Kreativ

ŠTÍTEK: lékař

Vzpomínka na zesnulého dětského lékaře Petra Havlovice. Na snímku s dcerou Annou.

Člověk s velkým srdcem, doktor od Boha. Lidé vzpomínali na oblíbeného pediatra

/VIDEO, FOTO/ Jen samá pochvalná slova se objevila na sociálních sítích od lidí nejen z Kutnohorska při vzpomínce na oblíbeného dětského lékaře Petra Havlovice. Ten náhle zemřel v pondělí 15. dubna v 72 letech. „Tomu nejde vůbec uvěřit,“ těžko vstřebávala smutnou zprávu například Lenka Novotná. „Vždy poradil, pomohl, byl ochotný a vždy si udělal čas,“ dodala.

Céline Dion řekla, jak bojuje s nevyléčitelnou nemocí. Prozradila také, zda ji ještě fanoušci uslyší zpívat.

Jak Céline Dion bojuje s nevyléčitelnou nemocí? Dře na sobě pětkrát týdně

Kanadská zpěvačka Céline Dion se v rozhovoru pro módní časopis Vogue France rozpovídala o tom, jaký je život se vzácnou autoimunitní poruchou zvanou Stiff-person syndrome (říká se jí také syndrom ztuhlého člověka). Svěřila se, že musí dřít pětkrát týdně, aby se udržela v kondici. Promluvila o vnitřní síle a odhodlání. Odpověděla také na otázku, zda ji ještě někdy fanoušci spatří na pódiu. Na obálce zapózovala v bílých šortkách a košili nahoře bez.

S novým elekromobilem bude v Hradci Králové dojíždět k zásahům lékař.

VIDEO: Hradecká záchranka nasazuje elektromobil, dojezdu se nebojí

Hradecká záchranka nasazuje do ostré služby jako první v zemi elektromobil. Sportovně laděný vůz bude používat lékařská posádka, která při vážných výjezdech doplňuje sanitku. Podle záchranářů se elektromobil pro krátké a rychlé výjezdy hodí výborně.

Součástí kongresu gastroenterologů v Českých Budějovicích byl i endoskopický a sonografický trénink.

Když vám doktoři vidí do žaludku i mnohem dál. V Budějovicích cvičili, jak na to

Kdo by se neorosil, když lékaři řeknou, že se vám musí mrknout do žaludku nebo do tlustého střeva. Endoskopem, tedy nástrojem, který pacientovi zavedou do těla ústy nebo konečníkem. A kdo by neznal všechny ty pikantní historky z časů, kdy byl tento typ vyšetření ještě v plenkách. Podle primáře gastroenterologického oddělení českobudějovické nemocnice Martina Bortlíka se ale v dnešní době není důvod endoskopie bát.

Vrchní sestra pro Prahu 1, 2 a 3 Vilma Stefanovičová.

Pacienty ošetřujeme u nich doma. Péči musí předepsat lékař, říká sestra

Převaz ran, podávání výživy sondou do žaludku či třeba odběr krve. Tyto a mnohé další úkony hrazené zdravotní pojišťovnou vykonávají sestry domácí péče, které za pacienty docházejí domů. Za předpokladu, že tento typ péče předepíše lékař. A ke komu sestry chodí nejvíc? „Je to celá škála věkových skupin. Děti, mladí lidé, nejčastěji se ale jedná o seniory. Navštěvujeme třeba i stoletou paní,“ říká v rozhovoru pro Deník vrchní sestra pro Prahu 1, 2 a 3 Domácí péče Včelka Vilma Stefanovičová.

Díky Leo Steinhartovi měla hradecká Fakultní nemocnice v roce 1978 jako první v Československu počítačový tomograf.

První CT v Československu. Profesor Steinhart byl průkopníkem nových metod

Prosadil pro hradeckou fakultní nemocnici první počítačový tomograf, ale také se zasloužil o zavedení neinvazivních metod. Fakultní nemocnice v Hradci Králové vzdává hold průkopníkovi katetrizace a intervenční radiologie Leo Steinhartovi. V úterý mu odhalí pamětní desku. Lékař, který zemřel v roce 2015, se narodil před sto lety.

Díky Leo Steinhartovi měla hradecká Fakultní nemocnice v roce 1978 jako první v Československu počítačový tomograf

První CT v Československu. Profesor Steinhart byl průkopníkem nových metod

Prosadil pro hradeckou fakultní nemocnici první počítačový tomograf, ale také se zasloužil o zavedení neinvazivních metod. Fakultní nemocnice v Hradci Králové vzdává hold průkopníkovi katetrizace a intervenční radiologie Leo Steinhartovi. V úterý mu odhalí pamětní desku. Lékař, který zemřel v roce 2015, se narodil před sto lety.

Jan Beler v pacientském domě

Stavěl paneláky a skončil na ulici. V pacientském domě se na něj usmálo štěstí

V pražských Vysočanech stojí soubor historických Kloubových domů. Jako součást humanitárních zimních opatření pro lidi bez domova tam jeden z nich, který si město pronajalo od soukromého majitele, od prosince do března sloužil nemocným lidem bez domova. Deník jej navštívil. Některým následně sociální pracovníci našli trvalejší ubytování.

Mnozí pacienti nevědí, že mohou se svou diagnózou do lázní na pojišťovnu.

Nepřicházíte o lázně zdarma? U těchto pěti diagnóz se na ně často zapomíná

Když jste po operaci páteře, kloubů, po těžkém covidu či trpíte některým dlouhodobým chronickým onemocněním, zřejmě svůj nárok na lázeňskou léčbu využíváte. Existuje ale řada dalších zdravotních potíží, které by se díky lázeňské léčbě zlepšily, jen se o tom mezi pacienty moc neví. Případně to lidé vědí, ale netuší, že na takovou léčbu mají nárok zdarma. O radu, na co vám může lékař předepsat lázně, jsme požádali lázeňského lékaře Petra Pšenicu a praktického lékaře Ivo Procházku.

Ilustrační foto

Amalgámové plomby zdarma končí. Zubaři z Českolipska si za bílé účtují tisícovku

/ANKETA/ Konec amalgamových zubních plomb se blíží, ovšem pacienti z Českolipska to zatím neřeší. Přitom je téměř jisté, že černé výplně, které jsou zdarma, nahradí dražší bílé. Dnes za ně u zubaře zaplatíte 1000 až 1700 korun. „Víme, že amalgám má končit, ale nevíme, jak bude hrazená jeho náhrada,“ povzdychl si předseda oblastní stomatologické komory pro okres Česká Lípa Michael Marić.

Nový přístroj v jihlavské nemocnici; Zdroj: Se souhlasem nemocnice

Díky umělé inteligenci v jihlavské nemocnici odhalí onemocnění, které ničí zrak

Následkem onemocnění mohu pacienti přijít o zrak. Aby tomu předešli, mohou pacienti diabetologické ambulance jihlavské nemocnice nově využívat nově fundus kameru. Technika slouží ke screeningu diabetické retinopatie. Je to jedna z nejčastějších a nejobávanějších komplikací u lidí, kteří trpí cukrovkou. Přístroj odhalující toto onemocnění mají teď diabetologové přímo v ambulanci. Pacienty čeká prvotní vyšetření na místě. Nemusí ani chodit k očnímu lékaři.

U Krajského soudu v Hradci Králové pokračuje hlavní líčení v kauze brutální vraždy v Pohodlí u Litomyšle.

Kauza Pohodlí: Soudní lékař odhaduje příčinu smrti utýraného mladíka

Soudní lékař má u krajského soudu v hlavním líčení kauzy Pohodlí velmi složitou roli. Má posoudit příčinu smrti utýraného mladíka, ale k dispozici není tělo, ani žádné ostatky. Přesto soudní lékař Jan Rejthárek u pardubického pobočky Krajského soudu Hradec Králové přibližuje, jakými útrapami si mladík zřejmě prošel, než zemřel, a jak se podepsaly na jeho zdravotním stavu.

Říká se, že nad bolestí břicha by nemělo zapadnout slunce.

Bolest břicha: někdy banalita, jindy jde o život. Naučte se rozpoznat příznaky

Bolest břicha je asi jedna z nejčastějších zdravotních potíží. Leckdy se jedná o chvilkovou záležitost, spojenou třeba s dietní chybou. Ale jelikož se v břišní dutině nachází spousta životně důležitých orgánů, může bolest odsud vycházející signalizovat i hodně závažný zdravotní problém. Co všechno může bolest břicha způsobovat, a kdy už s ní raději spěchat k lékaři, vysvětlují praktický lékař Cyril Mucha a gastroenterolog Milan Lukáš.

Ilustrační foto.

Stipendia pomáhají s návratem mladých lékařů do Karlovarského kraje

Přimět absolventy lékařských fakult pocházející z Karlovarského kraje, aby se po studiu vrátili zpět do regionu a poskytovali v něm potřebnou lékařskou péči, je cílem vyhlašovaného stipendijního programu, který je zaměřen na studenty oborů všeobecného a zubního lékařství. Rada Karlovarského kraje schválila v pondělí 8. dubna rozdělení podpory mezi 40 žadatelů v celkové výši 6 milionů korun.

Takzvané uchošťoury najdeme v každé domácnosti. Zrovna do uší bychom si je strkat neměli.

Jak si správně čistit uši? Běžná metoda je nejen špatná, ale i nebezpečná

Děláme to skoro všichni. Čistíme si tak uši možná i denně, a to jak sobě, tak svým dětem. Používáme vatové tyčinky, které seženeme v každé drogerii. Obchodníci je doporučují nejen jako nástroj pro úpravu make-upu, ale také jako bezpečnou pomůcku právě k očistě uší. S tím druhým tvrzením ovšem odborníci nesouhlasí. Před strkáním běžných vatových tyčinek do uší dokonce varují. Na to, jak si tedy správně čistit uši, jsme se zeptali praktického lékaře Dušana Zhoře a lékárnice Ivany Lánové.

Prvotním příznakem, který popisuje většina pacientek s nádorem vaječníků, je zvětšování objemu břicha, takzvaný syndrom malé sukně

Syndrom těsné sukně: Za nafouklým břichem se může skrývat i zákeřný typ rakoviny

Nafouklé břicho bývá obvykle příznakem trávicích potíží. Ženy by ale měly myslet ještě na jednu možnost. Za bolestmi břicha, způsobenými jeho nafouknutím, se totiž může skrývat pomalu se rozvíjející a těžko odhalitelné onemocnění ženského orgánu. Nádor, který postupně roste v břiše, konkrétně na vaječníku, způsobuje potíže podobné nadýmání. Prvotní příznak této rakoviny proto dostal název syndrom těsné sukně.

Ze setkání nemocničních kaplanů v roce 2022 na Krétě

Pomáháme lidem najít naději, sloužíme i nevěřícím, říká nemocniční kaplan

Lékař Martin Moravec pracuje jako internista v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, kde působí i v paliativním týmu. Zároveň je knězem, který tam má roli nemocničního kaplana. Naslouchá nemocným, pomáhá jim hledat odpovědi na existenciální otázky a opět nacházet ztracenou naději. V současné době se v Praze podílí na organizaci právě probíhajícího evropského setkání nemocničních kaplanů. „Smyslem je sdílet zkušenosti z různých koutů Evropy,“ říká v rozhovoru.

Šťáva z řapíkatého celeru je zdraví prospěšná. O zázračný lék se však nejedná.

Nejúčinnější přírodní lék, nebo podvod? Lidé jsou nadšení, lékaři kroutí hlavou

Říká se o ní, že je účinným přírodním lékem na všechny neduhy. Ať už vás trápí vysoký krevní tlak, ucpaný nos, reflux, nadýmání, záněty močových cest, ale i deprese či máte problémy s ledvinami, zázraky prý umí šťáva z řapíkatého celeru. Jenže zatímco ji jedni až fanaticky doporučují, lékaři kroutí hlavami. Určité benefity však celerová šťáva skutečně přináší. Proč pít celerovou šťávu a na co je řapíkatý celer dobrý?

Ilustrační foto

Muž odjel z Úpice do Trutnova k lékaři, domů se nevrátil. Policisté ho našli

Úpičtí policisté od čtvrtečního rána pátrali po čtyřicetiletém muži, který v úterý ráno 9. dubna odjel z Úpice do Trutnova k lékaři, kam ale nedorazil.  Na policisty se proto obrátila jeho matka s žádostí o pomoc s vypátráním. Pátrání policisté už odvolali. V podvečerních hodinách muže vypátrala hlídka cizinecké policie a bez viditelných zranění ho předala lékařům.   

Kvůli jediné nákaze covidem je z dříve akční sedmadvacetileté Hanky osoba upoutaná na lůžko.

Talentovaná a akční Hanka nyní leží jako polomrtvá. Může za to covid

Život, který vedla 27letá Hanka dříve, skončil. V roce 2022 měla čerstvě po státnicích, ve volném čase se věnovala focení a pro radost se učila hrát na kytaru. Pak ale přišel covid-19, ze kterého se již nezotavila. Kvůli chronickému únavovému syndromu, který se po prodělání covidu rozvinul, jen leží v posteli. Hodiny sbírá síly na to, aby udělala pár kroků. Lékaři neví, jak jí pomoci.

Radek nikdy nezapomene na setkání s hercem Pavlem Novým, kterého potkal v Karlově Studánce. Líbí se mu film S tebou mě baví svět.

Pomůžete? Radeček z Vrbna je závislý na mamince. Bez auta se neobejdou

Dvanáctiletý Radeček z Vrbna pod Pradědem má trochu jiné potřeby a myšlení než jeho vrstevníci. Důvodem je porucha autistického spektra. Denně potřebuje cestovat do školy, k lékařům a na rehabilitace. Bez auta to jde ale těžko. Jeho maminka Andrea se proto rozhodla požádat o pomoc veřejnost.

Staré zdravotní středisko v Golčově Jeníkově a jeho budoucí nová podoba. Fotky a vizualizace: se souhlasem města

Golčův Jeníkov potřebuje lékaře. Postaví pro ně nové středisko

Postavíme si zdravotní středisko, rozhodli se v Golčově Jeníkově na Havlíčkobrodsku. Radní doufají, že se tak podaří do města „přilákat“ další lékaře. Hlavně zubaře. Nabídnou ordinace i pro specialisty, ortopedii, oční, kožní, gynekologii či ordinace praktiků. 

Vojtíšek trpí od svých 7 měsíců epileptickými záchvaty. Má jich i 100 denně

Špatné bydlení, minimum peněz a Vojtíšek má i sto epileptických záchvatů denně

Malý Vojtíšek se již dva roky potýká s nejtěžší formou epilepsie. Záchvaty různých typů a intenzity mívá nepřetržitě, ve dne i v noci. Přestože se narodil jako zdravý chlapec, dnes kvůli nákaze herpetickou encefalitidou bojuje s vážným poškozením mozku. To se podepsalo na jeho fyzickém i mentálním stavu. Jeho maminka Lucie Kunovská tak nemůže docházet do zaměstnání. Z příspěvku od státu však nelze Vojtíškovi zaplatit potřebné rehabilitace.

Snímek je ilustrační.

Vyloučený lékař z Hodonínska zvažuje stížnost, tlačil na gynekologická vyšetření

/ROZHOVOR/ Za nucené vyšetření intimních partií žen bez oprávnění ke gynekologické a porodnické péči vyloučila Česká lékařská komora doktora Pavla Neničku z Hodonínska ze svých řad. Jak už informoval Deník, krajský ani nejvyšší správní soud tento disciplinární trest nezvrátil. Svůj pohled na případ Nenička nyní popsal v rozhovoru.

Vstupní část areálu Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Ilustrační snímek.

Na ústeckém KAPIM dalo devět lékařů výpověď, důvodem jsou vztahy s vedením

Téměř šestina lékařů kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny v Ústí nad Labem je momentálně ve výpovědní lhůtě. Opustit kliniku se rozhodli kvůli neshodám, které na tomto oddělení panují. Podle předsedy představenstva Krajské zdravotní Ondřeje Štěrby by se situace měla vyřešit nejpozději do dvou týdnů. Provoz kliniky podle jeho slov není ohrožen.

Malý Artur z Pohořelic na Brněnsku bojuje se zákeřným a vzácným onemocněním napadajícím imunitní systém.

Proti „bacilákovi“ vytáhli do války. Arturovi z Pohořelic sehnali dárce dřeně

Šestiletý Artur z Pohořelic na Brněnsku, jehož příběh přinesl Deník v polovině ledna, pokračuje v boji se zákeřnou poruchou imunitního systému. A vypadá to, že zatím úspěšně. Vlna pomoci, která se zvedla napříč Českem, navíc do registru dárců kostní dřeně přivála více jak dvanáct stovek nových jmen. A jedno z nich je i to pro Artura.

Přeočkování proti černému kašli je žádoucí především u chronicky nemocných lidí a u těch, kteří jsou s nimi v kontaktu

Jak se mají dospělí očkovat proti černému kašli? Praktický lékař vše upřesňuje

Počty případů černého kašle stoupají. V souvislosti s tím se mluví především o nutnosti očkování těhotných žen, a to kvůli ochraně nejohroženějších dětí do jednoho roku věku. Co ale ostatní dospělí? A co lidé, potýkající se s postcovidovým syndromem? Na to, jestli mají s očkováním všichni spěchat, kolik je bude vakcína stát a další podrobnosti jsme se zeptali praktického lékaře Ivo Procházky a pneumologa Milana Sovy.

Vbočený palec se vyskytuje zhruba u 20 % naší populace, především u žen.

Lidé se bojí operace vbočeného palce. Existuje způsob, jak ho trvale uzdravit

Vbočený palec neboli hallux valgus je nejen nehezky vypadající, ale především bolestivé postižení nohy. Otázky, jak se zbavit halluxů či jak srovnat vbočený palec bez operace klade svým kamarádkám i lékařům spousta žen. Mají obavy ze zastaralých klasických operací, protože jsou bolestivé a navíc příčinu zcela neřeší. Na to, jak zdeformovaný palec napořád vyléčit, jsme se zeptali ortopeda Rastislava Hromádky. Ten v České republice jako první zavádí nové, ve světě už prověřené metody.

Bývalý prezident republiky Miloš Zeman

Exprezidenta Zemana propustili z nemocnice. Hospitalizován byl od půlky března

Bývalého prezidenta Miloše Zemana lékaři ve středu propustili z pražské Fakultní nemocnice Motol do domácí péče. Exprezident byl hospitalizovaný 20 dní poté, co se mu vytvořila krevní sražena, kvůli které se mu nedokrvovala noha. Podle lékařů je ho možné stále označit za křehkého pacienta, přesto jsou s vývojem jeho zdravotního stavu spokojení.

Jedinou nadějí pro známou tlumočnici Naďu Hynkovou Dingovou je léčba na německé klinice. Stojí však přes tři miliony korun.

Známá tlumočnice bojuje s vážnou nemocí. Lidé už přispěli přes 3 miliony

Známá překladatelka do znakové řeči již rok a půl bojuje s vážnou nemocí. Nadě Hynkové Dingové, která je ve světě neslyšících velmi důležitou osobností, byla diagnostikována rakovina tlustého střeva s mnohačetnými metastázemi. Koncem roku 2023 se její stav zhoršil natolik, že jí lékaři dávali půl roku života. V České republice už jí nedokáží pomoci. Pokud ale podstoupí nákladnou léčbu v zahraničí, má naději žít mnohem déle.

Anežka Šánová bojuje s rakovinou. Podstoupila náročnou operaci, ale vyhráno ještě nemá

Zdravotní sestřička Anežka bojuje s rakovinou. Bez pomoci ztratí s dětmi domov

Celý svůj život zasvětila Anežka Šánová pomoci druhým. Pracovala jako zdravotní sestřička, která se denně ocitala v kontaktu se smrtí a nemocnými lidmi. Tentokrát však zasáhla vážná nemoc ji osobně. I když myslela, že udělala vše pro to, aby nedostala rakovinu, přišla krutá rána. Lékaři odhalili nádor na vaječníku s četnými metastázemi. Mamince dvou chlapců dávali lékaři padesátiprocentní šanci na přežití. Stále nemá vyhráno.

Dítěti především nesmíte podávaný lék znechutit, ale naopak jej přesvědčit o tom, že se mu po něm uleví.

Jak dát dítěti lék, který odmítá? Zabere sladký čaj, odměny i komunikace

Malé děti mají velmi často odpor k lékům, sirupům a léčivům, které neznají a které jim nechutnají. Jak ale do dítěte dostat lék, který nechce? Existuje řada tipů, které vám mohou práci s vysvětlováním prospěšnosti léků velmi ulehčit. Například dětem nakreslete pohádku nebo lék přimíchejte k chutnější stravě.