Mikulov - Připomínka napoleonských válek na Moravě je tématem letošního šestého ročníku Gourmet festivalu, který v pátek odstartovali v Mikulově. Připravovaná menu jsou inspirovaná kuchyněmi zúčastněných stran války, tedy Francie, Rakouska-Uherska a Ruska.
Znojmo /FOTOGALERIE/ – Na nedávno vydanou knihu nazvanou Tradiční strava na Znojemsku a v dolnorakouském příhraničí volně navazuje stejnojmenná výstava Jihomoravského muzea ve Znojmě. Lidé ji mohou navštívit ve velkém výstavním sále prvního patra minoritského kláštera. A to od pátku pátého června. Potrvá až do 13. září.
Kladno – Sokol Kladno ve spolupráci s městem Kladnem pořádá oslavu 120 let od položení základního kamene kladenské sokolovny. Oslavy začínají zítra v 10 hodin, kdy z náměstí Starosty Pavla vyjde historický průvod.Jeho trasa povede přes pěší zónu až k sokolovně.
Jankov – Po stopách jedné z nejkrvavějších bitev třicetileté války se už v sobotu 6. června vydají příznivci historie, turisté i cykloturisté během pochodu nazvaného Po stopách bitvy u Jankova. Ten letos slaví půlkulaté jubileum a účastníci se na jeho startu sejdou popatnácté.
Kurovice – Šermíři a další příznivci dob dávno minulých zaplní o prvním červnovém víkendu tvrz v Kurovicích. Konají se tam totiž historické dny, během nichž si návštěvníci mohou prohlédnout tvrz a sledovat ukázky soubojů, soutěž šermířů, poslechnout si dobovou hudbu, prohlédnout si rozmanité kostýmy a obdivovat umění kuchaře v replice středověké černé kuchyně.
Olomouc – Nikdy bych po něm ani nehodil kamenem, vždyť je to můj bratr. Loni v listopadu jsem ale od něj dostal ránu do hlavy a druhou jsem chytil při pádu o zeď. Nůž jsem mu do břicha bodl já, nikdo jiný tehdy v kuchyni nebyl. Jen si na to už přesně nepamatuji.
Olomouc – Nikdy bych po něm ani nehodil kamenem, vždyť je to můj bratr. Loni v listopadu jsem ale od něj dostal ránu do hlavy a druhou jsem chytil při pádu o zeď. Nůž jsem mu do břicha bodl já, nikdo jiný tehdy v kuchyni nebyl. Jen si na to už přesně nepamatuji.
Litoměřice – Poslední květnový pátek se na Masarykově základní škole odehrával podle francouzských not. Po pětileté odmlce se o slovo již potřetí opět přihlásil Francouzský den. Tentokrát byl zaměřen na francouzsky hovořící země.
Mladá Boleslav - Elektřina, teplo, průmyslová, pitná i chladící voda, stlačený vzduch, zemní plyn. Bez toho všeho se výroba ve Škoda Auto neobejde, a to všechno má společného jmenovatele: Ško-Energo.
Uherské Hradiště - Zkoušet se dá opravdu všude. Jsem toho zářným příkladem. „Svou" roli Kašpara se učím, kde to jen jde. Obvyklá místa jako je gauč v obýváku, pracovní stůl či postel už doplnila méně obvyklá místa.
Nové Strašecí – Konfitovaná vepřová líčka s celerovým pyré a zeleninovými chipsy, hovězí žebro ve sladu se salátem z pečené cibule, lososový tatarák s topinkou z jihočeského mlátového chleba s vejcem, špíz z krevet a chobotnice na listových salátech s bazalkovým pestem – to vše se podávalo k vínu při Zázracích vína na náměstí J. A. Komenského.
Kamenice nad Lipou - Budova Domova mládeže a jídelny s kuchyní pobočky Střední průmyslové školy a Středního odborného učiliště Pelhřimov, která stojí v Kamenici nad Lipou, se už téměř celá oblékla do nového, modrého hávu.
Brumovice – První obyvatelé se v pondělí nastěhovali do nově postaveného speciálního domu s názvem Mirandie v Brumovicích. Svůj nový domov v něm najde dvanáct dospělých osob s mentálním či kombinovaným postižením.
Příbram /ROZHOVOR/ - Léto je za dveřmi a s ním jsou v očekávání i houbaři, kteří se už těší na plné košíky hřibů, křemenáčů a dalších oblíbených druhů hub. Tu a tam se dá nějaký hříbek nebo kozák najít, ale na tu pravou sezonu si ještě musíme počkat. Mezi houbaři jsou ale tací, kteří se houbám věnují praktický celý rok.
Hradec Králové /FOTO/ - Folk, jazz, bluegrass, country, reggae i rock. Na sobotním festivalu Na jednom břehu nechyběl snad žádný hudební žánr. Oblíbený festival se letos opět konal v areálu letního kina Širák a ujít si ho nenechaly stovky lidí.
Polička – Bláto přikryté štěrkem, proudy deště a výborná muzika. To už přece ke koloritu Rockoupání patří. Stejné to bylo i letos, kdy se i přírodní živel opět „přišel podívat" na to, jak hvězdy českého hudebního nebe válejí na poličském koupališti.
Příbram – Léto je za dveřmi a s ním jsou v očekávání i houbaři, kteří se už těší na plné košíky hřibů, křemenáčů a dalších oblíbených druhů hub. Tu a tam se dá nějaký hříbek nebo kozák najít, ale na tu pravou sezonu si ještě musíme počkat. Mezi houbaři jsou ale tací, kteří se houbám věnují praktický celý rok.
Rádlo - Má odborná stáž v Anglii ve městě Portsmouth se uskutečnila 14. 3. 2015 – 11. 4. 2015. Bydlel jsem spolu s Danielem Kořínkem u velice milé starší paní. Stáž jsem vykonával v hotelu HOLIDAY INN.
Hradec Králové - Otázka na víkend: Vybrané osobnosti z regionu pravidelně každý týden sdělují na stránkách Deníku své názory k aktuálním tématům. Nejinak tomu bylo i tentokrát.
Liberec - Jmenuji se Petr Roušar a jsem studentem Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola, Turnov a byl jsem na měsíční stáži v Irsku díky programu Erasmus +.
Plzeň - Gastronomická akce Chutě Evropského regionu Dunaj-Vltava obsadila v pátek nádvoří Plzeňského Prazdroje. Její součástí byl pátý ročník festivalu regionálních potravin Plzeňského kraje.
Řím – Až u soudu skončil v Itálii spor rozvedených rodičů o to, jaká výživa je nejlepší pro jejich společného potomka. Soud měl rozhodnout o tom, zda je pro dvanáctiletého hocha zdravější přístup matky, která prosazuje makrobiotickou stravu, nebo otce, který dává přednost tradiční italské kuchyni. Soudce v severoitalském městě Bergamo nakonec vyřešil případ šalamounsky, napsal místní list L'Eco di Bergamo.
Plzeň - Gastronomická akce Chutě Evropského regionu Dunaj-Vltava obsadí v pátek nádvoří Plzeňského Prazdroje. Součástí akce bude také 5. ročník festivalu regionálních potravin Plzeňského kraje.
Sokolovsko – Výživoví specialisté se shodují na tom, že je pro lidské tělo prospěšná konzumace ořechů a semen. I přesto si je většina lidí dopřeje jen výjimečně.
Hronov - Domov odpočinku ve stáří Justynka poskytuje seniorům důstojné zázemí už dvacet let. První klienty zde přivítali 1. dubna 1995. Od té doby se domov stále rozšiřuje a vylepšuje. Začátky ale lehké nebyly.
Dačice – Hororový případ domácího násilí se před časem odehrál na Jindřichohradecku. Soudní dohru však mít nebude, poškození nedali souhlas ke stíhání pachatele. Svého manžela a otce v jedné osobě.
Olomouc - Minulý víkend se v Olomouci konal první ročník Garden Food Festivalu, který představil špičkovou gastronomii z České republiky i zahraničí. O zhodnocení jsme požádali jednoho z organizátorů akce Pavla Vysloužila.
Netvořice – V letošním roce si připomínáme 95 let od smrti Rudolfa Strimpla, který jako první začal v Čechách pěstovat jahody. Konkrétně v Chlístově u Teletína.
Litomyšl – Že to umí nejen na jevišti s hlasem i orchestrem, ale také doma s vařečkou a dostatečnou dávkou důvtipu, to operní pěvkyně DAGMAR PECKOVÁ jasně ukázala. A kromě toho i to, že má při vaření docela slušnou vyřídilku a dokáže „dirigovat" i ansámbl zkušených šéfkuchařů.
Ostrov/Manětín - Necelý měsíc chybí do nájezdu prvního turnusu do nově zrekonstruovaného tábora v Manětíně, který patří MDDM (Městský dům dětí a mládeže) Ostrov. Před dětmi však tábor minulý týden navštívili zloději. Díky dobrému alarmu však odešli s prázdnou a jedinou škodu, co způsobili, bylo rozbité okno.
Litomyšl – Václav Šmerda pamatuje ještě časy, kdy české gastronomické odvětví patřilo k ozdobám naší země a kuchaři měli chuť získávat nové poznatky a neustále se zlepšovat.
Jižní Morava – Kraj kvůli úsporám nechá zateplit a přestavět budovy jihomoravských středních škol. Na rekonstrukce vyčlenil celkem 107 milionů korun. Informoval o tom náměstek jihomoravského hejtmana pro školství Stanislav Juránek.
Praha - Základní a mateřské školy v pražských Dejvicích a Bubenči musely kvůli závadné vodě obsahující zdraví škodlivé bakterie změnit jídelníček a zajistit nezávadnou vodu na pití i mytí rukou. Podle informací z webových stránek škol někde zvolili studenou kuchyni, například bagety a jogurty, jinde kuchařky připravily dětem i učitelům pizzu.
Hodonínsko - Školní kuchařky jen obtížně splňují výživovou normu, kterou nařizuje zákon. Upozornil na to výsledek aktuální kontroly České školní inspekce. Ta prokázala nedostatky v dodržování výživových norem. Inspektoři navštívili v hodonínském okrese deset škol, šest z nich dané nařízení nedodržovalo. „V největší míře normy nenaplnily u cukru, ovoce, mléka, brambor a ryb, na druhé straně překročily častěji u zeleniny a luštěnin," informoval o výsledku šetření náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.
Hředle – Klub vojenské historie ve Hředlích funguje už několik let. Za tu dobu se může pochlubit slušným vozovým parkem. Členové „opečovávají" vejtřasky, neboli vozidla Praga V3S, Tatry 805 nebo třeba obrněný transportér OT 65 maďarské výroby, OT 64, vyprošťovací tank T 34 z roku 1956.