Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Výstava o tradiční stravě připomene domácí výrobu másla i pečení vdolků

Znojmo /FOTOGALERIE/ – Na nedávno vydanou knihu nazvanou Tradiční strava na Znojemsku a v dolnorakouském příhraničí volně navazuje stejnojmenná výstava Jihomoravského muzea ve Znojmě. Lidé ji mohou navštívit ve velkém výstavním sále prvního patra minoritského kláštera. A to od pátku pátého června. Potrvá až do 13. září.

Do průvodu v dobovém oblečení

Kladno – Sokol Kladno ve spolupráci s městem Kladnem pořádá oslavu 120 let od položení základního kamene kladenské sokolovny. Oslavy začínají zítra v 10 hodin, kdy z náměstí Starosty Pavla vyjde historický průvod.Jeho trasa povede přes pěší zónu až k sokolovně.

Pochod u Jankova připomene krvavou řež třecetileté války

Jankov – Po stopách jedné z nejkrvavějších bitev třicetileté války se už v sobotu 6. června vydají příznivci historie, turisté i cykloturisté během pochodu nazvaného Po stopách bitvy u Jankova. Ten letos slaví půlkulaté jubileum a účastníci se na jeho startu sejdou popatnácté.

Na tvrzi v Kurovicích pořádají historické dny, připomenou i 740. výročí

Kurovice – Šermíři a další příznivci dob dávno minulých zaplní o prvním červnovém víkendu tvrz v Kurovicích. Konají se tam totiž historické dny, během nichž si návštěvníci mohou prohlédnout tvrz a sledovat ukázky soubojů, soutěž šermířů, poslechnout si dobovou hudbu, prohlédnout si rozmanité kostýmy a obdivovat umění kuchaře v replice středověké černé kuchyně.

Kdo oživí restauraci na Domovince?

Chomutov - Chomutovský magistrát vypsal výběrové řízení na pronájem restaurace a přilehlých prostor na hřišti Domovinka v Lipské ulici.

Jaký byl Den frankofonie na ZŠ Masarykova Litoměřice?

Litoměřice – Poslední květnový pátek se na Masarykově základní škole odehrával podle francouzských not. Po pětileté odmlce se o slovo již potřetí opět přihlásil Francouzský den. Tentokrát byl zaměřen na francouzsky hovořící země.

Oba novostrašečtí rodáci vařili společně doma vůbec poprvé

Nové Strašecí – Konfitovaná vepřová líčka s celerovým pyré a zeleninovými chipsy, hovězí žebro ve sladu se salátem z pečené cibule, lososový tatarák s topinkou z jihočeského mlátového chleba s vejcem, špíz z krevet a chobotnice na listových salátech s bazalkovým pestem – to vše se podávalo k vínu při Zázracích vína na náměstí J. A. Komenského.

Modrá se naplno rozzáří už v létě

Kamenice nad Lipou - Budova Domova mládeže a jídelny s kuchyní pobočky Střední průmyslové školy a Středního odborného učiliště Pelhřimov, která stojí v Kamenici nad Lipou, se už téměř celá oblékla do nového, modrého hávu.

Houbař: Nejoblíbenější jsou pro mě křemenáče

Příbram /ROZHOVOR/ - Léto je za dveřmi a s ním jsou v očekávání i houbaři, kteří se už těší na plné košíky hřibů, křemenáčů a dalších oblíbených druhů hub. Tu a tam se dá nějaký hříbek nebo kozák najít, ale na tu pravou sezonu si ještě musíme počkat. Mezi houbaři jsou ale tací, kteří se houbám věnují praktický celý rok.

Rockoupání pod kapkami deště a hvězdami

Polička – Bláto přikryté štěrkem, proudy deště a výborná muzika. To už přece ke koloritu Rockoupání patří. Stejné to bylo i letos, kdy se i přírodní živel opět „přišel podívat" na to, jak hvězdy českého hudebního nebe válejí na poličském koupališti.

Houbař: Nejoblíbenější jsou pro mě křemenáče

Příbram – Léto je za dveřmi a s ním jsou v očekávání i houbaři, kteří se už těší na plné košíky hřibů, křemenáčů a dalších oblíbených druhů hub. Tu a tam se dá nějaký hříbek nebo kozák najít, ale na tu pravou sezonu si ještě musíme počkat. Mezi houbaři jsou ale tací, kteří se houbám věnují praktický celý rok.

Pivovar provoněly regionální potraviny

Plzeň - Gastronomická akce Chutě Evropského regionu Dunaj-Vltava obsadila v pátek nádvoří Plzeňského Prazdroje. Její součástí byl pátý ročník festivalu regionálních potravin Plzeňského kraje.

Boj o syna: Italský soud rozhodoval, zda je pro dítě lepší maso či veganství

Řím – Až u soudu skončil v Itálii spor rozvedených rodičů o to, jaká výživa je nejlepší pro jejich společného potomka. Soud měl rozhodnout o tom, zda je pro dvanáctiletého hocha zdravější přístup matky, která prosazuje makrobiotickou stravu, nebo otce, který dává přednost tradiční italské kuchyni. Soudce v severoitalském městě Bergamo nakonec vyřešil případ šalamounsky, napsal místní list L'Eco di Bergamo.

Pivovar ovládne potravinový festival

Plzeň - Gastronomická akce Chutě Evropského regionu Dunaj-Vltava obsadí v pátek nádvoří Plzeňského Prazdroje. Součástí akce bude také 5. ročník festivalu regionálních potravin Plzeňského kraje.

Justynka poskytuje seniorům azyl už 20 let

Hronov - Domov odpočinku ve stáří Justynka poskytuje seniorům důstojné zázemí už dvacet let. První klienty zde přivítali 1. dubna 1995. Od té doby se domov stále rozšiřuje a vylepšuje. Začátky ale lehké nebyly.

FOTO: Důchodci chválili Krakonoše

Janské Lázně, Ústí nad Labem - Senioři z Ústecka trávili dovolenou v Janských Lázních, kde pozitivní energii mísili s výtečnou kuchyní.

Pěvkyně Pecková: V naší kuchyni máme dost legrace

Litomyšl – Že to umí nejen na jevišti s hlasem i orchestrem, ale také doma s vařečkou a dostatečnou dávkou důvtipu, to operní pěvkyně DAGMAR PECKOVÁ jasně ukázala. A kromě toho i to, že má při vaření docela slušnou vyřídilku a dokáže „dirigovat" i ansámbl zkušených šéfkuchařů.

Před dětmi navštívili tábor v Manětíně lapkové. Nepochodili

Ostrov/Manětín - Necelý měsíc chybí do nájezdu prvního turnusu do nově zrekonstruovaného tábora v Manětíně, který patří MDDM (Městský dům dětí a mládeže) Ostrov. Před dětmi však tábor minulý týden navštívili zloději. Díky dobrému alarmu však odešli s prázdnou a jedinou škodu, co způsobili, bylo rozbité okno.

Šmerda: Mladým kuchařům chybí praxe i pokora

Litomyšl – Václav Šmerda pamatuje ještě časy, kdy české gastronomické odvětví patřilo k ozdobám naší země a kuchaři měli chuť získávat nové poznatky a neustále se zlepšovat.

Dejvické školy musely změnit jídelníček, děti měly bagety i pizzu

Praha - Základní a mateřské školy v pražských Dejvicích a Bubenči musely kvůli závadné vodě obsahující zdraví škodlivé bakterie změnit jídelníček a zajistit nezávadnou vodu na pití i mytí rukou. Podle informací z webových stránek škol někde zvolili studenou kuchyni, například bagety a jogurty, jinde kuchařky připravily dětem i učitelům pizzu.

Školní jídelny na Hodonínsku bojují s výživovou normou

Hodonínsko - Školní kuchařky jen obtížně splňují výživovou normu, kterou nařizuje zákon. Upozornil na to výsledek aktuální kontroly České školní inspekce. Ta prokázala nedostatky v dodržování výživových norem. Inspektoři navštívili v hodonínském okrese deset škol, šest z nich dané nařízení nedodržovalo. „V největší míře normy nenaplnily u cukru, ovoce, mléka, brambor a ryb, na druhé straně překročily častěji u zeleniny a luštěnin," informoval o výsledku šetření náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Pro náhradní díly jezdí až na Slovensko

Hředle – Klub vojenské historie ve Hředlích funguje už několik let. Za tu dobu se může pochlubit slušným vozovým parkem. Členové „opečovávají" vejtřasky, neboli vozidla Praga V3S, Tatry 805 nebo třeba obrněný transportér OT 65 maďarské výroby, OT 64, vyprošťovací tank T 34 z roku 1956.