Kreativ

ŠTÍTEK: lékař

Hokejové fanoušky zarmoutila smutná zpráva, bývalý klubový lékař Vítkovic Jindřich Prokop mladší nečekaně zemřel v neděli 3. prosince ve věku 68 let.

Smutek v hokejových Vítkovicích, zemřel lékař Jindřich Prokop mladší

Byl u tří stříbrných medailí (1993, 1997, 2002) i u dvou bronzů (1998, 2001), o vítkovické hokejisty se jako klubový lékař staral dlouhých patnáct let od roku 1990. Teď přišla smutná zpráva – MUDr. Jindřich Prokop mladší nečekaně zemřel v neděli 3. prosince ve věku 68 let.

Otužování je starý a účinný způsob posilování imunitního systému. Otužilí lidé trpí nemocemi méně než ti, kteří se chladu vyhýbají

Otužování je 100% zdravé. Začátečníci ale musí dát pozor na několik vážných chyb

Milovníků otužování stále přibývá, což je dobře. Pravidelné sprchování nebo koupel ve studené vodě stimulují krevní oběh i posilují imunitní systém. I mnozí z těch, pro které bývala studená sprcha něco absolutně nepředstavitelného, si to dnes už bez ní nedokáží představit. Začít je ale třeba s rozmyslem, postupně, nepřepínat se a naslouchat svému tělu. Víte, jak dlouho zůstat ve studené vodě, co se děje v těle při otužování a jak se po něm zahřát? Vyhněte se nejčastějším chybám začátečníků.

Kateřina Perknerová

Operace budou. Cena je velká

Dohoda s lékaři vyústila v politické a nekoncepční řešení. Premiér si koupil čas, ale prohráli jsme všichni.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Válek se dohodl s lékaři. Platy vzrostou až o 15 tisíc, protest by měl skončit

Nabídka, se kterou podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) souhlasila Česká lékařská komora (ČLK) i zdravotnické odbory, je růst výdělků lékařů o 5 až 15 tisíc korun měsíčně podle stupně vzdělání a u ostatních zaměstnanců nemocnic včetně nezdravotnických o pět procent. Řekl to po pondělním jednání. Finální dohodu chtějí zúčastněné strany podepsat v pátek, poté by měli lékaři odvolat protest a stáhnout výpovědi z přesčasové práce, kvůli kterým je od začátku prosince v různé míře omezený provoz nemocnic.

Bolest v kříži někdy během života postihne čtyři z pěti lidí.

Jak si doma nejrychleji ulevit při hexenšusu? Toto můžete okamžitě vyzkoušet

Chytila vás šílená bolest v kříži? Hexenšus, ústřel, houser, ischias nebo také lumbago – to jsou názvy pro tuto nepříjemnou situaci. Někdy je příčinou konkrétní nemoc páteře, mnohem častěji to jsou ovšem chyby v pohybových návycích, které páteř přetěžují. Co pomáhá na hexenšus, když už vznikl a my se potřebujeme akutní bolesti zbavit nebo ji aspoň zmírnit? Jak dlouho bolest zad trvá? A kdy už je potřeba vyrazit k lékaři?

Pozitivní účinky má med především v tišení kašle při zánětu horních dýchacích cest.

Lék na nachlazení i lékaři uznávaný hojivý prostředek: Na 99 % ho máte ve spíži

Tato potravina je nerozlučně spojená především s chladným obdobím roku. Když potřebujeme zastavit začínající nachlazení, nebo se rychle uzdravit z kašle a rýmy, saháme po ní všichni. Není totiž lepší ingredience na oslazení léčivého bylinného či zázvorového čaje, než med. A pokud jde o domácí léčbu poranění, je to opět med, který pomůže. Jak potvrzují lékaři, med vytváří vhodné prostředí pro hojení ran. 

Nemocnice Na Bulovce.

Výběrové řízení na primáře Bulovky bylo zrušeno. Na protest odešla část lékařů

Fakultní nemocnice Bulovka řeší od léta spor týkající se primáře ARO a Urgentního příjmu. Část anesteziologů se vymezila proti výměně původního primáře Jakuba Baly, za kterého v září nastoupil nový primář Josef Škola. Původní protest vyústil i v několikahodinové omezení příjmu pacientů. Podle nemocnice je nyní konflikt u konce. Výsledkem je ale odchod části lékařů.

Hlavní budova Masarykovy nemocnice v Rakovníku.

V prosinci bývá nejméně operací. Nápor snad nehrozí, zní z rakovnické nemocnice

Premiér Fiala sice oznámil, že se s protestujícími lékaři dohodl, zatím ale není jasné, zda tím skutečně padá omezení neakutní péče v nemocnicích, kde řada lékařů vypověděla přesčasy. Dohoda má být totiž teprve podepsána. V rakovnické Masarykově nemocnici, kde přesčasy neodmítl žádný z lékařů, tak zatím stále počítají s možným příchodem pacientů z jiných nemocnic.

Ředitel nemocnice Havířov Norbert Schellong.

Schellong: Věřím, že během pár dnů se vše vrátí do normálu a pacient nic nepozná

Ani čtvrteční dohoda mezi premiérem a šéfy České lékařské komory a příslib téměř deseti miliard korun z veřejného zdravotního pojištění na nárůst odměňování lékařů i nelékařů v nemocnicích, nic nezměnily na tom, že od 1. prosince platí v některých nemocnicích „nouzový“ stav. Ten je vynucený tím, že někteří lékaři odmítají sloužit dobrovolné přesčasy.

Oblastní nemocnice Kolín.

Dohoda premiéra s lékaři zatím nic nemění. V Kolíně jich přesčasy vypovědělo 60

/FOTO, VIDEO/ Premiér Petr Fiala se ve čtvrtek 30. listopadu předběžně dohodl s lékařskou komorou o navýšení platů lékařů o 9,8 miliard korun. V Oblastní nemocnici Kolín to však na situaci zatím nic nemění. Lékaři své výpovědi z přesčasů nestáhnou do doby, kdy kdy se jednání s předsedou vlády nepřetaví v konkrétní písemnou dohodu.

Nemocnice Jihlava. Ilustrační foto.

Lékaři v jihlavské nemocnici zatím výpovědi nestáhli. Omezení nadále platí

Ustoupit je příliš brzy, reagují lékaři na slib premiéra Petra Fialy o navýšení peněz na platy. Svůj protest odvolají až poté, co premiér svou nabídku potvrdí písemně. To se má stát v příštím týdnu. Avizovaná omezení provozu ambulancí i nadále platí. Lékařům jde především o změnu režimu práce.

Lékaře je nutné kontaktovat, pokud jde o první případ febrilních křečí u miminek do šesti měsíců, nebo u dětí starších pěti let, pokud se febrilní křeče objevují pouze na jedné straně těla.

Já z tebe dostanu psotník! Z tohoto slova matky dříve obcházela hrůza

„Já z tebe dostanu psotník,“ říkáme v okamžiku, kdy se někoho lekneme. Ne všichni však ví, co psotník je. I když toto slovo zpravidla používáme v humorné nadsázce, ve skutečnosti jde o velmi závažný až smrtící stav postihující malé děti. Co je to psotník? A jak se projevuje?

Ilustrační foto.

Další údajný lékař na misi OSN. Ženu z Novojičínska připravil o tisíce korun

Ženu z Novojičínska na sociální síti kontaktoval neznámý muž, který vystupoval jako šestasedmdesátiletý lékař. Po několika zprávách si vyměnili telefonní čísla a začali si dopisovat. Jeho životní příběh zněl vskutku dojemně – do svých dvanácti let žil spolu s rodiči v Brně, ale ti pak bohužel zemřeli při autonehodě, a tak se musel odstěhovat ke svému strýci do Argentiny.

Monika podstoupila před čtyřmi lety operaci mozku kvůli nádoru. Od té doby bojuje za návrat do běžného života

Přání Moniky s nádorem na mozku: Chci být „jen“ zdravá. Pomůžete jí ho splnit?

Některé děti si k Vánocům přejí hračky, jiné elektroniku, další kolo nebo zážitek. Monika je mladá dívka, která kdyby mohla, přála by si, aby na tom byla zdravotně stejně, jako její dvojče Ivonka. Kvůli nádoru na mozku totiž Monika upadla do vigilního kómatu, ze kterého se již čtyři roky vzpamatovává, zatímco její sestra je na první pohled obrázkem toho, jak to mohlo vypadat i u ní, kdyby jí rakovina nevzala zdraví.

Vyškovská nemocnice.

Vyškovská nemocnice omezí péči. Pacienti budou čekat na pohotovosti déle

Pětasedmdesát lékařů ze sto třinácti podalo výpověď z přesčasů ve vyškovské nemocnici. Přidali se ke svým kolegům v celé republice. Vyškovská nemocnice proto od 1. prosince až do odvolání přistupuje k omezení péče. Prioritu má zajištění péče pro pacienty v život ohrožujících stavech a o vážně akutně nemocné.

V nemocnicích v Královéhradeckém kraji podalo k 1. prosinci výpověď z přesčasové práce zhruba šest stovek lékařů. Premiér Petr Fiala se nakonec s lékaři dohodl, že jednání budou pokračovat.

Nemocnice v Rychnově navzdory výpovědím péči o pacienty neomezí

V nemocnicích v Královéhradeckém kraji podalo k 1. prosinci výpověď z přesčasové práce zhruba šest stovek lékařů. Méně odsloužených hodin se mělo vzápětí projevit na provozu zdravotnických zařízení, která chystala odklady operací a další omezení. Premiér Petr Fiala se však nakonec poslední listopadový den odpoledne s lékaři dohodl, že jednání budou pokračovat a viceprezident České lékařské komory (ČLK) Jana Přáda kolegy vyzval, aby v následujících dnech péči o pacienty zajistili.

Ilustrační snímek

Sněmovna schválila zrušení úpravy přesčasů lékařů. Pracovat budou moci 24 hodin

Zdravotníci v nemocnicích zřejmě budou moci mít čtyřiadvacetihodinové služby. Přestane platit nedávno přijaté ustanovení o další dobrovolné přesčasové práci, které vyvolalo protesty lékařů. Změny upravuje novela zákoníku práce ministrů práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) a zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), kterou schválila Sněmovna zrychleně už v prvním čtení i hlasy opozičních zákonodárců.

Ilustrační foto

Přesčasy v benešovské nemocnici odmítá sloužit více než třetina lékařů

Prozatím bez odložení už dříve naplánovaných neakutních operací. Tak ve čtvrtek 30. listopadu vypadá situace v benešovské Nemocnici Rudolfa a Stefanie. V tomto největším zdravotnickém zařízení Benešovska pracuje dohromady 154 lékařů. Řada z nich se už v pátek 1. prosince přidá k těm, kteří nechtějí porušovat české zákony a nebudou sloužit přesčasy nad rámec zákoníku práce.

Ilustrační snímek

Na politické jednání o nemocnicích byla nakonec krátká i umělá inteligence

Pacienty čekají v prosinci komplikace, předpovídala umělá inteligence v souvislosti s ohlášeným protestem lékařů z nemocnic, z nichž část ohlásila, že odmítají sloužit přesčasy. Nakonec se předáci jejich oborů ve čtvrtek 30. listopadu odpoledne v rámci jednání o penězích domluvili s premiérem Petrem Fialou (ODS) – a vyzvali své členy, aby nadále sloužili jako dosud.

Premiér Petr Fiala se dohodl s lékaři na navýšení platů. Ilustrační snímek

Hrozba zažehnána? Fiala se dohodl s protestujícími lékaři, slíbil miliardy navíc

Na jednání s nespokojenými lékaři podle premiéra Petra Fialy (ODS) byla nalezena shoda poté, co jim pro příští rok nabídl 9,8 miliardy Kč z veřejného zdravotního pojištění na nárůst odměňování lékařů i nelékařů v nemocnicích. Půjde o dodatek k úhradové vyhlášce, aby byl závazný pro státní i krajské, městské či soukromé nemocnice, řekl Fiala po jednání. Svůj protest lékaři, kteří od prosince vypověděli přesčasy, podle viceprezidenta České lékařské komory (ČLK) Jana Přády odvolají tehdy, až se premiérem předložená nabídka potvrdí písemně.

Operace. Ilustrační foto.

Všeobecná fakultní nemocnice omezí péči. Pro informace mají pacienti volat

Hned po pražské Thomayerově nemocnici v Krči ohlásila omezení prosincové péče i Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) v Praze. Důvodem jsou v obou případech výpovědi přesčasů některých lékařů. Situaci může ale změnit dohoda premiéra Petra Fialy se zástupci protestujících lékařů oznámená ve čtvrtek 30. listopadu odpoledne.

Ilustrační foto

Přesčasy na jihu Čech odmítly přes dvě stovky lékařů. Nemocnice omezí péči

Přes 6000 lékařů po celé republice odmítlo v prosinci sloužit přesčasy. Zdravotníci tak protestují proti novele zákona, podle které by po dohodě se svým zaměstnavatelem měli sloužit kromě běžné pracovní doby až 832 hodin navíc ročně. Původně to byla polovina. Dramatické navýšení přesčasů odmítají také někteří lékaři v jihočeských nemocnicích. Vedení zdravotnických zařízení tak muselo vyřešit problém, jak během prosince zajistit neodkladnou péči. Premiér Petr Fiala se ve čtvrtek odpoledne dohodl se zástupci lékařů na navýšení objemu peněz na platy lékařů. Viceprezident České lékařské komory a předseda Sekce mladých lékařů Jan Přáda poté vyzval lékaře, aby v nejbližších dnech zajistili plánovanou péči v nemocnicích.

Příprava na operaci v nemocnici. Ilustrační foto

Přes 100 lékařů na Olomoucku vypovědělo přesčasy. Co se bude dít v nemocnicích

Od 1. prosince vypovědělo dobrovolné přesčasy více než 6000 doktorů, což v některých nemocnicích citelně omezí zejména plánované operace, ale i ambulantní péči, některá oddělení dočasně zavřou. Situace je však v každém zařízení jiná. V nemocnicích na Olomoucku by pacienti neměli protest výrazně zaznamenat, ujistily ve čtvrtek Fakultní nemocnice Olomouc, Vojenská nemocnice Olomouc i nemocnice ve Šternberku. Nakonec přinesla posun avizovaná schůzka zástupců protestujících doktorů s premiérem Petrem Fialou.

Ředitel Nemocnice Jihlava Lukáš Velev.

Ředitel jihlavské nemocnice: Budu rád, když situace neskončí sociálním masakrem

/ROZHOVOR/ Náročný měsíc začne v pátek prvního prosince pro Nemocnici Jihlava v souvislosti s lékaři, kteří odmítli sloužit přesčasy. Hned na třech odděleních tak učinili úplně všichni. Pocítí to hlavně pacienti, kteří měli naplánované operace a ambulantní návštěvy. Ředitel Lukáš Velev v rozhovoru ubezpečil, že akutní péče ohrožená nebude. „Nikdo, a ani protestující lékaři, nechce, aby lidi na tuto situaci doplatili,“ zdůraznil ředitel jihlavské nemocnice.

Elektrokardiogram zaznamenaný během operace. Ilustrační snímek

Protesty lékařů omezí provoz jen ve dvou nemocnicích Krajské zdravotní

Od pátku 1. prosince začnou platit výpovědi z přesčasů, které v uplynulých týdnech dávali lékaři v celé České republice. Protestní akce se nevyhnula ani Krajské zdravotní a jejím sedmi nemocnicím. Vážnější dopad na pacienty by ale až na dvě nemocnice mít neměla. Víme, jak to bude v Mostě. Situaci může ale změnit dohoda premiéra Petra Fialy se zástupci protestujících lékařů oznámená ve čtvrtek 30. listopadu odpoledne. 

Elektrokardiogram zaznamenaný během operace. Ilustrační snímek

Protesty lékařů omezí provoz jen ve dvou nemocnicích Krajské zdravotní

Od pátku 1. prosince začnou platit výpovědi z přesčasů, které v uplynulých týdnech dávali lékaři v celé České republice. Protestní akce se nevyhnula ani Krajské zdravotní a jejím sedmi nemocnicím. Vážnější dopad na pacienty by ale až na dvě nemocnice mít neměla. Víme, jak to bude v Děčíně a Rumburku. Situaci může ale změnit dohoda premiéra Petra Fialy se zástupci protestujících lékařů oznámená ve čtvrtek 30. listopadu odpoledne. 

Elektrokardiogram zaznamenaný během operace. Ilustrační snímek

Protesty lékařů omezí provoz jen ve dvou nemocnicích Krajské zdravotní

Od pátku 1. prosince začnou platit výpovědi z přesčasů, které v uplynulých týdnech dávali lékaři v celé České republice. Protestní akce se nevyhnula ani Krajské zdravotní a jejím sedmi nemocnicím. Vážnější dopad na pacienty by ale až na dvě nemocnice mít neměla. Víme, jak to bude v Teplicích. Situaci může ale změnit dohoda premiéra Petra Fialy se zástupci protestujících lékařů oznámená ve čtvrtek 30. listopadu odpoledne. 

Nemocnice Nymburk

Problém s přesčasy lékařů se ani jedné nemocnice na Nymbursku nedotkne

Zatímco v některých nemocnicích chystají od pátku omezení péče na některých odděleních či dokonce odklad některých operací, režim v obou nemocnicích na Nymbursku zůstane běžný a beze změn. Vzhledem k jinak nastavenému systému služeb a odměňování nenastal žádný problém při domluvě vedení nemocnic s lékaři a pacientů nymburské a královéměstecké nemocnice se situace nijak nedotkne.

Městská nemocnice v Čáslavi.

Nemocnice na Kutnohorsku provoz omezovat nemusí. V Kolíně je situace jiná

Hned 67 ze 158 lékařů Oblastní nemocnice Kolín podalo výpověď z přesčasů a bude se účastnit protestní akce, kterou na prosinec vyhlásili. Neodkladná péče zůstane řádně zajištěná, ředitel Petr Chudomel ale připustil, že by se omezení mohlo týkat naplánovaných operací. Kutnohorské nemocnice, která pod kolínskou spadá, se to ale netýká.

Břeclavská nemocnice.

Břeclavská nemocnice od prosince omezí neakutní péči i operace

/FOTO/ Čtyřiačtyřicet ze sto jednašedesáti lékařů se v břeclavské nemocnici zapojilo do celorepublikových protestů, když vypovědělo smlouvy z přesčasů. Pacienti se tak od prvního prosince musejí připravit na omezení neakutní péče a také na možné posouvání termínů plánovaných operací.

Ředitel kyjovské nemocnice Jiří Vyhnal.

Čekání na pohotovosti bude teď delší, varuje ředitel nemocnice v Kyjově

/FOTO/ Hned devětašedesát lékařů Nemocnice Kyjov se výrazně zapojuje do celorepublikových protestů. A to tak, že se rozhodli striktně dodržovat zákoník práce, tedy od 1. prosince podali výpovědi z přesčasové práce. Největší nemocnice v hodonínském okrese tak od posledního měsíce tohoto roku omezí neakutní péči a zavře i některé ambulance. 

Nemocnice s poliklinikou v Havířově.

Prosinec v nemocnicích v MS kraji přinese omezení péče a nové termíny operací

Od začátku prosince může v některých nemocnicích v Moravskoslezském kraji dojít k omezení ambulantní péče a k odkladům neakutních operací. Důvodem je protest části lékařů, kteří odmítají v závěru roku nastoupit na přesčasové služby v nemocnici. Vadí jim novela zákona, která legalizuje navýšení přesčasů. Situace zřejmě nebude nijak dramatická, vedení některých nemocnic přesto připouští, že k omezení péče zřejmě dojde. Podívejte se, jak by to mělo vypadat v některých zdravotnických zařízeních napříč městy Moravy a Slezska v následujících týdnech. 

Lékaři pracují na různých pozicích. Jejich výdělky závisí na mnoha ukazatelích. Jaký mají plat lékaři v Česku? Deník to zjišťoval. Podrobnosti najdete v článku.

Platy českých lékařů? Bez služeb jsou nízké. Lidé mají zkreslené představy

Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek uvedl, že nalezl shodu s lékaři, kteří v nemocnicích po celém Česku avizovali vypovědět od 1. prosince přesčasové hodiny a odložit plánované operace. Na navýšení odměn jim nabídl 9,8 miliardy korun z veřejného zdravotního pojištění, což má být součástí dodatku k úhradové vyhlášce. Lékaři dlouhodobě upozorňují, že požadují vyšší platy i lepší nastavení pracovních podmínek. Deník přináší přehled, kolik si lékaři v jednotlivých pozicích vydělají. Výši jejich výdělků ovlivňuje mimo jiné počet přesčasových hodin, osobní ohodnocení, jestli mají atestaci a délka praxe.

Nemocnice Hořovice.

Čeká hořovickou nemocnici omezení neakutní péče? Část lékařů odmítá přesčasy

Mezi nemocnice, které po vypovězení přesčasů řadou lékařů omezí od prosince neakutní péči, bude pravděpodobně patřit i Nemocnice v Hořovicích. Pokud pacienti dosud čekali na termíny výkonů týdny, teď to mohou být i měsíce. Situaci v nemocnicích ale může změnit dohoda premiéra Petra Fialy se zástupci protestujících lékařů oznámená ve čtvrtek 30. listopadu odpoledne.

Příprava na operaci v nemocnici. Ilustrační foto

Lékaři nemocnic vypověděli přesčasy. Deník zjistil situaci v Šumperku a Jeseníku

Tisíce nemocničních lékařů v České republice vypověděly od prosince přesčasové služby. Deník zjišťoval, do jaké míry se protest týká i nemocnic v Šumperku a Jeseníku a zda jsou kvůli tomu nuceny odkládat plánované zákroky či omezovat provozní dobu ambulancí. Situaci může ale změnit dohoda premiéra Petra Fialy se zástupci protestujících lékařů oznámená ve čtvrtek 30. listopadu odpoledne.

Oblastní nemocnice Kladno.

Omezení v kladenské nemocnici: ze šesti operačních sálů pojede jen polovina

Akutní péče bude zajištěna ve všech krajských nemocnicích i po prvním prosinci. Tohle ujištění má pro veřejnost náměstek hejtmanky Středočeského kraje s kompetencí v oblasti zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS) v souvislosti s protestem lékařů, z nichž část vypověděla dohody o přesčasové práci. Zdůraznil, že se nestane, aby nedostatek lékařského personálu vedl k ohrožení zdraví, či dokonce životů pacientů. Situaci v nemocnicích může změnit dohoda premiéra Petra Fialy se zástupci protestujících lékařů oznámená ve čtvrtek 30. listopadu odpoledne.