Kreativ

ŠTÍTEK: lékař

Iva Frühlingová

Iva Frühlingová o psychických problémech: Myslela jsem, že umírám a je konec

Příští rok tomu bude deset let, co zpěvačka a moderátorka Iva Frühlingová zažila noční můru. Jela autem po dálnici, vzadu malé miminko a myslela si, že má infarkt. Nyní o svých problémech otevřeně promluvila. Trvalo víc než pět let, než se pomocí medikace a terapií dala dohromady a uvědomila si, že se není za co stydět. Dnes se snaží lidem s psychickými problémy pomáhat.   

Nemocnice Na Bulovce.

Bulovka klidní konflikt se svými lékaři. Prozatím stáhla nového primáře ARO

Anesteziologové z pražské Fakultní nemocnice Bulovka před časem rozeslali anonymní dopis, ve kterém varovali, že od 2. října nebudou sloužit odpolední a večerní směny. Chtěli tak protestovat proti novému primáři ARO Josefu Školovi, který je ve funkci teprve měsíc. Část lékařů totiž s jeho zvolením nesouhlasí a odmítá odvolání původního primáře Jakuba Baly. Vedení nemocnice s protestujícími lékaři v posledních dnech intenzivně vyjednávalo. Výsledkem je kompromisní řešení - primář Škola dočasně odstoupí a na jeho pozici je nyní vypsáno nové výběrové řízení. To má protestům dočasně zabránit.

Náhrada srdeční chlopně miniinvazivní metodou TAVI šetrnou k pacientům v Nemocnici na Homolce.

Po operaci srdce odjet domů taxíkem? Vpich do třísla dokáže změnit život

/VIDEO, FOTOGALERIE/ I když pacienty omezuje extrémní únava a trápí dušnost i bolesti na hrudi, mnozí o tom, že by jim mohla pomoci operace srdce, nechtějí ani slyšet. Někteří se netají obavami ze samotného zákroku na operačním sále, avšak ojedinělé není ani odmítání kvůli tomu, že po něm se budou muset delší dobu zotavovat.

Nádor na mozku neznamenal pro Mandi Petrak první setkání s rakovinou.

Zdravotní sestřičce vyndali nádor, museli jí rozříznout hlavu od čela až po krk

Letos jsou to dva roky, co si zdravotní sestřička Mandi Petrak prošla peklem, a to bohužel ne poprvé. Když jí lékaři diagnostikovali nádor na mozku, věděla už moc dobře, co rakovina dokáže. Předtím už totiž vyhrála nad zhoubným onemocněním mízních uzlin i obřím nádorem na děloze. Kvůli rakovině mozku a následné operaci je však dnes maminka adoptovaného chlapce závislá na manželovi a všichni se obávají dalších výsledků testování.

Jan Kvěch při Memoriálu Luboše Tomíčka.

Byla to šlupka, řekl o havárii Kvěch. Kůstky v ruce už lékaři plošináři srovnali

Ještě v pondělí večer bojoval na pražské Markétě o vítězství v 54. ročníku Memoriálu Luboše Tomíčka. Jan Kvěch nakonec skončil druhý a mluvil o cílech do dalších dnů. Jenže při prvním kroku bohužel škobrtl. Respektive ve čtvrtečním tréninku na druhý závod domácího šampionátu v Březolupech havaroval a pochroumal si záprstní kůstky. V pátek šel na operaci a tím ukončil sezonu.

Tečky, které se objevují na nohou po holení, trápí mnoho žen.

Jahodové nohy. Zbavte se jednou pro vždy teček, které vám hyzdí kůži

Bez hladce oholených nohou vyjde z domova málokterá žena. Jenže někdy mohou i čerstvě oholené nohy působit neesteticky, a to kvůli přítomnosti mnoha drobných teček. Právě kvůli nim mohou vypadat trochu jako jahody. Co jsou jahodové nohy a co způsobuje zarůstání chloupků? Jak se jahodovým nohám vyhnout? Jaká kožní onemocnění je mohou způsobovat a jaký vliv na ně má holení nohou a kávová sedlina?

Židovské vězeňkyně ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi

Netvor v bílém plášti. Lékař Clauberg toužil sterilizovat tisíc Židovek denně

Josef Mengele nebyl jedinou zrůdou v bílém plášti, která vykonávala brutální experimenty na Židech ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Bolestivou smrt přivodil stovkám žen také gynekolog Carl Clauberg. Jeho výzkum týkající se sterilizace žen podporovaly nacistické špičky, neboť doufaly, že díky Claubergovu postupu se podaří zabránit rozmnožování podle nacistů „méněcenných“ ras. 

Ilustrační foto.

Lékaři z Brodu nepoznali prasklou lebku u pacienta. Soud je zprostil viny

Dvojici lékařů havlíčkobrodské nemocnice, kteří nepoznali u pacienta po pádu ze schodů prasklou lebku, zprostil Okresní soud v Havlíčkově Brodě obžaloby. Pětašedesátiletý klient domova pro seniory ve Věži František Dunkel po převozu z nemocnice zpět do domova o několik hodin později zemřel. Příčinou smrti bylo krvácení do mozku po rozsáhlém poranění lebky.

Nemocnice Na Homolce. Ilustrační foto.

Žádná přestávka, žádná svačina. Nemocnici Na Homolce žalují zaměstnanci

Více než stovka lékařů, zdravotních sester a dalšího personálu podalo žalobu na pražskou nemocnici Na Homolce. Zaměstnanci neměli mít dostatek času na přestávky, nemocnice navíc neměla ušlou pauzu nijak proplácet či nahrazovat. Podle vedení ústavu se tak nedělo, potvrdilo ale probíhající soudní řízení.

Vyšetření moči spolu s ultrazvukem ledvin jsou základním diagnostickým „okem“ do stavu pacienta. Ilustrační snímek

Nemocné ledviny má desetina Čechů, často o tom neví. Test může zachránit život

Asi desetina lidí v Česku trpí chronickými potížemi s ledvinami. Deset až jedenáct tisíc lidí je závislých na dialýze. Nezřídka proto, že zamíří pozdě k lékaři. Odborníci proto doporučují chodit na prevenci, i když člověka nic nebolí. Toto pondělí, úterý a středu se mohou lidé v Praze nechat prohlédnout zadarmo.

Chybný zákrok lékařů při porodu způsobil paní Monice mnohaletou inkontinenci

Nová léčba úniku moči, která funguje. Monice pomohla po mnohaletém utrpení

Poporodní zranění udělala Monice ze života peklo. Nejenže jí trápila inkontinence moči, ale přidala se i inkontinence stolice. Marně se osmnáct let pokoušela vyléčit. Otázky kam jít s nekontrolovatelným únikem moči a jak se tato inkontinence léčí si samozřejmě neklade jen ona. Problémy s inkontinencí trápí až čtyřicet procent české populace. Pomoci v nejhorších případech může nová špičková léčebná metoda – sakrální neuromodulace. Při ní se do těla pacienta zavede malý implantát, který pomocí elektrických impulzů stimuluje nervy nad kostrčí.

Ilustrační snímek

Navýšení přesčasů lékařům? Schválené změny zruším, plánuje ministr Válek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce spolu s poslancem Vítem Kaňkovským (KDU-ČSL) předložit ve zrychleném projednávání do Sněmovny novelu zákoníku práce, která zruší nedávno schválené navýšení přesčasové práce lékařů. Poslední změna platí od 1. října, podle Válka by se vrátit do původního stavu mohla od ledna. Řekl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Ordinace pro nové praktické lékaře v Trutnově vznikají v někdejší prodejně ovoce a zeleniny v Palackého ulici.

VIDEO: Trutnov získá nové praktické lékaře, ordinovat budou v bývalé prodejně

Od poloviny příštího roku by měli v Trutnově působit dva noví praktičtí lékaři. Ordinaci budou mít v Palackého ulici v místě bývalé prodejny ovoce a zeleniny, která se kvůli tomu přestavuje. Oznámila to trutnovská radnice, která se chystá s lékaři podepsat smlouvu. Lékaři se smluvně zaváží provozovat ordinaci na dobu minimálně 12 let, a to alespoň 200 dní v roce. Město tak reagovalo na nedostatek všeobecných praktických lékařů pro dospělé.

V Lounech otevřela novou ambulanci na poliklinice neuroložka  MUDr. Alena Táboříková.

V Lounech otevřela novou ordinaci neuroložka. Pomůže třeba od bolestí zad

/VIDEO/ Lidé s bolestmi zad, poruchami paměti, po mozkových příhodách, epileptici. Pacienti s neurologickým problémy budou mít brzy v Lounech lepší péči. Na poliklinice otevírá novou ordinaci Alena Táboříková, lékařka se specializací neurologie a neurosonologie. Plný provoz spustí v říjnu, už nyní má objednané pacienty na měsíc dopředu. S příchodem tolik potřebné ambulantní specialistky do Loun pomohlo město.

Lůžkové oddělení chrudimské interny se otevře opět v říjnu, ale ve velmi omezeném režimu.

Chrudimská interna se po více než roce otevře. Ale jen pro pouhých osm pacientů

Napůl dobrá zpráva pro pacienty. Chrudimská nemocnice opět otevře internu. Lůžkové oddělení, které bylo více než rok zavřené, protože nemocnice nebyla schopna zajistit lékařský personál, bude ale fungovat s omezenou kapacitou. Interna v Chrudimi se otevře 2. října, pacientům ale místo původních 50 poskytne pouze 8 lůžek. Podle starosty Františka Pilného je to už několikátý termín otevření interny v Chrudimské nemocnici, který mu byl slíben, zejména ze strany vedení kraje, a tak podle svých slov doufá, že tento již bude platit.

Ilustrační snímek

Zdravotníci a lékaři v Ústí hrozí stávkou. Kvůli nízkým platům a přesčasům

O možném vyhlášení stávkové pohotovosti hovoří zdravotníci, lékaři i hygienici. Konkrétně se o možnosti stávky zmínili předsedové odborových organizací zdravotnictví a sociální péče v Ústeckém kraji na středeční tiskové konferenci, uspořádané v ústecké Masarykově nemocnici. Zároveň uklidňují, že se provoz nemocnic nezastaví, jelikož takové stávkování zdravotníkům neumožňuje zákon.

Odhalených případů rakoviny prostaty přibývá, před 20 lety jich bylo necelých 3900, v roce 2019 více než 8100

Děsivá čísla. Desetině mužů nad 50 ukáží testy podezření na rakovinu prostaty

U jednoho z deseti vzorků mužů nad 50 let ukáže vyšetření hodnoty prostatického specifického antigenu (PSA) podezření na rakovinu prostaty. Zvýšené hodnoty ale mohou znamenat také zánět nebo její nezhoubné zvětšení. Ve věku 30 až 50 let mají hraniční nebo vyšší hodnoty PSA čtyři procenta vyšetřených. V tiskové zprávě o tom informovala laboratoř Synlab. Podle statistik v roce 2021, ze kterého jsou poslední data, lékaři rakovinu prostaty objevili u 7700 mužů, zhruba 1400 nemoci podlehlo.

Ilustrační foto.

Krize s pediatry na Brněnsku. Obce je lákají na byty a vybavené ordinace

Se svými dvěma malými syny navštěvuje Jana Madarászová z Veverské Bítýšky místní dětskou lékařku od jejich narození. Pediatrička ale v říjnu odchází do důchodu a matce dvou dětí nezbyde nic jiného než hledat péči jinde. V okolních městech lékaři nové pacienty nepřijímají, s chlapci tak bude muset dojíždět do Brna. Situace s pediatry na Brněnsku je kritická, Čebín a některé další obce je proto chtějí nalákat na obecní byt nebo vybavenou ordinaci.

Ondřej má rád módu, ale tu si ve velikosti XXXL nemohl užívat.

Z velikosti XXXL umazal tři X. Chci zpět svoje tělo, řekl si muž a zhubl 56 kilo

Zážitek, kdy nedopnete oblíbené kalhoty, nebo se vám záhadně srazí oblíbená košile, není u mnohých nic neobvyklého. Když už však nedopnete ani košili velikosti 3XL, je na čase obrátit se pro pomoc k odborníkům. Zhubnout po mnoha letech obezity totiž nepomohou žádné diety a doporučované cvičení. Obezita je nemoc a vyžaduje léčbu. Na odborníky se proto obrátil i Ondřej Prošek. Dnes sám motivuje lidi, aby se léčili. Jemu se tak naprosto změnil život. 

Zákoník práce zavede spornou možnost další přesčasové práce ve zdravotnictví. Ilustrační snímek

Pavel stvrdil sporné úpravy přesčasů lékařů. Změní se i práce na dohody

Zákoník práce zavede spornou možnost další přesčasové práce ve zdravotnictví. Přesnější vymezení, a tím předvídatelnost, získají práce na dohody. Zaměstnavatelé navíc budou moci dávat paušální náhradu nákladů lidem, kteří pracují z domova. Na kratší úvazky nebo na práci na dálku získají nárok rodiče s dětmi do devíti let věku. Změny přinese novela zákoníku, kterou v neděli podepsal prezident Petr Pavel. O jeho podpisu informoval Hrad. Některé úpravy by měly být účinné od října, což kritizovala Hospodářská komora, další od ledna.

Mozek je ve chvíli smrti nebývale aktivní. Ilustrační foto

Klinická smrt je reálný zážitek, nejde o halucinace. Vědci provedli experiment

Co se stane, když lidské srdce přestane bít a člověk zemře, je otázka, na kterou se lidé snaží přijít od nepaměti. Je to ale také otázka, na kterou není jednoduché najít odpověď, neboť většinu lidí smrtka nepustí zpátky mezi živé. Vědci se ovšem nevzdali a nyní se jim díky měření elektrických signálů v mozcích umírajících lidí podařilo poodhalit další kus tohoto tajemství.

Chodovská knihovna, která se bude stěhovat do nového. Nemovitost chce Chodov využít jako lékařský dům

V Chodově plánují lékařský dům. Poliklinika je už plná

Sehnat lékaře je v současné době prioritou mnoha měst či obcí. V Chodově na Sokolovsku tomu není jinak. Pokud se to podaří, chtějí být připraveni nabídnout lékařům zázemí. K tomu slouží v současné době poliklinika, která je však kapacitně naplněna. Město chce proto nechat zrekonstruovat budovu přímo v centru.

Třetí ročník Kempu mediků v Pelhřimově nalákal přes třicet budoucích lékařů.

Unikátní kemp. Medici v Pelhřimově nahlédli pod ruce zkušeným lékařům

Nemocnice Pelhřimov podporuje budoucí generaci lékařů. Uspořádala už třetí ročník Kempu mediků, který byl zábavný, neformální a zaměřený na zkvalitnění praktických znalostí a dovedností studentů medicíny. Tato jedinečná čtyřdenní akce se konala v termínu od 4. do 7. září a přivítala jednatřicet studentů medicíny, kteří chtěli zlepšit své lékařské schopnosti. 

Nemocniční oddělení pro pacienty s covid-19. Ilustrační foto.

Schválená novela o přesčasech vytočila lékaře i pacienty. Hrozí výpovědi, žaloby

Poslanecká sněmovna v úterý večer schválila novelu zákoníku práce, která umožňuje výrazně navýšit přesčasové hodiny pro lékaře a další zdravotnické obory. Proti ní se staví kriticky nejen lékaři, ale i pacienti. Upozorňují na praktiky v nemocnicích, kdy jsou doktoři do přesčasů nuceni a tlačeni na hranici svých sil, které mohou zasáhnout do zdravotního stavu pacientů.

Ilustrační snímek

Poslanci schválili změny v zákoníku práce. Lékaři budou moci mít víc přesčasů

Sněmovna v úterý znovu schválila dočasné zavedení možnosti další přesčasové práce ve zdravotnictví. Ustanovení budí spory a část lékařů pracujících v nemocnicích hrozí, že přestane přesčasy sloužit. Novela zákoníku práce ale zejména zpřesňuje vymezení práce na dohody, čímž má být předvídatelnější. Zpružnění pravidel pro dohody o provedení práce, jak je navrhovali s ohledem na sezónní pracovníky senátoři, dolní komora odmítla. Předlohu, která přinese i další změny, nyní dostane v původním sněmovním znění k podpisu prezident Petr Pavel. 

Výstavba Simulačního centra intenzivní medicíny byla ve čtvrtek zahájena za účasti ministra zdravotnictví Vlastimila Válka.

V Motole budou lékaři simulovat. Zlepší to péči o ohrožené pacienty

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nejenom zkušení, ale přímo dokonalí budou špičkoví lékaři z oboru intenzivní medicíny, a to jak z motolské nemocnice, tak z dalších významných pracovišť. Z pražských nemocnic i ti, kteří působí mimo metropoli. Zlepšit jejich přípravu pomůže nové simulační centrum, které se začíná stavět v areálu motolské nemocnice. Zatím je na jeho místě jen jáma – za dva roky se však už má chystat spuštění provozu.

David se po mozkové mrtvici začal prudce zlepšovat. Pak ale přišla další rána.

Další rána pro muže, který skončil v kómatu při pokládání koberce. Začíná znova

Příběh Davida, který prodělal před rokem při pokládce koberce mrtvici, čtenáře velice zaujal. Nedávno jsme vám přinesli i jeho pokračování, kdy muž začal dělat takové pokroky, že je ani lékaři nechápali. Později však přišla pro rodinu další rána a obrovský krok zpět. David je opět tam, kde byl na začátku léčby a jeho žena pomalu ztrácí naději.

Petra Wojaczková se stala obětí svého expřítele, který ji škrcením málem připravil o život

Rozešla se s ním, tak k Petře vnikl do bytu. Brutálně ji mlátil a skoro uškrtil

Jak daleko může dojít toxický vztah, někdy nechceme ani domýšlet. Petra Wojaczková však v jednom takovém žila. Po dvou letech se rozhodla od žárlivého přítele odejít, což ji bohužel stálo zdraví. Pod záminkou vrácení zásnubního prstenu ji expřítel donutil otevřít dveře od bytu, a pak se na ni vrhl. Nejprve ji brutálně bil, poté škrtil šňůrou od kulmy. Jeho útok přežila, ale zdraví se jí nikdy nevrátí. Je odkázána na neustálou pomoc. Teď Petře pomáhá celé Česko.

Poliklinika v Nerudově ulici v Kralupech nad Vltavou.

Koupí Kralupy polikliniku? Chátrající nemovitost je na prodej za 40 milionů

/FOTO, VIDEO/ Sídlo kralupské polikliniky v Nerudově ulici je na prodej. Čtveřice majitelů, kteří shodně působí ve zdravotnictví, ji nejdříve nabídla městu. A to koupi nemovitosti za čtyřicet milionů zvažuje. Verdikt by mohl padnout už na nejbližším zasedání zastupitelů. V poliklinice se nachází řada ordinací praktických i odborných lékařů a rentgen. Ve hře je tak budoucnost zdravotnických služeb ve městě.