Kreativ

ŠTÍTEK: lékařství

Ilustrační foto

Amalgámové plomby? Od příštího roku jen pro některé

O zákazu amalgámových plomb se v Česku diskutuje stále více a už v polovině příštího roku by k němu mělo u některých skupin obyvatel dojít. I kdyby se ale v budoucnu začal zákaz týkat všech, stále je zde spousta lidí, kteří amalgámové plomby mají. Pro ty existuje možnost vyměnit je za estetičtější a zdravější alternativy u svých zubařů, především kvůli zvyšující se koncentraci rtuti.

Brněnští medici odpovídali na dotazy o osteoporóze.

Medici zodpovídali otázky ohledně osteoporózy

FOTOGALERIE / Na čtyřech místech Uherského Hradiště mohli lidé ve čtvrtek potkat studenty medicíny. Ti tam prováděli osvětu u příležitosti světového dne boje proti osteoporóze, který se slaví 20. října.

Ilustrační fotografie.

Zdravotničtí záchranáři pro urgentní medicínu musí zastupovat lékaře

Mají za sebou přes deset let praxe, absolvovali 652 hodin dlouhý specializační kurz a často vyjíždějí k těm nejnáročnějším zásahům. To jsou zdravotničtí záchranáři pro urgentní medicínu, kteří slouží v Praze. V hlavním městě zasahují už rok, od loňského října do konce letošního září ošetřili 2893 pacientů. 

Richard Lukáš, přednosta traumacentra liberecké nemocnice.

Richard Lukáš se stane ředitelem KNL. Doporučila to dozorčí rada

Liberec - Dozorčí rada Krajské nemocnice v Liberci  doporučila na post generálního ředitele krajské nemocnice MUDr.  Richarda Lukáše. Ten minulý týden s velkou převahou zvítězil u výběrové komise, tvořené ze zástupců kraje, menšinových vlastníků Liberce a Turnova  a nezávislých odborníků před dalšími osmi uchazeči.

Bývalý nemocniční panelák v Družstevní ulici v Třebíči se má proměnit v moderní pracoviště pro pacienty s demencí, má tam být také vědecké a vzdělávací centrum i laboratoř. Zatím je budova vybydlená.

OBRAZEM: Soukromé alzheimercentrum nabírá další zpoždění

Třebíč – Ambiciózní rozsáhlý projekt soukromého alzheimercentra v Třebíči neumřel. Byť se to může zdát při pohledu na původní kupní smlouvu a na stav budovy bývalého nemocničního paneláku v Družstevní ulici, kde už centrum mělo rok fungovat. Ten stále chátrá.

Výtěžek z prodeje sladkého pečiva půjde na podporu Domácí hospicové péče žďárské charity.

OBRAZEM: Lidé kupovali koláče na podporu hospice

Žďár nad Sázavou – Velký ohlas měla ve Žďáře tradiční kampaň Koláč pro hospic, jež se tam ve středu 4. října konala již popáté. Akce, kterou pořádá Oblastní charita Žďár nad Sázavou, má za cíl zlepšit povědomí veřejnosti o Domácí hospicové péči a vybranými penězi ji rovněž finančně podpořit.

MUDr. Ph. D. Jiří Kočárek (vpravo) a Prof. Ph. D. Stefan Siemer po unikátní robotické operaci močového měchýře na půdě ÚVN v Praze

Primář Jiří Kočárek: Robotické operace jsou šetrné a přesné

/PROFIL, TÉMA/ Robot – to Čapkovo slovo, na které jsme tak pyšní! Když se ovšem od lékaře dozvíte, že podstoupíte robotickou operaci, pěkně ve vás hrkne. Ale klid, špičkový operatér a urolog Ústřední vojenské nemocnice Jiří Kočárek rozptýlí vaše obavy.

Stanislav Šulc.

Komentář Stanislava Šulce: Volte odborníky. Ale na právo a zákony

Koho volit? Takovou otázku si jistě mnoho z nás bude v nadcházejících třech týdnech pokládat stále častěji. Při výběru svých zástupců do Poslanecké sněmovny by volič neměl zapomenout na jedno – co mají poslanci dělat především? Odpověď je jednoduchá – psát zákony, které nám budou definovat, usnadňovat i komplikovat život.

Lidé si ve Žďáře opět mohou koupit od pracovníků charity koláče.

Nákupem koláče podpoří obyvatelé Žďáru Domácí hospicovou péči

Žďár nad Sázavou – Ve středu 4. října osloví Oblastní charita Žďár nad Sázavou obyvatele Žďáru nad Sázavou již pátým ročníkem kampaně Koláč pro hospic. Stánek s prodejem koláčů bude umístěný u firmy Vesna lahůdky na Horní ulici ve Žďáře nad Sázavou od 9 do 14 hodin.

Basket Slovanka Mladá Boleslav. Ilustrační foto.

Slovanka touží po osmičce

Mladá Boleslav – V neděli na hřišti Trutnova rozehrají hráčky Slovanky svou další sezonu v Ženské basketbalové lize. A po hubených sezonách letos věří v účast v nejlepší osmičce. „Tým měl během sezony stoupající výkonnost, ale hráli jsme bohužel dolní část tabulky, takže zápasů s top týmy jsme v závěru už neodehráli tolik. Důležité bylo, že jsme zvládli závěr soutěže, kdy jsme z posledních šesti zápasů pět vyhráli,“ vrací se ještě k loňské sezoně šéf Slovanky Jiří Toušek, který kvůli zdravotní indispozici kouče Kárníka zaskakuje i na lavičce.

Ilustrační foto.

Co je malé, to je také milé

/POZVÁNKA/ Mechorosty jsou na světě 140krát déle než celé lidstvo, a přesto bývají často přehlíženy. Důvodem bude zřejmě jejich malý vzrůst.

Dílo umělce Victora Vasarelyho, zakladatele stylu op-art, představitele optického umění, si můžete prohlédnout v Alšově jihočeské galerii v Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou do 1. října.

Vasarelyho stihnete ještě do začátku října

Hluboká nad Vltavou - Muzeum umění Olomouc (MUO) s kurátorkou Ginou Renotière ve spolupráci s Alšovou jihočeskou galerií (AJG) připravily vůbec první výstavu tisků, gobelínů a architektonických keramických modelů Victora Vasarelyho, otce optické iluze v umění a zakladatele uměleckého stylu op-art. 

Ilustrační foto

Pro maminky v Hybrálci přichystali velký mejdan

Jihlava – Už tuto neděli 17. září se v Hybrálci u Jihlavy uskuteční akce s názvem Maminkám, dětem. Nadcházející neděle je vyhrazena pro maminky, které pro sebe i své děti hledají zdravou formu stravování a obouvání, edukativní hračky, volnočasovou zábavu, pohybové aktivity nebo zdravý způsob nošení a přebalování dětí.

Zdravotní sestra Hedvika Řípová při práci na oddělení dlouhodobě nemocných Nemocnice Sušice.

Pouze rok studia prý nepomůže

Klatovsko – Absolventi oboru zdravotnický asistent a praktická sestra už nebudou muset studovat několik let, aby mohli pracovat jako všeobecná sestra.

Jan Hořínek je kvůli svalové dystrofii na vozíku. Se vším mu pomáhá jeho otec Michal Hořínek.

Nemohou chodit. V Brně pro pacienty se vzácnou svalovou nemocí vznikne centrum

Brno – Dvanáctiletý Jan Hořínek od mala hůře chodil, často padal a vyjít schody mohl jen s něčí pomocí. Že trpí Duchennovou svalovou dystrofií, vzácným onemocněním, které provází ochabování svalové hmoty, mu lékaři zjistili ve třech letech. Specializované centrum, které by se podobným pacientům věnovalo, u nás zatím chybí. Vzniknout nyní může v Brně.

Ilustrační foto

Lékaři se bojí o mladou krev. Kvůli změně zákona

Blanensko, Vyškovsko – Čerstvých absolventů medicíny se dotkla náhlá novela zákona, která změnila termín podání přihlášek k praxi. Novela totiž začala platit od července, kdy někteří studenti ještě promovali. To kritizují lékaři z Vyškovska i Blanenska. Bojí se, že kvůli tomu nebude dost praktiků.

Ilustrační foto

Lékaři se bojí o mladou krev. Kvůli změně zákona

Čerstvých absolventů medicíny se dotkla náhlá novela zákona, která změnila termín podání přihlášek k praxi. Novela totiž začala platit od července, kdy někteří studenti ještě promovali. To kritizují lékaři z Vyškovska i Blanenska. Bojí se, že kvůli tomu nebude dost praktiků.

Nejuctívanější obránce Filipín v Evropě.

Litoměřická NEJ: Nejuctívanější obránce Filipín v Evropě

Litoměřice – Vydejte se s litoměřickým muzeem na unikátní prohlídky města a okolí. Při dvaceti zastaveních poznáte osobnosti, místa a události, které nenajdete v turistických brožurách o pamětihodnostech města, ale kterým přesto patří přívlastek NEJ. V tištěném Litoměřickém deníku i zde (v plné verzi) na našich stránkách vám je společně s historikem Martinem Krskem postupně představíme. Dnes díl druhý.

Ilustrační foto

Žilní roztok může být škodlivý. Musí zmizet z nemocnic

Léta proudily žilami českých pacientů, u nichž měli lékaři podezření na roztroušenou sklerózu nebo onemocnění jater. Nyní musejí kontrastní látky z nemocnic zmizet. Alespoň ty, které obsahují jedovaté gadolinium. Evropská léková agentura totiž zveřejnila výsledky studií, podle kterých mohou lidem tyto injekční roztoky škodit.

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Roman Šmucler: Zákaz amalgámu? Bílé plomby jsou daleko jedovatější

Pacienty chtěl v Česku ošetřovat i ukrajinský elektrikář, tvrdí nastupující prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Skoro se mu to povedlo. Diplomy cizinců prý totiž nikdo neověřuje. Někdejší moderátor ale prozradil ještě další tajemství: Česko žádným nedostatkem lékařů netrpí. Zubaři se jenom zdráhají přijímat nové pacienty, kteří by je mohli v budoucnu žalovat.