Kreativ

ŠTÍTEK: lékař

Alena Votavová, ředitelka Hospicu Svatého Jiří v Chebu

Ředitelka hospicu: Naše práce není depresivní. Plníme lidem přání umírat doma

Alena Votavová vystudovala Vyšší odbornou školu sociální práce v Chebu. V roce 2012 očekávala narození potomka a také řešila péči o těžce nemocného dědečka. V emočně náročné situaci rodina nemohla sehnat pomoc. Tehdy si uvědomila, jak důležitý je profesionální průvodce z hospice, jenž provází umírajícího i jeho blízké. Jenže tyto služby nebyly v západočeském pohraničí dostupné. Zkontaktovala proto dva muže, kteří uvažovali o založení hospice v Chebu. Jedním byl lékař Jan Cabadaj, jenž ve volném čase dojížděl jako dobrovolník do rodin, které se staraly o umírajícího blízkého, druhým byl kněz Petr Hruška.

První krok k méně slanému jídelníčku: přestaňte dosolovat jídla, která konzumujete.

Pět známek toho, že jíte mnoho soli. Lékař radí, jak sůl bezbolestně omezit

Sůl a tuk jsou dvě ingredience, které činí jídlo atraktivním a chutným. Bez soli žít nelze, to víme i ze známé pohádky. Jenže české jazýčky si bohužel zvykly spíš na jídlo přesolené, a tomu se těžko odvyká. Proč bychom odvykat měli? Čím nám sůl škodí? Kolik soli je už pro nás v jídle nebezpečné a existuje zdravější varianta soli? Zeptali jsme se lékařů, jak sůl v našem jídelníčku omezit tak, abychom byli zdravější, ale jídlo nám nepřestalo chutnat.

Jiřík má za sebou v osmi letech už přes 40 operací.

Jiřík má za sebou v osmi letech více než 40 operací. Každá další nese rizika

Narození potomka je pro každou rodinu velkou událostí. Po bezproblémovém porodu, ze kterého vzejde zdravé miminko, obvykle následují okamžiky nepřeberného štěstí a úlevy, že vše dobře dopadlo. V případě malého Jiříka však okamžiky štěstí vystřídal strach rodičů o život dítěte a chlapec musel podstoupit několik operací. Ty mu měly zachránit život. Jiřík, kterému byla stanovena střední mentální retardace, nyní potřebuje pomoc.

Ilustrační foto

Stovky dětí a tisíce dospělých z Kraslic a Lubů budou bez lékaře

V Kraslicích a Lubech bude od 1. dubna bez svého pediatra a praktického lékaře zhruba tři tisíce dospělých a na 800 dětí. Ve svém registru je má kraslická lékařka Dana Fučíkovská, která se stěhuje do Jižních Čech. V Lubech to byl navíc jediný lékař, kterého zde měli.

Má těžkou skoliózu páteře, tři vyhřezlé plotýnky, jedna je dva milimetry od míchy. Marie Škubnová přiblížila Deníku problémy, se kterými se potýká

Nesměla stát, chodit ani sedět. Invalidní důchod jí zamítli, musela dál pracovat

Má těžkou skoliózu páteře, tři vyhřezlé plotýnky, jedna je dva milimetry od míchy. „Mám tam spoustu nálezů, kvůli plotýnkám jsou postižené i okolní nervy, kvůli tomu mám v nepořádku pravou nohu a často padám. Lékaři mi zakázali dlouho stát, sedět i chodit, takže co máte dělat?“ přiblížila své problémy Deníku Marie Škubnová.

Bolesti kolen obvykle souvisí s celkovým opotřebením při každodenních činnostech a zhoršují se s věkem

Jak se zbavit bolestí kolen. Ortoped řekl, co jde rozchodit, a kdy jít k lékaři

Bolest kolen je běžnou stížností mezi dospělými - tento kloub o sobě zkrátka dává hodně vědět. O její častosti jistě svědčí i lidové rčení: „na stará kolena“. Co znamená, když nás bolí koleno, jak si od bolesti ulevit, a nejlépe bolest úplně zastavit? Jednoduché řešení neexistuje, protože bolest v koleni způsobuje bezpočet příčin. Pojďme se podívat alespoň na ty nejčastější.

S kašlem, který trvá déle, než měsíc raději vyrazte k lékaři.

Trápí vás kašel, i když nejste nachlazení? Tady je 8 nejčastějších důvodů

Pokud vás kromě kašle trápí navíc bolest v krku, hlava třeští a máte i rýmu, asi není třeba se příliš znepokojovat. Kašel prostě patří k běžným příznakům nachlazení. Jenže když krátkodobý kašel přejde v dlouhodobou nepříjemnou potíž, je to velký problém. Jak poznat, jaký máte kašel? Zeptali jsme se lékařů, jaké další zdravotní potíže může kašel signalizovat.

Bývalý starosta Michal Kulhánek z Velkého Března  plazmu daruje tři roky a obdržel za to Janského plaketu. Předodběrová prohlídka u lékaře.

Bývalý starosta daruje plazmu po prodělání covidu, už má Janského plaketu

/VIDEO, FOTO/ Sledovat vlastní krev proudící hadičkou ven a zase zpět do těla nikdy úplně nezevšední. Takový pohled se běžnému člověku naskytne snad jen na jediném místě. Na odběrném místě plazmy. Právě tady lze potkat jednou za čtrnáct dní pedagoga a též držitele plakety doktora Jánského Michala Kulhánka, zároveň i bývalého starostu z Velkého Března.

David Nesnídal

Pěna dní: Iatropatogenie

Iatropatogenie má škálu závažnosti od pacientovy smrti až po pocit ponížení či nedůstojného jednání.

Primář oddělení ARO přerovské nemocnice Petr Dušek.

Strachy pacientů se různí podle věku, říká šéf přerovského ARO Petr Dušek

Anesteziolog provází pacienta na cestě operačním výkonem. Není to však jediná práce lékařů z oddělení ARO. Jak moc je anestezie pro pacienta riziková, zda má oddělení dostatek zdravotnického personálu, a co se na oddělení za posledních pět let změnilo, na to jsme se zeptali primáře anesteziologicko-resustitačního oddělení přerovské nemocnice Petra Duška.

Krajský soud v Českých Budějovicích ve čtvrtek 18. ledna 2024 zamítl žádost odsouzeného Tomáše Buriana (45) na obnovu řízení v případu zvlášť závažné vraždy z roku 2019.

Soud zamítl obnovu procesu odsouzeného vraha z Mlynářovic na Prachaticku

/VIDEO/ Krajský soud v Českých Budějovicích po několika veřejných projednáních ve čtvrtek 18. ledna po 11. hodině dopoledne zamítl žádost odsouzeného pětačtyřicetiletého vraha Tomáše Buriana na obnovu procesu. Jeho advokát na místě podal stížnost proti usnesení, následně se tak věcí bude zabývat Vrchní soud v Praze.

Dvakrát týdně chodí studenti hradecké lékařské fakulty ošetřovat klienty z řad lidí bez přístřeší do azylového domu na Pouchově.

Jsou to naši andělé, říkají o budoucích lékařích hradečtí bezdomovci

/VIDEO, FOTO/ Dvakrát týdně chodí studenti hradecké lékařské fakulty ošetřovat klienty z řad lidí bez přístřeší do azylového domu na Pouchově. Mladí medici poskytují v doprovodu terénních sociálních pracovníků pomoc i rady také v ulicích a na dalších místech, kam se bezdomovci stahují. V mrazech se budoucí lékaři s lidmi bez domova setkávají v noclehárně.

Riziková znaménka lze snadno zachytit ještě v přednádorových stádiích.

Jak si kůži pohlídat doma a předejít nádoru? Rozlište pihy podle barev čokolády

Kožních nádorů přibývá a lidé s nimi bohužel často přicházejí do ordinací dermatologů pozdě. Sami tak zbytečně ohrožují svůj život. Riziková znaménka i jiné změny na kůži jsou totiž dobře viditelné, a tudíž ještě v přednádorových stádiích snadno zachytitelné. Jak často si znaménka kontrolovat a kdy na kontrolu znamének chodit? Začněte s kontrolou svých znamének raději hned teď. Nejprve to zkuste doma, a pokud najdete něco podezřelého, nebo jste rizikovou osobou se spoustou znamének, vyrazte k dermatologovi.

Ilustrační foto.

Dětské pohotovosti na Karvinsku. Slouží dvě a tak to zůstane

Zatímco rodiče dětí v Bruntále a blízkém okolí od loňského září musejí v případě nutnosti se svými ratolestmi na pohotovost do 20 kilometrů vzdáleného Krnova, protože v Bruntále byla tato služba zrušena, na Karvinsku je situace přece jen přijatelnější.

Dětská pohotovost ve Zlíně se v květnu 2023 přestěhovala. Ilustrační foto.

Dětská pohotovost v Brodě končí. Ve Zlíně a dalších městech funguje bez omezení

V Uherském Brodě skončila v lednu dětská pohotovost. Zrušení lékařské pohotovostní služby pro děti a dorost způsobil nedostatek pediatrů a neochota sloužit nad rámec své běžné praxe. Hrozí něco podobného i na jiných místech ve Zlínském kraji? V krajském městě se pacienti nemusí bát, že by museli za lékařskou péčí v akutním případě dojíždět. „Dospělá i dětská pohotovost funguje bez omezení,“ sdělila mluvčí Krajské nemocnice T. Bati Dana Lipovská.

Lékařská pohotovostní služba pro děti a dorost. Ilustrační foto.

Dětská pohotovost v Brodě končí. V Kroměříži i dalších městech zůstává v provozu

V Uherském Brodě skončila v lednu dětská pohotovost. Zrušení lékařské pohotovostní služby pro děti a dorost způsobil nedostatek pediatrů a neochota sloužit nad rámec své běžné praxe. Hrozí něco podobného i na jiných místech ve Zlínském kraji? „V Kroměřížské nemocnici nic takového nehrozí, služba je u nás zajišťována bez omezení,“ ujistila čtenáře Deníku mluvčí Kroměřížské nemocnice Veronika Slaměnová.

Řešením při androgenní alopecii je včasné blokování dihydrotestosteronu (DHT), který způsobuje postupné zmenšování vlasových folikul. V opačném případě vlasy rostou stále tenčí a kratší až jednoho dne nevyrostou vůbec.

Padání vlasů trápí i ženy. Chomáče na polštáři neignorujte, odborníci vám poradí

Říká se, že vlasy jsou korunou krásy. I když po bujné kštici samozřejmě touží obě pohlaví, jsou to zejména ženy, které si na vlasech doslova zakládají. Zatímco u mužů společnost přijala vlastně za normální, když se jim začnou tvořit kouty či známé „kolečko“, o problému nadměrného padání vlasů u žen se příliš nemluví. Včasné řešení extrémního padání vlasů přitom může ženám zachránit nejen hustou hřívu, ale především sebevědomí s ní související. Co je příčinou padání vlasů, neboli alopecie a jak ji zastavit?

Praha po střelbě.

Zpověď záchranáře z Mníšku: Ty scény od filozofické fakulty mi z paměti nevymizí

Všechno klapalo; fungovalo to jak při cvičení. Jen v jednom byla chyba: o nácvik se nejednalo. Šlo o realitu. Tak vzpomíná na svou účast v zásahu po střelbě v hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy jeden z mnoha, kteří 21. prosince odpoledne přijeli pomáhat. Zdravotník z Mníšku pod Brdy, lékař Záchranné služby Asociace samaritánů ČR Praha-západ.

Ivo Vondrák.

Ivo Vondrák chce zpět do vedení kraje. Pomoci mu s tím má nové hnutí s odborníky

/VIDEO/ Po loňském převratu ve vedení kraje působí bývalý hejtman Ivo Vondrák v zastupitelském klubu OK (Otevření a konstruktivní), který založil po konci v hnutí ANO. Do krajských voleb letos v září už půjde pod záštitou nově vzniklého politického hnutí O.k. (oukej!), kam nalákal řadu odborníků a v koalici se STAN chce do vedení kraje.

Nemocnice v Uherském Hradišti - hlavní vstup do centrálního objektu

V Brodě dětská pohotovost skončila. V Uherském Hradišti je provoz plně zajištěn

Kolektivní smlouvu na rok 2024 uzavřela ve středu 10. ledna Uherskohradišťská nemocnice společně s odborovými organizacemi - Lékařským odborovým klubem - Svazem Českých lékařů, Odborovým svazem zdravotnictví a sociální péče, Profesní a odborovou unií zdravotnických pracovníků a Sdružením provozních zaměstnanců, zaměstnanců komplementu a lékárny. Nemocnice vykročila do nového roku v plném provozu, dětská pohotovost zde funguje stejně jako dosud.

MUDr. Přemysl Chalupa.

Strakonická porodnice má nového primáře. Je jím Přemysl Chalupa

Od 1. ledna letošního roku došlo k výrazné změně na postu primáře gynekologicko-porodnického oddělení strakonické nemocnice. Více než dvanáct let tento post zastával primář MUDr. Václav Vlášek, který nadále bude s kolegy v kratším úvazku spolupracovat. Novým šéfem tohoto velmi důležitého oddělení se stává od 1. ledna 2024 primář MUDr. Přemysl Chalupa.

Urgentní příjem, ilustrační foto

Sloučit urgent a pohotovost: podle lékařů na Vysočině stát objevuje Ameriku

Kdo bude sloužit pohotovost, když lékaři chybějí? Návrh zákona o zdravotních službách chce nově spojit lékařské pohotovosti s urgentními příjmy a obsazení služeb zajistí zdravotní pojišťovny. Podle Kraje Vysočina a zkušeností z krajských nemocnic návrh zákona jen oficiálně potvrdí to, co je v nemocnicích už dneska běžné.

Ilustrační foto

Nejistý osud pohotovostí v kraji: zřizovat by je nově měly pojišťovny

Povinnost poskytovat pohotovostní služby by od příštího roku mohla přejít z krajů na zdravotní pojišťovny. Uvádí to novela zákona o zdravotnických službách. Pohotovosti by se podle ní mohly spojit s urgentními příjmy. Oslovené jihomoravské nemocnice sice v nejbližší době rušení pohotovostí neplánují, jestli ale služby nezaniknou v budoucnu, není jisté.

Lékařská pohotovostní služba pro děti a dorost. Ilustrační foto.

Končí dětská pohotovost v Uherském Brodě. Kvůli nedostatku pediatrů

Nedostatek pediatrů i neochota sloužit nad rámec své běžné praxe mohou za uzavření lékařské pohotovostní služby pro děti a dorost v Uherském Brodě. Tuto službu už řadu let zajišťuje Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje, peníze na ni v plné výši poskytuje Zlínský kraj.

Lékařská pohotovostní služba pro děti a dorost. Ilustrační foto.

Končí dětská pohotovost v Uherském Brodě. Kvůli nedostatku pediatrů

Nedostatek pediatrů i neochota sloužit nad rámec své běžné praxe mohou za uzavření lékařské pohotovostní služby pro děti a dorost v Uherském Brodě. Tuto službu už řadu let zajišťuje Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje, peníze na ni v plné výši poskytuje Zlínský kraj.

Praha po střelbě.

Zpověď záchranáře: Ty scény od filozofické fakulty mi z paměti nevymizí

Všechno klapalo; fungovalo to jak při cvičení. Jen v jednom byla chyba: o nácvik se nejednalo. Šlo o realitu. Tak vzpomíná na svou účast v zásahu po střelbě v hlavní budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy jeden z mnoha, kteří 21. prosince odpoledne přijeli pomáhat. Zdravotník z Mníšku pod Brdy, lékař Záchranné služby Asociace samaritánů ČR Praha-západ.

Chvilkově narušit schopnost erekce může fyzická únava i jakákoliv forma psychického vypětí

Poruchy erekce: Jak si pomoci doma a kdy už je nutné sáhnout po pilulkách

Věčná otázka, kterou řeší muži i jejich partnerky: „Co dělat, když se mi nechce postavit?“ Někteří to svádějí na svůj věk, jiní na přepracování, další se obávají nemoci. Někdy může být tento delikátní problém jen dočasný, způsobený stresem či únavou. Jindy ale bývá v pozadí vážnější příčina. Jak si muž může pomoci sám doma? A kdy je správný čas zajít za lékařem požádat o léky na poruchu erekce?

Sedmiletý Sebastián z Plzeňska přišel na svět s řadou zdravotních komplikací. Dosud nemluví ani nechodí, sám se ani nepostaví. Ale bojuje.

Andělské příběhy: Holčička s velmi vzácnou nemocí i maminka s rakovinou

Jakub z Rokycanska, Adámek z Plzně, Tomáš z Přimdy či Taťánka ze Žinkov. Všechny tyto děti spojuje, že bojují s velmi vážnou nemocí. Léčba je nákladná, drahé jsou rehabilitace i léky. Všechny spojuje i to, že jim vše zvládnout pomáhá nadace Dobrý anděl. Vloni jsme vám představili osudy sedmi malých bojovníků a dvou statečných dospělých žen. Pojďte si s námi nyní těchto devět „andělských příběhů“ z roku 2023 připomenout:

Jiří Glänzner u Okresního soudu Plzeň-sever.

Třiasedmdesátiletý senior řídil přes zákazy, dojel až do vězení

Čtvrt století jezdil Jiří Glänzner z Kralovic na Plzeňsku s kamionem, za jeho volant usedal ještě v 72 letech. Jenže vloni v lednu přišel kvůli opakovaným vysokým překročením rychlosti v obci o řidičský průkaz. Práce se musel vzdát, volant ale z ruky i přes zákaz řízení pustit odmítl.

Novou chirurgickou ordinaci naleznou pacienti v druhém patře stříbrské polikliniky.

Stříbro má po roce zase svoji chirurgickou ordinaci. Začíná 11. ledna

Po více jak roční přestávce začne ve Stříbře opět fungovat chirurgická ordinace. Dveře se pro první pacienty otevřou ve čtvrtek 11. ledna v 8 hodin ráno. Nově se oproti dřívější ordinaci nachází ve druhém patře stříbrské polikliniky. Provozovat ji bude společnost Chirurgie Bor a v péči o pacienty se bude střídavě starat pět lékařů a lékařek.

Nemocnice KKN.

Výpovědi z přesčasů lékaři v krajské nemocnici nestáhli

Ani jeden ze čtyřiadvaceti lékařů Karlovarské krajské nemocnice (KKN) zatím nestáhl výpověď z dohody o dobrovolné přesčasové práci. Přesto ale vedení KKN doufá, že se situace co nejdříve stabilizuje. "Podané výpovědi platily pouze pro daný kalendářní rok a nově podané výpovědi zatím neevidujeme," uvedla Markéta Singerová, mluvčí KKN.