Kreativ

ŠTÍTEK: Veolia Environnement

Ilustrační foto.

Veolia už začala dodávat teplo

Dálkové teplo do 325 tisíc domácností v Moravskoslezském kraji i dalších místech ČR, kde působí, už postupně začala dodávat Veolia Energie ČR a její dceřiné společnosti.

Dotřiďovací linka Technických služeb Havířov.

Havířov postaví třídírnu na odpad, Karviná spolupracuje

Není na co čekat. V duchu tohoto hesla rozhodli havířovští zastupitelé začít přípravy k stavbě vlastní třídírny odpadu. Po krachu projektu vybudování krajské centra, kde by se odpady spalovaly, ani jiné cesty není. Od roku 2024 totiž nebude možné ukládat na skládky nic, co lze ještě využít.

Vodné a stočné. Ilustrační foto.

Voda na severu zřejmě levnější nebude

Severní Čechy – Cena vodného a stočného, která je v Ústeckém a Libereckém kraji 98,30 korun za 1 000 litrů vody, se v následujících letech zřejmě nezmění. Vliv by na to neměl mít ani odkup podílu od francouzské Veolie.

Vodné a stočné. Ilustrační foto.

Voda na severu zřejmě levnější nebude

Severní Čechy – Cena vodného a stočného, která je v Ústeckém a Libereckém kraji 98,30 korun za 1 000 litrů vody, se v následujících letech zřejmě nezmění. Vliv by na to neměl mít ani odkup podílu od francouzské Veolie.

Ilustrační foto.

SčVK rozdělí mezi akce svých zaměstnanců přes 900 tisíc

Teplice - Zaměstnanci Severočeských vodovodů a kanalizací, a.s. chtěli letos podpořit téměř osm desítek projektů ze svého okolí, které buď sami organizují, či těch, kterým důvěřují a osobně je doporučují. A to vše v rámci jubilejního 10. ročníku Minigrantů Nadačního fondu Veolia.

Alena Vitásková

Vznikne nový superregulátor v Ostravě? Nápad vzbuzuje rozpaky

Vláda si stále pohrává s myšlenkou sjednocení všech regulačních úřadů do jednoho. Návrh, podle kterého v roce 2023 vznikne Národní regulační úřad, mají nyní na stole dotčená ministerstva. Šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková přišla s nápadem, aby bylo sídlo nového superregulátora v Ostravě.

Ilustrační foto.

Voda bude levnější. Lidé přesto sepisují dopis pro radnici

Je to dobrá zpráva, říká zlínská radnice. Odpůrci však tvrdí, že voda mohla být výrazně levnější už dávno. O 120 korun ročně má od příštího roku ušetřit v průměru za vodu čtyřčlenná rodina ve Zlíně. Dosud platí měsíčně cca 867 korun, za rok 10 404 korun. Kubík vody zlevní o korunu, od nového roku tedy zaplatí rodina měsíčně 857 korun, ročně pak 10 284 korun.

Vodovod. Ilustrační foto.

KRÁTCE: Město chce od Veolie odkoupit Pražské vodovody a kanalizace

Praha - Hlavní město chce distribuovat vodu svým obyvatelům sama. Radní v úterý schválili odkup společnosti Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Město udělá memorandum o koupi, které touží s PVK podepsat. Podle primátorky Adriany Krnáčové má nejdřív magistrát získat asi třetinu akcií.

Ilustrační foto.

Jednání o vodě. Co zdrtilo hejtmana? Soudy za 50 milionů

Vylepšit ekonomické podmínky tzv. provozního modelu, modernizovat vodovodní infrastrukturu bez dopadu na ceny vody, nalézt možnosti čerpání evropských dotací a vypracovat vizi dlouhodobého rozvoje společnosti Vodovody a kanalizace Zlín – s těmito cíli vstoupilo město Zlín do dalšího jednání ohledně složité situace ve vodárenství na Zlínsku.

Ilustrační foto.

Za drahou vodu může i město Zlín

Zlín – Voda se konečně vrátí zpět městům a obcím! Bude možné získat dotace z Evropské unie, zisky přestanou odtékat do zahraničí a vodné i stočné budou levnější. Soud rozhodl. Paradoxně ovšem stejné rozhodnutí padlo již v roce 2010. Protože se ale VaK Zlín pro jistotu stále odvolával, boucháme šampus až nyní. Snad ne předčasně…

Olomoucká teplárna v Tovární ulici

Olomoucká teplárna sníží znečištění, za stovky milionů

Lidé v Olomouci budou dýchat o něco čistější vzduch. Postará se o to společnost Veolia Energie ČR, která připravuje v Teplárně Olomouc investice v řádu několika stovek milionů korun. Ekologickou injekci by ráda spustila ještě v letošním roce. Musí.

Ilustrační foto.

Stabilní ceny? Potvrzeno, město koupí vodovody

Praha - Pražští radní v úterý rozhodli, že Praha bude usilovat o to, aby vodovody v metropoli provozovalo samo město. Nyní je má pronajaté francouzská Veolia, podle mnohých pro Prahu nevýhodně. Důvodem plánu je i stabilní cena vody pro Pražany.

Vodovod. Ilustrační foto.

Praha schválila záměr získat od Veolie 100 procent akcii PVK

Praha - Pražští radní schválili záměr získat od firmy Veolia 100 procent akcií společnosti Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Akcie by získala Praha, nebo některá její akciová společnost. Novinářům to dnes řekl radní Karel Grabein Procházka (ANO). Kdy, za jakých podmínek a jakou cenu by případně Praha akcie získala, není jasné. Veolia je stoprocentním vlastníkem PVK, které mají pronajatu vodohospodářskou síť do roku 2028 od městské společnosti Pražská vodohospodářská společnost (PVS). PVK nechce jednání komentovat.

Jednání pražského zastupitelstva. Ilustrační foto.

Pražští radní projednají převzetí společnosti PVK

Praha - Radní v úterý projednají záměr převzetí společnosti Pražské vodovody a kanalizace (PVK), které stoprocentně vlastní francouzská firma Veolia. O jak velký podíl bude Praha usilovat, zatím není jasné. Radní také projednají rozvoj Nákladového nádraží Žižkov a harmonogram tvorby Metropolitního plánu. Na programu jednání je i nákup vozů pro městskou policii a veřejná zakázka na opravu Vinohradské ulice.

Ilustrační foto.

V Praze vzrost počet černých přípojek na vodovod a kanalizaci

Praha - Pražské vodovody a kanalizace (PVK) loni prošetřovaly 632 případů černého odběru vody nebo nelegální produkce odpadních vod. Meziročně ty bylo o 160 případů více. Nepoctivým zákazníkům loni nafakturovaly téměř pět milionů korun, uvedl ve středu mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Vodovod. Ilustrační foto.

Praha chce ovládnout distribuci vody. Od Veolie by ráda koupila PVK

Praha - Hlavní město zamýšlí ovládnout distribuci vody v Praze. Od firmy Veolia chce koupit Pražské vodovody a kanalizace (PVK), které mají pronajatu vodohospodářskou síť. Jediným vlastníkem PVK by Praha chtěla být po roce 2028, kdy firmě končí nájemní smlouva. Novinářům to ve středu řekl radní Karel Grabein Procházka (ANO). Praha již nyní jedná o koupi minoritní části akcií. Jaké množství a kolik by stály, zatím není jasné. PVK mají pronajatu vodohospodářskou infrastrukturu od městské firmy Pražská vodohospodářská společnost (PVS) do roku 2028.

Příbramský Senior Point oslavil své první narozeniny.

Příbramský Senior Point oslavil své první narozeniny

Příbram - Přes 4000 seniorů, více jak 50 společných akcí, 1050 vydaných karet seniora, ale také desítky telefonátů, e-mailů a setkání. Tak by se dal řečí čísel shrnout první rok provozu kontaktního místa Senior Point. Své první narozeniny oslavil ve svých prostorách v Žežické ulici ve čtvrtek 2. února.

Ilustrační foto.

PVK loni řešily ve stokové síti 3913 havárií, to je o 10 procent méně

Praha - Pražské vodovody a kanalizace (PVK) loni řešily ve stokové síti 3913 havárií, což je o deset procent méně než v roce 2015. Na vodovodní síti to pak bylo 4500 případů, což je meziročně o 177 méně. V pondělí to sdělil mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Spotřebitelům loni vodárny dodaly přes 80 milionů metrů krychlových vody. PVK má vodohospodářskou síť v nájmu od městské firmy Pražská vodohospodářská společnost (PVS).

Vodné a stočné. Ilustrační foto.

Praha v únoru představí dohodu s Veolií ohledně vody

Praha - Hlavní město intenzivně vyjednává s francouzskou společností Veolia o narovnání dlouholetých a kritizovaných smluv týkající se hospodaření s vodou v metropoli. Rada v únoru zastupitelům předloží rámec dohody, která změní smluvní podmínky a zlepší pozici města. Ve čtvrtek to řekl zastupitelům radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO).

Bitcoin Cofee. Paralelní Polis.

KRÁTCE: Holešovická kavárna i nadále vzdoruje EET

Praha - Bitcoin Coffee v Holešovicích zažilo návštěvu kontrolorů elektronické evidence tržeb. Pokutu kavárně neudělili. Podle zástupců finanční správy bude věc předána oddělení, které má na starost správní trestání v oblasti evidence tržeb. Kavárna i nadále odmítá přijmout EET. Systém totiž považují za nemorální.

Ilustrační foto.

Cena vody se letos v Praze už nezvýší, chybí politická vůle

Praha - V hlavním městě se už letos cena vody zvyšovat nebude. Před volbami se pro nepopulární krok nenašla politická vůle. Na tiskové konferenci to ve středu řekla radní Jana Plamínková (Trojkoalice/STAN). Podle radní to bude znamenat komplikace pro plánovanou modernizaci Úpravny vody Želivka, která vyjde na 1,24 miliardy korun.

Havárie vodovodu. Ilustrační foto.

Z pražských vodovodů uniklo loni asi 14,9 milionu kubíků vody

Praha - Z pražské vodohospodářské sítě prosáklo loni do okolí zhruba 14,9 milionu metrů metrů krychlových vody, což je asi o 3,4 procenta méně než v roce 2015. V úterý to řekl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. Spotřebitelům loni vodárny dodaly přes 80 milionů metrů krychlových vody. PVK má pražskou vodohospodářskou síť v nájmu od městské firmy Pražská vodohospodářská společnost.

Ilustrační foto

Více peřin netřeba. Vytápění jede i v noci

Na mrazivé lednové počasí se rozhodla reagovat novojičínská radnice společně s místním provozovatelem tepelného hospodářství. Výsledkem je vytápění v bytech po celý den i v noci.

Ilustrační foto.

Peníze z vody by měly téct do pražské pokladny

Praha - Metropole dlouhodobě prodělává na prodeji vody. Praha proto jedná s francouzskou firmou Veolia o možné koupi Pražských vodovodů a kanalizací. Díky tomu by mohla regulovat cenu vody. Nakolik by mohl obchod magistrát vyjít, nechtěla primátorka Adriana Krnáčová komentovat.

Vodovod. Ilustrační foto.

Praha jedná s Veolií o koupi Pražských vodovodů a kanalizací

Praha - Hlavní město jedná s francouzskou firmou Veolia o možné koupi Pražských vodovodů a kanalizací (PVK), které Veolia ovládá. V pondělí to řekla pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Hodnotu možného obchodu nekomentovala. PVK má s Prahou uzavřenou dlouholetou a podle města nevýhodnou smlouvu o pronájmu vodohospodářské infrastruktury. PVK se k jednání nechtěla vyjádřit.

Jiří Lukeš kategoricky popřel, že by ostravskému primátorovi Tomáši Macurovi nabídl úplatek.

Soudkyně vypeskovala primátora. O další nezvyklé situace nebyla nouze

Většina soudních jednání probíhá v nudné atmosféře. V kauze údajného pokusu o uplacení ostravského primátora Tomáše Macury někdejším poradcem teplárenské společnosti Veolia Jiřím Lukešem to však neplatilo. V případu, který v pátek skončil zprošťujícím verdiktem, nebyla o kuriózní a nezvyklé situace nouze.

Ilustrační foto

Kvůli havárii je bez vody několik tisícovek lidí v Praze 14

Praha - Kvůli havárii je bez vody několik tisícovek Pražanů na území Prahy 14. Dodávka vody by měla být obnovena dnes večer. Dnes to řekl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. Vodovodní řad byl poškozen na křižovatce ulic U Hostavického potoka a Holenská. Vodu Pražanům distribuuje PVK a vodovodní síť má pronajatu od městské firmy Pražská vodohospodářská společnost (PVS).

Ilustrační foto.

Voda v Praze zdraží v příštím roce zřejmě pouze o inflaci

Voda v Praze zřejmě zdraží pouze o inflaci. Pražští radní totiž stáhli z programu dnešního jednání materiál týkající se zvýšení ceny. Podle tohoto návrhu měla voda zdražit o 2,97 procenta ze současných 85,18 Kč na 87,71 korun za metr krychlový. Zvýšení o inflaci vyplývá ze smlouvy mezi městem vlastněnou Pražskou vodohospodářskou společností (PVS) a distributorem vody, Pražskými vodovody a kanalizacemi (PVK). Vodohospodářská síť patří městu a pronajímá si ji PVK. Smlouva platí do roku 2028.

Vodovod. Ilustrační foto.

Pražané zaplatí v příštím roce za vodu 85,42 Kč za metr krychlový

Praha - Pražané zaplatí v příštím roce za vodu 85,42 Kč za metr krychlový. Cena se tak v porovnání s letoškem zvýší o 0,27 procenta. Letos lidé platí 85,18 Kč. Sdělil to mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. Vedení Prahy původně plánovalo zdražení o téměř tři procenta, materiál ale nakonec pražští radní neschválili. Vodohospodářská síť patří městu, které ji prostřednictvím své firmy Pražská vodohospodářská společnost (PVS) pronajímá PVK.