Kreativ

ŠTÍTEK: lékař

Dětská pohotovost v Tachově.

Tachov bojuje s nedostatkem pediatrů. Město nelení, připravuje řešení

Nedostatek pediatrů a omezený provoz pohotovosti je téma, které již delší dobu hýbe Tachovskem a vrásky na čele působí jak vedení okresního města, tak rodičům malých pacientů. Ti často shazují všechnu vinu právě na vedení Tachova. Deník proto oslovil starostu města Petra Vránu, aby řekl, co všechno město pro zklidnění a zlepšení situace dělá.

Interní oddělení v Písku. Snímek je ze Světového dne zdraví.

Písečtí internisté se těší uznání. Dva lékaři byli vybraní na světový kongres

Interní oddělení Nemocnice Písek získává v tuzemsku velmi dobré jméno. Dokládá to rostoucí počet úspěchů a ocenění jeho lékařů v odborných kruzích. Dva z nich budou podle mluvčí a. s. Jihočeské nemocnice dokonce Kateřiny Koželuhové Českou republiku reprezentovat na Mezinárodním kongresu interní medicíny MIRCIM, který se bude konat letos v květnu v polském Krakově.

Aktivní miminko v břiše je podle lékařů zpravidla dobrým znamením.

Malý Messi v břiše? Co znamená aktivní miminko a kdy si s kopanci dělat starosti

Patří to k momentům, na které se každá nastávající maminka těší. Den, kdy poprvé ucítí pohyby miminka. Jenže zatímco některé maminky musí přemýšlet, jak pohyby miminka vyvolat, jiným děti předvádějí v břiše výkony hodné Baryshnikova nebo Messiho. Co znamená velmi aktivní miminko v břiše? A kdy je miminko moc pasivní či příliš aktivní?

U pacientů s pokročilým cévním onemocněním už nelze cévy zpět pročistit. Prevence začíná třeba i zdravým jídelníčkem.

Ucpávají se vám s věkem cévy? Lékař dává rady, jak je jednoduše čistit

O tom, že se mohou ucpávat cévy, slyší lidé od svých doktorů často. Aterosklerózou, neboli kornatěním tepen trpí značná část naší populace a je to velký problém. Ucpávání cév totiž způsobuje srdečně cévní nemoci, které jsou nejčastějším důvodem úmrtí u nás. Jak vyčistit cévy od usazenin pokud možno doma? Lze užívat nějaké doplňky stravy nebo třeba bylinné čaje k rozpuštění toho, co naše cévy s věkem postupně zneprůchodňuje? Zeptali jsme se našich předních lékařů.

Rokycanská nemocnice otvírá ortopedickou ambulanci. Přichází lékař FC Viktorie.

Rokycanská nemocnice otvírá ortopedickou ambulanci. Přichází lékař FC Viktoria

Rokycanská nemocnice rozšiřuje nabídku péče. Chirurgické oddělení otevřelo v těchto dnech ortopedickou ambulanci, kterou povede lékař s dlouholetými zkušenostmi z fakultní nemocnice a z fotbalové Viktorie Plzeň Ondřej Havel. V Rokycanech už začal také provádět ortopedickou operativu. Pacientům nabízí šetrné miniinvazivní řešení a krátké čekací doby.

Problémy s neplodností řeší v Česku téměř pětina párů.

Z umělého oplodnění dělají některé kliniky zbytečně drahý byznys, varují lékaři

V Česku roste počet neplodných párů, které se obrací na kliniky asistované reprodukce. A přestože velkou část procesu hradí zdravotní pojišťovny, odborníci upozorňují pacienty, že některé kliniky se z nich snaží získat další peníze tím, že jim ordinují i zbytečná vyšetření a zákroky. Zorientovat se v nabídce více než čtyř desítek zařízení a vybrat tu správnou pomůže několik vodítek.

Setkání diktátorů východního bloku v roce 1982 v Moskvě u příležitosti 60. výročí vzniku Sovětského svazu. U mikrofonu rumunský vůdce Nicolae Ceauşescu, Konstantin Černěnko vlevo za ním, zcela vlevo polský předseda vlády, generál Wojciech Jaruzelski

Jeho plíce připomínaly hadr na okna. Černěnko řídil Sovětský svaz na dýcháku

Před 40 lety se stal generálním tajemníkem Ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu Konstantin Ustinovič Černěnko. Ve své době byl vnímán jako konzervativní oponent svého předchůdce Jurije Andropova, který se pokusil zahájit reformy. Oba však byli především těžce nemocní. Andropov zemřel 9. února 1984, zhruba rok a čtvrt po jmenování do funkce. Černěnko trávil čas v nemocnici nebo doma.

Tříletá Laura z Lanškrouna patří mezi hrstku českých dětí se vzácným Kabuki syndromem

Syndrom Kabuki není v tabulce. Laura z Lanškrouna nemá na peníze od státu nárok

Tříletá Laura Hubálková z východočeského Lanškrouna trpí od narozením vzácným Kabuki syndromem. Chodit začala teprve před Vánoci, na jedno oko vůbec nevidí, má problémy se sluchem i srdcem. Její rodiče žádali o příspěvek na auto, protože pravidelně jezdí k lékařům po celé republice. S žádostí neuspěli. Úředníci totiž nemají syndrom Kabuki v tabulkách a drží se striktně podmínek pro příspěvky dané zákonem. 

Tříletá Laura z Lanškrouna patří mezi hrstku českých dětí se vzácným Kabuki syndromem.

Syndrom Kabuki není v tabulce. Laura z Lanškrouna nemá na peníze od státu nárok

/DOKUMENT - ROZHODNUTÍ O ZAMÍTNUTÍ ŽÁDOSTI O PŘÍSPĚVEK NA AUTO/ Tříletá Laurinka Hubálková z Lanškrouna trpí od narozením vzácným Kabuki syndromem. Chodit začala teprve před Vánoci, na jedno oko vůbec nevidí, má problémy se sluchem i srdcem. Její rodiče žádali o příspěvek na auto, protože pravidelně jezdí k lékařům po celé republice. S žádostí neuspěli. Úředníci totiž nemají syndrom Kabuki v tabulkách a drží se striktně podmínek pro příspěvky dané zákonem. 

Pavel Rakus sdílí své prožitky s rakovinou na konci každého dílu seriálu Smyslu pro tumor

Pavel ze Smyslu pro tumor: Ve 13 mu zemřel táta, ve 14 přišla rakovina

Pavel Rakus je dalším ze skutečných lidí, kteří na konci každého dílu televizního seriálu Smysl pro tumor sdílí své zkušenosti s onkologickým onemocněním. Když mu na krku vyrostla prakticky přes noc boule o velikosti baseballového míčku, věděl, že je zle. Pavel se svou diagnózu dozvěděl ve čtrnácti a pak znovu ve čtyřiadvaceti letech. Navíc si myslí, že ví, proč se u něj rakovina rozvinula.

Kolena mohou bolet proto, že kloub není v dobré pozici. A na tom se podílejí i nevhodné boty

Běžná věc lidem působí bolesti kolen. Fyzioterapeut radí, jak to snadno změnit

Na bolavá kolena existuje spousta babských receptů, a pokud nezaberou, končíme v ordinacích ortopedů s jedinou otázkou: jak bolest kolene vyřešit? Možná by někteří z nás nemuseli vyhledávat úlevu od bolesti u lékařů, kdyby se soustředili na jednu úplně jednoduchou věc. Děláme ji všichni, ale naši prapředci ji nedělali a své nohy i celé pohybové ústrojí si takto neničili. Napadlo vás, že by bolesti kolen mohly mít něco do činění s botami? Pomoci mohou takzvané barefoot neboli bosé boty. 

Nové prostory urgentního příjmu a pohotovosti ve zlínské KNTB.

Bolení hlavy, vyrážka, tříska. Dva z deseti pacientů zneužívají urgent ve Zlíně

Na urgent s bolestí hlavy, třískou nebo klíštětem. Lidé stále častěji chodí na pohotovost s "hloupostí" a vědomě či nevědomě zneužívají urgentní příjmy v nemocnicích. Konkrétně v Krajské nemocnici T. Bati je to podle lékařů zhruba 20 procent příchozích. Čím menší problém, tím větší arogance, popisují zdravotníci ve Zlíně.

Maminka se k postiženému Františkovi nehlásí. Vychovává ho tatínek.

Fanda má vzácnou genetickou vadu. Táta se za něj rve jako lev, máma ho opustila

František by dnes chodil do čtvrté třídy klasické základní školy. Je však na úrovni batolete, a to jak po fyzické, tak mentální stránce. Narodil se totiž s vzácnou mutací genu, kvůli které jeho stav odpovídá osmiměsíčnímu miminku. Aby toho nebylo málo, jeho maminka ho opustila hned poté, co se o diagnóze dozvěděla. Odešla i s mladší dcerou a o chlapce ani bývalého partnera se už vůbec nezajímá.

Král Karel III. se v den korunovace pozdravil s příznivci na procházce před Buckinghamským palácem v Londýně.

Britský král Karel III. má rakovinu, oznámil Buckinghamský palác

Britskému králi Karlu III. diagnostikovali lékaři rakovinu. V pondělí o tom informoval Buckinghamský palác. O jaký typ nádorového onemocnění se jedná, není jasné. Podle britské BBC však nejde o rakovinu prostaty, byť lékaři onemocnění odhalili právě během léčby zvětšené prostaty.

Ordinace praktických lékařů na adamovském Smetanově náměstí přerušila činnost. Podobně jako v Těšanech na Brněnsku.

Konec praktiků v Adamově a Těšanech: Obce našly náhradu

/FOTO, VIDEO/ Prvotní šok vystřídaly, zdá se, pozitivní zprávy. V Adamově na Blanensku a v Těšanech na Brněnsku minulý týden bleskově přerušila provoz ordinace praktického lékaře pro dospělé Radima Stejskala. Jak Deník informoval, mimo provoz je od prvního února. Vedení obcí, potažmo pacienti, se to dozvěděli téměř ze dne na den. 

Mezi lidmi se šíří spousta zaručených rad o léčbě rakoviny. Všechno vždy konzultujte se svým lékařem.

10 nejčastějších mýtů o rakovině. Lékař popsal, jak důvěra v ně ohrožuje život

Rakovina je v Evropě druhou nejčastější příčinou úmrtí. Někdy na ni umíráme navzdory veškeré prevenci, ale často vznik nemoci nebo její nedostatečnou léčbu podpoříme svým chováním sami. S tím souvisí i řada velmi rozšířených mýtů. Probrali jsme s odborníkem, jak moc jsou ty nejčastější nepravdivé a co se tedy stane, když jim pacienti uvěří. 

Metoda IVF je stále žádanější. Ocení ji zejména páry, které nemohou počít dítě nebo na tento okamžik příliš dlouho čekají.

Dětí ze zkumavek je čím dál více. Česko je Mekkou asistované reprodukce

Před časem se slavilo významné výročí na poli českého zdravotnictví. Uplynulo totiž přesně 40 let od doby, co se ve Fakultní nemocnici Brno narodilo první „dítě ze zkumavky“ v tehdejším Československu. Velkou inspirací bylo tehdy první takové dítě na světě, které se narodilo v roce 1978 ve Velké Británii. Asistovaná reprodukce od té doby prošla mnoha vývojovými změnami a vylepšeními.

Přesný, šetrný a schopný operovat i na hůře dostupných místech. To jsou hlavní výhody nového robotického operačního systému da Vinci Xi, kterým nově disponuje Pardubická nemocnice.

V Pardubické nemocnici operuje supermoderní robot. Lékaře ale nahradit neumí

/VIDEO/ Lékaři pardubické nemocnice brzy začnou využívat nejmodernější robotický chirurgický operační systém da Vinci. Robot najde využití u operací nádorů na chirurgii, urologii, ale také při operacích tlustého střeva či v gynekologii. Pro pacienty je zákrok mnohem méně invazivní a urychluje se i jejich zotavení. Robot s hodnotou skoro 65 milionů korun je nejdražší technologií Nemocnice Pardubického kraje.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Vlastimil Válek: Nařídil jsem prověřit všechny poplatky u lékařů

První místopředseda TOP 09 občas řekne něco, co pak musí žehlit předsedkyně strany nebo jiní koaliční partneři. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek je zkrátka svůj. Upřít se mu ale nedá, že na prvním místě je to lékař se zájmem o pacienty. Pro ně a český zdravotnický systém chce to nejlepší. Ptala jsem se ho, jak se mu v tomto ohledu práce daří.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Debata o nadstandardech je mrtvá, řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Dva roky je v čele resortu zdravotnictví a několik měsíců prvním místopředsedou TOP 09. Vlastimil Válek o sobě ovšem stále tvrdí, že je především lékař. A že většinu svých kroků dělá právě z pohledu pacientů a zdravotnického personálu. V rozhovoru pro Deník představil několik zásadních změn, které chce prosadit ještě v tomto volebním období. Rád by u nich přitom našel shodu i s opozicí.

Budova kliniky Implanta.

Zubní klinika v Ledči nad Sázavou přijímá nové pacienty. Posílila tým lékařů

Lavinu zájmu spustilo na Havlíčkobrodsku oznámení zubní kliniky v Ledči nad Sázavou, která přijímá nové pacienty. Telefony na recepci zvoní denně už od rána, zájemci se hlásí do evidence nejen z Havlíčkobrodska, ale i z dalších okresů, například i Pelhřimovska nebo Kutnohorska. Takže noví pacienti si na ošetření nějakou dobu počkají.

Lékař Jan Štěpáník u Okresního soudu Plzeň-jih.

Sanitka nepřijela, pacient zemřel. Lékař ze záchranky dostal pokutu, léčí dál

S peněžitým trestem odešel ve středu od Okresního soudu Plzeň-jih lékař Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Jan Štěpáník (38), jenž odmítl poslat sanitu pacientovi ve vážném stavu, který následně zemřel. Zákaz činnosti, který žádala obžaloba, soud neuložil, přesto nebyl lékař spokojen a na místě se odvolal.