Kreativ

ŠTÍTEK: kuchyně

Do Mladé Boleslavi přijede Michal z Kouzelné školky

Mladá Boleslav - Máte rádi Michala z Kouzelné školky? A chtěli byste ho vidět na vlastní oči a ještě ke všemu v Mladé Boleslavi? Pokud jste na všechny odpovědi zakřičeli ano, pak není nic jednoduššího, než přijít na jeho vystoupení.

Uvědomělí Vsetíňané označili, co je trápí

Nedávné rokování o největších problémech města si ve vsetínském Domě kultury nenechalo ujít na 150 lidí včetně školáků. Na sedmadvacetitisícové město se to nemusí zdát mnoho, pracovníci radnice ale mluvili o rekordní účasti.

Šéfkuchař Jan Punčochář: Udit se dá všechno. I máslo!

Šéfkuchařem ve vyhlášené restauraci Le Terroir se stal Jan Punčochář už ve 23 letech. Za jeho desetiletého působení restaurace opakovaně získala michelinské ocenění Bib Gourmand. Dnes tento originální kuchař čaruje v kuchyni restaurace Grand Cru, která se rychle stala populární mimo jiné i proto, že tu dělají výborné uzené speciality.

Rodina je základem všeho. To na statku u Nováků vědí

Horní Kamenice – Rozlehlý rodinný statek, kde vás za branou hned po příjezdu přivítají kozy se svěšenýma ušima s kůzlaty pobíhajícími v trávě, o kus dál neméně spokojené kravky ve svém příbytku, kterým také nic neschází. Tam kde byl jindy chlívek, starostlivá krůta pečuje o své čerstvě vylíhnuté svěřence a opodál žena za pracovním stolem kuchá hromadu brojlerů. Každý z lidí, kteří jsou na dvoře, si hledí svojí práce. I tak pěkný je kousek českého venkova v Horní Kamenici.

Houbaři mohou vyrazit do lesa, už rostou májovky

Nymbursko - Houbařská sezona je tu! Většina z nás, svátečních houbařů, ještě nesundala košíky z půdy, ale znalci už mají situaci v lesích na Nymbursku zmapovanou. Zatím se v lesích objevují májovky, ale další známé jedlé houby na sebe jistě dlouho nenechají čekat. Od poloviny května roste například hřib kovář.

S povedenou dvojící zmizely i úspory

Jičínsko - Když ve středu 6. května dopoledne odcházela starší žena z domu v Chyjicích, netušila, jaké nepříjemné překvapení na ni bude čekat. Domů se vrátila krátce po třinácté hodině a hned v ložnici přistihla asi padesátiletou ženu.

Hospodští zaplakali. ČOI je stáhla o tři miliony

Karlovarský kraj - Skoro každá druhá návštěva České obchodní inspekce (ČOI) v restauracích v Karlovarském kraji se neobešla bez problému. Za minulý rok tak inspektoři v kraji udělili 212 pokut za 3 624 000 korun. To vyplynulo ze statistik ČOI.

Bulharsko země pro turisty zaslíbená

Písčité pláže, dlouhé léto, přátelští obyvatelé, výborná kuchyně a příznivé ceny to vše nabízí turistům Bulharsko, které v posledních dvou letech šplhá strmě vzhůru na žebříčku nejoblíbenějších destinací. Další výhodou je i to, že letecky se k moři dostanete za necelé dvě hodiny.

Nedaleko hospody Vlčí jáma zela kdysi skutečná propast

České Budějovice - Na snímku z poloviny 50. let 20. století v záběru od mostu k náměstí je podepřen dům v Biskupské ulici, ve kterém v přízemí bývala chvalně i nechvalně známá hospoda Vlčí jáma (Wolfsgrube). Vpravo, kde se nachází patky konstrukce podpěr a zeje tam také jáma, ale ne vlčí, i když se to nabízí, stál předtím Löwyho dům na rohu Biskupské a dnešního Zátkova nábřeží. Mohlo by se říci Löwyho jáma.

Vinárna U Přemka otevírá už ve čtvrtek

Po více než čtyřměsíční pauze se otevřou dveře vinárny U Přemka. Předchozímu provozovateli štěstí příliš nepřálo, pomyslnou smůlu se pokusí prolomit Radim Svačina.

Další premiéra je vyprodaná, diváky zavede do kuchyně

Kladno – Sedmou novinkou 100. sezony Městského divadla Kladno je divadelní adaptace největšího českého bestselleru všech dob – Česká kuchařka! Světová premiéra originální dramatizace kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové se uskuteční ve středu 6. května v Divadle Lampion. A jméno Magdaleny Dobromily Rettigové táhne. Svědčí o tom fakt, že představení už je vyprodané.

FOTOGALERIE: Z hrnce vyšlehly divoké plameny

Chrudim - Do centrální požární stanice v Chrudimi míří během včerejšího dopoledne školy i školky ze všech stran. U příležitosti svátku patrona hasičů sv. Floriana se zde koná den otevřených dveří.

V hlavní roli opět chřest, je tu gurmánský festival

Praha /SOUTĚŽ/ - V plném proudu je pátý ročník gurmánského festivalu Chřestfest. Menu od dvanácti špičkových českých šéfkuchařů mohou zájemci ochutnat až do 10. května. Do festivalu je zapojeno dvanáct pražských a brněnských restaurací. V nich nabízejí tříchodové menu za jednotnou cenu 359 korun a vždy musí být ve všech pokrmech klíčovou ingrediencí chřest.

Ke kunštátské školce plánují přistavit novou třídu. Nabídne 26 míst

Kunštát – Víc než čtyři a půl milionu korun. Tolik peněz bude stát přístavba nové třídy mateřské školy v Kunštátu. Až devadesát procent nákladů může městu pokrýt dotace z ministerstva školství. Vedení Kunštátu se ji pokoušelo získat již loni, ale bezúspěšně. Letos zkoušeli Kunštátští štěstí opět a od úspěchu je dělí jen krůček.

OBRAZEM: Muzeem voní desítky bylin. Lidé je opomíjejí, tvrdí kurátorka

Lednice – Desítkám druhů bylin patří nová výstava, kterou lze navštívit v Národním zemědělském muzeu ve Valticích. Provoněnou expozici v nedávno otevřeném pavilonu doplní ještě venkovní miniarboretum. „Dříve jsme výstavu nemohli udělat kvůli chladnějšímu počasí," říkala kurátorka Kamila Svobodová o zpřístupnění na přelomu dubna a května.

Zámek prozkoumali od sklepů až po půdu

Červená Řečice – Klasická prohlídka, velká prohlídka od sklepů až po půdu, prohlídka prostor zámku ozářeného plameny svíček a vystoupení skupiny historického šermu Sígři. Z takového „meníčka" mohli ochutnávat všichni ti, kteří si v sobotu nenechali ujít zahájení sezony na zámku 
v Červené Řečici.

FOTO: Domažličtí žáci se učili připravit humra i sushi

Domažlice /FOTOGALERIE/ - Humr, zdobené kanapky, rolády, sushi. To je jen malá část dobrot studené kuchyně, které se během čtyř dní naučili připravovat účastníci kurzu, který na domažlickém učilišti vedl mistr kuchař Vladimír Picka.

Zaplněný salon si vychutnal šťastné období zpěvákovy kariéry

Chlum - Léta 1980 až 1983 patřila v kariéře zpěváka Petra Nováka k velice šťastným, lépe bylo asi jen koncem šedesátých let. A právě začátek osmdesátých let byl na pořadu již čtvrtého setkání jeho příznivců v rámci Roku Petra Nováka, který v hostinci U polních myslivců pod chlumskou rozhlednou připravil Šachový klub Lípa pod vedením Jaroslava Balcara.

Zaplněný salon si vychutnal šťastné období zpěvákovy kariéry

Chlum - Léta 1980 až 1983 patřila v kariéře zpěváka Petra Nováka k velice šťastným, lépe bylo asi jen koncem šedesátých let. A právě začátek osmdesátých let byl na pořadu již čtvrtého setkání jeho příznivců v rámci Roku Petra Nováka, který v hostinci U polních myslivců pod chlumskou rozhlednou připravil Šachový klub Lípa pod vedením Jaroslava Balcara.

Zámek opět zaplní myslivecké trofeje

Lanškroun – V pátek na zámku odstartuje chovatelská přehlídka trofejí, která je pořádána pro celý okres Ústí nad Orlicí. Zúčastní se čtyřiaosmdesát honiteb.

Valašská zahrada otevírá brány už v pátek

Bylinky, balkonové i hrnkové květiny, letničky i trvalky. To vše čeká návštěvníky šestého ročníků zahradnických trhů Valašská zahrada v Rožnově pod Radhoštěm. Kromě toho se zde představí také zahradnické firmy z celého Valašska.

OBRAZEM: Spálení jídla přineslo škodu za desetitisíce korun

Praha - Několik psů menších plemen i většího hafana zachraňovali ve středu dopoledne pražští hasiči při požáru na Vinohradech. Do Rejskovy ulice, kam se sjely vozy z centrály i ze stanice ve Strašnicích, byli přivoláni 13 minut po desáté hodině.

Chleba z Jihlavy chutná lidem nejen na Vysočině

Jihlava - Pětadvacet aut vyráží každé ráno z brány jihlavských pekáren LAPEK. Rozvážejí chleba, pečivo a také výrobky místní studené kuchyně. Výrobky z Jihlavy přitom mají zákazníky nejen na Vysočině. Pochutnávají si na nich také lidé ve středních Čechách nebo ve Znojmě.

Valašská zahrada otevírá brány už v pátek

Rožnov pod Radhoštěm Bylinky, balkonové i hrnkové květiny, letničky i trvalky. To vše čeká návštěvníky šestého ročníků zahradnických trhů Valašská zahrada v Rožnově pod Radhoštěm. Kromě toho se zde představí také zahradnické firmy z celého Valašska.

Průzkum: Zájem prodat rodinné firmy cizím investorům roste

Praha - Zájem prodat rodinné podniky cizím investorům roste. Na 58 procent jejich majitelů by ji bylo za výhodných podmínek ochotných prodat mimo rodinu. Vyplývá to z dubnového průzkumu, který pro Asociaci malých a středních podniků uskutečnila agentura Ipsos mezi 505 respondenty.

Nakoupit, uvařit a naservírovat. I taková je maturita

Liberec /FOTOGALERIE/ - Na plotně prská olej v pánvi, z hrnců se kouří, všude je cítit vůně pečeného masa a brambor. Efektně nazdobené drobné toustíky s lososem čekají jen na servírování, za rohem je slyšet cinkání ledů o stěny chladící nádoby na sekt

Moderní gastronomie je trendem

Sokolov - „Smažák s hranolkama u mě nehledejte," říká Petr Noha. Snaží se lidem připravit chutná jídla tak, aby lidé přišli znovu

Hasiči vezou do Nepálu přes deset tun vybavení, mysleli i na děti

Praha - Přes deset tun vybavení a zásob povezou do Nepálu pražští hasiči, kteří jsou součástí českého záchranářského týmu, o jehož vyslání dnes rozhodla vláda. Na pomoc zemi zničené zemětřesením s sebou vezou stany, elektrocentrály, osvětlení, spojovací techniku, kuchyň, potraviny, zdravotnický materiál či čističku vody. Přibalili i hračky pro nepálské děti, aby jim alespoň trochu zpříjemnili tíživou situaci.