Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Pivovar provoněly regionální potraviny

Plzeň - Gastronomická akce Chutě Evropského regionu Dunaj-Vltava obsadila v pátek nádvoří Plzeňského Prazdroje. Její součástí byl pátý ročník festivalu regionálních potravin Plzeňského kraje.

Boj o syna: Italský soud rozhodoval, zda je pro dítě lepší maso či veganství

Řím – Až u soudu skončil v Itálii spor rozvedených rodičů o to, jaká výživa je nejlepší pro jejich společného potomka. Soud měl rozhodnout o tom, zda je pro dvanáctiletého hocha zdravější přístup matky, která prosazuje makrobiotickou stravu, nebo otce, který dává přednost tradiční italské kuchyni. Soudce v severoitalském městě Bergamo nakonec vyřešil případ šalamounsky, napsal místní list L'Eco di Bergamo.

Pivovar ovládne potravinový festival

Plzeň - Gastronomická akce Chutě Evropského regionu Dunaj-Vltava obsadí v pátek nádvoří Plzeňského Prazdroje. Součástí akce bude také 5. ročník festivalu regionálních potravin Plzeňského kraje.

Justynka poskytuje seniorům azyl už 20 let

Hronov - Domov odpočinku ve stáří Justynka poskytuje seniorům důstojné zázemí už dvacet let. První klienty zde přivítali 1. dubna 1995. Od té doby se domov stále rozšiřuje a vylepšuje. Začátky ale lehké nebyly.

FOTO: Důchodci chválili Krakonoše

Janské Lázně, Ústí nad Labem - Senioři z Ústecka trávili dovolenou v Janských Lázních, kde pozitivní energii mísili s výtečnou kuchyní.

Pěvkyně Pecková: V naší kuchyni máme dost legrace

Litomyšl – Že to umí nejen na jevišti s hlasem i orchestrem, ale také doma s vařečkou a dostatečnou dávkou důvtipu, to operní pěvkyně DAGMAR PECKOVÁ jasně ukázala. A kromě toho i to, že má při vaření docela slušnou vyřídilku a dokáže „dirigovat" i ansámbl zkušených šéfkuchařů.

Před dětmi navštívili tábor v Manětíně lapkové. Nepochodili

Ostrov/Manětín - Necelý měsíc chybí do nájezdu prvního turnusu do nově zrekonstruovaného tábora v Manětíně, který patří MDDM (Městský dům dětí a mládeže) Ostrov. Před dětmi však tábor minulý týden navštívili zloději. Díky dobrému alarmu však odešli s prázdnou a jedinou škodu, co způsobili, bylo rozbité okno.

Šmerda: Mladým kuchařům chybí praxe i pokora

Litomyšl – Václav Šmerda pamatuje ještě časy, kdy české gastronomické odvětví patřilo k ozdobám naší země a kuchaři měli chuť získávat nové poznatky a neustále se zlepšovat.

Dejvické školy musely změnit jídelníček, děti měly bagety i pizzu

Praha - Základní a mateřské školy v pražských Dejvicích a Bubenči musely kvůli závadné vodě obsahující zdraví škodlivé bakterie změnit jídelníček a zajistit nezávadnou vodu na pití i mytí rukou. Podle informací z webových stránek škol někde zvolili studenou kuchyni, například bagety a jogurty, jinde kuchařky připravily dětem i učitelům pizzu.

Školní jídelny na Hodonínsku bojují s výživovou normou

Hodonínsko - Školní kuchařky jen obtížně splňují výživovou normu, kterou nařizuje zákon. Upozornil na to výsledek aktuální kontroly České školní inspekce. Ta prokázala nedostatky v dodržování výživových norem. Inspektoři navštívili v hodonínském okrese deset škol, šest z nich dané nařízení nedodržovalo. „V největší míře normy nenaplnily u cukru, ovoce, mléka, brambor a ryb, na druhé straně překročily častěji u zeleniny a luštěnin," informoval o výsledku šetření náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Pro náhradní díly jezdí až na Slovensko

Hředle – Klub vojenské historie ve Hředlích funguje už několik let. Za tu dobu se může pochlubit slušným vozovým parkem. Členové „opečovávají" vejtřasky, neboli vozidla Praga V3S, Tatry 805 nebo třeba obrněný transportér OT 65 maďarské výroby, OT 64, vyprošťovací tank T 34 z roku 1956.

Šéfkuchař Jaroslav Sapík: Kdybych se znovu narodil, zase budu kuchařem

Praha /ROZHOVOR/ - Kuchařem se vyučil v pražském hotelu Ambasador. Tam se postupně propracoval až do pozice šéfkuchaře. Zúčastnil se řady domácích a mezinárodních soutěží, ze kterých si odnesl čestná uznání a medaile. V roce 1992 si otevřel v obci Klokočná, nedaleko Říčan u Prahy, rodinnou restauraci a penzion. Připravoval menu pro prezidenty, krále, monarchy a papeže.

Školní jídelny bojují s výživovou normou

Hodonínsko - Školní kuchařky jen obtížně splňují výživovou normu, kterou nařizuje zákon. Upozornil na to výsledek aktuální kontroly České školní inspekce. Ta prokázala nedostatky v dodržování výživových norem. Inspektoři navštívili v hodonínském okrese deset škol, šest z nich dané nařízení nedodržovalo. „V největší míře normy nenaplnily u cukru, ovoce, mléka, brambor a ryb, na druhé straně překročily častěji u zeleniny a luštěnin," informoval o výsledku šetření náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Kuchař Chris Naylor, držitel michelinské hvězdy, uvařil hostům v Olomouci

Olomouc -  Britský kuchař, pracující v amsterdamské restauraci, vařil v pátek pro hosty restaurace olomouckého NH Collection Congress hotelu. Návštěvníci si tak užili gurmánský zážitek michelinské kvality v podobě platýse pečeného na chlebu s šalvějí či telecího lýtka. Pětačtyřicetiletý Chris Naylor předtím odpověděl regionálnímu Deníku na několik otázek.

Dům charity už „žije“. Je skromný

Polička – Tamní pobočka charity má k dispozici konečně svůj nový dům, který v minulých měsících zakoupila a pustila se také do jeho rekonstrukce, po níž má vyhovovat potřebám jak jeho pracovníků, tak klientů.

Parkány zaplní móda, inspirace i dobré jídlo

Písek – První designový trh a festival nazvaný Trhni si! se bude konat už tuto sobotu v Písku. V době od 10 do 18 hodin zaplní parkány stánky s módou, ale také výstavy, malířské exhibice či tvůrčí workshopy pro děti i dospělé.

V Bludově otevřou lázeňskou sezonu

Bludov – Sport, zábava, bohatá tombola – to vše čeká na ty, kteří zamíří v sobotu 23. května odpoledne do areálu bludovských lázní. Ve 14 hodin je na programu lázeňský běh pro zdraví. Zájemci si mohou vybrat hned z několika kategorií, včetně té, ve které poběží rodiče s dětmi do 15 let či páry.

Horácko zpívá a tančí

Světlá nad Sázavou – Desátý ročník folklorního festivalu „Horácko zpívá a tančí" vypukne již v pátek 22. května a potrvá do soboty 23. května.

Jirkov: Za domácí kuchyní sestup z věže až do sklepů

Jirkov - Už v polovině srpna mohou obyvatelé a návštěvníci Jirkova posnídat, poobědvat či povečeřet v restauraci, která vznikne na jeden jediný den v městských sklepích. Netradiční podzemní kulinářský zážitek nabídnou pracovníci Kulturního, vzdělávacího a informačního zařízení Jirkov (KVIZ). Navážou tak na loni v květnu zahájenou tradici, kdy město zapojili do mezinárodního festivalu amatérských kuchařů a kavárníků Restaurant Day.

Slovácké recepty ochutnáte v devíti restauracích

Uherské Hradiště – Úspěšný pilotní díl si žádá pokračování. Tak by se dal stručně charakterizovat projekt receptů slovácké kuchyně, který si našel spoustu příznivců, a proto nyní vstupuje do další fáze. Úspěšnou sérii knih Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku, totiž od těchto dnů doplňuje také akce „Tož okoštujte Slovácko".

Motorkář z Nymburka: 
Můj gang jsem já a moje žena

Nymburk /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Se sympatickým „rodinným" motorkářem Tomášem Vrchotou z Nymburka jsme se sešli u něj na zahradě a pak v kuchyni. Stal jsem se tak na dvě hodiny členem jeho velké rodiny. A cítil se tam dobře.

Práce na horské chatě vrcholí

Lysá hora bude mít brzy nové lákadlo. Několik měsíců zbývá do otevření Bezručovy chaty. Z vrcholu pak zmizí provizorní klubovna Šantán.