Kreativ

ŠTÍTEK: lékařství

Ilustrační foto

Nedostatek praktických lékařů řeší kraj dotací

Pardubický kraj – Krajští radní chtějí řešit nedostatek praktických lékařů, který by za pár let mohl být velkým problémem. V současné době je mnoho praktických lékařů v předdůchodovém věku, proto zejména ve venkovských oblastech regionu hrozí, že jich nebude dostatek.

Vyšetření provádí oddělení nukleární medicíny a PET/CT v Baťově nemocnici.

Alzheimera odhalí vyšetření ve Zlíně dřív

Sedmdesátiletý pan Martin ze Zlína žije aktivně, přesto začal mít velké problémy s pamětí. Vzhledem k tomu, že mají v rodině Alzheimera, začal zjišťovat, jestli nemoc nezačíná propukat i u něj.

Ilustrační foto

Na Boleslavsku si zahraniční zubaře chválí

Mladoboleslavsko /ANKETA/ – Spektrum stížností na zubaře, které chtějí někteří pacienti řešit oficiální cestou, je celá řada. Nejčastěji si však stěžují na to, že se je jejich stomatolog snažil přemluvit k nákladnějšímu zákroku, než bylo nutné, nebo že nedostatečně ovládal češtinu, a tak nedovedl pořádně vysvětlit, jak bude úkon probíhat.

Nemocnice v Hurghadě, kam byli převezeni zranění turisté po útoku teroristy.

Smutná zpráva z Egypta. Češka pobodaná teroristou zemřela

Medicína není všemocná. Češka, kterou 14. července v egyptské Hurghadě napadl terorista, dnes v noci zemřela. Po dvou Němkách, které útočníkovi podlehli bezprostředně, se tak stala třetí obětí tragédie na pláži v turistickém rezortu. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že do nemocnice v Káhiře dnes míří soudní lékař, který provede ohledání těla.

Pláž v Hurghadě

Češka napadená v Egyptě je v kritickém stavu a není schopna převozu

Češka, která byla 14. července v egyptské Hurghadě pobodána teroristou, je v káhirské nemocnici stále v kritickém stavu. Ten se navíc v posledních dnech zhoršil. Na místo proto dnes odletěl i tým českých zdravotníků pod vedením ředitele pražské záchranné služby Petra Koloucha.

Žatecký chirurg Vladimír Korf se dožívá devadesáti let

Chirurgie? Jen náhoda... Mou volbou byla interna, vzpomíná primář Korf

Žatec /ROZHOVOR/ – Primář Vladimír Korf je regionální lékařskou legendou. Pacienty v Žatci léčil neuvěřitelných téměř 62 let. Nikdy neodešel, i když nabídky měl. „Žatecká nemocnice pro mě byla srdeční záležitostí a nemohl jsem jí nechat ve štychu,“ říká oslavenec. Chirurg, kterého pacienti milovali, se dožívá 90 let.

Ilustrační foto.

Letní problém nemocnic. Nemají dostatek krve

Faktorů, proč nemocnice napříč celou zemí nemají v současné době dostatek krevních zásob, je několik. Aktuální problém se týka také transfuzního oddělení Nemocnice Nový Jičín.

Ilustrační foto.

Klíšťata? To nejhorší nás teprve čeká. Případů nákazy významně přibude

Jižní Morava – O tom, že klíšťata nespí, svědčí sedmasedmdesát případů nakažení klíšťovou encefalitidou za první polovinu tohoto roku. Další nemocí přenášenou klíštětem je lyméská borelióza. Letos je hlášeno 950 případů nakažení. V Jihomoravském kraji je to prozatím devět případů nákazy encefalitidou a téměř stovka boreliózou. „To hlavní nás však ještě čeká, případů významně přibude,“ předpovídá odborný garant center očkování a cestovní medicíny Avenier Rastislav Maďar.

Ředitel Státního veterinárního ústavu Olomouc  Jan Bardoň.

Olomoucká laboratoř jako první zachytila mor prasat, dnes analyzuje 250 vzorků

/ROZHOVOR/ Datum 27. června 2017 se vepíše do dějin veterinární medicíny. Ten den byl poprvé na území České republiky prokázán virus afrického moru prasat (AMP), a to u uhynulých divočáků nalezených ve Zlíně. Nákazu do té doby známou z Pobaltí, Ukrajiny a Polska prokázala olomoucká laboratoř Státního veterinárního ústavu.

Ilustrační foto

Po měsíci ve škole budou usilovat o titul

Tábor – Také budoucí sestřičky z táborské zdravotní školy se pokusí vybojovat do Tábora titul Jihočeská sestřička 2017. Celkem se do soutěže přihlásilo 64 budoucích zdravotních sester, porodních asistentek a záchranářů ze škol v Jihočeském kraji. Své vědomosti i zručnost prověří 30. září v písecké nemocnici.

Ilustrační fotografie.

V kraji přibylo HIV pozitivních, v Olomouci funguje poradna

V Olomouckém kraji se už nakazilo virem HIV 74 lidí. Do statistiky přibylo jen od května 2016 do konce toho letošního pět pozitivních. Nárůst přičítají odborníci tomu, že lidé přestali mít strach z AIDS, protože moderní medicína je dnes případě průšvihu umí zachránit. Nárůst je pozorován v celé České republice.

Nemocnice Jihlava

Díky stipendiu přibude v Jihlavě další lékař

Jihlava – Padesát tisíc korun dostane každý školní rok student medicíny, který po promoci nastoupí do jihlavské nemocnice na interní oddělení. Tento student si společně s dalšími pěti mladými mediky podal žádost o stipendium.

Rekonstrukce interny v Děčíně je v plném proudu.

Rekonstrukce interny v Děčíně jede naplno

Děčín – Kompletní oprava budovy interny vyjde na přibližně 37 milionů korun. Nejrozsáhlejší rekonstrukce v děčínské nemocnici v posledních desetiletích je v plném proudu. Na interně se pracuje zvenku i vevnitř.

Ilustrační foto

Nejen na vrásky. Botox pomáhá i jinak

Česká Lípa – Novinkou se může pochlubit neurologické oddělení českolipské Nemocnice s poliklinikou. Botulotoxin využívá pro pacienty s některými typy neurologického postižení.

Zdravotní asistent Karel Novotný pracuje na lůžkovém oddělení hodonínské nemocnice.

Zdravotní bratři? O povolání není zájem. Problém jsou peníze

Je to bída. Tak komentovala náměstkyně ředitelky hodonínské nemocnice Naděžda Kwašniewská zájem mužů o povolání zdravotních asistentů na lůžkových odděleních. „Přestože jsme je hledali například pomocí inzerátů, moc to nepomohlo,“ shrnula náměstkyně.

Zdravotní asistent Karel Novotný pracuje na lůžkovém oddělení hodonínské nemocnice.

Zdravotní bratři? O povolání není zájem. Problém jsou peníze

Jižní Morava - Je to bída. Tak komentovala náměstkyně ředitelky hodonínské nemocnice Naděžda Kwašniewská zájem mužů o povolání zdravotních asistentů na lůžkových odděleních. „Přestože jsme je hledali například pomocí inzerátů, moc to nepomohlo,“ shrnula náměstkyně.

Najít v Dejvicích a Bubenči místo k parkování není vůbec jednoduché.

KRÁTCE: Parkování v zónách na šestce o svátcích zlevní

Praha - V příštím týdnu od středy 5. do pátku 7. července dojde v Praze 6 k úpravě tarifů v zónách placeného stání. V tzv. smíšených (fialových) zónách budou moct řidiči stát za nula korun na hodinu. V rezidentních (modrých) parkovacích zónách nicméně změny nenastanou. Stání zdarma je prodloužené až do pátku z toho důvodu, aby mohli návštěvníci využít bezplatného parkování až do nedělní půlnoci.

Dárců v kraji ubývá. Přitom ty, co zůstávají, každoročně oceňuje Oblastní spolek Českého červeného kříže třemi různými medailemi za určitý počet krevních odběrů.

Darovat krev chodí stále méně lidí

Karlovarský kraj – Dárců krve v celém kraji rapidně ubývá, a to i přesto, že se z krve vyrábí řada léků a pomocí ní se zachraňují tisíce životů ročně.

Ilustrační foto.

V nemocnici přibudou nová lůžka i márnice

Beroun - Delší dobu nepřístupná vrchní část budovy přímo naproti vrátnici a vjezdu do areálu berounské nemocnice bude brzy opět v provozu. Právě v těchto dnech se tam pracuje na dokončení nových lůžek pro rozšíření kapacity a celkové zkvalitnění oddělení následné péče.

MUDr. Miroslav Jerinić

Lékař Miroslav Jerinić: Válka u nás? Nesmysl, říkal jsem si. A stalo se

/ROZHOVOR/ Původně jsem si chtěla s doktorem medicíny Miroslavem Jerinićem povídat o nukleární medicíně, které se dvacet let věnuje, či o sborovém zpěvu, protože je už 12 let členem pěveckého sboru. Pak mě ale zcela pohltil jeho životní příběh. Přivedl mě k zamyšlení, v čem tkví vina jednotlivce ve válečném konfliktu? Že se narodil jako Srb? Jako Němec, Rus, Ukrajinec nebo Syřan?

Na Brněnské přehradě v úterý krátce před jedenáctou hodinou utonul starší muž.

Pod hladinou Brněnské přehrady zemřel starší muž

Brno – Na Brněnské přehradě v úterý krátce před jedenáctou hodinou utonul starší muž. Pomoci tonoucímu vyjeli hasiči ze základny ležící přímo na přehradě, na místo letěl i vrtulník. „Zavolali nás kvůli tomu, že muž se potopil a už se nevynořil. Po vytažení z vody jsme jej resuscitovali, ale neúspěšně," sdělil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Kadeřábkův den 2017 v příbramské nemocnici. Se svými příspěvky vystoupilo mnoho odborníků z renomovaných pracovišť. Na snímku je lékař Interní kliniky FN Motol Milan Kvapil.

Cukrovka je daň za to, že se máme dobře, říká specialista

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Přednáškový sál a předsálí příbramské nemocnice se před několika dny hemžilo bílými plášti a lidmi, kterým před jménem nechybí lékařský titul a z nichž mnoho pracuje pro renomovaná pracoviště. Konal se další ročník Kadeřábkova dne a tématem bylo onemocnění ledvin 21. století.

Kadeřábkův den 2017 v příbramské nemocnici. Se svými příspěvky vystoupilo mnoho odborníků z renomovaných pracovišť. Na snímku je lékař Interní kliniky FN Motol Milan Kvapil.

Cukrovka je daň za to, že se máme dobře, říká lékař

Střední Čechy /FOTOGALERIE/ – Přednáškový sál a předsálí příbramské nemocnice se před několika dny hemžilo bílými plášti a lidmi, kterým před jménem nechybí lékařský titul a z nichž mnoho pracuje pro renomovaná pracoviště. Konal se další ročník Kadeřábkova dne a tématem bylo onemocnění ledvin 21. století.

Brněnský kardiolog Jiří Vítovec.

Lidé by se měli infarktu bát víc než rakoviny, říká kardiolog Vítovec

Brno /ROZHOVOR/ – Srdeční onemocnění léčí už téměř čtyřicet let. Za tu dobu brněnský kardiolog Jiří Vítovec zachránil mnoho životů a postaral se o řadu pacientů. Nedávno se zúčastnil i pětadvacátého výročního sjezdu České kardiologické společnosti. „Přednášel jsem tam třeba o srdečním selhání nebo farmakoterapii," přiblížil lékař.

Brněnský kardiolog Jiří Vítovec.

Lidé by se měli infarktu bát víc než rakoviny, říká kardiolog Vítovec

/ROZHOVOR/- Srdeční onemocnění léčí už téměř čtyřicet let. Za tu dobu brněnský kardiolog Jiří Vítovec zachránil mnoho životů a postaral se o řadu pacientů. Nedávno se zúčastnil i pětadvacátého výročního sjezdu České kardiologické společnosti. „Přednášel jsem tam třeba o srdečním selhání nebo farmakoterapii," přiblížil lékař.

Tibetská lékařka v Luhačovicích

Na tibetské lékaře vyplázněte jazyk!

Staletími prověřené účinky Tibetské medicíny přijela do Luhačovic představit tibetská lékařka Dr. Bhuti Losang. Kouzelné bylinky doporučovala zájemcům v Boutique hotelu RADUN, v příjemném hotelovém pokojíku s balkonkem a výhledem do daleka.

Doktor medicíny Miroslav Jerinić

Válka u nás? Nesmysl, říkal jsem si. A stalo se

Liberec – /ROZHOVOR/ Původně jsem si chtěla s doktorem medicíny Miroslavem Jerinićem povídat o nukleární medicíně, které se dvacet let věnuje v krajské nemocnici či o sborovém zpěvu, protože je už 12 let členem pěveckého sboru Ještěd. Pak mě ale zcela pohltil jeho životní příběh. Přivedl mě k zamyšlení,v čem tkví vina jednotlivce ve válečném konfliktu? Že se narodil jako Srb? Jako Němec, Rus, Ukrajinec nebo Syřan?