Kreativ

ŠTÍTEK: Veolia Environnement

Teplárna Karviná.

Veolia chce v Karviné nový kotel na spalování odpadu. Ekologové se ho bojí

Snaha o modernizaci a zároveň řešení problému s odpadem versus obavy o zhoršení kvality ovzduší v regionu. Takto se dá stručně popsat střet energetiků a ekologů v otázce výstavby multipalivového kotle, který chce společnost Veolia Energie ČR postavit v prostoru současné teplárny na okraji Karviné.

Na území Havířova by mělo vyrůst několik podobných jednotek. Podobný projekt realizoval ČEZ už v Jablonci, kde teplo od července 2021 proudí do domů a bytů mimo jiné z pěti nových kogeneračních jednotek, které zároveň dodávají do sítě elektřinu.

Havířovské teplo: Antimonopolní úřad rozhodl

Jak Deník už dříve informoval, smlouvu Havířova se společností ČEZ ESCO prověřil na základě podnětu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle informací Deníku správní řízení zahájeno nebude.

Teplárna Karviná.

Veolia chce v Karviné nový kotel, zjišťuje se, zda neuškodí životnímu prostředí

Po několikaletém odkladu, kdy společnost Veolia dala kvůli útlumu těžby uhlí přednost budování kotlů plynových, se plánovaný projekt stavby multipalivového kotle v Teplárně Karviná posunuje vpřed. Právě probíhá posuzování vlivů tohoto záměru na životní prostředí a v pondělí 13. června odpoledne proběhne jeho veřejné projednání v prostorách na OPF v Karviné.

Ilustrační foto pitná voda z kohoutku.

Vodárnám pomáhají nové technologie. Z vody dostanou hnojiva i drogy

Do úpraven vody míří surová, tedy přírodní voda z povrchových a podzemních zdrojů. Ta je však kvůli klimatickým změnám i vlivu člověka čím dál znečištěnější a obsahuje nejrůznější nečistoty od sinic, přes pesticidy až po léčiva. Až speciální technologie zajistí, aby z kohoutku tekla kvalitní pitná voda. Znečištění vodních zdrojů se ale dá i předcházet.

Ilustrační foto.

Antimonopolní úřad prověřuje podnět ohledně havířovského tepla

Smlouvu se společností ČEZ ESCO, kterou zastupitelé Havířova těsně schválili na svém posledním zasedání v roce 2021, prověří na základě podnětu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podnět podala na začátku května Samostatná odborová organizace Teplárny Karviná. Prověřování podnětu potvrdil Deníku antimonopolní úřad.

Třídírna odpadu. Ilustrační foto

V Olomouci vyroste moderní třídírna odpadu, za půl miliardy

Moderní linka na třídění a úpravy odpadů se má v roce 2024 stavět v olomoucké části Chválkovice. Provozovat ji mají města a obce sdružené v akciové společnosti Servisní společnost odpady Olomouckého kraje. Ty se také budou podílet na jejím financování. Moderní technologie a samotná stavba přijdou na zhruba 450 milionů korun.

Ročně každý Čech vyhodí v průměru takřka 60 kilogramů stravy

Mistři v plýtvání? V USA už funguje sdílení jídla v restauracích

Okoralý rohlík, nedojedený knedlík na talíři, nebo třeba mírně přezrálé rajče. Co s nimi? Většina lidí si s tím neláme hlavu a takové potraviny rovnou letí do odpadu. Ročně každý Čech vyhodí v průměru takřka 60 kilogramů stravy. V popelnicích tuzemských restaurací a fastfoodů pak skončí dalších osm tisíc tun jídla. Zbytečně tak vyhodíme více než třetinu nakoupených potravin. Přitom některé suroviny by se daly ještě využít, či z nich znovu vyrobit potřebnou věc.

Ročně každý Čech vyhodí v průměru takřka 60 kilogramů stravy

Mistři v plýtvání? V USA už funguje sdílení jídla v restauracích

Okoralý rohlík, nedojedený knedlík na talíři, nebo třeba mírně přezrálé rajče. Co s nimi? Většina lidí si s tím neláme hlavu a takové potraviny rovnou letí do odpadu. Ročně každý Čech vyhodí v průměru takřka 60 kilogramů stravy. V popelnicích tuzemských restaurací a fastfoodů pak skončí dalších osm tisíc tun jídla. Zbytečně tak vyhodíme více než třetinu nakoupených potravin. Přitom některé suroviny by se daly ještě využít, či z nich znovu vyrobit potřebnou věc.

Oceněná skupina Komíny.

Veolia získala další ocenění za nejlepší teplárenský projekt roku

Jeden ze čtyř křišťálových komínů za nejlepší teplárenské projekty uplynulého roku získala společnost Veolia Energie. Teplárenské sdružení České republiky ocenilo její dokončenou rekonstrukci parovodů na efektivnější horkovody v Přerově. Tento projekt významně přispěl ke zlepšování životního prostředí.

Ilustrační foto.

Veolia má na Zlínsku skončit v roce 2029, voda bude patřit městům a obcím

Pro další hospodaření s vodou na Zlínsku poslal Zlín ve čtvrtek jasný vzkaz pro dubnovou valnou hromadu společnosti Vodovody a kanalizace: chce hospodaření s vodou do vrátit do rukou měst a obcí na Zlínsku. Zastupitelé města totiž na mimořádném zasedání podpořili návrh na transformaci vodárenství v regionu.

Starosta Svinova Radim Smetana.

Se starostou Svinova o nové zástavbě pole pro pět tisíc lidí. Místní jsou proti

/ROZHOVOR/ Nejen ve Svinově by letos definitivně chtěli dát zapomenout na covid a vrátit se k pořádání tamní poutě s bohatým kulturním programem, obnovit aktivity pro seniory v podobě dílniček, společného čtení seniorů ve školkách, senior kina či výletů a mnoho dalšího. Letošní rok v „nádražní“ čtvrti Ostravy se ale jinak ponese především v duchu stavebních prací. Co se chystá, Deníku prozradil starosta Svinova Radim Smetana.

22. zasedání zastupitelstva Havířova se konalo v pondělí 13. prosince 2021 Kulturním domě Radost.

Smlouva s ČEZ ESCO? Investice za miliardu prošla v Havířově těsnou většinou

Zastupitelé Havířova na pondělním zasedání schválili kontroverzní akcionářskou smlouvu se společností ČEZ ESCO. Město se tak dál plánuje odpojit od karvinské teplárny a založit nový podnik ENVEZ, ve kterém bude se 49 procenty akcií minoritním vlastníkem. Většinovým akcionářem bude ČEZ ESCO. Na případ už dříve upozornil Deník.

Ilustrační fotografie.

V Přerově zdraží voda i plyn, teplo od Tepla minimálně

Prudký nárůst cen energií potrápí v příštím roce zejména majitele rodinných domů v Přerově, kteří si kvůli zdražení plynu a elektřiny sáhnou hlouběji do kapsy. Městská společnost Teplo, která zásobuje teplem bezmála 14 tisíc domácností v Přerově, ale razantní zdražení nechystá.

Bezemisní vodíkové technologie v Moravskoslezském kraji už nejsou jen vizí. Společnost Veolia Energie ČR a Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava podepsaly Memorandum o vzájemné spolupráci na rozvoji vodíkových technologií v Moravskoslezském k

Veolia a VŠB-TUO přispějí ke startu vodíkové ekonomiky

Bezemisní vodíkové technologie v Moravskoslezském kraji už nejsou jen vizí. Společnost Veolia Energie ČR a Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava podepsaly Memorandum o vzájemné spolupráci na rozvoji vodíkových technologií v Moravskoslezském kraji.

Radiátor, ústřední topení - Ilustrační foto

Topení v Olomouci jede na půl plynu, hlavní zdroj má poruchu

Problémy s dodávkami tepla a teplé vody zažívají tisíce obyvatel Olomouce. Jeden z hlavních zdrojů systému centrálního zásobování teplem ve městě se v neděli ve 22 hodin porouchal. Na konci chladného listopadu tak lidem méně hřejí radiátory, přerušovaná je i dodávka teplé vody.

Ceny energií stoupají, zdražování se navíc dotkne i vytápění…

Neúnosné účty za energie. Teplo v bytových domech podraží až dvojnásobně

Letošní podzimní vlna zdražování nebere konce. Po plynu a elektřině si brzy připlatí také obyvatelé sídlišť, jimž jejich byty centrálně vytápějí teplárny. Nejvíc účty za teplo vyskočí tam, kde je zdrojem vytápění právě plyn, o mnoho lépe na tom ale nebudou ani zákazníci tepláren topících uhlím. Jim zase účty prodraží nákladné emisní povolenky.

Kanalizace v Ostravě. Ilustrační foto.

Krátká omezení dopravy v Ostravě. Pokračuje se v opravách kanalizace

Ostrava prochází masivními rekonstrukcemi vodohospodářské infrastruktury, nejinak je tomu také v obvodě Moravská Ostrava a Přívoz. V lokalitě ulic Sadová, Blahoslavova, Hrušovská, U Parku, Budečská a Vítězná probíhají nyní rekonstrukce vodovodu a kanalizací i navazující opravy komunikací a my si je teď přiblížíme.

Ilustrační foto.

Veolia byla oceněna za nejlepší teplárenské projekty roku

Dva ze čtyř křišťálových komínů za nejlepší teplárenské projekty letos získala společnost Veolia Energie. Teplárenské sdružení České republiky ocenilo její loňské ekologické akce v teplárnách v Ostravě a Přerově a rozvojový projekt v Olomouci. Tyto projekty a investice významně přispívají ke zlepšování životního prostředí.

Starosta Třebovic František Šichnárek.

Se starostou Ostravy-Třebovic: Řidiči na pokutách zaplatili už miliony korun

/ROZHOVOR/ Touží po něm mnozí, mají jej ale jen jedni z mála. Řeč je o radaru pro úsekové měření rychlosti, kvůli němuž do Třebovic závistivě kouká nejeden okolní starosta. Františku Šichnárkovi se největší závazek podařilo splnit před čtyřmi lety po devatenácti letech ve funkci. Končit však nehodlá, na svém seznamu si musí odškrtnout ještě několik položek.

Na pondělní zasedání havířovských zastupitelů přišlo mnoho obyvatel města. Protože nemohli do sálu, sledovali jednání na velké televizi v přízemí Kulturního domu Radost.

Havířov chce ovládat energetiku. Proti Veolii postavil společný podnik s ČEZem

Město vytvoří nový podnik, jehož úkolem bude starost o energetický provoz Havířova. Zastupitelé v pondělí schválili nákup 49 procent akcií firmy ENVEZ, jejímž většinovým majitelem je společnost ČEZ ESCO, s níž zástupci Havířova před šesti týdny podepsali memorandům o budoucí spolupráci. Město to bude stát 4,6 milionu korun.

Elektrárna Třebovice provozována Veolia Energie ČR. Ilustrační foto.

Veolia: Topná sezóna byla výjimečná

Zcela mimořádný rok má za sebou energetická divize skupiny Veolia. Právě ukončená topná sezóna byla nebývalá v mnoha ohledech: trvala osm měsíců, byla ovlivněná chladnějším počasím a především opatřeními proti šíření koronaviru a samotnými dopady pandemie.

Nemocnice s poliklinikou v Havířově.

Veolia pomůže havířovské nemocnici být energeticky efektivnější a ekologičtější

Společnost Veolia Energie a Nemocnice s poliklinikou Havířov se dohodly, že budou spolupracovat na zefektivnění tepelného a energetického hospodářství v nemocnici. Výsledky budou viditelné už letos. Dojde ke zrušení neefektivního využívání páry v kuchyňském provozu a její nahrazení plynem, což společně s optimalizací nastavení stávající spolupráce se skupinou Veolia přinese nemocnici úspory v řádu několika milionů korun ročně. V plánu je i rozšíření aktivit, například využití obnovitelných zdrojů a dalších energeticky efektivních opatření. Nemocnice přitom i nadále bude využívat vysoce účinné a moderní dodávky tepla z teplárenské sítě.