Kreativ

ŠTÍTEK: lékař

Radek nikdy nezapomene na setkání s hercem Pavlem Novým, kterého potkal v Karlově Studánce. Líbí se mu film S tebou mě baví svět.

Pomůžete? Radeček z Vrbna je závislý na mamince. Bez auta se neobejdou

Dvanáctiletý Radeček z Vrbna pod Pradědem má trochu jiné potřeby a myšlení než jeho vrstevníci. Důvodem je porucha autistického spektra. Denně potřebuje cestovat do školy, k lékařům a na rehabilitace. Bez auta to jde ale těžko. Jeho maminka Andrea se proto rozhodla požádat o pomoc veřejnost.

Staré zdravotní středisko v Golčově Jeníkově a jeho budoucí nová podoba. Fotky a vizualizace: se souhlasem města

Golčův Jeníkov potřebuje lékaře. Postaví pro ně nové středisko

Postavíme si zdravotní středisko, rozhodli se v Golčově Jeníkově na Havlíčkobrodsku. Radní doufají, že se tak podaří do města „přilákat“ další lékaře. Hlavně zubaře. Nabídnou ordinace i pro specialisty, ortopedii, oční, kožní, gynekologii či ordinace praktiků. 

Vojtíšek trpí od svých 7 měsíců epileptickými záchvaty. Má jich i 100 denně

Špatné bydlení, minimum peněz a Vojtíšek má i sto epileptických záchvatů denně

Malý Vojtíšek se již dva roky potýká s nejtěžší formou epilepsie. Záchvaty různých typů a intenzity mívá nepřetržitě, ve dne i v noci. Přestože se narodil jako zdravý chlapec, dnes kvůli nákaze herpetickou encefalitidou bojuje s vážným poškozením mozku. To se podepsalo na jeho fyzickém i mentálním stavu. Jeho maminka Lucie Kunovská tak nemůže docházet do zaměstnání. Z příspěvku od státu však nelze Vojtíškovi zaplatit potřebné rehabilitace.

Snímek je ilustrační.

Vyloučený lékař z Hodonínska zvažuje stížnost, tlačil na gynekologická vyšetření

/ROZHOVOR/ Za nucené vyšetření intimních partií žen bez oprávnění ke gynekologické a porodnické péči vyloučila Česká lékařská komora doktora Pavla Neničku z Hodonínska ze svých řad. Jak už informoval Deník, krajský ani nejvyšší správní soud tento disciplinární trest nezvrátil. Svůj pohled na případ Nenička nyní popsal v rozhovoru.

Vstupní část areálu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Ilustrační snímek.

Na ústeckém KAPIM dalo devět lékařů výpověď, důvodem jsou vztahy s vedením

Téměř šestina lékařů kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny v Ústí nad Labem je momentálně ve výpovědní lhůtě. Opustit kliniku se rozhodli kvůli neshodám, které na tomto oddělení panují. Podle předsedy představenstva Krajské zdravotní Ondřeje Štěrby by se situace měla vyřešit nejpozději do dvou týdnů. Provoz kliniky podle jeho slov není ohrožen.

Malý Artur z Pohořelic na Brněnsku bojuje se zákeřným a vzácným onemocněním napadajícím imunitní systém.

Proti „bacilákovi“ vytáhli do války. Arturovi z Pohořelic sehnali dárce dřeně

Šestiletý Artur z Pohořelic na Brněnsku, jehož příběh přinesl Deník v polovině ledna, pokračuje v boji se zákeřnou poruchou imunitního systému. A vypadá to, že zatím úspěšně. Vlna pomoci, která se zvedla napříč Českem, navíc do registru dárců kostní dřeně přivála více jak dvanáct stovek nových jmen. A jedno z nich je i to pro Artura.

Přeočkování proti černému kašli je žádoucí především u chronicky nemocných lidí a u těch, kteří jsou s nimi v kontaktu

Jak se mají dospělí očkovat proti černému kašli? Praktický lékař vše upřesňuje

Počty případů černého kašle stoupají. V souvislosti s tím se mluví především o nutnosti očkování těhotných žen, a to kvůli ochraně nejohroženějších dětí do jednoho roku věku. Co ale ostatní dospělí? A co lidé, potýkající se s postcovidovým syndromem? Na to, jestli mají s očkováním všichni spěchat, kolik je bude vakcína stát a další podrobnosti jsme se zeptali praktického lékaře Ivo Procházky a pneumologa Milana Sovy.

Vbočený palec se vyskytuje zhruba u 20 % naší populace, především u žen.

Lidé se bojí operace vbočeného palce. Existuje způsob, jak ho trvale uzdravit

Vbočený palec neboli hallux valgus je nejen nehezky vypadající, ale především bolestivé postižení nohy. Otázky, jak se zbavit halluxů či jak srovnat vbočený palec bez operace klade svým kamarádkám i lékařům spousta žen. Mají obavy ze zastaralých klasických operací, protože jsou bolestivé a navíc příčinu zcela neřeší. Na to, jak zdeformovaný palec napořád vyléčit, jsme se zeptali ortopeda Rastislava Hromádky. Ten v České republice jako první zavádí nové, ve světě už prověřené metody.

Bývalý prezident republiky Miloš Zeman

Exprezidenta Zemana propustili z nemocnice. Hospitalizován byl od půlky března

Bývalého prezidenta Miloše Zemana lékaři ve středu propustili z pražské Fakultní nemocnice Motol do domácí péče. Exprezident byl hospitalizovaný 20 dní poté, co se mu vytvořila krevní sražena, kvůli které se mu nedokrvovala noha. Podle lékařů je ho možné stále označit za křehkého pacienta, přesto jsou s vývojem jeho zdravotního stavu spokojení.

Jedinou nadějí pro známou tlumočnici Naďu Hynkovou Dingovou je léčba na německé klinice. Stojí však přes tři miliony korun.

Známá tlumočnice bojuje s vážnou nemocí. Lidé už přispěli přes 3 miliony

Známá překladatelka do znakové řeči již rok a půl bojuje s vážnou nemocí. Nadě Hynkové Dingové, která je ve světě neslyšících velmi důležitou osobností, byla diagnostikována rakovina tlustého střeva s mnohačetnými metastázemi. Koncem roku 2023 se její stav zhoršil natolik, že jí lékaři dávali půl roku života. V České republice už jí nedokáží pomoci. Pokud ale podstoupí nákladnou léčbu v zahraničí, má naději žít mnohem déle.

Anežka Šánová bojuje s rakovinou. Podstoupila náročnou operaci, ale vyhráno ještě nemá

Zdravotní sestřička Anežka bojuje s rakovinou. Bez pomoci ztratí s dětmi domov

Celý svůj život zasvětila Anežka Šánová pomoci druhým. Pracovala jako zdravotní sestřička, která se denně ocitala v kontaktu se smrtí a nemocnými lidmi. Tentokrát však zasáhla vážná nemoc ji osobně. I když myslela, že udělala vše pro to, aby nedostala rakovinu, přišla krutá rána. Lékaři odhalili nádor na vaječníku s četnými metastázemi. Mamince dvou chlapců dávali lékaři padesátiprocentní šanci na přežití. Stále nemá vyhráno.

Dítěti především nesmíte podávaný lék znechutit, ale naopak jej přesvědčit o tom, že se mu po něm uleví.

Jak dát dítěti lék, který odmítá? Zabere sladký čaj, odměny i komunikace

Malé děti mají velmi často odpor k lékům, sirupům a léčivům, které neznají a které jim nechutnají. Jak ale do dítěte dostat lék, který nechce? Existuje řada tipů, které vám mohou práci s vysvětlováním prospěšnosti léků velmi ulehčit. Například dětem nakreslete pohádku nebo lék přimíchejte k chutnější stravě.

Opravdu potřebujete multivitaminové infuze? Otestovat to moc nelze.

Superkoktejl přímo do žíly slibuje divy. Trend z Ameriky už dorazil i k nám

Cesta k rychlému a efektivnímu posílení imunity vede podle nabídky některých klinik přes koktejl vitaminů, který je poslaný přímo do žíly. Multivitaminové infuze mají být mnohem účinnější než podávání vitaminů a minerálů ústy. Trend, který začal před lety v Americe, už dorazil i k nám. A stejně jako v USA, i tady rozdělil odborníky na dva tábory – propagátory a odpůrce. Pro koho jsou tyto infuze vhodné a jak zjistit, které vitaminy či minerály daný člověk potřebuje doplnit? A existují důkazy, že na zlepšení zdraví opravdu zafungují? Zeptali jsme se odborníků.

Miloš Zeman - Ilustrační foto

Stav bývalého prezidenta Zemana se lepší. Na odhad termínu propuštění je brzo

Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana, který je po operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy už dva týdny v nemocnici, se nadále zlepšuje. Rehabilituje s pomocí chodítka, zdravotníci mu každý druhý den převazují rány. Na odhad termínu propuštění je stále brzy, uvedla dnes pražská Fakultní nemocnice v Motole v zaslaném prohlášení.

Třiašedesátiletá učitelka Marie Pátková stále učí i přes fakt, že už deset let trpí Parkinsonovou chorobou. Třes v končetinách od února potlačuje voperovaná elektroda v mozku.

Jak vypnout Parkinsona. Marie žije bez příznaků díky elektrodě v mozku

Jak probíhá hluboká mozková stimulace? Pacienti s Parkinsonovou chorobou se mimo jiné vyznačují silným třesem končetin. Ten jim ve většině případů znemožňuje normálně žít. Marie Pátková v únoru podstoupila operaci, kdy jí lékaři zavedli do mozku na unikátní místo elektrodu, díky které může i ona sama třes ovládat. Jak se nemoc projevuje bez léčby a s léčbou byla ochotná ukázat na kameru.

Třiašedesátiletá učitelka Marie Pátková stále učí i přes fakt, že už deset let trpí Parkinsonovou chorobou. Třes v končetinách od února potlačuje voperovaná elektroda v mozku.

Jak vypnout Parkinsona. Marie žije bez příznaků díky elektrodě v mozku

Jak probíhá hluboká mozková stimulace? Pacienti s Parkinsonovou chorobou se mimo jiné vyznačují silným třesem končetin. Ten jim ve většině případů znemožňuje normálně žít. Marie Pátková v únoru podstoupila operaci, kdy jí lékaři zavedli do mozku na unikátní místo elektrodu, díky které může i ona sama třes ovládat. Jak se nemoc projevuje bez léčby a s léčbou byla ochotná ukázat na kameru.

Postcovidový syndrom u malé části pacientů může přetrvat i rok či dva. Projevuje se i velkou únavou

Psychické problémy i bolesti svalů: Jak poznat long covid a jak ho úspěšně léčit

Prodělali jste někdy v minulosti covid a nyní se u vás objevily třeba poruchy paměti, únava, nebo bolesti svalů? Problémů, které vznikají po vyléčení z akutní covidové infekce, existuje dlouhá řada. Nyní ovšem lékaři zjistili, že postcovid, nazývaný také long covid, může lidi stále trápit třeba až dva roky po prodělané nemoci. Existuje již lék na postcovid? A jak rozeznat, jestli mé potíže s postcovidem souvisí? Zeptali jsme se pneumologa Vladimíra Koblížka, předsedy České pneumologické a ftizeologické společnosti.

Exprezident Miloš Zeman

Lékaři přesunou exprezidenta Zemana z JIP. Jeho stav ale zůstává závažný

Bývalého prezidenta Miloše Zemana, který je od minulého týdne v pražské Fakultní nemocnici (FN) Motol, lékaři v pátek přeložili z jednotky intenzivní péče (JIP) na kardiovaskulární klinice na interní kliniku. Na dotaz ČTK před 17:00 to bez dalších podrobností uvedla mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková. Zeman i tam bude v prvních dnech na JIP, poté lékaři plánují jeho přesun na standardní oddělení, řekla novinářům již dnes dopoledne náměstkyně pro léčebně preventivní péči FN Motol Lucie Valentová Bartáková. Stav bývalého prezidenta Zemana je podle lékařů z podstaty jeho onemocnění nadále závažný, ale vývoj léčby je příznivý. Hrozí i opakování trombózy, čemuž lékaři přizpůsobili léčbu.

Moravskoslezský kraj bude mít nového hejtmana - Josefa Bělicu z ANO.

Moravskoslezský kraj bude mít nového hejtmana - Josefa Bělicu z ANO

Předsedové koaličních politických klubů rozhodli, že po odstoupení Jana Krkošky z funkce hejtmana podpoří hnutím ANO navrženého nástupce Josefa Bělicu. Ten je hlavním favoritem hnutí i pro podzimní volby do krajského zastupitelstva. Zůstane i primátorem Havířova?

Po svém prvním covidu čelila Dobromila Zamykalová řadě zdravotních potíží. Foto z roku 2021

Jak se žije po opakovaném covidu: V příběhu Zamykalových se možná najdete i vy

Je to už tři a půl roku od chvíle, kdy se manželé Zamykalovi z Olomoucka nakazili covidem. Oba nakonec skončili v těžkém stavu v nemocnici, oba přežili. Ale ani jeden z nich se už stoprocentně nevyléčil. Jaké jsou zdravotní následky po covidu a jak se projevuje postcovidový syndrom? Příběh o svém i manželově boji s covidem vypráví Dobromila Zamykalová.

Od února 2021 vystavují všeobecní praktičtí lékaři pacientům ve věku od 45 do 61 let doporučení na preventivní vyšetření u oftalmologa

Nejnovější trend při výběru brýlí: Lidem se nechce na oční, i proto pomůže AI

Když člověk špatně vidí, pořídí si brýle. V lepším případě to udělá v optice, v tom horším třeba v drogerii. Ovšem jestli jeho špatně vidící oči nejsou náhodou i nemocné, už řeší málokdo. Zanedbávání oční prevence teď může skončit. Umělá inteligence totiž vstoupila i do některých očních optik. A s ní i možnost absolvovat během jedné návštěvy jak vyšetření špatného vidění pro zhotovení brýlí, tak i orientační vyšetření některých očních onemocnění.

Na poslední rozloučení s Milošem Velemínským v Třeboni přišly stovky lidí.

Rodina i veřejnost se loučili s Milošem Velemínským. Kostel příchozím nestačil

/VIDEO/ Ve čtvrtek se v Třeboni konalo poslední rozloučení s Milošem Velemínským. Uznávaný pediatr, pedagog i vědec zemřel v sobotu 16. března ve věku 87 let. Miloš Velemínský byl průkopníkem v péči o novorozence a za svoji práci získal i řadu prestižních ocenění. Na poslední cestu ho přišly vyprovodit stovky lidí.

Soud s hejtmanem Moravskoslezského kraje Janem Krkoškou.

Hejtman Krkoška je vinen v kauze uplácení lékařů, dostal peněžitý trest

Projednávání další etapy trestní kauzy spojené s uplácením doktorů za předepisování léků od konkrétních dodavatelů zahájil ve čtvrtek 21. března Obvodní soud pro Prahu 2. V roli obžalovaného figuroval hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO), ten také v případu uznal svou vinu. Soud ho posléze uznal vinným a uložil mu peněžitý trest ve výši 200 tísíc korun. Verdikt není pravomocný. Krkoška následně na svou funkci rezignoval.

Soud s hejtmanem Moravskoslezského kraje Janem Krkoškou.

Hejtman Krkoška je vinen v kauze uplácení lékařů, dostal peněžitý trest

Hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO) přiznal ve čtvrtek u Obvodního soudu pro Prahu 2 vinu a hned byl také odsouzen. Za uplácení lékařů ze strany farmaceutických firem dostal peněžitý trest ve výši 200 tísíc korun. Verdikt není pravomocný, ale žalobce uvedl, že se spíše neodvolá. Krkoška následně na svou funkci v čele kraje rezignoval.

Pacienti z Krumlovska musí očního lékaře hledat jinde v kraji. Ilustrační foto.

V Krumlově zavřela ordinaci očařka. Kapličtí jezdí na oftalmologii až do Písku

Mirka Divišová, českokrumlovská oftalmoložka, k níž na polikliniku na Špičáku chodily generace pacientů, odešla do penze. Druhá oční lékařka, Jitka Heřmánková, má beznadějně plno, a tak pacientům nezbývá než si najít nového doktora v regionu. Stejný problém měli v Kaplici. Tam místostarosta domluvil očařku v Písku, nicméně pacienti z města jezdí třeba i do Tábora nebo do Příbrami.

Malá Johanka z Lomu u Tachova společně s maminkou Michaelou bojují s Johančino mutací genu COL4A1.

Johanka z Lomu u Tachova bojuje s vzácným genetickým postižením

V rodině Michaely Pipotové se radost ze zdravého miminka proměnila v boj s neznámou genetickou mutací. Dcera Johanka se narodila s vzácným postižením, které zasáhlo její celkový vývoj a způsobilo řadu komplikací. Příběh rodiny odhaluje nejen jejich každodenní výzvy, ale i nedostatečnou podporu systému a nejistotu, která s takovou diagnózou přichází.

Jan Žamberský se pere s těžkým osudem. Jeho největším přáním je znovu se postavit na vlastní nohy.

Největším přáním Honzy z Budějovicka je znovu stát na nohou. Pomoct může každý

Pracovitému, aktivnímu a šikovnému muži z Českobudějovicka se loni změnil život ze dne na den. Ačkoliv se už od dětství musel vyrovnávat s cukrovkou, i tak žil Jan Žamberský naplno. Poslední půlrok si doslova prošel peklem. Začalo to únavou, problémy s očima, častou nevolností, pokračovalo to složitou operací srdce, umělým spánkem a nakonec ochrnutím.

Bývalý prezident republiky Miloš Zeman

Zemanův stav zůstává vážný. Stále je na JIP, podle lékařů začal s rehabilitací

Bývalý prezident Miloš Zeman zahájil v motolské nemocnici po prodělané operaci rehabilitaci a absolvoval krátký nácvik chůze s chodítkem. Zůstává však na jednotce intenzivní péče. I když se laboratorní výsledky zlepšují, jeho stav lékařské konzilium nadále hodnotí jako závažný, uvedla dnes Fakultní nemocnice Motol v tiskové zprávě. Jak dlouho potrvá hospitalizace, lékaři stále nechtějí odhadovat. Na konci týdne by nicméně mohl být exprezident přeložen na interní kliniku.

Návštěva lékaře - Ilustrační foto

Stovky až tisíce za rezervaci termínu u lékaře. Praxe doktorů naráží na etiku

Návštěva lékaře se může u některých specialistů prodražit. Zvlášť v žádaných oborech, jako je zubní vyšetření, ORL, gynekologie, oční nebo ortopedie si Pražani na vyšetření počkají týdny až měsíce. Dřívější termín si můžou dovolit pojištěnci, kteří si zaplatí extra poplatek za rezervaci termínu. Dostanou totiž před ostatními přednost.

Daniel Black (vlevo) s Bohumilou Čihákovou

Prošel si kastrací. Tranzice Danielovi zničila život, žena z něj nikdy nebyla

Transsexualita je obrovský byznys. Po operaci musíte brát do konce života hormony, přidají se komplikace a přidruží se další psychické poruchy, které nebyly řešeny. Takže každého trans pak čekají další léky a další operace. A z toho člověka si nakonec udělají celoživotní kasičku, říká Daniel Black, který kritizuje lékaře i trans komunitu a tvrdí, že problém trans lidí tkví především v hlavě. Přitom si sám a dobrovolně před pár lety tranzicí prošel.  

Několikatýdenní dítě utrpělo vážná poranění. Krajský soud v Brně nyní zjišťuje, kdo je viníkem. Snímek je ilustrační.

Zlomeniny, krvácení do mozku. Otec z Brněnska měl týrat kojence, stojí u soudu

S krvácením do mozku a deseti zlomeninami skončila v brněnské nemocnici několikatýdenní dcera obžalovaného muže z Brněnska. Podle obžaloby byla zranění výsledkem hrubého zacházení. Státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová otce viní z těžkého ublížení na zdraví a týrání. V úterý případ začal projednávat Krajský soud v Brně.

Deprese. Ilustrační foto

Lék na deprese i nebezpečná droga: K čemu je ketamin a proč se o něm tolik mluví

Společností v posledních měsících rezonuje téma užívání ketaminu. Tato droga je pro mnohé cesta z depresí a traumat. V malých dávkách ji předepisují i lékaři. Velkou debatu o její bezpečnosti na sociálních sítích vyvolala smrt Matthewa Perryho, který se látkou loni v říjnu předávkoval. V posledních dnech se pozornost obrátila k miliardáři Elonu Muskovi, který ketamin také užívá.

Hejtman Jan Krkoška bude u soudu stát na straně obžalovaných.

Hejtmana MS kraje Jana Krkošku z hnutí ANO čeká soud. Čelí závažné obžalobě

/ANKETA/ Hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (48 let) má velký problém. Dostihla jej dvanáct let stará kauza. Je obžalován z trestného činu podle paragrafu 361 odstavce 1 – účasti na organizované zločinecké skupině. Na takovéto jednání pamatuje zákon trestem od dvou do deseti let. Případem se ve čtvrtek začne zabývat soud. Kromě Jana Krkošky čelí žalobě i další lidé.

Ilustrační foto.

V hradeckém kraji zemřel muž nakažený černým kašlem, měl jiná vážná onemocnění

V Česku v únoru zemřel člověk nakažený černým kašlem. Byl ve věku 55 až 64 let, uvedl v pondělí Státní zdravotní ústav ve své pravidelné zprávě. Mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí ČTK řekla, že šlo o muže z hradeckého kraje, který zemřel 10. února a měl i další vážná onemocnění. Onemocnění černým kašlem nebylo bezprostřední příčinou jeho úmrtí, uvedla.

Profesor Miloš Velemínský.

Odešel skvělý lékař a ryzí člověk, shodují se lidé kolem Miloše Velemínského

Uplynulý víkend přinesl smutnou zprávu. Ve věku 87 let zemřel v sobotu uznávaný lékař, pedagog a průkopník péče o novorozence v Česku profesor Miloš Velemínský. Za svoji činnost obdržel také řadu prestižních ocenění. Po studiích působil na dětském oddělení nemocnice v Jindřichově Hradci. V roce 1969 nastoupil jako ordinář na dětské oddělení krajské nemocnice v Českých Budějovicích, 13 let byl primářem novorozeneckého oddělení a jeho zásluhou vznikla v 70. letech 20. století první jednotka intenzivní péče pro patologické novorozence v Česku. Ještě do konce minulého roku ordinoval ve své dětské ordinaci v Třeboni. Na věhlasného odborníka pro Deník zavzpomínali lidé z jeho nejbližšího okolí.