Štolmíř – Malá vesnička, ale světová akce. Tedy ve smyslu toho, že restaurant day, který se tu uskutečnil již po čtvrté je podle Jiřího Stuchla, jednoho z pořadatelů, mezinárodním dnem.
Hradec Králové - Zašlá špína, mastnota, plíseň, hmyz a hlodavci nikomu chuť k jídlu nepřidají. Přesto se v kuchyních restaurací a jídelen vyskytují častěji, než by bylo hostům milé.
Přerov – Zvládnout techniku výroby vitrážových skel není zase tak těžké. Poradí si s ní i šikovný školák, který je zručný. Výsledek snažení ale opravdu stojí za to – vitráže prozáří místnost a s trochou nadsázky změní i váš pohled na svět, když se podíváte ven z okna. Rázem je o něco pestřejší a barevnější.
Hradec Králové - Zašlá špína, mastnota, plíseň, hmyz a hlodavci nikomu chuť k jídlu nepřidají. Přesto se v kuchyních restaurací a jídelen vyskytují častěji, než by bylo hostům milé.
Hradec Králové - Zašlá špína, mastnota, plíseň, hmyz a hlodavci nikomu chuť k jídlu nepřidají. Přesto se v kuchyních restaurací a jídelen vyskytují častěji, než by bylo hostům milé.
Hořice – Dva nové rodinné dvojdomky, které vznikly v rámci projektu Transformace Ústavu sociální péče pro tělesně postižené, si mohli zájemci prohlédnout ve čtvrtek během dne otevřených dveří. První domek je určen pro lidi se středně těžkým postižením, druhý pro klienty s vysokou mírou podpory. Oba jsou plně bezbariérové. Žít v nich bude šestnáct klientů.
Vyškovsko, Blanensko – Historický kolotoč, harmonikář, kejklíři, zabijačka, koblížky z kuchyně repliky vesnického stavení, pivo, které poteče proudem. Před lety Masopust, teď Veselice. Hanácký statek vyškovského zooparku bude v sobotu v obležení masek a s pestrým programem. „Setkání je ve stylu masopustu tak, jak jsme ho mívali v předchozích letech. Jenže masopust se odehrává v době, kdy nám zrovna nepřeje počasí, takže jsme akci nazvali Veselicí na statku. Ale od masopustu se příliš neliší," zmínila pracovnice zooparku Hana Vymazalová, která má v atrakci na starosti vzdělávání.
Vyškovsko, Blanensko – Historický kolotoč, harmonikář, kejklíři, zabijačka, koblížky z kuchyně repliky vesnického stavení, pivo, které poteče proudem. Před lety Masopust, teď Veselice. Hanácký statek vyškovského zooparku bude v sobotu v obležení masek a s pestrým programem. „Setkání je ve stylu masopustu tak, jak jsme ho mívali v předchozích letech. Jenže masopust se odehrává v době, kdy nám zrovna nepřeje počasí, takže jsme akci nazvali Veselicí na statku. Ale od masopustu se příliš neliší," zmínila pracovnice zooparku Hana Vymazalová, která má v atrakci na starosti vzdělávání.
Dolní Brusnice - Drzost lupičů už skutečně nezná mezí. Ti v Dolní Brusnici, kteří v pondělí kolem půl desáté hodiny večerní bez problémů vnikli do bytu pětačtyřicetiletého muže, se totiž ani nenamáhali vysledovat, až majitel vyjde z domu.
Bělov – Tradiční košt slivovice chystají na sobotní odpoledne v Bělově. Podle tamního starosty Jiřího Přecechtěla se bude jednat už o čtrnáctý ročník. „Zatím máme přihlášených necelých třicet vzorků, ale ve finále očekáváme, že se jich sejde kolem padesátky," informoval starosta. Tuší, že nejvíce vzorků se sejde trnkových, kterým úroda přála.
Havířov – Každý den, včetně víkendů, nebo jen ve vybraných dnech si mohou havířovští senioři objednat oběd, který jim pracovníci sociálních služeb dovezou až ke dveřím.
Hronov - Školáci se po letních prázdninách dočkají nové školní jídelny. I vařit se pro ně bude v nové kuchyni. Celková rekonstrukce těchto prostor je jednou z největších investičních akcí v tomto roce.
Vyškovsko – Práce o víkendech, svátcích a často pozdě do noci. Vyučení na nabídky neslyší. Ti, kteří přijdou, mají málo praxe. Nebo žádnou. I tak hodnotí restauratéři z Vyškovska současnou situaci s nedostatkem číšníků a kuchařů.
Jižní Čechy - Přinášíme stručný přehled událostí, které nás čekají v tomto týdenu. Na Táborsku mají školáci prázdniny, botanická zahrada si připomene výročí.
Praha /INFOGRAFIKA/ - Upouští od něj i vybrané restaurace či řetězce – v poslední době se rozvířila diskuse o nevhodnosti používání palmového oleje. Lepší složení z hlediska výživového mají nepochybně jiné: řepkový, slunečnicový či sójový. Na druhou stranu to, že výrobek obsahuje palmový olej, nemusí být úplně špatně. Záleží na množství, kolik ho ve výrobku je. Při použití olejů v kuchyni je třeba vybírat zejména podle toho, k jakému konkrétnímu účelu ho potřebujete. Ne každý se totiž hodí na všechno.
Praha /ROZHOVOR/ - Třídit papíry osm hodin denně ji už nebavilo, proto se jednoho dne rozhodla splnit si dávný sen: vyrábět kvalitní olej z českých surovin. Nyní má Hana Marková vlastní vybavenou lisovnu v Praze a pod značnou HANYS dodává své produkty na farmářské trhy i do kamenných obchodů nejen v Praze, ale také do dalších měst.
Milý dení(č)ku, píšu ti příběh jednoho mého rána. Možná si budeš myslet, že přeháním, ale zdaleka ne. Ve skutečnosti je to ještě horší. To ráno se objevilo v mém životě zrovna tuhle. Kdo ví, možná to má někdo podobné. V podstatě je to prostý popis toho, co jsem stihnul za necelou hodinku. Prostý popis mých činností. Vážně bez přehánění.
Linec - Friedě Stranzingerové je 98 let – a pořád pomáhá ve svém hostinci „U Císařské Lípy" v Pollingu (okres Braunau). Teprve v roce 1988 jej převzala dcera Elfi, ale paní Frieda stále ještě neodložila naběračku. Pomáhá v kuchyni, ale také „na place", třeba při odnášení talířů. „Nemůže je nechat ležet, vidíte sami," říká štamgast Josef Haberfellner z Burgkirchenu. Jen dojedl, už bylo uklizeno…
Praha - Tradiční zabíjačkové hody, masky i orientální kuchyně a tance. Oslavy vietnamského nového roku a českého masopustu propojí v pátek odpoledne tradiční festival v Praze-Libuši. Akce má za cíl bourat bariéry a prohloubit vztahy mezi oběma komunitami. Ve společenském sále centra Sapa se návštěvníkům od 17 hodin představí bohatý kulturní program.
Frankfurt / Dubí - Mezinárodní veletrh Ambiente 2016 ve Frankfurtu nad Mohanem otevírá dnes své brány. Až do 16. února bude představovat trendy v oblasti stolování, kuchyně, zboží pro domácnost a dárkových předmětů. S návštěvností převyšující 135 tisíc je Ambiente nejdůležitějším veletrhem roku v oboru spotřebního zboží.
Zlín – Prozatím neznámý lapka se v období od konce listopadu a začátkem února vloupal hned do pěti chat ve Zlíně Přílukách. U všech rozbil okna a prohledal některé místnosti. V jedné z chat ukradl tvrdý alkohol, v jiné víno či několik konzerv s rybičkami a fazolemi, nepohrdl ani čalouněným polstrováním k zahradnímu nábytku. Celkově způsobil více než desetitisícovou škodu.
Praha - Ačkoliv ho nemůžete znát z žádné televizní show o vaření, patří Radek Benetka mezi nejvýznamnější české kuchaře. Vařil v pětihvězdičkových hotelech, stál u zrodu řady významných restaurací nejenom u nás, ale i ve světě a profesně se často setkával se Zdeňkem Pohlreichem. Přes své četné úspěchy zůstal nohama na zemi a se srdcem na správném místě.
Mladá Boleslav - Městský bazén na Štěpánce, který provozuje Městská společnost sportovní a rekreační areály, je veřejnosti otevřen už tři čtvrtě roku. Za tu dobu si sem našlo cestu úctyhodných 180 tisíc lidí
Dvůr Králové - Minulé úterý bylo ve Dvoře Králové živo! Setkalo se zde 50 studentů nizozemské školy Landstede Zwolle, studijní obor rekreace a hotelnictví, se studenty 1. ročníku královédvorské Střední školy informatiky a služeb, obor cestovní ruch a hotelnictví.
Rousínov – První půlku městu Jihomoravský kraj daroval, druhou mu prodal za jedenáct milionů korun. Areál bývalého dřevařského učiliště patří Rousínovu už několik let. Na to, kdo tam učně vystřídá, se jde postupně. K definitivní podobě městského areálu v Tyršově ulici tak vede ještě dlouhá cesta. A nebude levná.
Bořenovice – Nová parkovací místa před obecním úřadem či důležitá oprava chodníku: a to je jen zlomek investic, které se v minulém roce povedly v Bořenovicích.
Hronov - Jedno z nejdůležitějších jednání, a to o rozpočtu města na letošní rok, mají hronovští zastupitelé za sebou. Na všech bodech se shodli a vyrovnaný rozpočet ve výši téměř dvaaosmdesáti milionů korun jednomyslně schválili.
Vsetín /SERIÁL DENÍKU/ - Ulice Na Lapači ve Vsetíně se dostala do širokého povědomí především díky zimnímu stadionu a domácímu hokejovému klubu, jehož hráči zde mezi lety 1994 až 2001 v sedmi sezonách vybojovali šest extraligových titulů.
Březnice – Listový salát s restovanými moučnými červy, cvrčci na másle či hmyzí dezert. Na podobných lahůdkách od nejzkušenějšího kuchaře jedlého hmyzu u nás Petra Ocknechta si brzy pochutnají odvážní labužníci v Březnici.
Křtiny – Patnáct až dvacet dětí musí v posledních letech po každém zápisu odmítat vedení mateřské školy ve Křtinách na Blanensku. Zájem rodičů o umístění dětí výrazně převyšuje kapacitu školky. Od září se to má zlepšit. Vedení Křtin totiž chce prostory mateřské školy rozšířit.
Praha - Po prvním kole letošního ročníku Pianisty roku je jasné, že soutěž bude pro všechny účinkující opravdovou výzvou. Sešlo se totiž na ní tolik talentovaných pianistů, že je laťka vážně vysoko. Na začátku večera v hotelu Boscolo Prague dostala všechny diváky do správné nálady zpěvačka Pája Táboříková a pak už se šlo na věc.
Iten /POZDRAVY Z KENI/ – Jeden z nejlepších českých vytrvalostních běžců Jiří Homoláč stráví na soustředění v Keni dva a půl měsíce. V Africe se připravuje na atakování maratonského limitu na olympijské hry v Riu de Janeiro. O své přípravě a také zážitcích v daleké zemi každé úterý seznámí čtenáře Deníku Rovnost v pravidelném zápisníku.
Jindřichův Hradec – Sedíme u stolu v kuchyni domu na utajovaném místě. Miroslav Dobeš, jindřichohradecký televizní reportér, který se před několika dny vrátil z pekla libanonského zajetí, si před médii místo svého současného pobytu úzkostlivě chrání. Přinášíme celý rozhovor.
Strážnice - Do lesní chaty nedaleko Strážnice se po více než osmi letech vrátí život. Původní stavení určené myslivcům může po opravě sloužit rekreantům. S přestavbou se ale začne nejdříve v příštím roce, letos je naplánovaná spíše údržba.
Most /ROZHOVOR/ - Na základní škole ho "nebraly" dílny ani hrabání se v hlíně při pěstitelských pracích. Od toho se vždycky snažil utéct do kuchyňky. Roman Sejval měl hodně brzy jasno o svém budoucím povolání. Chtěl být kuchařem. A stal se jím. Dnes, ač paradoxně v podstatě nikdy nebyl zaměstnancem žádné špičkové restaurace, má zkušeností na rozdávání a úspěchy, pod nimiž je podepsaný, by mohl přehrabovat vidlemi.