma krátkých filmů i ochutnávku polské kuchyně.
Teplice – Pronájem bytu se nevyplatil majiteli nemovitosti v Teplicích. Za „půjčení" pokojů si nejprve vzal kauci šest tisíc korun. Než ji ale stačil vrátit po odstěhování ženě, která zde bydlela, zdemoloval byt její jednatřicetiletý přítel.
Všestary /FOTO/ - Koncem března si žáci Základní školy Všestary připomněli v rámci projektového dne letošní významné výročí narození českého krále, Otce vlasti - Karla IV.
Velké Pavlovice – Jak chutná chorvatská kuchyně? Mistr oboru Nenad Kukurin bez otálení odpověděl, že důraz je především v přírodních chutích. „Jídla jsou kvůli tomu tepelně upravovaná jen krátce," sdělil Kukurin, kuchař a majitel restaurace z chorvatského města Kastva.
Chovatelská přehlídka trofejí za rok 2015 se v letošním roce představí v Dělnickém domě v Odrách. Po celý příští týden se zde může veřejnost přijít podívat, jaké trofeje se myslivcům podařilo loni ulovit.
Hranice – Na klasiku z pera Oscara Wildea vsadili před třemi lety členové tehdy nově vzniklého divadelního souboru Ventyl. A neprohloupili. Jejich interpretace Jak je důležité míti Filipa zaznamenala velký úspěch, který si na Hranicku a okolí vyžádal desítky repríz.
Hradec Králové /ROZHOVOR/ - Restaurace Park Golf klubu v Roudničce šlape jako dobře promazaný stroj již tři roky pod taktovkou šéfkuchaře Petra Lázničky, který své bohaté zkušenosti nejen předává dál, ale zároveň je neustále rozvíjí.
Kroměříž – Výtečné jídlo, cestovatelské přednášky či typické mlýny a nádherné tulipány: to vše v uplynulém týdnu nabídly Nizozemské dny v Kroměříži pod záštitou europoslankyně Olgy Sehnalové.
Brno – Pálivá a kořeněná jídla inspirovaná asijskou kuchyní ochutnávají milovníci zahraniční gastronomie. U brněnského nákupního centra Vaňkovka dostali možnost zkusit libanonské, indické nebo vietnamské speciality. Trhy, které kromě zmíněných lákadel nabízí i další jídla a pochutiny, začaly v pátek v deset hodin ráno.
Písek - Sladovna a interaktivní výstavy? Spojení, které k sobě neodmyslitelně patří. Vzrostlé stromy, stroj umožňující cestování časem, nejroztodivnější nástroje, přístroje, a dokonce i celou planetu umí ve Sladovně vměstnat do útrob Galerie hrou, a připravovat tak stále nápaditější expozice pro malé i větší návštěvníky.
Lidé se na hradě Veveří již v sobotu přenesou do časů napoleonských vojáků. Milovníky rostlin čeká komentovaná procházka v botanické zahradě. Na své si přijdou také děti a milovníci večerníčků v kině Scala, kde na zájemce čeká pohádkové odpoledne. Hned na třech místech v Brně mohou dobrovolníci o víkendu pomoct s úklidem břehů řek.
Brno /TIP NA VÍKEND/ - Lidé se na hradě Veveří již v sobotu přenesou do časů napoleonských vojáků. Milovníky rostlin čeká komentovaná procházka v botanické zahradě. Na své si přijdou také děti a milovníci večerníčků v kině Scala, kde na zájemce čeká pohádkové odpoledne. Hned na třech místech v Brně mohou dobrovolníci o víkendu pomoct s úklidem břehů řek.
Humpolec, Vystrkov – Živit se tím, co je baví, se poštěstilo dvěma mladým řemeslníkům z Humpolecka. Truhlář Michal Adamec (28) a tesař David Čihák (21) se shodli, že jsou jako živnostníci spokojení.
Karlovarský kraj - S jarem rozkvétají louky a část obyvatel se raduje z krásného počasí, zatímco ta druhá si nakupuje do zásoby kapesníčky, kapky do nosu a očí. Pro alergiky je toto období jedním z nejhorších. Po době relativního klidu v zimě nastávají měsíce, kdy začne příroda pučet, a jejich zdravotní stav se výrazně zhorší.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Místo betonu nastupuje zeleň. Na střechách domů a v místech, kde ještě zbyl kousek prostoru pro malý záhon, se každé jaro objeví lidé, kteří touží mít ve své kuchyni zeleninu, kterou si nepřinesli ze supermarketu, ale z vlastní zahrady. I v českých metropolích se do práce v komunitních zahradách zapojuje stále více lidí.
Kladno – Čas na první sklenku na zahrádce právě nadešel. Teploty už dosahují velice příjemných čísel, sluníčko nás nešetří, jaro je v plném rozpuku. Kam za příjemným prostředím, dobrou kuchyní a osvěžením?
Chtěl bych touto cestou poděkovat všem lékařům, sestrám a fyzioterapeutům rehabilitačního oddělení nemocnice v Novém Bydžově za jejich vlídný přístup, příjemné chování a vystupování.
Brno – Žurek, golabki anebo mazurek. Některé z těchto jídel mohou od pondělí ochutnat lidé na Dnech polské kuchyně, které jsou součástí festivalu Dny polské kultury v Brně.
Tečovice - Málo prostoru, navíc žádné oficiální místo vytyčené coby šatny. Problém s nedostatkem místa řešili už dlouho v základní škole v Tečovicích. Letos jim konečně zmíněné starosti odpadnou: lidově řečeno je ze stolu smetli postavením nové přístavby, která škole začne sloužit od nového školního roku. Vychází na osm milionů korun.
Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Z italské oblasti Emilia-Romagna přijede už za pár dnů do Česka jeden z králů italské gastronomické klasiky - Sergio Ferrarini. Ve třech dnech představí své čtyřchodové menu - v úterý 5. dubna v Praze na Chodově, ve středu 6. dubna v Ostravě a ve čtvrtek 7. dubna opět v Praze - v paláci Koruny. Vždy bude vařit v restauracích Pizza Coloseum.
Nové Strašecí - Trochu jiný obrázek čekal na žáky novostrašecké základní školy a další strávníky ve školní jídelně základní školy. Obědy jim tu vydávali hned tři kuchaři z týmu Bidvest spolu s ředitelem základní školy Petrem Chocholou a kuchařky školní jídelny.
Hranice – První letošní Farmářský trh regionu Hranicko, na kterém budou opět prodávat své výrobky zástupci zdejších i okolních farem, přivítá hranické náměstí v pátek 15. dubna od devíti do osmnácti hodin.
Plumlov – Skloubením dálného východu a interiéru středoevropského zámku lákali návštěvníky v sobotu na Plumlov. Na Vysokém zámku totiž ve tři hodiny odpoledne došlo k oficiálnímu zahájení turistické sezóny. A tentokrát s nádechem orientu.