Kreativ

ŠTÍTEK: lékař

Exprezident Miloš Zeman. Ilustrační snímek

Exprezident Zeman zůstává v nemocnici. Motol: Dobu hospitalizace nelze odhadnout

Bývalý prezident Miloš Zeman zůstává po čtvrteční operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy v péči lékařů pražské Fakultní nemocnice (FN) Motol. Při zákroku mu lékaři kvůli vzniklému otoku nařízli kryty svalů, tyto otevřené nářezy je nyní třeba pravidelně ošetřovat. Zeman je při vědomí, orientován a spolupracuje při rehabilitaci, informovala ČTK v tiskové zprávě mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková po jednání lékařského konzilia. Dobu hospitalizace nelze zatím odhadnout. Zeman podle informací ČTK zůstává na jednotce intenzivní péče Kliniky kardiovaskulární chirurgie FN Motol.

Odběr vzorku stolice uděláte, když jdete doma na velkou.

Jak si správně odebrat stolici na testy? Jedna chyba zhatí správnost výsledku

Každý rok je v České republice zjištěna rakovina tlustého střeva asi u 8000 osob a přes 3000 pacientů na toto onemocnění v naší zemi umírá. Takže určitě není od věci zapojit se do preventivního plošného testování, které plně hradí zdravotní pojišťovny. Jak takový screening rakoviny tlustého střeva a konečníku vypadá a co vás při něm čeká? Lze provést vyšetření střeva bez kolonoskopie? Praktická lékařka detailně popsala, jak doma správně odebrat vzorek k testování a jakým chybám se vyhnout.

Nemocná Lil s maminkou Lenkou a sestrou Laurou.

Lidé byli štědří, poslali Lil už 1,2 milionu. Proč chce rodina dalších 300 tisíc

Díky sbírce na Donio poslali lidé nemocné Lil už 1 milion a 200 tisíc korun. Matka šestnáctileté dívky je ale přesto stále v zoufalé situaci. Ví, že pokud budou nyní její nemocnou dceru operovat, existuje nemalá pravděpodobnost, že zákrok její aktuální stav ještě zhorší. Odbornou lékařskou pomoc ale její dcera potřebuje. Aby však byl případný zákrok úspěšný, potřebuje šestnáctiletá Lil znát přesnou diagnózu, kterou jí žádný lékař v České republice nestanoví. Musí kvůli tomu do nemocnice v zahraničí. Pokud však nevybere dostatek peněz, dveře pro přesnou diagnostiku její dcery zůstanou zavřené. Ačkoli lidé byli štědří a poslali už více než milion, rodině stále chybí posledních 300 tisíc.

Miloš Zeman při svých návštěvách Vysočiny.

Zemanův stav se podle nemocnice nezhoršil. V pondělí ho posoudí konzilium

Bývalý prezident Miloš Zeman po čtvrteční operaci krevní sraženiny v motolské nemocnici zůstává na jednotce intenzivní péče. Jeho zdravotní stav je stále vážný, ale stabilizovaný, nezhoršil se, odpověděla dnes na dotaz ČTK mluvčí nemocnice Pavlína Danková. Zemanův zdravotní stav zhodnotí a o dalším postupu rozhodne v pondělí ráno lékařské konzilium, řekl ČTK Zemanův spolupracovník a někdejší vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář.

Bývalý prezident Miloš Zeman byl 24. ledna 2024 hostem na semináři Evropa a svět 2030

Exprezident Zeman je po operaci podle lékařů ve stabilizovaném, ale vážném stavu

Bývalý prezident Miloš Zeman je po čtvrteční operaci ve stabilizovaném, ale vážném stavu. Jak dlouho zůstane v nemocnici v pražském Motole, nelze nyní určit. Nemocnice to dnes uvedla v tiskové zprávě zaslané ČTK. Podle ní byl devětasedmdesátiletý exprezident operován kvůli kritickému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina.

Ilustrační foto.

Nemocnice Písek nabízí pro lékaře a mediky odborné kurzy například sonografie

Nemocnice Písek pomáhá rozvoji medicíny v tuzemsku. Rozšiřuje znalosti moderních postupů mezi lékaři jiných zdravotnických zařízení a k tomu prohlubuje praktické dovednosti mediků, jimž při studiu dlouhodobě chybí nácvik odborných metod. Pořádá pro ně bezplatné vzdělávací kurzy s praktickou ukázkou moderních technik.

Bývalý prezident republiky Miloš Zeman.

Bývalý prezident Miloš Zeman je v nemocnici. Operovali ho kvůli krevní sraženině

Bývalý prezident Miloš Zeman byl ve čtvrtek hospitalizován kvůli náhlému nedokrvení nohy, které způsobila krevní sraženina. Lékaři nemocnice v pražském Motole ho proto operovali. ČTK to večer sdělila mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček předtím uvedl, že hospitalizace souvisí i s cukrovkou, kterou devětasedmdesátiletý exprezident dlouhodobě trpí, a bude trvat zhruba týden.

Nádory ledvin trpí více muži – ti tvoří až dvě třetiny pacientů.

Riziko pro Čechy: Mezi Evropany máme dvojnásobek nádorů ledvin. Jak se chránit

Lékaři upozorňují, že se rakovina ledvin stala nelichotivou českou specialitou. Tři tisíce nových diagnóz ročně znamenají těsnou druhou příčku ve světových statistikách výskytu, stejně jako tisíc úmrtí každý rok. Přečtěte si, jak se pozná rakovina ledvin a jak lze nádor ledvin včas zachytit, aby byla velká šance na úspěšnou léčbu. A kde umí rakovinu ledvin nejlépe léčit? Na rady jsme se zeptali našich předních odborníků z oboru uroonkologie, docenta Alexandra Popracha a profesora Marka Babjuka. Mimo jiné poradili, jak ledviny před rakovinou ochránit.

Léky si lidé z Česka mohou vyzvednout na eRecept nově i v Lotyšku a Estonsku. Ilustrační foto: ČTK

Zkusíte to také? Radní z Vysočiny si vyzvedl léky na eRecept v Estonsku

/ANKETA/ Češi si mohou od minulého týdne vyzvednout léky na základě eReceptu vystaveného jejich českým lékařem v Estonsku a Lotyšsku. Dvě země z Pobaltí se tak přidaly k Chorvatsku, Polsku a Španělsku, kde služba funguje od loňského roku. Léky na eRecept si přímo v Estonsku na zkoušku vyzvedl radní Kraje Vysočina Jan Břížďala.

Nedostatek hořčíku se projevuje únavou, nedostatkem energie a špatným soustředěním.

Jarní únavu způsobuje nedostatek jedné minerální látky: Jak ji do těla doplnit

Dvě třetiny lidí na světě nemají v organismu dost hořčíku, a možná i kvůli tomu padají takzvanou jarní únavou. Na co je hořčík dobrý a jak se projevuje jeho nedostatek v organismu? Hodně se mluví o svalových křečích, které nedostatek hořčíku v těle signalizují. Únava je ale dalším významným příznakem. Jak zjistit, jestli právě nám hořčík chybí? A jak to docela jednoduše napravit několika změnami v jídelníčku?

Dobříš chce motivovat své obyvatele, aby si ve městě přihlásili trvalý pobyt.

Deset tisíc, lékař i nižší daně. Dobříš má výsledky ankety k trvalému pobytu

Obyvatelé Dobříše odpovídali na přelomu února a března na dvě anketní otázky týkající se motivace k přihlášení k trvalému pobytu. Do anonymního hlasování se zapojilo 368 osob. Některé odpovědi byly velmi originální, například obnovit prvomájový průvod. Ovšem obyvatelé Dobříše navrhovali také zajistit lékaře na Dobříši či zrušit parkovací zóny v Praze. 

Barva soplu může říct hodně o tom, co se děje uvnitř vašeho nosu.

Zelená nebo vodnatá rýma a sopel všude: Jak poznat závažnost nemoci podle hlenu

Jednou z prvních věcí, kterou využíváme k samodiagnostice příčin rýmy, je její barva. Přesněji tedy zabarvení nosního hlenu, kterému se především na Moravě říká sopel. V Čechách je populární spíše název nudle. Co nám o našem zdraví řekne sopel a co je důležité kromě jeho barvy? Proč se zbytečně bojíme žluté barvy hlenu a je červená barva hodně nebezpečná? Zkuste se sami diagnostikovat podle rad lékařů.

Nemocnice Jihlava. Ilustrační foto.

V jihlavské nemocnici zemřel pacient se záškrtem, v Česku poprvé od roku 1969

V jihlavské nemocnici zemřel dvaaosmdesátiletý muž nakažený záškrtem. V Česku jde o první úmrtí na tuto infekci od roku 1969. V tiskové zprávě o tom informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Nemoc, proti které se děti povinně očkují, se v ČR dlouho nevyskytovala. Vrátila se v roce 2022, letos lékaři evidují šest případů.

Lucie náhle zemřela na leukémii. Zanechala po sobě manžela a dvě malé dcerky

Byla unavená, myslela, že má chřipku. Po dvou dnech mladá žena zemřela

Lucka byla usměvavá maminka dvou malých holčiček, byla vždy plná energie. Najednou však začala pociťovat silnou únavu a typické příznaky chřipkového onemocnění. Následně byla převezena do nemocnice s banálním zánětem močových cest a záhy už byla se závážnou diagnózou leukémie převezena do Prahy. Po dvou dnech nemoci, o které ani nevěděla, že ji má, zemřela. Její rodina lidem vzkazuje: nepodceňujte preventivní prohlídky.

Alena Terezie Vítek (vlevo) s Bohumilou Čihákovou

Po porodu dceru nedostala. Nevidomá se o dítě postarat nedokážete, řekl jí lékař

O část zraku přišla v inkubátoru. V šestnácti prodělala šedý zákal a o rok později podstoupila transplantaci obou očí. „Nejhorší bylo vzít do ruky bílou slepeckou hůl. Styděla jsem se za ni a říkala si, to je super, teď všichni uvidí, že jsem slepá,“ vzpomíná v rozhovoru nevidomá Alena Terezie Vítek, která o pár let později musela po porodu císařským řezem bojovat i o své vlastní dítě.

Ilustrační foto

Praktický lékař z Hodonínska chtěl dělat gynekologická vyšetření. Vyloučili ho

Jako praktický lékař měl nutit pacientky ke gynekologickému vyšetření u něj pod pohrůžkou vyřazení z registrace. Aniž by měl k tomu oprávnění. A nejméně u jedné pacientky mu to vyšlo. Tak zní obvinění čestné rady České lékařské komory proti lékaři z Hodonínska. Ten se brání švédskou atestací, ale proti vyloučení z České lékařské komory neuspěl ani u soudu. Přečtěte si detaily případu.

Senior taxi v Přerově rozšířilo své služby - město pořídilo další auto.

Senior taxi v Přerově rozšířilo své služby

O senior taxi, které už sedm let poskytuje služby dříve narozeným, je v Přerově značný zájem. Město se proto rozhodlo pořídit další auto, které zaveze starší občany nad šedesát pět let k lékaři, na úřad nebo do nemocnice. Zájemci si mohou jízdy objednávat od pondělí 4. března. Za cestu po městě zaplatí pouze dvacet korun.

Infuze vitaminu C provádějí svým klientům na vyžádání mnohé soukromé kliniky.

Ochrání nás infuze vitaminu C před nemocemi? Odborník radí, co zabírá ještě lépe

Zastánci podávání velkých dávek vitaminu C infuzí přímo do krve jsou přesvědčeni o jejich velkém významu pro naši obranyschopnost. Pacienti je vyhledávali v minulosti třeba kvůli podpoře onkologické léčby, nyní je o ně velký zájem i kvůli prevenci nemocí z nachlazení, kvůli covidu či chronické únavě. Na internetu se lidé shánějí po informacích, kde infuze vitaminu C koupit. Proti lékařům, kteří infuze vitaminu C doporučují, ale stojí jiní lékaři, lékárníci či vědci, kteří je považují za neúčinné nebo dokonce nebezpečné. Kde je pravda? A co funguje spolehlivěji než infuze vitaminu C?

Dítě u zubaře - Ilustrační foto

Peníze pro zubaře? Polička láká na 800 tisíc, Svitavy jdou jinou cestou

Sehnat zubaře je jako boj s větrnými mlýny. Zubaři na Svitavsku nejsou. Města nabízejí stovky tisíc korun lékařům, kteří by si u nich otevřeli ordinaci. Polička intenzivně hledá zubaře a inzeruje, že novému doktorovi dá 800 tisíc korun. Ve Svitavách to zkoušeli také přes peníze, ale marně. "Peníze jsou dnes běžný standard, kliniky loví zaměstnance už na fakultě," shodují se studenti medicíny.

Dětská lékařka Tereza Šváchová. Ilustrační snímek.

V Kraslicích skončila dětská lékařka. Pojišťovny nepomohou, rodiny jsou bez péče

Řada lidí v Karlovarském kraji se v poslední době potýká s problémem sehnat praktického lékaře, který by byl ochoten je přijmout do péče. Ještě horší situace panuje, pokud rodiče hledají pediatra pro své dítě. Například v příhraničních Kraslicích a sousedních Lubech oznámila ukončení své činnosti lékařka pro dospělé a zároveň i pro děti a dorost Dana Fučíkovská.

Ilustrační foto.

Zubaři a nově další pediatr. Novému Městu pod Smrkem se daří lákat doktory

Zajištění lékařské péče trápí některé regiony, ty trpí nedostatkem praktických lékařů, pediatrů či stomatologů. Mezi takové oblasti patří například Frýdlantsko, které pomyslně svítí na mapě zdravotních pojišťoven červeně. Najdou se ale i města v Libereckém kraji, kterým se daří lékaře přilákat.

Chrudimská nemocnice. Ilustrační foto

Chrudimská nemocnice přejde na město? Šlo o žoviální řeč, odmítá nadšení hejtman

/ANKETA/ Když ve čtvrtek odpoledne starosta města František Pilný na svém facebookovém profilu zveřejnil, že by se Chrudimská nemocnice mohla převést na město a vymanit se tak z krajské akciovky, vzbudilo to velkou a většinově nadšenou diskuzi lidí z celého okresu. Jak však Deník zjistil z reakcí představitelů Pardubického kraje, euforistické nadšení není vůbec na místě. A co si o případném osamostatnění nemocnice myslíte vy? Hlasujte v naší anketě.

Vrchní sestře Mobilního hospice Anežky České, paní Ivě Valerové, se dostalo významného uznání. Obdržela cenu Cicely Saunders za příkladnou a inspirativní péči o pacienty v závěru jejich života.

Vrchní sestra hospice převzala z rukou první dámy významné ocenění

Ve středu 21. února v Praze v hotelu Olšanka obdržela Iva Valerová, vrchní sestra Mobilního hospice Anežky České, cenu Cicely Saunders za příkladnou a inspirativní péči o pacienty v závěru jejich života. Ocenění převzala v úvodu konference „Sestry v paliativní péči“ z rukou první dámy, paní Evy Pavlové, která nad akcí převzala záštitu.  

Dysfunkce pánevního dna způsobuje ženám dlouhodobé obtíže, které významně snižují kvalitu jejich života.

Nesnesitelné bolesti v pánvi. Lékaři teprve nedávno našli jejich příčinu a léčbu

Stovky a možná i tisícovky žen zbytečně trpí bolestí pánve. Lékaři se leckdy snaží jejich urputné pánevní bolesti neúspěšně léčit, pacientky putují mezi ordinacemi a některé jsou nakonec odkázány na psychiatrii. Marně se snaží zjistit: Co dělat, když mne bolí pánev? Odborníci z pražské Všeobecné fakultní nemocnice před nedávnem našli nečekanou příčinu pánevních bolestí, a tím i řešení pro spoustu zoufalých pacientek.  

Gynekolog Robert Pecha z gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Kyjov.

Klesá kvalita i objem ejakulátu, varuje gynekolog Pecha z kyjovské nemocnice

Co spermie a dnešní doba? S touto přednáškou přišel před účastníky zdravotnické konference v Kyjově gynekolog Robert Pecha z gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Kyjov. I když sál většinově zaplnily ženy, sklidil odborný lékař s poutavě pojatým tématem velký úspěch i ovace.

Lindsey Parr Gritton byla ve 36. týdnu těhotenství, když zjistila, že má rakovinu prsu ve čtvrtém stádiu.

Těhotné ženě našli rakovinu a dávali jí půl roku života. Její příběh neskončil

Nastávající maminka Lindsey Parr Gritton byla v 36. týdnu těhotenství, připravovala se tedy na brzký příchod svého druhého miminka. Pohodové těhotenství však narušil nález bulky v prsu a o týden později byla ženě diagnostikována rakovina ve čtvrtém stádiu. Lékaři jí oznámili, že jí zbývá půl rok života. Krásné dlouhé vlasy vystřídala holá hlava a radost z narození dítěte strach o to, že tu pro něj nebude moc být. Pak se ale stalo něco, co nikdo nečekal.

Lil (vlevo) se svou maminkou Lenkou a starší sestrou Laurou

Šestnáctiletou dívku přepadly silné bolesti. Pomoct mohou jen 3 lékaři na světě

Lil byla ještě loni absolutně zdravou dívkou, dostala se na vysněnou školu, vše šlo jako na drátkách. Pak ale začala mít bolesti. Během pár dní ulehla s četnými diagnózami na lůžko, na kterém dnes tráví většinu svého času. Její onemocnění jsou natolik komplikovaná, že aby se vůbec mohla začít léčit, potřebuje nejprve podstoupit speciální ultrazvuk v Německu. Ty ale dělá pouze jeden odborník, za kterým se sjíždí lidé z celého světa.

Primář Michal Palivoda.

S přenosným ventilátorem mohou pacienti do divadla i na dovolenou, říká lékař

Následná intenzivní péče se v Česku rozvíjí již čtvrt století. „Naším cílem je vrátit pacienty zpátky do života, v případě potřeby i s dýchacím přístrojem,“ říká v rozhovoru pro Deník primář Michal Palivoda z Oddělení následné intenzivní péče Nemocnice Ostrov rozhovoru pro Deník. Jeho tým organizuje kongres, kde si lékaři a sestry předají své zkušenosti.

Slezina je orgán, který má až třetina populace v těle vícekrát. Ilustrační obrázek.

Záhadná slezina, třicet procent lidí nemá jen jednu

Některé orgány máme v těle přirozeně dvakrát, proto jim říkáme párové orgány. Patří mezi ně například ledviny, plíce, oči, vaječníky či varlata. Pak ale existuje orgán, který se v těle běžně vyskytuje pouze jednou, ale i přesto ho mají někteří jedinci vícekrát. Takzvanou akcesorní neboli přídatnou slezinu má až třetina populace a přináší jí jisté výhody, ale i rizika.

Michaela Gemrotová

Michaela Gemrotová o hendikepované dceři: Je na tom líp, než lékaři předpovídali

Zpěvačka Michaela Gemrotová si v těhotenství vyslechla děsivou zprávu, že se její dcera narodí s hendikepem. Trpí spastickou triparézou. Od lékařů neslyšela příliš pozitivní prognózy, rozhodla se to ale nevzdat a s manželem se pokusili pro malou Anežku udělat vše, co bylo v jejich silách. Dnes je na tom výrazně lépe, než lékaři předpovídali. A protože Míša chystá nové album, nemohla první písničku věnovat nikomu jinému.